Jídelny.cz
Informační portál
hromadného stravování

Nová registrace | Zapomenuté heslo
Hledání na webu
Vyhledejte si dodavatele v databázi
Napište nám vzkaz
Anketa
Setkáváte se s výhradami rodičů vůči používání mléka?Ano, často
Ano, někdy
Spíš ne
Ne

Diskuse na téma Spotřební koš

Červeně příspěvky za posledních dní
Bohumil BARDA , 7.6.2002 0:00:00
Zajímal by mě názor vedoucích školních jídelen, nebo i dalších zainteresovaných osob na spotřební koš, jeho přesnost, opodstatnění atd. Předem děkuji za Vaše názory. Bohumil BARDA - výrobce SW pro stravování
odpovědětZachová, 25.10.2002 0:00:00
Vážený pane Bardo, konečně od začátku školního roku jsem doma včas a měla jsem i čas přečíst diskusi. Spotřební koš je taková má malá můra. Od doby, kdy začali požadovat propočítávání spotřebního koše jsem bojovala s myšlenkou jeho zbytečnosti. Představa, že nemám počítač a každý den musím propočítat hodnoty spotřebního koše, byla tak šílená, že jsem to okamžitě zavrhla. Přesto mi to nedalo a propočty ručně jsem provedla vždy, když jsem měla trochu volno, z náhodných měsíců. Musím přiznat, že čísla, která mi vyšla mě velice zaujala. Výpočet spotřebního koše má být výchozím bodem pro tvorbu ceny oběda. Dnes myslím, že má i své místo v naší práci. Jídelníček lze tvořit tak, aby se uvařilo levně, ale pak by určitě strava byla nevyvážená. Někdo by měl snahu často zařazovat jídla sladká a bezmasá a jindy by zase mohl nastat extrém naopak (hodně masa, málo zeleniny). Dnes mi počítá spotřební koš počítač a každý měsíc vím, zda jsem v normě. Mám program od firmy ViS Plzen. První měsíce mi dalo práci než jsem sladila dané hodnoty potravin, které udává firma ViS v programu spotřební koš, s potravinami, které jsem měla na skladu. Například: nápoj, který se rozdělává do vody a obsahuje nějaké množství sušeného mléka jsem musela zavést a zařadit do surovin pro výpočet spotřebního koše (množství sušeného mléka v přepočtu za tekuté čerstvé). Takových surovin bylo hodně a proto i výpočty byly nepřesné. Počítat hodnoty pomocí počítačového programu je podle mého názoru dobrá věc. Počítat ručně je šílené. Takto mám přehled, že v daném měsíci bylo do jídelníčků zařazeno dostatečné množství ovoce, zeleniny, masa a jiných sledovaných druhů. Také vím, že nebyly dostatečně zařazeny ryby, luštěniny, ale to je asi jiné téma. Mějte se Marie ZachováP.S. Skolní jídelna : vaříme 550 obědů I.st.,II.st.,III.st. a dospělí
odpovědětMacháčková, 15.11.2002 0:00:00
Spotřební koš je podle mého názoru důležitá věc a když jsem neměla počítač, propočítavala jsem si ho jednou měsíčně. Teď už jeden a půl roku používám program pana Vavrušky, který umí spočítat nejen spotřební koš ,ale také nutriční hodnoty včetně vápníku a vitamínů. Přitom lze u potravin doplňovat i jejich nutriční hodnoty podle údajů na obalech - např. instantní čaje, dochucovací prostředky, potraviny s přídavkem vitamínů atd. Dá to trošku práce, ale myslím si, že hlídat spotřebu potravin je větší kumšt než propočítat výdejku a mít uklizený sklad. V naší jídelně, kde se vaří 170 jídel pro děti MŠ a 30 jídel pro dospělé, se mi daří okolo 100 % naplnit brambory, ovoce, zeleninu, ale i ryby, luštěniny a mléčné výrobky. U masa a mléka se plnění pohybuje okolo 80 %. Další otázkou je,kam ve stravování směřovat, jestli takto stanovený spotřební koš je opravdu optimální pro správnou výživu našich dětí. A víte o tom, že se chystá změna právě ve stanovení výživových dávek? Nebylo by to další téma?
