Přeskočit na obsah

normování potravin

  • Autor: bibina

    normování potravin
    Můžete mi prosím poradit jaký jsou přesný normy pro potraviny jako např. hov. + vepř. maso, kuřecí maso, ryby

    • Autor: ivča

      Re: normování potravin
      Dobrý den,norma pro maso na 10 porcí je 1 000 g,na ryby 1 250,kuře s kostí 2 500. Tato čísla pak násobíte jednotlivými koeficienty.S pozdravem Ivča.

    • Autor: Pišt@

      Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s normováním mraženého kuřecího masa? Někde sem kdysi zahlédl, že u mraženého masa při normování se může připočítat 15-20% Jen sem to už nikde nenašel. Jedná se mi především o kuřecí, krůtí a ryby. Když mám 6kg zmrzlého masa po rozmrznutí mám třebas 5,5kg. Děkuji za Vaše názory.

    • Autor: Zalka

      Norma je na Vás, jak si stanovíte ve vnitřním předpisu, klidně si dejte, že navyšujete 10 %, musíte na to mít, ale dostatek peněz

    • Autor: Pišt@

      Děkuji za názor. Asi sem to špatně napsal. Jde mi spíše o to aby to bylo správně z hlediska váhy masa. Když dám 6kg tak mi půl kg bude chybět, ale na druhou stranu by nějaká kontrola neřekla, že norma hlásí 6kg masa proč odepisuji například 7 kg.

      • Autor: rohlik

        Tak to zdůvodníte např. tím, že ryba pouštěla vodu. Když peču maso a vím, že ho potřebuju nakrájet na plátky také ho dám víc. Normu beru jako doporučení, pokud mi vychází spotřební koš a peníze, tak proč ne. Přeji hezký den

        • Autor: jidelna.zacler

          milá paní, boj je to velký, na kartě potraviny máte např. u mražených ryb koeficient 1 – u jiných mražených výrobků je koef. 1,42. A víme všichni, že mražená ryba má v sobě až 50 % vody. Musíte šak vdodržet váhu, která „přistane“ dítěti na talíři, a to si zdůvodníte lehce.

    • Autor: Pišt@

      Dobrý den, takto to dělám a vím to, ale jde mi spíše o to zda to není někde výslovně dáno. Dejme tomu, že tu někdo šťourá do všeho. A tak chci být krytý. Někdy ryba pustí více vody jindy méně. Jak SK tak FB mám v pohodě a vycházím. Jen když to bude oficiálně někde psané bude to pro mě lepší. Jinak všem moc děkuji za rady. Tak ať Vám to vaří.

      • Autor: janav.

        Koeficient 1,4 je na mraženou zeleninu. Jestli má ryba 10% vody, pak by koeficient byl 0,9. Nemyslím, že se musí vše pitvat do detailů. Pro vás je závazná vyhláška – finanční norma a spotřební koš.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se