Přeskočit na obsah

Vedoucí školní jídelny

  • Autor: Josefína

    Vedoucí školní jídelny
    Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit nějaký kurz nebo kam se mám obrátit o pomoc? Nastupuji na pozici vedoucí školní jídelny …..Dekuji

    • Autor: sedmikráska

      Já nastoupila o prázdninách,minulá vedoucí už od dubna nepracovala, nikdo neznal ani heslo od počítače.Všichni na dovolené…tak jsem se prohrabala šuplaty a dovolila se paní ředitelce, pozvat paní z programu.Dojela a mluvila a já zapisovala….Pak jsem s dětmi i sama podle poznámek „klikni tam a klikni sem“udělala první měsíc, druhý, třetí a 1.září jsem měla uzavřený i srpen.Jde to, hlavně se nevzdávat a ať vám človíček od programu řekne, kde
      nablízku používají stejný program, domluvit třeba kafíčko a vyzvídat:).My vedoucí jsme v jádru všechny hodné a laskavé.kopretina

      • Autor: Moderátor

        Odstraněno
        Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

        • Autor: Luculinda

          Dobré ranko, měla jsem to velmi podobné . funguji už třetím rokem a stále tápu:-) Ted mám problém s pamlskovou vyhláškou u svačin? nevíte něco?

      • Autor: Ivetka123

        Dobrý den, od ledna bych měla nastoupit na pozici vedoucí školní jídelny pro Mš a ZŠ, je to malá vesnická škola cca 70 dětí, chtěla bych vědět, zda existuje nějaká příručka, kterou bych si mohla pořídit, kde je vše popsáno, co bych měla jako vedoucí vědět a čeho se chytnout, nikdy jsem tuto pozici nedělala. Děkuji

        • Autor: Radkaa

          Tady je odkaz na velice hezký článek pro nové vedoucí ŠJ i s odkazy, které vás budou určitě zajímat https://jidelny.cz/show.aspx?id=1586

        • Autor: Peťule

          Ivetko123, v lednu bude dvoudenní kurz pro začínající vedoucí školních jídelen. Podrobnosti najdete na stránkách JÍDELNY.CZ.
          Přeji moc úspěchů a dobrý start.

    • Autor: Alena49

      Přesně tak…souhlasím se Sedmikráskou.I já jsem do funkce vedoucí ŠJ doslova vplula …. S programem pro ŠJ Vám pomůže firma, pozvěte si je ke konzultaci a na vše se zeptejte. Dobré je být v kontaktu z vedoucími ŠJ z Vašeho okolí, nejednou jsem potřebovala poradit… Kurzů a školení je spousta, ale chce to především praxi a nebát se. Jistě to zvládnete, budu držet palce.

    • Autor: Sedmikráska

      Však říkám, jsme samá dobrá duše:).Až přijedete na nějaký seminář, tak uvidíte, že nám skoro všem jde o poctivou práci, děláme jak na vlastním.Já jsem ráda, že jsem před 8 lety dala na svoje děti a přítele a šla do toho.Uvidíte, půjde to.Mě teď teprve čekají platby přes banku, jsme malí a máme vedlejší činnost.Také jsem znervačila a mám strach, abych to nepokazila.Ale vše zase bude dobré a za rok to bude rutina. A budou další novinky…musíme těm mladým ukázat, že na to máme:)Hezký den a nebojte se!Sedmikráska

    • Autor: pepinda

      platby přes internet je to nejluxusnější co může být, taky jsem se bála a jsem ráda, že jsem to ustála. ( 230 strávníků) Nejhorší je tam nandat data. Strhávám stravné, školné pro MŠ a teď nově i družinu. Lepší než vypisovat složenky.

      • Autor: Bohumil Barda

        🙂 Dobrý den. Mohu Vas citivat?
        B. Barda – výrobce SW pro stravování

    • Autor: alenka123

      dobrý den mám dotaz jsem vyučená kuchařka a dělám vedoucí ŠJ musím mít maturitu ???? děkuji za odpověď

    • Autor: sedmikráska

      Požádejte pana ředitele, má nabídku školení z MŠMT.Hodně štěstí:)

    • Autor: LudmilaG

      Dobrý den, přeji Vám mnoho sil a pevné nervy.I já jsem důkazem toho, že to lze zvládnout. Také jsem nastoupila bez zaučení a sama se v tom topila. Vše jsem se naučila pokus omyl, volala jsem různým vedoucím, často žádala o pomoc VIS linku, pročítala tyto stránky. Všechny oslovené vedoucí byly milé a vstřícné, každý si pamatuje své začátky. Teď jsem na této pozici 2 roky a můžu říct, že už mám snad všechny papíry v pořádku. Stálo mě to spoustu slz, stresu a bezesných nocí, často jsem se chtěla na vše vykašlat, ale zvládla jsem to a Vy to taky zvládnete.Pokud budete mít zájem, napíšu Vám jaké jsem nadělala největší chyby a čemu se tedy máte vyvarovat.Když tak napište email, ráda pomůžu. Školení programu jsem měla, pomohlo, ale jen částečně,velká spousta informací najednou a pokud se v programu nevyznáte, nevíte na co se ptát.Určitě si ho ale objednejte a objednejte si přes ředitele volné minuty VIS, budou se hodit a opravdu pomůžou se vším.