odpovědětlila, 4.2.2005 10:24:56
Byla bych ráda, kdyby jste mi poslala kontakt na zakoupení programu na spotřební koš pana Vavrušky. Děkuji
odpovědětLudvík, 21.6.2003 11:00:27
1. Jestliže výdejka obsahuje souhrnné údaje o spotřebě pro děti malé, velké, učitele a další strávníky, jak z toho má program spočítat spotřební koš. Tedy o přesnosti takových výpočtů si nedělám iluze. 2. Něco spočítáme, ale co z toho ty děti snědí, neví nikdo. Vedoucí je pak postihována či chválena za něco, co se nestalo. 3. Výživová doporučení se čas od času mění, je třeba zachovávat nadhled
odpovědětalfons, 2.7.2003 16:53:50
odpovědětdarča, 3.6.2004 14:29:38
Myslím, že spotřební koš je dobrá věc, ale jen tehdy pokud nám podává informace včas. Spotřební koš, který se vypočte na konci měsíce, nebo i později, je pro nás zbytečnou informací./Né každý má počítač/. Chtěla bych vědět jak jsou na tom jídelny, které vaří víc druhů jídla.
odpovědětTáňa, 27.9.2004 16:04:44
Nevím kam ve spotřebním koši zatřídit rýži, pečivo, jáhly, pohanku, ovesné vločky, mouku. Děkuji za radu Táňa
odpovědětševča, 29.9.2004 12:49:08
Ve spotřebním koši nesledujeme všechny potraviny,ale jen vybrané druhy-maso,ryby,luštěniny,mléko,mléčné výrobky,ovoce,zeleninu, brambory,tuky a cukry.Zdravím
odpovědětDav, 11.1.2005 21:16:16
Bude se na základě nových vyhlášek počítat spotřební koš jen pro děti nebo souhrně děti a závodní stravování? Děkuji za odpověď.
odpovědětVěříšová, 18.1.2005 16:38:18
Určitě jen pro děti. Připravená vyhláška o školním stravování se týká pouze dětí a žáků. Dospělí mohou mít úplně jiné finanční normativy a nikde není pro ně stanoven nějaký spotřební koš.
odpovědětVěříšová, 18.1.2005 16:38:37
Určitě jen pro děti. Připravená vyhláška o školním stravování se týká pouze dětí a žáků. Dospělí mohou mít úplně jiné finanční normativy a nikde není pro ně stanoven nějaký spotřební koš.
odpovědět, 20.1.2005 8:00:03
Výpočet spotřebního koše je velmi pěkná věc, ale určitě vedoucí jídelen a kuchařky denně vidí kolik ovoce, zeleniny a mléčných výrobků /jogurty, lakrumáčky a pod./ jde do odpadu. Když děti dostanou k obědu pomeranč, je v okolí školy jako po pomerančové válce, o jogurtech ani nemluvím. My to dětem dáme - ovocné, zeleninové talíře, ale většina z toho se vyhazuje, protože to děti nechtějí. Stejné je to i s doporučovanými tyčinkami musli, to jsou úplně na h....!
odpovědětMíla, 20.1.2005 9:24:12
Je pravda , že děti si ničeho neváží, spousta ovoce je opravdu poházená kolem jídelny a zeleninové saláty i zeleninové talíře se ve většině případů vyhazují. Spotřební koš je k ničemu. Není možné se od něj odrážet.
