Re: pokrývka hlavy kuchařek
upozorňuji,na platnost přílohy č.2 k Nařízení ES č. 852/2004 v příloze II kapitola VIII (osobní hygiena) bod 1 – každá osoba pracující v oblasti,kde se manipuluje s potravinami, musí dodržovat vysoký stupeň osobní čistoty a musí nosit vhodný,čistý a podle potřeby ochranný oděv – pokrývka hlavy není citována. Ale použití pokrývky hlavy použití patří mezi dobrá hygienická pravidla, na které se často odvolává provozovatel ve svém systému kritických bodů, např. při analýze nebezpečí a jeho ovládání. Doporučuji si také přečíst Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex Alimentarius).Pěkný den.
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Paní hygieničko prosím o řádnou odpověď a pravdivou.Při kontrole na naší jídelně paní hygieničkou jsem byla důrazně a pod pokutou upozorněna,že dle vyhlášky 137/2004 musí mít personál kuchyně pokrývku hlavy.Tak co je pravda a není!!!Dále mne zajímá za jakých okolností musí mít pokrývku hlavy i ved.školní jídelny a jaký oděv a obuv(pantofle s protiskluzovou podrážkou nebo plus pásek -pevná obuv).Domnívám se,že pokud přímo nevaří a jde si pouze pro výdejku do kuchyně(tedy kuchyní pouze projde)nemusí mít pokrývku hlavy a jak je to ve skladových prostorách??
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Promiňte mi asi budu zlá: neříkám, že všechny, ale řada z vás nezná a „neumí číst“ v legislativě (bohužel ani některé z nás, pracovnic hygieny).Vy jste měla zareagovat a říci, že se řídíte podle dle § 50 vyhlášky 137/2004 tzn. že pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů nosíte. Vy ale nediskutujete, max. někdy až odejdeme tak o nás nemluvíte hezky. Již několikrát jsem říkala,že se máte bránit,ale to musím znát nářízení, vyhlášky atd.Já se taky musím seznamovat s legislativou – nedohlížím jen kuchyně,ale školy, školky atd.Takže nic ve zlém, přeji pohodový den.
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Je pravda, že i moje kuchařka před lety dostala pokutu za to, že neměla pokrývku hlavy.
Zrovna ve čtvrtek jsem měla hygienu a čepici jsem taky neměla, už jsem i kuchařka, a protože jsem ještě v době kontroly nevařila ani nedělala přípravu, tak se tím vůbec nezabývali.
Každá osoba, která pracuje v prostorech, kde se manipuluje s potravinami, dodržuje během své pracovní doby vysokou úroveň osobní čistoty a po celou dobu své práce používá vhodný ochranný oděv včetně pokrývky hlavy a obuvi, přičemž všechny tyto pomůcky lze čistit, pokud nejsou určeny na jedno použití, a udržuje je v čistém stavu v souladu s povahou činnosti, kterou tato osoba vykonává. Zástěry a podobné pomůcky se neperou ani nesuší v prostorech určených pro manipulaci či přípravu potravin. Po dobu, kdy osoba manipuluje ručně s potravinami, sejme z rukou veškeré šperky, které nelze dostatečně vydezinfikovat. Při manipulaci s potravinami nenosí pracovníci žádné nezajištěné šperky.
Re: Kodex hygienických pravidel
Vyřešily jsme to nošením sítěk, na výdej mají děvčata ještě lodičky. Síťka jim pěkně drží vlasy a vypadá to také velice pěkně.
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Minulý týden jsem byla na školení a školila nás Dagmar Kadlecová-členka mezirezortní komise ministerstva školství a ta nám řekla novinku, že pokuď připravujeme a vařímejídlo,tak pokrývka hlavy musí být, ale u výdeje jídla u okénka již nikoliv
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Nošení pokrývky hlavy řeší Vyhláška 137/2004 Sb v § 50 odst. b) přesná citace:b) „nošení čistých osobních ochranných prostředků odpovídajících charakteru činnosti, zejména pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů. Udržování pracovního oděvu v čistotě a jeho vyměňování podle potřeby v průběhu směny. Při pracovní činnosti vyžadující vysoký stupeň čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání jednorázových ochranných rukavic a ústní roušky“.