      • Autor: Kikuš

        Dobrý den mohla bych Vás kontaktovat?

        • Autor: Romca

          Dobrý den, také jsem nastoupila jako vedoucí stravování 28.8.2017 a nikdo mě neporadil s programem. Prosím byla by jste tak moc hodná a pomohla mi? Děkuji moc Romana

        • Autor: DagmarB

          Dobrý den,mam nastoupit jako vedouci skolni jidelny,zastup za nemocenskou nikdo nevi jak s programem vis pracovat a tak jsem uplne bezradna jak to bude vypadat,uz twd se mi chce brecet a to jsem jeste ani menastoupila,nejake tipy teiky co to obnasi a rady kdyby jste pro me mela.Děkuji Dagmar
          Email: Dagmar.brumkova@seznam.cz

      • Autor: libuška

        Dobrý den, mám prosbu, přečetla jsem si Vaš příspěvek a mám prosbu jak si poradím s normováním, když hlavní kuchařka nespolupracuje, umí normování VIS
        Děkuji

    • Autor: Jasmína

      Zdravím, taktéž mě čeká nová pozice vedoucí šk.jídelny a nemám ani tušení co mě čeká (resp. tušení mám, ale praxe bude zřejmě jiná :-D), nicméně napadlo mě, zda neexistuje třeba podpůrná skupina na fb (něco jako inspirace pro učitele :-)) nebo jsem zvažovala ji založit, že bychom si mohly vzájemně radit a podporovat se… existuje už něco takového? Hledala jsem bez výsledku. Jinak se chystám v srpnu na semináře ke spotř.koši a hygienické minimum pro začátek…

      • Autor: majka1

        Nevím, odkud jste, ale v Moravskoslezském kraji se můžete zúčastnit kurzu pro začínající vedoucí, kde byste měla dostat potřebné informace.
        https://www.kvic.cz/aktualita/7570/Nove_kurzy_v_Opave_a_Ostrave.
        A hodně toho najdete i v úvodu třídílných receptur pro školní stravování, které buď máte na provoze (3 díly v kroužkové vazbě), nebo se dají objednat na stránkách Společnosti pro výživu v sekci publikace

      • Autor: jajad

        Jasmíno jsem pro facebookovou skupinu….hlásím se ??

    • Autor: LudmilaG

      To je moc dobrý nápad, snad tuto skupinu někdo založí a přidá sem odkaz.

    • Autor: majka1

      Myslím, že není třeba zvláštní skupinu, protože sto lidí má sto názorů a budete z toho jen zmatené. Záleží na spoustě konkrétních kritérií počínaje vybavením a velikostí jídelny, vařením na výběr, komunikací s vedením a zřizovatelem … Hodně se dá vyřešit dotazem například na krajských konferencích, kde je pohromadě hodně lidí ze stejného oboru a zároveň z různých typů provozů. Ať se Vám práce daří a hlavně ji dělejte ráda.

      • Autor: Katka258963

        https://www.facebook.com/groups/111122999532948/?source=create_flow založeno, už jen najít členy 🙂

    • Autor: Katharinka

      Zdravím vespolek,
      ta skupinka je fajn nápad, už jsem poslala žádost, budu s těšit na rady.

    • Autor: kbohunka

      prosím,kdo poradí,vaříme pro Zš a Mš a také pro cizí strávníky,zřizovatel je obecní úřad a tady je problém,neustále po nás,abychom vařily na různé akce a když nechceme,je všechno špatně.Můžeme se nějak bránit?

      • Autor: Valentýna

        Pracovní smlouvu nemáte uzavřenou se zřizovatelem, ale se školou. Co máte v pracovní náplni? Pro děti a cizí strávníky vaříte v pracovní době. Kdy máte vařit na různé akce? Co třeba učitel – také po pracovní době jde učit pro úřad – třeba angličtinu?