odpovědětMonika, 20.1.2005 14:20:25
U nás ke zlepšení přispěla dvě jídla na výběr. Rovněž se snažím i u ovoce dávat strávníkům na výdej. Kdo nejí pomeranč, vezme si banán nebo hroznové víno nebo hrušku. Tím snad pak nebude "válčit". Také se snažím, aby strávníci jídlo nevynášeli. Tím pádem pak nemají před školou "munici". Zdravím
odpovědětAlena, 4.2.2005 13:12:07
Zaujal mne příspěvek Moniky. Kolik u vás stojí jeden oběd, když si můžete najednou dovolit dávat pomeranče, banány, hroznové víno atd. Už vidím naše děti, jak se dohadují, kdo si co dá. A co se týče vynášení jídla z prostor jídelny, tak to je snad věcí dozoru, který vykonávají v jídelnách pedagogičtí pracovníci.
odpovědětMonika, 12.2.2005 18:27:06
Aleno, vždyť je přece jedno, jestli jeden den mají jablko a druhý den banán. Zkrátka strávníci si vyberou (jako u švédského stolu) ten kus ovoce, který chtějí. Deset deka hroznového vína, což je malá miska, stojí i s daní 7,30. Jedno jablko 150 g je asi za 2,50 Kč. Když mají například v pondělí masovou polévku a třeba buchty s tvarohem tak mi vpohodě zbývá na ovoce. Oběd pro I. stupeň stojí 16,50. Ušetřím tím, že dáváme mrkvové saláty, pečeme vlastní moučníky a nekupujeme drahé směsové atd. Začínám dávat i na výběr jogurty. Děti mají oběd pestřejší, když nemusí jako stádo baštit všichni jahodový jogurt, ale mohou si vybrat třeba z pěti příchutí. A cena je stejná. Také nápoje se snažím nabízet ve více druzích. Čaj + minerálka, nebo čaj + mléko, nebo mléko + melta + čaj. Paní kuchařky mají více práce, ale děti jsou u našeho "baru" spokojenější. A cena je opět stejná, jako když jeden den mají pouze čaj a druhý den kakao. Ještě k vynášení jídel. U nás bohužel dozor vynáší jídlo také a často i s nádobím. To by musel být u dveří četník a dohlížet. Nápisy nepomáhají. Přemýšlím o zavedení balicí služby, která by při odchodu zákazníka-strávníka nabídla zabalení nedojedeného jídla s sebou ... Né, to byl vtip. Zdravím. Monika
odpovědětMarie, 1.2.2005 15:21:19
Je to asi všude stejné, že si děti ničeho neváží.Poslední případ z 31.1., někdo odnese i kuřecí řízek a zmrzlinovou roládu!?Problém taky je u dětí MŠ, že když nepijí mléko, paní učitelka je nenutí(nesmí) a nalije jim čaj a pak to chtějí všichni a čím dál více si vymýšlejí. Na spotřebu mléka jsou i mezi odborníky různé názory,nejlepší je asi zlatá střední cesta - jeden mléčný nápoj denně, i když jsme´podle spotřebního koše mírně pod 100 %.
odpovědětbohy, 8.4.2005 14:49:29
Jak se změní výpočet spotřebního koše pro děti, když zůstanou dohromady s dospělími strávníky, kteří mají stejnou normu jako děti. Je nutné je od sebe oddělovat? Proč a pro koho?
odpovědětFerda, 13.2.2007 20:47:34
Jako vedoucí školní jídelny pracuji krátce a mám problém s plněním mléka a mléčných výrobků. Vaříme v MŠ a odvážíme obědy také do ZŠ. Zdá se mi že je málo hlavních jídel, která lze zapíjet mlékem, proto do ZŠ vydáváme čaj. Potom při dopoledních a odpoledních svačinkách nestíhají malí špunti z MŠ plnit limit i za školáky. Výsledkem je mléko i mléčné výrobky něco kolem 50%. Prosím o radu - mohu zapsat do spotřebního koše i mléko, které vydá ZŠ žákům ve své vlastní režii v podobě mléčných svačinek dotovaných z EU? I když tyto svačinky jdou mimo školní kuchyni? Poraďte prosím jak problém řešit.
