Přeskočit na obsah

Norma přirozených úbytků

  • Autor: maty

    Norma přirozených úbytků
    Jakým způsobem máte ošetřeny normy pro přirozené úbytky ve skladu – měsíčne ,ročně,vnitřní vyhláškou?

    • Autor: lili

      Re: Norma přirozených úbytků
      Taky by mě zajímalo podle čeho vytvořit úbytek nebo čeho se držet.

    • Autor: barbora

      Re: Norma přirozených úbytků
      Dobrý den,prosím Vás,může odpovědět na tento doraz odborník.
      Také mne to zajímá.Děkuji.

    • Autor: mára

      Re: Norma přirozených úbytků
      Jaké přirozené úbytky? Musíte přesně popsat co vám ze skladu přirozeně úbývá? Když převezmu 50 kg třeba mouky tak musím 50 kg ze skladu vydat.

      • Autor: maty

        Re: Norma přirozených úbytků
        Musí být povolen – účetně nějaký % odpis při roční inventuře.
        Vymražování,rozbitnost…….
        Buď % nebo částka třeba z nákupu za celý rok.
        Nemůžu se nikde dopátrat kolik,musí to být přidáno k inventuře.

        • Autor: eva 2

          Re: Norma přirozených úbytků
          ani nepátrejte, nic takového není, co nakoupíte to musíte přes strávníky vydat,
          výmraz masa, namačkané ovoce a jiné „ztráty“ si musíte regulovat v množství surovin a zkrátka s nimi při kalkulacích počítat. Zdá se to sice složité, ale jde to docela dobře – hlavně pozor na překročení finančního limitu strávníků
          při dobrém hospodaření s potravinami ani ztratné nepotřebujete .-)

          • Autor: maty

            Re: Norma přirozených úbytků
            Já bych nepátrala,ale pátraj „jiní“!

          • Autor: eva 2

            Re: Norma přirozených úbytků
            tak je nechte, ale maří zbytečně čas…. mohli by třeba poumývat nádobí při vydeji :-))

          • Autor: AjaK

            Re: Norma přirozených úbytků
            Máme to stejně jako vy…a jsem taky za to že je to dobře.
            hezký den!

    • Autor: Leontýna

      Re: Norma přirozených úbytků
      Co se nakoupí se musí odepsat, co tady zase někdo vymýšlí za nesmysly. Pracuji v tomto oboru
      25 let , ale nikdy přísahám jsem o žadném PŘIROZENÉM ÚBYTKU neslyšela (moc hezky si to někdo nazval) musím se smát.
      Koukám, že úroveň rapidně klesá. Bohužel…realita.

      • Autor: kukla

        Re: Norma přirozených úbytků
        Proč myslíte,že úroveň klesá,to že někdo dal dotaz nebo ten kdo si to vymyslel?
        Vím,že to kdysi existovalo……

        • Autor: mart

          Re: Norma přirozených úbytků
          Pojem „přirozený úbytek“ pochází z účetnictví a tam se s ním opravdu pracuje, ale v podmínkách skladování běžné jídelny si to nedovedu představit. To byste museli v mražáku skladovat zboží alespoň rok, aby se projevil nějaký pořádný „výmraz“. A sesychání snad taky nehrozí, ledaže byste si vyráběli vlastní sušené ovoce či zeleninu.

        • Autor: marvar

          Ano, norma nezaviněných ztrát existovala. Mám papír z roku 1986 – Věstník Českého svazu spotřebních družstev.

      • Autor: Aleš jiný

        Re: Norma přirozených úbytků
        Raději se příliš nesmějte paní Leontýno :-).
        Ten pojem přece zná každý podnikatel v pohostinství. Dokonce je to daňově uznatelný náklad. Normu si ovšem musí příslušný provozovatel stanovit sám a tak aby ji obhájil. Takže záleží na vedení organizace zda takovou normu stanoví a zda s ní bude v účetnictví organizace počítáno.
        S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo s tím nepracuje, vlastně přirozený úbytek přenáší na strávníky a šidí je. V míře sice asi velmi malé, ale přesto by se to šizením asi nazvat dalo…

        • Autor: Hanča 55

          Re: Norma přirozených úbytků
          Já teda pracuji ve školním stravování přes 30 let a přiznám se, že jsem se s vykazováním přirozených ubýtků taky nesetkala. Máme velkou jídelnu o kapacitě 1 000 strávníků. Když se o suroviny dobře staráte a umíte s nimi pracovat, nemělo by se Vám při odpovídajícím skladování nic kazit. Pokud se Vám toto děje, svědčí to o Vaší neschopnosti. Měla byste pracovat s větší zodpovědností a pečlivostí a objednávat raději v kratších intervalech a menší množství. U čerstvých surovin tohle nemusíte řešit.

          V pohostinství je to přece úplně něco jiného, tam jde majiteli hlavně o zisk.