    • Autor: awelina

      Vaření pro AKCE se na naší školní jídelně považuje za nařízený přesčas-bez ohledu na víkendy.Zaměstnavatel prý může nařídit 150 hodin ročně přesčas.
      A mám dotaz: je pravdou, že vedoucí školní jídelny nesmí dostat proplaceny přečasové hodiny-má to v  platu?
      často pracuji za chybějící, či nestíhající pracovnice..
      Děkuji za každou odpověď.

    • Autor: Kapřík

      Jak u vás probíhá kontrola tašek a skříněk zaměstnankyň kuchyně,vedete si nějaké záznamy,nebo to být nemusí.Poraďte prosím.

      • Autor: Crazy

        To bych se z toho už zcela zbláznila. Na to opravdu nemám čas. Skříňky mají holky čisté, oddělené pracovní a provozní oblečení. Tašky nenosí. Vše ostatní mám v HACCPu. Kontrolu provádí hygiena.

      • Autor: maty200

        A proč je chcete kontrolovat? Pokud máte podezření chápu, ale jinak …….

    • Autor: Kapřík

      Slyšela jsem že se mají provádět namátkové kontroly a vést o nich záznam,ale nevím jestli je to jen iniciativa konkrétní vedoucí,nebo je to povinnost?Je na to nějaký předpis?

      • Autor: maty200

        ŽÁDNÝ PŘEDPIS NENÍ, ANI POVINNOST. ZA 20LET JSEM TO UDĚLALA JEDNOU, ALE TO JSEM ŠLA NA JISTO A ZAMĚSTNANEC UŽ TU DÁVNO NENÍ.

    • Autor: peff

      Máme podezření, že nová kolegyně v práci krade kolegyním peníze, drobné i větší, drogerii pro používání atd. Za ruku ji ovšem nikdo nechytil.Vůbec nevím cos tím?

      • Autor: heduš11

        Jak může krást ze zamčených skříněk? Pokud je nemáte, tak je vyžadujte u zaměstnavatele. V dnešní době, při takové fluktuaci pracovníků je toto nutnost. Nikomu nemůžete věřit.

      • Autor: KAŽDÁ RADA DRAHÁ

        NO CO S TÍM – JEDNODUCHÉ: NOVOU KOLEGYNI ZAMKNĚTE DO SKŘÍNKY A HOTOVO

      • Autor: sedmikráska

        Už jste problém vyřešila?Já mám zkušenost z bývalé práce, v potravinách nám nová kradla cigarety,oplatky a z pokladny průběžně,po celý den,jednou i tržbu vedoucí z kabelky, která oblékala kabát, aby odešla do banky.Sešla se stará sestava a domluvila se pravidla.Například, že ráno se vytvoří seznam čísel bankovek, se kterými začínáme ráno v obchodě.Podepsaly jsme se pod něj a připsaly důvod, proč tak činíme.Jak zákazníci platili, odnášela jsem vrchní, nezapsané bankovky do trezoru.Chytla se hned první den, šla mi s mými penězi platit „nákup“.Hledala drobné, já řekla, že ať mi dá velkou, máme hodně drobných…a byla tam:)Cigarety si lepila za provozu zespoda stolu , kde obědváme a když už byla na odchodu domů, jen si pro ně sáhla…jo, takoví vymyslí cokoli.

    • Autor: Katharinka

      Dobrý den,
      chtěla bych se poptat tak nějak teoreticky- chápu, že konečné rozhodnutí záleží na řediteli, ale….
      Netušíte prosím někdo, jaká praxe se dá uznat na pracovní poměr vedoucí školní jídelny?
      Pracovala jsem jako vedoucí směny vcrestauraci, jako řadová servírka, prodavačka, kuchařka ve školním stravování a jako vedoucí stravování….

      • Autor: jentak

        Dobrý den, většinou jsou vedoucí zařazené do 8 platové třídy, někde i do 9 a na platovém stupni záleží počet odpracovaných let/praxe/ – tak se můžete podívat do tabulek a tam zjistíte svoji mzdu, nebo vám s tím ráda pomůže vaše účetní

        • Autor: Katharinka

          Tohle je mi jasné. Ale právě by mne zajímalo, která praxe odkud mi vlastně může být uznána.
          Jestli jen ta VŠJ+ mateřská, nebo případně jde i něco navíc uznat?!
          Po předchozích špatných zkušenostech už chci být raději připravená, než zbytečně naštvaná později

          • Autor: Kubíková

            Nařízení vlády 564/2006 par. 4 odst. 2 – zkuste si přečíst.
            Já bych Vám celou praxi uznala pouze práci vedoucí stravování, zbytek bych krátila o 1/3. Pro práci prodavačky, vedoucí směny v restauraci a kuchařky jsou nutné jiné znalosti než vedoucí ŠJ. Ale ze zkušeností vím, že opravdu velmi záleží na řediteli.