odpovědětAndrea, 14.2.2007 6:33:51
Zdravím Vás. Mně se daří spotřební koš krásně naplnit. Mléko přidávám hlavně do polévek, nebo uděláme krupicovou kaši... Jelikož se u nás stravují taky cizí strávníci, dávám na výběr mléko k pití a čaj. Mám ověřené, že i když dám na výběr (na 1. mléko a na 2. čaj), děti na to buď zapomenou, nebo mají rádi mléko i k jiným než sladkým pokrmům. Velice málo dětí si změní na 2. Co se týče mléčných výrobků, hodně dáváme jogurty - se strouhanou čokoládou, kompotem nebo marmeládou. Nedávno jsem natrefila na skvělou sýrovou polévkou. Je z taveného sýra a je moc chutná. Kuchařka mi na ni vytvořila normu. Mohu doporučit. Pokud máte zájem napíšu. Další možnost je přidávat strouhaný sýr do polévek, to děti zbožňují. Vím, že se taky hodně dělá smažený hermelín a ten prý stojí za to.
odpovědětsmsmalatova, 29.10.2007 7:52:57
Dobrý den, chtěla bych poprosit o recepty na skvělou sýrovou polévku. děkuji moc Květa N.
odpovědětJanaj, 30.10.2007 7:50:28
Tady v receptech najdete třeba polévku plesnivku.Nemáte uvedený email asi Vám zde nikdo nebude vypisovat receptury a jinak na netu jich najdete zaručeně dost.
odpovědětJitka, 14.2.2007 6:43:22
PROSÍM O KONTAKT NA PANA VAVRUŠKY,NA ZAKOUPENÍ PROGRAMU SPOTŘEBNÍ KOŠ. DĚKUJI
odpovědětInka, 2.3.2007 7:56:48
V upoutávkách na dnešní tisk jsem zaslechla,
že většina jídelen nedodržuje normy. Nevíte někdo v jakých novinách se o tom píše.
Děkuji.
odpovědětDenisa, 2.3.2007 8:37:04
Je to v Právu- ale nečetla jsem to.
Je někdo, kdo už četl dnešní Právo a ví co se tam
píše?
odpovědětPavlik, 2.3.2007 9:49:58
Tak jsem si došla do stánku pro ty noviny. Samozřejmě se dalo čekat, že nás poplivou. Článek je docela slušný ale ten nadpis všechno zhodí. Nadpis "Normy nedodržuje 40 procent jídelen" je opravdu super, až v článku se dočtete že se jedná o výživové normy, tzn. spotřební koš. Takže běžný rodič neznalý terminologie si řekne že jeho dítě dostává menší porci než jakou platí. Vždycky si říkám že mě už nic nenaštve a budu se rozčilovat pouze do výše svého platu (takže minimálně) nicméně podobné články nebo výroky různých známých lidí které zaznívají občas z TV jak vzpomínají na školní jídelnu mě spolehlivě vytočí.
odpovědětLudmila, 2.3.2007 10:07:33
S nepožádkem v okolí školní jídelny a školy jsme měli taky problém. Ovoce a jogurty byly rozházeny po celé trase až k autobusové zastávce.Stěžovali si učitelé, pracovníci obecního úřadu.
Pán ředitel nařídil odnášení ovoce a jogurtů do školy, kde uklízečky podle seznamu rozpočítávají kusy podle tříd.
Vůbec se nám to nelíbilo, přidalo se nám práce .
Postupem času jsme si zvykli, v okolí školy a jídelny je pořádek a ještě se nám zvýšil počet stravovaných malých dětí. V současné době se děti z 1 a 2 třídy stravují všechny.