Pokud právní předpis hovoří o výrobní činnosti, tak je nutné pokrývku hlavy nosit při výrobě pokrmů. Pokud se jedná o následný výdej a nedovařujeme během výdeje, pokrývka hlavy není legislativně nařízena.
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Dobrý den, jsme závodní jídelna a používáme síťky. Pokud jsem v provozu mám jí na hlavě a hotovo. I u nádobí. Máme také jednorázové zástěry a při výdeji rukavice. Na síťku si kuchařky lehce zvyknou, nepomačká jim účes a mají klid před kontrolou i zákazníky. Pak už stačí jen úsměv. Pěkný den z podkrkonoší
Dívný postoj, ale nejen Váš
Zcela puristicky máte pravdu, když se opíráte o doslovné znění vyhlášky, poněkud nešťastně formulované. Ale jinak je takový postoj smutný.
Snad nejde o to, abychom pouze dodržovali předpisy, resp. pořád nehledali skulinku jak jim uniknout, ale výroba a výdej potravin by měly mít přece také nějakou úroveň !
Představa, že někde vydává jídlo kuchařka bez pokrývky hlavy a vedoucí jí to trpí je dost smutná a taková vedoucí by měla jít dělat něco jiného. Za chvíli by totiž mohla vydávat v džínách a vytahaném svetru, protože vyhláška výslovně přece při výdeji nenařizuje ani pracovní oděv.
Re: pokrývka hlavy kuchařek
V Kodexu hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování str.12 bod 6.6 je uvedeno používat vhodný ochranný oděv včetně pokrývky hlavy, ale
není uvedeno jaká má být.
Některé pokrývky jsou podle mě nedostatečné, protože
stejně nezabrání padání vlasů. Jak řešíte – požadujete na kuchařkách vhodnou úpravu účesu /sepnutí delších vlasů/.
Dobrý den,je scválená,nějak nová vyhláška,že musí mít kuchařky při výdeji jídla ve školní jídelně pokrývku hlavy,respektive čepici nebo sítku??….ještě lonský rok,tudiž školní rok 2012-2013 byla povolena čelenka při výdeji……najdu někde přesné znění tohoto pravidla???
nadále platí příloha čl.2 k Nařízení ES č. 852/2004 v příloze II kapitola VIII (osobní hygiena) bod 1 – každá osoba pracující v oblasti, kde se manipuluje s potravinami, musí dodržovat vysoký stupeň osobní čistoty a musí nosit vhodný,čistý a podle potřeby ochranný oděv – pokrývka hlavy není citována. Ale použití pokrývky hlavy použití patří mezi dobrá hygienická pravidla, na které se často odvolává provozovatel ve svém systému kritických bodů, např. při analýze nebezpečí a jeho ovládání. Doporučuji si také přečíst Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex Alimentarius) § 50 písm.b) vyhl.137/2004 Sb., v platném znění. Pěkný den.
Dobře,ale je někde klauzule otom,že musí být při výdeji čepice či sítka na hlavě????jedna se mi přímo o moravskoslezský kraj…………….může mě dát pokutu higiena,když budeme mít jen čelenky u výdeje??? proto se ptám,jestli je to písemně přímo někde uvedeno
Domnívám se , že nikde není napsáno jak má vypadat pokrývka hlavy. Mělo by jít o účelnou pokrývku hlavy tzn. veškerá vlasatá část hlavy by měla být zakryta. Což určitě nesplňují čelenky, lodičky, mašličky apod. V případě kontroly se musíte umět obhájit a v případě, že hygiena vám je vytýká např. čelenky, trvat na vysvětlení, kde je uvedeno, že máte mít např.čepici.. Pěkný den.