          Nevím, o jakém šizení Aleš jiný mluví. Většinou jídla vyvážíme ve várnicích ven do ostatních výdejen a šidit porce si v žádném případě nemůžeme dovolit. Ve výdajnách si všechno převažují, než začnou vydávat.
          Opravdu je vidět, že odbornost výrazně klesá a naše místa nastupují nekvalifikované síly.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Norma přirozených úbytků
            I 30 let práce ve školním stravování nemusí znamenat skutečnou odbornost a komplexní znalosti jak je vidět…
            Nikdo přece nemluví o kažení ale o přirozených úbytcích daných povahou potravinářského zboží.
            Tento problém navíc vůbec nesouvisí s tím, zda jde v pohostinství o zisk ale s tím, že se pracuje s potravinami, (tedy obecně s biologickým materiálem podléhajícímu změnám) a ty jsou jak známo stejné ve školní jídelně jako v restauraci…
            Také ta věta o převažování porcí jídel potvrzuje, že jste vůbec nepochopila podstatu problému a smysl mého příspěvku Vám zcela unikl.

          • Autor: Hanča 55

            Re: Norma přirozených úbytků
            Pro Aleše jiného:

            můžete tedy na konkrétních případech úvést jaké přirozené úbytky máte na mysli?

      • Autor: dadka

        Re: Norma přirozených úbytků
        teda taky jsem nic neslyšela o přirozeném úbytku….!! Kolik krát se stane, že se mi něco zkazí, u ovoce a zeleniny taky, ale vždy to připíšu k výdejce….. Proč si zas zbytečně komplikovat život.

    • Autor: Eva 1.

      Re: Norma přirozených úbytků
      Dobrý deň.
      Norma prirodzených úbytkov, alebo po starom norma strát vždy v predajniach, veľkoobchode a v reštauráciách bola používaná s výnimkou školských zariadení, kde sa tejto problematike nikto nevenoval. Nakoľko som prišla z prostredia, kde sa normy strát používali tiež som sa na tento problém pýtala, ale ani jeden zriaďovateľ v školských zariadeniach tejto problematike nerozumie takže sa to pre istotu nezaviedlo. Norma strát, alebo prirodzených úbytkov sa vzťahuje na mäso výsekové, mäsové výrobky, mrazenú hydinu, mrazené ryby, ovocie, zeleninu a zemiaky. Konkrétne sa normou strát stanovuje vysušenie a vymrazenie potravín. Dokonca pre mäso, mäsové výrobky bola stanovená norma strát menšia v zime a väčšia v lete. Napríklad na mäso výsekové v lete bolo určené 1 % z celkového obratu za uvedené obdobie / napr. od mája do septembra / a 0,7 % od októbra do apríla/. Normu strát si stále vykazujú všetky predajne a veľkoobchody, je to stanovené zákonom. S pozdravom Eva

    • Autor: Jájinaa

      Re: Norma přirozených úbytků
      Prosím Vás, co tady rozebíráte za bludy? O jakých úbytcích je řeč?
      Přece když přijmu na sklad mražené kuřecí maso např. kuřecí prsa ve 2 kg balení, zase to v těchto baleních vydám ke zpracování. Jestliže má to maso např. 1 rok záruku v mraženém stavu, tak přece nebudu po měsíci uskladnění převažovat každý origoš balíček, jestli má opravdu 2 kg. Na to nemám jednak čas a za druhé neznám ve svém okolí vedoucí, která by tohle dělala. Jinak bych se taky ráda dozvěděla od Aleše, co za úbytky má na mysli, když to tady všechno tak dokonale ovládá. Jája.

      • Autor: Aleš jiný

        Re: Norma přirozených úbytků
        Paní Jájinoo, velice přesně a exaktně Váš dotaz již vysvětlila Eva 1….Pro základní poučení by Vám to mělo stačit,

    • Autor: barbora

      Re: Norma přirozených úbytků
      Např.koupím na sklad citrony a druhý den ráno
      zjistím,že 1 citron shnil,to se mi stane i s česnekem,při přejímce je vše dobré a druhý den při výdeji na kuchyni je jeden shnilý,na menších ŠJ je to problém,kuchařka mi to nechce napsat do výdejky,pokyny od vedení…kuchařka podepisuje a kontroluje výdejky,které já spracuji v PC.Já sam jsem pátrala,ale v okolí není žádná ŠJ,která má toto nařízení,když něco shnije,odepíše se to do výdejky…to ale u nás není v mé moci.Určitě se všicni podivujete(mouka se rozpráší,džem se nevymaže všechen…).

      • Autor: maty

        Re: Norma přirozených úbytků
        Barboro a  Aleši přesně o to jde,ať mi nikdo nevykládá,že se mu nic nerozbije, neroztrhne,neschnije…..kam tuto nechtěnou ztrátu napíšete,do výdejky,vždyť jste to nevydali!
        Dříve tato ztráta byla dána buď v procentech nebo třeba do 500,- změnou režimu a vyhlášek vše vyšumělo,proto jsem dala dotaz jak toto máte nyní ořetřené.
        Roky jsem to nepoužívala a teď jsme to začli řešit,protože má přijít kontrola na inventury.
        Pokud v inventuře mám rozdíly,musím to mít nějak podložené.(vždy jsem to v invenuře vykazovala,ale bez tohoto „vnitřního papíru“)
        Pokud se vám nikdy nic takového nestalo,klobouk dolu.

    • Autor: petržel

      Re: Norma přirozených úbytků
      „Opravdu je vidět, že odbornost výrazně klesá a naše místa nastupují nekvalifikované síly“
      To je smutné,někdo podá dotaz,ale místo rady se uráží a přitom sami nevědi o čem je řeč!!!!!!