Nyní hodnotíme tento nápad jako dobrý.
odpovědětivča, 6.3.2007 14:25:34
Taky máme problémy s nepořádkem v okolí školy.Nápad Vašeho ředitele se mi líbí,ale u nás to nejspíš nepůjde-učitelé argumentují tím,že všechny děti nechodí na oběd,nebo aspoň ne každý den a pak by mohl dostat ovoce ten,který nemá přihlášený oběd atd.
Milé kolegyně,poraďte,jak by se dal tento problém řešit?Nevím,jak bych jinak plnila spotřební koš,konkrétně u ovoce,mléčné řešíme přípravou vlastních výrobků do misek.Děkuji za každou radu.Zdraví Ivča.
odpovědětZdenka, 7.3.2007 7:33:33
Pokud nechcete dávat syrové ovoce v takové míře, zkuste ovocné koncentráty na výrobu nápojů, které jsou velmi chutné. Děti to vypijí a nic nikde nazahazují! Napiště mi, dám kontakt na firmu.
odpovědětEvča, 7.3.2007 6:59:06
I já jsem si v pátek koupila Právo kvůli tomu článku. Ten byl vcelku dobrý. Zarazil mě ale článek od nějaké paní, která obědy vydává. Dá každému strávníkovi jen to co chce, nechceš maso, nechceš.Kuřecí maso je jen vyjímečně apod. Odkud ta paní byla? Vždyť dítě musí dostat na talíř všecho i když nemá rádo maso, tak ho prostě nechá! A proboha proč nevaří kuřecí maso aspoň jednou týdně, vždyť je cenově dostupné. To jsou mezi náma takové rozdíly?
odpovědětEvča 1, 7.3.2007 9:06:28
Nechala jsem si koupit také noviny a četla je teprve včera. Nadpis článku byl sice zavádějící, už tu na mě zkoušeli rodiče, že děti nedostávají vše. Ale po přečtení článku, jsem je už informovala o jejich velkém omylu. Také mě zarazilo, že paní nevydává vše. Maso dostane každé dítě, ať je dá na jídelně třeba kamarádovi, nebo ho nechá, ale dostane ho. Zeleniny dáme třeba méně, ale také ji dostanou. Ta paní si tam asi hospodaří jak se jí chce. A pak nás posuzují všechny podle takovéhoto jednání. A že mají kuřecí maso jen málo kdy? Vždyť má právo také zasahovat do skladby JL, tak proč se neozve tam, odkud jí obědy přiváží?
odpovědětziss, 7.3.2007 10:25:57
Ve školním stravování se uplatňují dva způsoby vydávání jídla. Buď dítě dostane na talíř spravedlivě vše podle normy a je jedno co s tím udělá, nebo si dítě samo řekne co nechce. V prvním případě u školkových dětí docílíte pláče a odnesení skoro celé porce, protože děti to co nechtějí razantně odmítají. V druhém případě dítě dokáže sníst to co má nandáno. Co je tedy lepší? Proklamovaná spravedlnost, nebo to, aby děti jedly?V jídelnách škol je situace asi jasnější, ale s tříletými dětmi je poměrně dost práce, aby vůbec něco ,co nevaří maminka, jedly. Nandat dítěti vše bez ohledu na jeho malá přání asi také není nejlepší.
odpovědětEvča, 7.3.2007 12:45:32
Souhlasím s Vámi, spravedlnost nehledejme.V naší mateřské škole také dítě pláče při nějakém jídle které nemá rádo. Dostane vše, byť jen malinko a jen na okraj talíře.