Autor: Soncam
Dobrý den,
ve vyhlášce 137/2004Sb.,v platném znění &50 písm. b je uvedena pokrývka hlavy pouze při výrobě potravin a pokrmů a ne při výdeji.
Přeji krásné dny
To je ovšem výslovné slovíčkaření a nepochopitelné a dětské „šprajcování“. A navíc zkreslování. Ve vyhlášce je uvedeno „zejména“ nikoliv „pouze“… při výrobě pokrmů. A jak kdosi již uvedl tato diskuse je dost nepochopitelná. Charakter činnosti při výdeji pokrmů je natolik hygienicky závažný, že pokrývku hlavy vyžaduje, to lze jednoznačně z vyhlášky znění § 50 odvodit….
Autor: Pavel Ludvík
Připomíná mi to debatu, která se zde před časem vedla, v niž některé kuchařky chtěly dokázat, že mohou mít gelové nehty. Kuchařka se prostě musí smířit s tím, že v provozu bude mít vždy pokrývku hlavy a prsty bez ozdob, stejně jako šéfredaktor Jídelen.cz se musí smířit s tím, že bude mít bolavá záda od vysedávání nad podobnými diskusemi. Kdybych přistoupil na vaši argumentaci, tak prach a špína ve varně nesmí být, zatímco u výdeje může.
Autor: mumina
Dobrý večer, minulý týden jsme byli na školení a tam nám bylo řečeno, že pokrývku hlavy musí kuchařky mít. Proč, ale nejsou nutné při výdeji obědů, kde je úplně stejné riziko, že do jídla spadne vlas.
Máte-li holinu, tak bez pokrývky – kde nic není, nic nevypadne. Máte-li jen pár mm dlouhé, tak mohou vypadnout (strávníci patrně nerozlišují, zda jim vadí vlas 2 mm nebo 10 cm dlouhý) – a tudíž šup na hlavu síťku.
Pokrývka hlavy by se měla nosit za všech okolností i kdyby to nebylo nařízené. Jde nám přece o kvalitu vydaného jídla a spokojenost strávníků. Co tady pořád řešíme?
Jeden malý příspěvek na toto téma. Už někdo viděl obsluhu v restrauraci nebo prodavačku při krájení salámu s pokrývkou hlavy?Ty snad také pracují s potravinami.Proč není na všechny stejný metr?
Dobrý den můžu se zeptat?Dělám jako kuchař a připravují personální stravu zaměstnavatel po mně chce aby počas oběda jsem to jídlo taky vydával i když tam je přebytek prodavačů.Jsou na to nějaké normy,protože zaměstnavatel mi tvrdi že jidlo může vydávat jenom kuchař.Dekuji za odpověď
pokrývka hlavy kuchařek
Autor: barca153
pokrývka hlavy kuchařek
Musí mít kuchařky sít´ku na hlavě?Který předpis určuje pokrytí hlavy?děkuji
Autor: hygienička
Re: pokrývka hlavy kuchařek
upozorňuji,na platnost přílohy č.2 k Nařízení ES č. 852/2004 v příloze II kapitola VIII (osobní hygiena) bod 1 – každá osoba pracující v oblasti,kde se manipuluje s potravinami, musí dodržovat vysoký stupeň osobní čistoty a musí nosit vhodný,čistý a podle potřeby ochranný oděv – pokrývka hlavy není citována. Ale použití pokrývky hlavy použití patří mezi dobrá hygienická pravidla, na které se často odvolává provozovatel ve svém systému kritických bodů, např. při analýze nebezpečí a jeho ovládání. Doporučuji si také přečíst Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex Alimentarius).Pěkný den.