      • Autor: hanan

        Re: Norma přirozených úbytků
        Chtěla bych poprosit pana Aleše jiného,aby byl tak laskav a popsal zde v kostce, jak by si představoval určení a vedení nějakých přirozených úbytků. V prodejnách potravin existovalo a zřejmě dál existuje tzv. ztratné. Ale v prodejně hrozilo nejen rozbití zboží, ale teké krádeže zákazníků,rozbití zboží zákazníkem. Restaurace zase musí počítat s nespokojeným zákazníkem a vráceným jídlem. Ale tam i tam je vytvářen zisk a jak uvádíte, je to daňově uznatelný náklad. Namítnete, že potraviny jsou všude stejné. Ano, ale za dvaadvacet let práce vedoucí nikdy nikdo z kontrolních orgánů nepožadoval, ani se slovem nezmiňoval, že požaduje takovou evidenci. Proč bych si potom něco takového vymýšlela? Zbytek marmelády ve sklenici, máslo na papíru, zbytek bílku ve skořápce? Jak tohle chcete zpracovávat? A když se mi třikrát za rok povede něco rozbít, tak holt koupím novou marmeládu.Naprosto nechápu, jak si může někdo vytvářet problém tam, kde žádný není. Děkuji předem pane Aleši za odpověď.

        • Autor: Laky

          Re: Norma přirozených úbytků
          I já se přidávám.

          PROSÍM P. ALEŠE JINÉHO, ABY UVEDL KONKRÉTNÍ PŘÍPADY PŘIROZENÝCH ÚBYTKŮ A ZPŮSOB JEJICH EVIDENCE.

          Já už taky pracuji ve školní jídelně 25 let, vyskladňuji si sama zboží a nepamatuju si, kdy jsem něco rozbila.
          Myslím, že v předchozím příspěvku to pisatelka vystihla nejlíp:

          VYTVÁŘÍTE UMĚLÉ PROBLÉMY TAM, KDE NEJSOU.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Norma přirozených úbytků 1
            Paní Hanan a Laky, upozornění na nějakou problematiku a diskuze není vytváření problémů to za prvé. Naopak problémům to může napomoci předejít. Za druhé rozbití o němž se zmiňuje paní Laky je něco jiného a tato její zmínka ukazuje, že nepochopila o čem je řeč.
            Přirozené úbytky totiž vyjadřují právě fakt, že dochází ke určité ztrátě na zboží, která vznikla nezaviněním konkrétní osoby, ale která vyplývá z povahy zboží, z povahy jeho skladování či zpracovávání
            Velice stručně, protože okno diskuze není formátem umožňujícím dalekosáhlé vysvětlování:
            K přirozeným úbytkům vyplývajícím z povahy zboží patří úbytky zboží vzniklé vysušením, vypařením, vychlazením, vymražením, prosakováním, táním, rozlitím, vypečením, rozptýlením, rozsypáním, rozdrobením, krájením, porcováním, řezáním, sekáním, rozkladem, těkavostí, tvrdnutím, usazením a ulpěním na obalech nebo jiných předmětech.
            Protože již neexistují normy, které by toto upravovaly, měl by provozovatel vnitřní směrnicí tyto věci ošetřit

          • Autor: Laky

            Re: Norma přirozených úbytků 1
            Děkujeme za vyčerpávající definici, ale stále zde chybí aspoň jeden konkrétní případ :
            Popište modelovou situaci ve školní jídelně, u níž bych měla přistoupit k evidenci přirozených úbytků. Ať se poučím. Děkuji.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Norma přirozených úbytků 1
            Nemáte za co paní Laky, nevím ovšem jakou modelovou situaci máte na mysli, možné způsoby máte popsány v prvé části příspěvku. Z toho je možno vycházet, nebo si to samozřejmě doplnit, třeba jsem něco opomenul.
            Je na každém aby si podle vlastních podmínek a svého provozu možné způsoby ověřil a s nimi počítal nebo nepočítal.
            Důležité ale asi je, že už možná někteří pochopili, že přirozené úbytky nejsou žádné bludy, ani výmysly, ale, že kolega, který tento dotaz na začátku položil naopak velice přesně věděl o čem mluví. Že to nevěděli někteří jiní, je jejich problém.

          • Autor: AjaK

            Re: Norma přirozených úbytků 1
            Zdravím Aleši jiný,myslím že přirozený úbytek nemůže nikdo ovlivnit,ale mohu ovlivnit skladovací podmínky, které mají na přirozený úbytek vliv.Jediné co asi neovlivním je,že kdyby se mi ve skladu zbláznil pytlík s moukou a rozprášil se po regálu(on má takovou povahu),tak ho ohlásím jako úbytek!
            Hezký den!

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Norma přirozených úbytků 2
            Přirozeně předpokladem je perfektní skladová evidence a inventarizace.
            Ovšem o přirozený úbytek se nikdy nejedná, když dojde ke ztrátám na zboží nebo znehodnocení v důsledku subjektivních příčin, jako je např. špatné skladování, špatný odhad nakoupeného množství zboží, nebo když si někdo vzpomene, že něco rozbil apod.
            Je jasné, že při zpracování takové vnitřní směrnice by si provozovatel měl příslušné věci přímo fyzicky ověřit. Atd…
            Samozřejmě je na každém zda se do toho pustí a bude s přirozeným úbytkem pracovat, nebo se i nadále bude řídit tím co nedělají vedoucí z okolí, nebo tím co dosud nedělal nebo o čem nevěděl 25 nebo i 30 let sám. To už je opravdu na každém.