Ale v tom článku se jednalo o výdejnici v základní škole. Ale jestli jsou to od ní pravdivé informace, pak pochybuji o jejím IQ.
odpovědětBOŽENA, 28.5.2007 19:11:42
vážená paní určitě neznalá vydání oědů dnešním dětem ,25let vydávám obědy a děti jsou stále horší a horší NIC podotýkám NIC co je proklamováno jako ZDRAVÉ a prospěšné NEJEDÍ snad už jen proto že se jim to vnucuje LUŠTĚNINY,ZELENINA,BRAMBORY,OVOCE,MASO jakékoliv se vyhazuje z 90% spotřební koš se plní jen na papíře a děti odejdou raději hladové a doma si vezmou co mají raději a stěžují si na školní stravování že jsou to bla.. a mnohdy mají pravdu nevaří se pro ně ale pro nařízený spotřební a těžko dodržitelný koš ale spíše pro odpatkový koš, děti u okénka mnohdy nedonutíte aby si nechaly nandat to co nechtějí a tak potom ani nesnědí to co by byly ochotny sníst dle svého byt´i částečného výběru platí za jídla která nesnědí ba si je takto ještě víc zoškliví jako vše co je vnucováno jako by vám v restauraci přinesli něco jiného než máte rádi s tím že je to zdravější argument magistrátu že může zasahovat do skladby jídelíčku z důvodů dotace na provoz kuc
odpovědětAlena, 29.5.2007 7:20:45
Vážená paní, nevím jestli také vaříte, nebo jenom vydáváte obědy, ale ve školní jídelně byste měly být od toho, abyste oběd uvařily a upravily tak, aby se děti naučily jíst i to, na co nejsou z domova zvyklé. Já vím, že je to těžká práce, ale pokud je jídlo pěkně upravené na talíři a třeba ho nazvete ještě nějakým zajímavým názvem, děti se na něj naučí. Vím o čem mluvím , i když pochopitelně všechny děti všechno nejí ani u nás, rozhodně nemohu říct, že vaříme pouze pro odpadkový koš.
odpovědětmarie, 7.3.2007 10:29:00
Prosila bych také kontakt na dobře zpracovaný spotřební koš v počítačovém programu.Děkuji.
odpovědětLukáš, 7.3.2007 11:29:45
My máme modul do programu VIS Sklad a jsme s ním spokojení. Jenom nám nefunguje přenos počtu strávníků, i když je vše správně nastaveno - to řešíme přepsáním tří čísel ručně z papíru.
odpovědětLiliE, 7.3.2007 12:12:26
Ten přenos mi funguje taky jen částečně.
Tak to taky dopisuju ručně.Spotřební koš mi vychází
lépe když vyhodnocujijen školní stravování /vaříme taky pro cizí + závodní stravování/ - a to 2 jídla na výběr/když jsou ryby nebo luštěniny - tak si stejně dají to druhé/.
odpovědětBlanka, 7.3.2007 12:37:39
V naší jídelně máme program od firmy Tillmann Čáslav. Jsem s ním spokojená. Při příjmu např. kompotů, čerstvého květáku a podobně uvedu gramáž, koncem měsíce najedu na spotřební koš a 3x kliknutím mám spotřební koš hotový. Cenově je tento program výhodný.
odpověděthana, 7.3.2007 13:02:43
Program VIS - verze windows - spotřební koš - kontroluji průběžně - jediným kliknutím myší.
odpovědětBlanka, 7.3.2007 13:20:23
Doporučená spotřeba potravin dle kategorií strávníků se vždy uvádí a sleduje za časové období jeden měsíc. Počítat spotřební koš za kratší období (průběžně) je nemožné a zbytečné, vyjde Vám něco, co není pravda
odpověděthana, 7.3.2007 13:27:08
Nemáte pravdu, průběžnou kontrolou zjišťuji plnění např. mléko - mléčné výrobky, ovoce - zelenina ap. - pokud je plnění nízké - zařadím do jídelníčku.Po skončení měsíce je již pozdě.
odpovědětolina, 7.3.2007 13:28:42
Nesouhlasím s Blankou spotř. koš si vyjedu na počitači týden před uzavřeným obdobím a mohu doplnit suroviny /zařadit oběd/ podle potřeby plnění sp. koše. Je to během chvilky hotové a mám jistotu.
odpovědětAlena, 29.3.2007 13:01:50
Máte někdo zkušenost s mussli tyčinkami Frutík?