Autor: barbora03
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Paní hygieničko prosím o řádnou odpověď a pravdivou.Při kontrole na naší jídelně paní hygieničkou jsem byla důrazně a pod pokutou upozorněna,že dle vyhlášky 137/2004 musí mít personál kuchyně pokrývku hlavy.Tak co je pravda a není!!!Dále mne zajímá za jakých okolností musí mít pokrývku hlavy i ved.školní jídelny a jaký oděv a obuv(pantofle s protiskluzovou podrážkou nebo plus pásek -pevná obuv).Domnívám se,že pokud přímo nevaří a jde si pouze pro výdejku do kuchyně(tedy kuchyní pouze projde)nemusí mít pokrývku hlavy a jak je to ve skladových prostorách??
Autor: lili
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Vyhláška 602/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č. 137/2004 Sb. platnost od 1.1.2007
Autor: hygienička
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Promiňte mi asi budu zlá: neříkám, že všechny, ale řada z vás nezná a „neumí číst“ v legislativě (bohužel ani některé z nás, pracovnic hygieny).Vy jste měla zareagovat a říci, že se řídíte podle dle § 50 vyhlášky 137/2004 tzn. že pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů nosíte. Vy ale nediskutujete, max. někdy až odejdeme tak o nás nemluvíte hezky. Již několikrát jsem říkala,že se máte bránit,ale to musím znát nářízení, vyhlášky atd.Já se taky musím seznamovat s legislativou – nedohlížím jen kuchyně,ale školy, školky atd.Takže nic ve zlém, přeji pohodový den.
Autor: zdeńka
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Dobrý den,paní Barboro to u nás jsme každá vychasovali 500Kč pokuty za to, že jsme čepici neměli.Hezký den.
Autor: verap
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Je pravda, že i moje kuchařka před lety dostala pokutu za to, že neměla pokrývku hlavy.
Zrovna ve čtvrtek jsem měla hygienu a čepici jsem taky neměla, už jsem i kuchařka, a protože jsem ještě v době kontroly nevařila ani nedělala přípravu, tak se tím vůbec nezabývali.
Autor: zdeňka
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Omlouvám se vyfasovali.Hezký den.
Autor: maty
Kodex hygienických pravidel
6.6 Osobní čistota
Každá osoba, která pracuje v prostorech, kde se manipuluje s potravinami, dodržuje během své pracovní doby vysokou úroveň osobní čistoty a po celou dobu své práce používá vhodný ochranný oděv včetně pokrývky hlavy a obuvi, přičemž všechny tyto pomůcky lze čistit, pokud nejsou určeny na jedno použití, a udržuje je v čistém stavu v souladu s povahou činnosti, kterou tato osoba vykonává. Zástěry a podobné pomůcky se neperou ani nesuší v prostorech určených pro manipulaci či přípravu potravin. Po dobu, kdy osoba manipuluje ručně s potravinami, sejme z rukou veškeré šperky, které nelze dostatečně vydezinfikovat. Při manipulaci s potravinami nenosí pracovníci žádné nezajištěné šperky.
Je to problém,lodička na hlavě nic nevyřeší….
Autor: Evča 1
Re: Kodex hygienických pravidel
Vyřešily jsme to nošením sítěk, na výdej mají děvčata ještě lodičky. Síťka jim pěkně drží vlasy a vypadá to také velice pěkně.
Autor: renča
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Minulý týden jsem byla na školení a školila nás Dagmar Kadlecová-členka mezirezortní komise ministerstva školství a ta nám řekla novinku, že pokuď připravujeme a vařímejídlo,tak pokrývka hlavy musí být, ale u výdeje jídla u okénka již nikoliv
Autor: hygienička
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Promiňte…jakou novinku?
Autor: Nefertiti
Dobry den nám bylo receno že i u vydeje jídla podotykam že jídlo se dovazi uz musi být komplet pokrývka hlavy. Jiz lodička nestaci
Autor: maty200
Pod vaším odkazem to „dagkadlecová“ píše.Nikde to jinak není napsané,než v tom odkazu.