          • Autor: hanan

            Re: Norma přirozených úbytků 2
            Děkuji pane Aleši za odpověď. Jen chci ještě podotknout, že školní stravování je založeno na objednávkovém principu, nikoli na vyčkávacím tak jako v prodejnách, nebo restauracích. Tam čekáte s nakoupeným zbožím na zákazníka a jistě se něco zkazí, protože se taky nemusíte dočkat. Ale ve školství se objedná počet strav a na tento počet se zboží teprve nakupuje. Tudíž žádné dlouhé ztrátové ležení ve skladu nepřichází moc v úvahu. To, že některá vedoucí nedobře odhadne spotřebu a nakoupí něčeho moc a to se následně zkazí je potm věc její a zřizovatele. Ale nemluvila bych o ztratném. A úplně poslední věc. Necítím se být chytřejší než orgány, ktré mě kontrolují a určují pravidla podle kterých pracuji. Jsem zaměstnanec, rámec a rozsah mé práce určují moji nadřízení.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Norma přirozených úbytků 2
            Ano to máte paní hanan plnou pravdu. Nicméně ten rozdíl není zas tak zásadní, protože i v restauracích je možné držet zásob co nejméně. To jsou právě ty konkrétní podmínky každé vývařovny. Jistě záleží i na počtu jídel a tedy velikosti skladových zásob, místních dodavatelských podmínek atd.
            A každý si musí zhodnotit zda u něho přirozené úbytky hrají měřitelnou roli. Ztratné je pak trochu něco jiného.
            To stejné platí i o pravidlech. Někde je žádána kreativita příslušných pracovníků, jinde si pravidla striktně určí nadřízení. Osobně upřednostňuji kreativitu, protože konečná odpovědnost je stejně vždy na vedoucím.

          • Autor: hanan

            Re: Norma přirozených úbytků 2
            Děkuji za odpověď pane Aleši. Nedomnívám se, že bych byla málo kreativní. Ani má přímá nadřízená paní ředitelka. Jen odmítám být papežštější než papež a míru budoucí aktivity budu krátit 10%.

    • Autor: Bohumila2

      Re: Norma přirozených úbytků
      Pane Aleši, stále mluvíte ve všeobecné rovině.
      V jednon příspěvku shora jste v nadsázce pronesl větu:
      … že přirozený úbytek vykazujeme strávníkům a nazval jste toto šizením.

      Ráda bych se u tohoto pozastavila a požádala Vás o vysvětlení. Zároveň přidejte návrh, jak se tomu vyhnout a jak si počínat, abychom děti tedy nešidili.
      Vidím, že každého, komu to není všechno úplně jasné, hned odpálujete, že to nepochopil. Místo uvedení konkrétních případnů a situací z praxe pouze planě teoretizujete.

      • Autor: Aleš jiný

        Re: Norma přirozených úbytků
        Jistěže stále mluvím ve všeobecné rovině. Jinak to asi v takové diskusi dost dobře nejde. Nemyslím, že někoho „odpálkovávám“, pokud mohu snažím se své názory vysvětlit, je mi líto když Vám to nestačí…
        Konkrétní návrh Vám těžko mohu dát, to si musí každý ve své jídelně zhodnotit a rozhodnout, za to nese sám odpovědnost a za to je i placen. Pokud se Vy rozhodnete, že budete pracovat s přirozenými úbytky, pak se asi musíte někde důkladně poučit a sama si to zpracovat. Na talíři Vám to těžko někdo předloží…Pokud se k tomu nerozhodnete, je to opět Vaše věc.
        A pokud moje názory považujete za plané teoretizování, nic proti tomu, každý má právo na názor, nicméně u teorie vše začíná.
        A Vy máte vždy možnost zde převést, jak si představujete „neplanou“ praxi…Rád se poučím, opravdu…

    • Autor: AjaK

      Re: Norma přirozených úbytků
      Přispěji mojí zkušeností a praxí….
      s přirozeným úbytkem jsem se setkal jen při hodinách účetnictví ve vzorových příkladech.když jsem pracovala v obchodě byla tzv.VRATKA,tj.zvážil se např.zkažený salám a do formuláře se vyčíslila cena.To se posílalo do účtárny kde měli kolonku ztráty.Přirozené úbytky jsme nikdy nesledovali.
      Dnes v kuchyni nesleduji ani přir.úbytky ani jakékoliv ztráty.Suroviny mají rychlý obrat a pokud něco shnije,či rozbiju odepíšu to do výdejky.Nejsem takový kopyto aby mi padalo vše na zem v takovém množství , že by se to muselo sledovat a jinému znehodnecení se snažím předcházet asi jako většina vedoucích SLEDOVÁNÍM a PÉČÍ O SVĚŘENÉ POTRAVINY(tak to mám i v pr.náplni.přeji hezký den!

      • Autor: Jájina

        Re: Norma přirozených úbytků
        Ale podle p. Aleše sem tohle vůbec nepatří. Jemu jde o jiné / mnohlem přirozenější / úbytky.
        To, že se o potraviny staráte, stejně nezabráníte jejich přirozené ztrátě, jak píše. V předešlých příspěvcích máte k tomuhle jeho odpovědi.
        Pořád mám tu chybí ty konkrétní případy z jídelen. Škoda,že pefektně popsaná teorie není pak ukázaná na praktické situaci. To je pak veškeré teoretizování naprosto bezpředmětné.