    • Autor: ryba95

      Já, na pozici vedoucí jídelny nastoupila po odpracovaném roce jako kuchařka v té samá jídelně. Na pozici kuchařky jsme nastoupila hned po škole.

    • Autor: Romča 321

      Dobrý den,byl zde dotaz,zda vedoucí Šj musí mít maturitu,bohužel zůstal bez odpovědi.Také by mě to zajímalo.

    • Autor: maty200

      U nás ano,měla jsem to dokonce v podmínce při nástupu a to je už 20 let.

    • Autor: marcik11

      Takový předpis není a nemůže být, protože funkce vedoucí jídelny není v kategoriích práce. Příbuzná funkce je provozář, ale tam to taky nevystihuje kompletní pracovní náplň vedoucí jídelny. Takže co není zakázáno je dovoleno, tudíž pokud tu práci zvládne člověk s nižším vzděláním, bude pouze zařazen do platové třídy dle vzdělání a praxe. Vedoucí jídelny=provozář,skladní,účetní (někde i kuchař nebo pomocná síla) – prostě flexibilní holka pro všechno:-))))

    • Autor: Katharinka

      Zdravím,
      tak teda nevím, ale co já vím tak jediné požadavky mě známé jsou právě maturita, zdravotní průkaz a hygienické minimum.
      Což si myslím, je hrozná škoda.
      Potom to totiž dopadá tak, že vedoucí naplánují na jídelníčky věci, které nejsou reálné.
      Ale jen se jim líbí. A už nikdo neřeší, jestli splňují, nebo nesplňují i odborné požadavky skladeb jídelníčků.
      Nebo to může a je opravdu na řediteli.
      Možná se pletu, takhle to vidím já.

      • Autor: maty200

        Vy děláte vedoucí jídelny???

      • Autor: Valentýna

        Katharinko, čemu konkrétně říkáte … vedoucí naplánují věci, které jsou nereálné …? Co máte na mysli? Co je nereálné? Díky

        • Autor: maty200

          Valentýna – proto jsem se ptala co pí. dělá, protože mi připadá, že vůbec nemá tušení co musí školní jídelna a hlavně vedoucí splňovat.

          • Autor: Katharinka

            Mám bohužel špatné zkušenosti a zažila jsem dobu, kdy mi dělala vedoucí stravování paní učitelka, co sice měla maturitu, ale vzdělání z gastronomického oboru žádné.
            Takže můj komentář nepatří asi do každého stravovacího provozu. V našem případě se jednalo o malou školku.
            Skladba jídelníčku pod jejím vedením neodpovídala gastronomickým pravidlům, vůbec nedokázala odhadnout, co je reálné připravit a co vlastně není ( vzhledem k zařízení kuchyně).
            Tím se ovšem nechci nikoho dotknout!
            Pokud má člověk aspoň nějakou praxi, je z mého pohledu kvalifikovanější víc, než učitelka s maturitou.
            Možná je to z vašich pohledů špatný názor, ale je to můj názor.

          • Autor: Katharinka

            Pravdou ovšem je, že náplň práce vedoucí na 0,15 a 1 je dost odlišná.
            Tudíž asi už chápu, že jsem vás zvedla ze židlí- to jsem opravdu nechtěla!
            Omlouvám se, brala jsem vážně svoje zkušenosti.

    • Autor: rohlik

      Normování se naučit je práce na 5 minut.Vezmete kafe skočite do vedlejší MŠ a oni Vám to ukážou.Nespolehejte na hlavní kuchařku,Vy jako vedoucí byste to měla taky umět.

    • Autor: zdenouš

      Katharinko,máte neprostou pravdu.Jenom ještě zkušenost z naší školy,zde rozhoduje ředitel i o tom koho do jídelny přijme.Samozřejmě bez porady s vedoucí,zkrátka on je ředitel a on si rozhoduje.Takže to je docela mazec.

    • Autor: Katharinka

      Zde aspoň názorně vidíme, že i když děláme totéž není to vždy a všude totéž

    • Autor: Radkaa

      Můj názor je ten, že pokud má být školní stravování na úrovni, jak to po nás chtějí ministerstva, metodičky nebo hygieničky, má tuto funkci zastávat vedoucí školní jídelny a ne učitelka na 0,15 úvazku. Ta se věnuje své pedagogické práci a ne nutričním doporučením. Znám to z okolních zařízení. Jenže to začíná už u ředitelek, pro které je priorita ekonomka na celý úvazek a na školní stravování jim už samozřejmě peníze nezbývají.

    • Autor: Gabriel

      Přesně tak, ekonomka na celý úvazek a ve školní jídelně ten zbyteček úvazku pro vedoucí.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se