Autor: Dagkadlecova
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Nošení pokrývky hlavy řeší Vyhláška 137/2004 Sb v § 50 odst. b) přesná citace:b) „nošení čistých osobních ochranných prostředků odpovídajících charakteru činnosti, zejména pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů. Udržování pracovního oděvu v čistotě a jeho vyměňování podle potřeby v průběhu směny. Při pracovní činnosti vyžadující vysoký stupeň čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání jednorázových ochranných rukavic a ústní roušky“.
Pokud právní předpis hovoří o výrobní činnosti, tak je nutné pokrývku hlavy nosit při výrobě pokrmů. Pokud se jedná o následný výdej a nedovařujeme během výdeje, pokrývka hlavy není legislativně nařízena.
Autor: Petr kuchař
Re: pokrývka hlavy kuchařek
Dobrý den, jsme závodní jídelna a používáme síťky. Pokud jsem v provozu mám jí na hlavě a hotovo. I u nádobí. Máme také jednorázové zástěry a při výdeji rukavice. Na síťku si kuchařky lehce zvyknou, nepomačká jim účes a mají klid před kontrolou i zákazníky. Pak už stačí jen úsměv. Pěkný den z podkrkonoší
Autor: Aleš jiný
Dívný postoj, ale nejen Váš
Zcela puristicky máte pravdu, když se opíráte o doslovné znění vyhlášky, poněkud nešťastně formulované. Ale jinak je takový postoj smutný.
Snad nejde o to, abychom pouze dodržovali předpisy, resp. pořád nehledali skulinku jak jim uniknout, ale výroba a výdej potravin by měly mít přece také nějakou úroveň !
Představa, že někde vydává jídlo kuchařka bez pokrývky hlavy a vedoucí jí to trpí je dost smutná a taková vedoucí by měla jít dělat něco jiného. Za chvíli by totiž mohla vydávat v džínách a vytahaném svetru, protože vyhláška výslovně přece při výdeji nenařizuje ani pracovní oděv.
Autor: jaro
Re: pokrývka hlavy kuchařek
V Kodexu hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování str.12 bod 6.6 je uvedeno používat vhodný ochranný oděv včetně pokrývky hlavy, ale
není uvedeno jaká má být.
Některé pokrývky jsou podle mě nedostatečné, protože
stejně nezabrání padání vlasů. Jak řešíte – požadujete na kuchařkách vhodnou úpravu účesu /sepnutí delších vlasů/.
Autor: simini
Dobrý den,je scválená,nějak nová vyhláška,že musí mít kuchařky při výdeji jídla ve školní jídelně pokrývku hlavy,respektive čepici nebo sítku??….ještě lonský rok,tudiž školní rok 2012-2013 byla povolena čelenka při výdeji……najdu někde přesné znění tohoto pravidla???
Autor: hygienička
nadále platí příloha čl.2 k Nařízení ES č. 852/2004 v příloze II kapitola VIII (osobní hygiena) bod 1 – každá osoba pracující v oblasti, kde se manipuluje s potravinami, musí dodržovat vysoký stupeň osobní čistoty a musí nosit vhodný,čistý a podle potřeby ochranný oděv – pokrývka hlavy není citována. Ale použití pokrývky hlavy použití patří mezi dobrá hygienická pravidla, na které se často odvolává provozovatel ve svém systému kritických bodů, např. při analýze nebezpečí a jeho ovládání. Doporučuji si také přečíst Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex Alimentarius) § 50 písm.b) vyhl.137/2004 Sb., v platném znění. Pěkný den.
Autor: simini
Dobře,ale je někde klauzule otom,že musí být při výdeji čepice či sítka na hlavě????jedna se mi přímo o moravskoslezský kraj…………….může mě dát pokutu higiena,když budeme mít jen čelenky u výdeje??? proto se ptám,jestli je to písemně přímo někde uvedeno
Autor: hygienička
Domnívám se , že nikde není napsáno jak má vypadat pokrývka hlavy. Mělo by jít o účelnou pokrývku hlavy tzn. veškerá vlasatá část hlavy by měla být zakryta. Což určitě nesplňují čelenky, lodičky, mašličky apod. V případě kontroly se musíte umět obhájit a v případě, že hygiena vám je vytýká např. čelenky, trvat na vysvětlení, kde je uvedeno, že máte mít např.čepici.. Pěkný den.