        • Autor: AjaK

          Re: Norma přirozených úbytků
          Tak to mi nějak hlava nebere…..
          Ty úbytky jsou přeci tak mikro malé,že se nedají ani zvážit.I když dodržím skladovací podmínky každé suroviny, tak nějakou desetinu gramu nemůžu ani poznat i když k přirozenému úbytku došlo.Pokud by kontrola použila běžnou váhu co mám na varně.I když má cejchování.Přijmu a do cca 2 dnů je zboží svařeno a spapáno!Přeci nemůže někdo říct že šidím strávníka když vyhodím nahnilé jablko či něco jiného a odepíšu ho jako surovinu spotřebovanou.Neřeknu kdyby to šlo do kilogramů..ale v běžné jídelně….nevím..taky bych byla pro uvedení příkladu konkrétní situace ,prosím.To slovíčkaření je tak trochu jak z právnického oboru.

    • Autor: miki

      Re: Norma přirozených úbytků
      Děvčata, hádka s tímto pánem je pro vás plýtvání s časem.on nechce poradit.Jen machruje.
      Mrkněte do knihy „Receptury teplých pokrmů“, tam jsou vyčísleny všechny možné úbytky, ale nekomplikujte si život.s těmito úbytky se v recepturách již počítá.

      • Autor: AjaK

        Re: Norma přirozených úbytků
        Jasně že se počítá…
        diskuse s Alešem jiným není diskuse,přijde mi jako by opisoval text z nějakého skripta a pak nic,nic….na konkrétní dotaz odpoví stylem „hledej ,hledej když si vedoucí!“

    • Autor: Laky

      Re: Norma přirozených úbytků
      Plýtvání časem – naprosto přesně jste to zhodnotila.
      Takové ty bla bla citace, stažené někde z netu bez interpretace na vzorovém příkladě z praxe je k ničemu. Pan se cítí být ředitelem zeměkoule, ale ještě tady dohromady nic kloudného nikomu neporadil. Kdybych chtěla vědět, co dělám špatně nebo se přípdně něčemu přiučit, tady inspiraci bohužel nenajdu. Škoda, no.

      • Autor: Aleš jiný

        Omluva
        :-)). Milé dámy Laky, AjaK i miky, asi se Vám musím omluvit, že jsem si dovolil vyjádřit svoje názory na jeden problém, který tu byl před pár dny nadnesen. Není mi jasné ovšem proč se tak rozčilujete vždyť to vůbec nemusíte číst, natož plýtvat časem na nějaké odpovědi.
        Jestli Vy prezentaci vlastních názorů na něco považujete za hádku, já tedy ne. Navíc opravdu není mou povinností, ani nikoho jiného tady Vám radit. Je to vždy jen dobrá vůle, nic více.
        Osobně v každém příspěvku a tématu hledám nějaké poučení a Vaše reakce byly velice zajímavé a myslím i velmi poučné pro toho kdo se chce seznámit s problematikou a úrovní veřejného stravování a zamyslet se nad jeho budoucností

        • Autor: Radka

          Re: Omluva
          Diskuzi jsem četla, pro její délku, jenom zhruba. Možná pan Aleš myslí, když nakrájíme chléb na svačinku, tak bude třeba 1 % drobků. Tak bychom ho měly odepsat nějak extra. Jinak ztráta času na toto téma.

          • Autor: Jeník

            Názor
            Diskuzi jsem také četl, docela důkladně. Téma nebude až tak důležité, ale je zajímavé. Ale nechápu, proč některé musely sáhnout k osobním útokům jen proto, že Aleš jiný napsal názor, který jim nebyl po chuti. A taky se mi zdálo, že moc nepochopily o co go.

        • Autor: Laky

          Re: Vysvětlení
          Aleši, citace Vašho příspěvku shora:

          „S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo s tím nepracuje, vlastně přirozený úbytek přenáší na strávníky a šidí je. V míře sice asi velmi malé, ale přesto by se to šizením asi nazvat dalo…“

          Tohle je velmi zavádějící – tím jste si tady zadělal na rozhořčené reakce a  pichlavým narážkám ostatních se nedivte. Tady nejde o odlišný názor, ale chybí Vám uvedení praktického příkladu do praxe. Asi to budou ty zmíněné drobečky z chleba nebo mikroskopická zrnka mouky, která zůstanou v pytlíku. Nebo máte ještě něco jiného na mysli?

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Vysvětlení
            Paní Laky“pichlavé narážky“ jsem ani nezaregistroval. Zaregistroval jsem prostě různé velice vypovídající přístupy jak k tématu, tak ke způsobu diskuse.
            Byl zde nadnesen problém, ze strany některých diskutujících byla snaha seriozně vysvětlit, ze strany jiných naprosté nepochopení.
            O „praktický příklad z praxe“ se každý, kdo se hodlá tímto zabývat musí postarat sám. Pokud je zde někdo kdo chce praktický příklad z praxe např. u potravin, které mohou vysychat……
            My např, s úbytky zatím také nepracujeme, ale dotaz nám padl do noty, protože se tím již nějaký čas zabýváme, víme o tom a přemýšlíme jak to řešit. Je to dost komplikované, takže pro Vás asi nezajímavé.

          • Autor: hanan

            Re: Vysvětlení
            Pane Aleši, píšete,že je to zajímavý nápad. Chci se tedy zeptat, komu naúčtujete vzniklé ztráty? Přenesete tento náklad na školu, nebo dokonce na zřizovatele? Nikdo nepožaduje po školních jídelnách jakékoli odepisování úbytků a vy budete po zaměstnavateli požadovat jejich zaplacení? To se vám zdá spravedlivé? Vytváříte problém tam kde není a náklady chcete přenést na stát. Je to spravedlivé? A kdy nastane konec odpisu a úbytků? I cibule se může šetrněji oloupat, brambory se mohou méně oškrabat, salát má krajní list ovadlý? A už vůbec se mi nelíbí myšlenka, že bych si jako vedoucí jídelny sama určila jakýsi pofidérní finanční limit a předložila ho k zaplacení státu. Kdo potom bude vedoucí jídelny? Stále ještě zaměstnanec, nebo ten kdo diktuje? Děkuji předem za odpověď.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Vysvětlení
            O nápadu jsem nikde nemluvil. Jde o existující problém.
            Jak ho vyřešíme to opravdu zatím nevíme, i proto jsme hledali v této diskuzi náměty.
            Ve Vašem příspěvku jsem paní hanan nic ve zlém, našel především diskuzi sama se sebou, protože já jsem nikde nepsal jak na to.
            Jestli se Vám nelíbí myšlenka, že si „jako vedoucí jídelny sama určíte limit a předložíte ho k zaplacení státu“, pak musím připomenout, že to je myšlenka Vaše…
            Taky nevím o jakém vytváření problému mluvíte, Vy z toho máte nějaký problém?

        • Autor: AjaK

          Re: Omluva
          Aleši jiný,svůj názor si samozřejmě může říci každý v našem státě,to nikdo nikomu nebere.Byl vznesen dotaz,proč ne…ale pokud se nemýlím diskutujicí pouze žádali o uvedení příkladu jak by se např.to Vaše vysychání zboží odepisovalo.Jen jen pouze konkrétní příklad.
          Mám pocit že jste tu ocitoval jen pár vět které už byli napsány někým jiným,zmínil normu přirozených úbytků,povinnost vést ze zákona daňový náklad atd.Ale nikdo nepopsal tu praktickou stránku,jen tu bylo řečeno, že je to věc každého co si s tím udělá.Pokud se nechcete podělit o rady s ostatními,tak proč sem píšete?To nechápu?I tak přeji moc hezký den!

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Omluva
            „Povinnost nést ze zákona daňový náklad“ jsem nikde nezmiňoval, jen jsem uvedl jako argument pro podporu svého názoru, že problém existuje to, že to může být i daňově uznatelný náklad. Použít daňově uznatelný náklad je ovšem právem nikoli povinností…Takže prosím nezkreslujte.
            Pokud totiž i zákon o daních z příjmů takový problém definuje pak si dovolím tvrdit, že ten problém existuje objektivně…
            Jinak pokud mám pocit, že něco mohu poradit rád to udělám, pokud nemohu raději ne, protože pořád je to lepší než radit tím způsobem, když někdo tvrdí, že něco neexistuje, jen proto že o tom nemá ponětí a něco nechápe….
            Hezký den i Vám.

          • Autor: hanan

            Re: Omluva
            Pane Aleši děkuji za odpověď.Nesnažím se diskutovat sama se sebou, ale kladla jsem otázky a čekala na ně konkrétnější odpověď. Ve vyhlášce o školoním stravování v §2 odst. 4 se píše, že provozovatel si určí výši finančních normativů na nákup potravin. V §5 odst. 1 se píše, že úplata za školní stravování je určena výší finančního normativu. Bez odkazu na jiné vyhlášky či zákony a ani zmínka o výjimkách a ponižování částky za nakoupené potraviny. Proč bych se neměla řídit touto vyhláškou? Děkuji za odpověď.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Omluva
            Paní hanan Vy jste kladla otázky a hned si na odpovídala a hned to vyvracela..:-). Proč ne, ale nespojujte je se mnou.
            Já si obdobné otázky též kladu a odpovědět zatím zcela neumím.
            Zatím vím jen to, že problém existuje…
            Ale to základní – na koho přenést vzniklé ztráty mám zatím názor, že na provozovatele.
            Vyhláškou si jistě řídit musíte, je tedy možné zkusit hledat cestu v rámci vyhlášky.
            Pokud jsem ovšem dobře pochopil již souhlasíte, že přirozené úbytky objektivně existují, nicméně si myslíte, že není třeba to nijak řešit ani zohledňovat v praktickém provozu a vnitřním účetnictví?

          • Autor: hanan

            Re: Omluva
            Pane Aleši, asi se nedohodneme. To co vám připadá jako úbytek a cítíte potřebu naúčtovat ho někomu jinému než rodičům, vidím já jako přirozený charakter potravinářského zboží a nevidím důvod ho přeúčtovávat někomu jinému. Podle mne v souladu se stávající vyhláškou. Dojde-li ke změně vyhlášky, pak budu postupovat podle vyhlášky nové. Vaše příspěvky čtu a doufám, že si jich ještě hodně přečtu.

        • Autor: rmrm

          Pane Aleši, máte mojí plnou podporu…dámy, ač v oboru řadu let působí a přesto o tzv. přirozeném úbytku zásob neslyšely – NIKDY, jsou totálně mimo…a to hovoří o své odbornosti…BOŽE!!!