Autor: Soncam
Dobrý den,
ve vyhlášce 137/2004Sb.,v platném znění &50 písm. b je uvedena pokrývka hlavy pouze při výrobě potravin a pokrmů a ne při výdeji.
Přeji krásné dny
Autor: Aleš jiný
To je ovšem výslovné slovíčkaření a nepochopitelné a dětské „šprajcování“. A navíc zkreslování. Ve vyhlášce je uvedeno „zejména“ nikoliv „pouze“… při výrobě pokrmů. A jak kdosi již uvedl tato diskuse je dost nepochopitelná. Charakter činnosti při výdeji pokrmů je natolik hygienicky závažný, že pokrývku hlavy vyžaduje, to lze jednoznačně z vyhlášky znění § 50 odvodit….
Autor: Pavel Ludvík
Připomíná mi to debatu, která se zde před časem vedla, v niž některé kuchařky chtěly dokázat, že mohou mít gelové nehty. Kuchařka se prostě musí smířit s tím, že v provozu bude mít vždy pokrývku hlavy a prsty bez ozdob, stejně jako šéfredaktor Jídelen.cz se musí smířit s tím, že bude mít bolavá záda od vysedávání nad podobnými diskusemi. Kdybych přistoupil na vaši argumentaci, tak prach a špína ve varně nesmí být, zatímco u výdeje může.
Autor: mumina
Dobrý večer, minulý týden jsme byli na školení a tam nám bylo řečeno, že pokrývku hlavy musí kuchařky mít. Proč, ale nejsou nutné při výdeji obědů, kde je úplně stejné riziko, že do jídla spadne vlas.
Autor: simini
a z jakeho kraje jste???ja jsme z moravskoslezského a pry tady mít pokrývky při výději mít musíme,tak jak to je
Autor: karlos
Odpoví mi někdo na otázku, jak je to s pokrývkou hlavy, když nemám vlasy, nebo jen pár milimetrů dlouhé?
Autor: Valentýna
Máte-li holinu, tak bez pokrývky – kde nic není, nic nevypadne. Máte-li jen pár mm dlouhé, tak mohou vypadnout (strávníci patrně nerozlišují, zda jim vadí vlas 2 mm nebo 10 cm dlouhý) – a tudíž šup na hlavu síťku.
Autor: kkk
Pokrývka hlavy by se měla nosit za všech okolností i kdyby to nebylo nařízené. Jde nám přece o kvalitu vydaného jídla a spokojenost strávníků. Co tady pořád řešíme?
Autor: kiki
Jeden malý příspěvek na toto téma. Už někdo viděl obsluhu v restrauraci nebo prodavačku při krájení salámu s pokrývkou hlavy?Ty snad také pracují s potravinami.Proč není na všechny stejný metr?
Autor: Lenkacejka2
Dobrý den, zajímalo by me, zda vedoucí školní jídelny může vydávat obědy bez pokrývky hlavy a s gelovými nehty? Dekuji za odpověď.
Autor: Karolína
ne
Autor: Marek
Dobrý den můžu se zeptat?Dělám jako kuchař a připravují personální stravu zaměstnavatel po mně chce aby počas oběda jsem to jídlo taky vydával i když tam je přebytek prodavačů.Jsou na to nějaké normy,protože zaměstnavatel mi tvrdi že jidlo může vydávat jenom kuchař.Dekuji za odpověď
Autor: Zalka
Myslím, že spíš musí splňovat povinnost mít zdravotní průkaz a znalosti hygienické praxe
Autor: maty200
Nejsou, zdravotní průkaz a dneska se ve stravování motá kdo koliv.