    • Autor: Maty

      Re: Norma přirozených úbytků
      Opravdu nechápu proč napadáte Aleše.Dotaz jsem podala proto,protože mě nadřizený požádal jak to nyní je se ztrátou – úbytky ve skladu.
      Jediný Aleš( a asi dva další) odpověděl a hlavně věděl o co se jedná.Pokud to nepoužíváte,proč to kritizujete a urážíte!Dotazy a problémy jsou od toho, aby se řešily nebo se dala rada.
      Buďte rádi,že to nemusíte řešit a používat,ale nechte prostor pro ty co se potřebují informovat. Vůbec mě nenapadlo,že takový dotaz vyvolalá tak nepříjemnou debatu.

      Aleši, teď počkám na kontrolu inventur a uvidíme jak se vyjadří.Jinak tento „můj“ problém ošetřím vnitřní vyhláškou.Děkuji za odpopvěď

    • Autor: LLLL

      Re: Norma přirozených úbytků
      Já zatím s normou přirozených úbytků nepracuji, ale z kontrolního oddělení se mě na tuto problematiku také ptali.
      Jsem ráda, že se diskutuje a s názory p. Aleše souhlasím.

      • Autor: BBBB

        Re: Norma přirozených úbytků
        Já jsem nikdy s normou přirozených úbytků nepracovala a pracovat nebudu, protože je to ve školním stravování blbost. Nikdy se mě z kontrolního oddělení na tuto problematiku nikdo neptal, poněvadž mě kontrolují krajští pracovníci odboru školství. Kdyby to bylo ve školním stravování aktuální, jistě by nějakou evidenci požadovali. Jsem taky ráda, že se diskutuje a s názory p. Aleše rozhodně nesouhlasím. Mějte pěkné dny.

    • Autor: Jana Horová

      Re: Norma přirozených úbytků
      Děvčata.
      Já nechápu,proč se tady čilíte a nervujete pro nějaké cizí názory.
      Já jsem tuto diskusi četla když byla na začátku /první dotazy/ a volala jsem skrz to mojí metodičce.
      Ta mně řekla Jano tím se nezabývej,to je ve školním stravování nepřípustné.Co přebereš na sklad,to musíš taky vydat.Když ti něco chybí musíš to dodat ze svého.A taky že jsem už kolikrát dokupovala. Prostě úděl vedoucího.Jakýpak přïrozený úbytky.Kde jste na tom byli?

      • Autor: Olga

        Re: Norma přirozených úbytků
        A co jste dokupovala, když vá nic neubylo? Odporujete si.

      • Autor: Jeník

        Re: Norma přirozených úbytků
        Tak teď nevím, ubylo Vám něco nebo ne? Říkáte že ne a zároveń, že dokupujete.Moc to dohromady nejde.

    • Autor: barbora

      Re: Norma přirozených úbytků
      Pane bože co se to tu všechno událo????????????
      Mne toto téma zajímá také.Kam odepsat např.shnilé ovoce zeleninu(i třeba 2 kusy citronu),při přejímce vše OK a druhý den je zboží shnilé.Většina ŠJ to dá do výdejky,ale moje kuchařka po mě chce ,abych to nahradila ze svého a do výdejky mi to nezapíše……………….Počet dětí v MŠ(porcí)známe v daný den v cca 8,30 hod.Chtěla jsem to změnit,ale vedení tomu nepřeje.
      Já se spíše podivuji nad tím,že co kraj ,město,to jiné nároky od vedení,od kontroly….,hygieny…..Prosím sjednoťte to někdo komp.v písemné podobě,pak máme s čím argumentovat.To co projde ved.ŠJ např.v Pardubicích tak v Aši za toto platí pokutu.Děkuji za názory.

      • Autor: ZdenaM

        Re: Norma přirozených úbytků
        Pokud vám shnije ovoce do druhého dne, reklamujte!

    • Autor: Leontýna

      Re: Norma přirozených úbytků
      Přijde mi to, jako by Aleš opisoval věty, které píše jako vlastní názory z nějaké publikace.
      Od problému a vyřešení však utíká. To ,co se zkazí
      do 2. dne reklamujte a jaké jiné úbytky chce kdo evidovat ? Nesmysl. Už toto téma neřešte-nemá smysl.
      Á propos, Aleši a vy pracujete jako ………… ?
      Docela by mne to zajímalo.
      Hezký den

      • Autor: Olga

        Re: Norma přirozených úbytků
        Hm, pro mne je tedy stokrát věrohodnější někdo, kdo studuje publikace, než někdo jako Vy, který o tom nic neví, neumí a přesto nutí jiné aby to neřešily………….

    • Autor: muma

      Re: Norma přirozených úbytků
      Dobrý den, právě teď pročítám diskusi na toto téma a přijde mi docela zvláštní řešit úbytky ve skladu. Jak už tady bylo řečeno, určitě žádná z nás nebere zboží tak, aby jí leželo ve skladě nebo v mrazáku několik měsíců, to za prve. Za druhé, mou vinou rozbitý džem nebo rozsypanou mouku koupím novou. Za třetí, pokud se vám zkazí 3, 5 nebo 8 jablek tak jejich cena je zhruba 12,- až 25,- Kč. To se ve výdejce ztratí a nemyslím si, že bych děti okrádala a to z jednoho jediného důvodu. Dnes máme k obědu rizoto z kuřete, na počet obědů máme nanormováno 9,7 kg kuřat a ráno se odhlásilo 6 dětí. Kuřata jsou rozmrzlá a těch 0,4 kg co tím pádem přebívá, dám do rizota také, protože co s nima. Další příklady, mražený džus na normu je ho 1,5 a dáme 2 celé. Kečupy, protlaky, kompoty dáváme celé balení a už se nikdo nezabývá tím, že kompotu mělo být 2,35, ale balení je např. 2,5. 5 kg kyblík se dětem rozdělí ikdyž se má dát třeba 4,7. Myslím, že tak je to na každé jídelně.

    • Autor: sonča

      Re: Norma přirozených úbytků
      Přesně s Vámi souhlasím.Není doba striktního držení se norem a pokud mám peníze – ráda dětem dopřeji a nepřemýšlím nad načatým obalem.Nikdy nemám nic ve skladu tak dlouho,aby se dělo cokoliv.Pokud , ale někdo objednává zboží na dlouhou dobu,aby tzv.nad tím nemusel přemýšlet – měl by přemýšlet nad normou úbytků. Vždy je něco za něco.Zdravím všechny a nekomplikujte si už tak dost složitý život.

    • Autor: Ivuš

      Re: Norma přirozených úbytků
      Jsme soukromá jídelna s.r.o.,vaříme i pro školní stravování, máme účetnictví pro podnikatele a proto musím účtovat o přirozených úbytcích. Celý tento problém je účetní a hlavně daňový. V účetní směrnici mám přirozený roční úbytky 600,-Kč. Při roční inventůře mám rozdíl na skladové kartě 1kg mrkve(vyschne) prům.cena 12Kč/kg. Záúčtováno 12,- ke konci roku jako přirozený úbytek, účtováno jako daňový náklad. Není to můj výmysl, ale názor auditora! Vzhledem k tomu, že dostáváme přímé dotace od státu pro školní stravování, musíme mít roční závěrku kontrolovanou auditerem. Bez přirozených úbytků je inventarizece a roční závěrka zkreslená a nevěrohodná (názor auditora). Takže Váš plesnivý citron, který se ve výdejce odepíše jako zpracovaný (snědený) Vám ještě splní spotř. koš. Můj plesnivý citron je odepsán do nákladů účetně jako přirozený úbytek. Celý problém dle mého názoru by jste měli řešit s Vaší účetní. Pan Aleš jiný fakt ví o čem píše.

      • Autor: muma

        Re: Norma přirozených úbytků
        Dobrý den, píšete tady, že plesnivý citrón odepíšete účetně do nákladů jako přirozený úbytek. Mohu se zeptat, kdo Vám kontroluje zda ten citrón odepíšete do výdejky jako my nebo do úbytku. V inventůře na konci roku přece nikdo nepozná, jestli se Vám v červnu zkazil citrón. Nebo Vám každý den chodí kontrola. Hezký den

    • Autor: danka

      Re: Norma přirozených úbytků
      Nějaký čas sleduji tuto diskuzi a jen koukám o čem lze dobu diskutovat..Celé mi to připadá hledání problémů,tam kde nejsou.Kvůli dvěma shnilým citronům přeci nebudeme vést další účetnictví,prostě se odepíší ve výdejce.V přepočtu na strávníka to bude haléřová položka. Jen doufám,že pan Aleš se časem nepropracuje kamsi nahoru…To si pak budeme nuceni všichni koupit počítačový program Přirozené úbytky (obdoba HACCAP) a nadále pravidelně investovat do aktualizací.Hezky každá jídelna,jen ať má firma ziskyTo,že to vyjde nesrovnatelně dráž přeci nevadí,hlavně,že na tom někdo JINÝ vydělá…

    • Autor: Ivuš

      Re: Norma přirozených úbytků
      Opravdu jste nepochopily přirozené úbytky. Je to o povaze skladovaného materiálu a inventarizaci. Tím myslím, že nemusíte odepisovat drobné rozdíly (shnilý citron) do výdejky, protože existují „přirozené úbytky“. Je to jenom o tom, aby jste si při kontrole inventůr (třeba se Vás na to nikdy nikdo ptát nebude) dovedli obhájit proč o přirozených úbytcích neúčtuje. Opět píši, že to není problém Váš, ale Vaší účetní, která by měla na konci roku při inventarizaci drobné rozdíly (dle vlastní směrnice) zaúčtovat na účet „přirozené úbytky“. Určitě, to není o žádné evidenci a programu.

      • Autor: brumík

        Neotravujte !!! To už jsou fakt příšernosti, co si tady vymýšlíte. Koukejte vařit z čerstvých surovin a žádné úbytky nebudou! Dnes vám každý dodavatel rád zaveze čersrvé zboží i několikrát do týdne. ( To je zase téma….. )

        • Autor: rohlik

          Na konci roku jste mne opravdu pobavil. Vyjadřovat se k diskusi z roku 2010 a ještě tímto způsobem, je opravdu zarážející. Přeji Vám hezký zbytek dne a pokud najdete zase téma, ke kterému se můžete vyjádřit určitě se ozvěte. Všem ostatním hezký den

    • Autor: ali2

      Jestli jste si náhodou nevšimla/nevšiml/, toto téma skončilo v roce 2010.

      • Autor: brumík

        Všiml, ale nějak mě to nas… , že se na na tomto portálu probírají nesmysly. Čau

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se