Jsou to tyčinky se zvýšeným podílem ovoce. Jakým koeficientem je propočítáváte do spotřebního koše? Děkuji předem za radu.
odpovědětZdenka, 29.3.2007 13:24:03
My bereme Fruitíky, mají 36 % ovoce.
odpovědětludmi, 30.3.2007 10:27:44
Není žádný problém splnit spotřební koš na100%. Budeme například servírovat dětem mléko třikrát denně a na druhé straně vylívat do kanálu litry nevypitého mléka,zvýšíme dávku masa a budeme ho vyhazovat.V dnešní době, kdy je problém s nakládáním s odpady, si je přece nebudeme zvětšovat.Rozumější je splnit spotřební koš na méně procent a přitom nemít zbytky.Můj názor na zařazování surovin do spotřebního koše je asi takový,že bychom museli být alespoň chemici, abychom správně zařadili potraviny.Když někdy čtu, jak kdo zařazuje,tak mně rozum zůstává stát.
Pro mě je důležitější najezený strávník než stoprocentní spotřební koš.
odpovědětBrigitte, 30.3.2007 11:52:57
Ztrácím chuť spotřební koš řešit. Během podzimu na škole nainstalovali dva automaty na školní mléko a jogurty. Jsem pro, ať děti mají možnost levně a zdravě svačit. Ale když pak pan ředitel řekl, ať nedávám k obědu jako dezert mléčné výrobky, tak mě spadla čelist. A teď babo raď, kde mám nahnat mléčné výrobky ve spotřebním koši.
odpovědětSoňa, 30.3.2007 14:03:13
Myslím, že zdravý rozum by měl vyhrát.Tabulka je jedna věc a suroviny a co děti snědí je věc druhá - jsme tu pro tabulky nebo pro to aby se děti najjedly - ať si to všichni tabulkáři přijdou zkusit,když v kuchyni neustále někdo chybí nebo chodí po doktorech.Strávníky zajíma jenom co mají na talíři.
Jak funguje kuchyň a co je za vším práce a dřiny to nikdo neocení - jsem otrávená a asi toho budu muset nechat jinak ženský v kuchyni začnu střílet.Kdo nám pomůže - nikdo - jenom dřina a zodpovědnost !!!
odpovědětivča, 30.3.2007 14:35:47
Jejda Soňo! Co mají ženský v kuchyni společnýho s tabulkama?Nebo co má nemocnost společnýho se spotřebním košem?
Je vidět,že Vás práce opravdu nebaví,a to je mírnej výraz.Vždyť i ty sledovaný suroviny se dají upravit chutně,jen chtít. S takovým postojem se nedivím,že i ty kuchařky na to kašlou.
My zkoušíme stále nové recepty,něco má úspěch,něco ne,ale kdyby nebylo toho proklínaného spořebáku,tak bychom taky mohly vařit stereotypně pořád dokola. Takže hlavu vzhůru,příjemný víkend a trochu optimismu přeje Ivča.
odpovědětmája, 3.4.2007 13:33:24
A tak hoďte nějaké typy do placu.Díky
odpovědětivča, 4.4.2007 12:02:14
Na různých konferencích jsem nakoupila receptury např.Labužníci ve školních jídelnách aneb kulinářské umění valašských cérek, Šuplíkové recepty, Zdravá výživa v mateřské škole, Ať nám chutná ve škole, jsou tam dobré recepty, doporučuji vyzkoušet. Zdraví Ivča.
odpovědětDagmar , 3.4.2007 13:59:19

Spotřební koš propočítavat a evidovat určitě všemi deseti ano. Stanovené a závazné dávky z vyhlášky nám pomáhají bojovat s takovými, kteří stále kritizují skladbu jídelního lístku. Vedoucí jídelen přesně vědí co musí zařadit, aby dávky odsouhlasené zdravotníky byly naplněny. Je to jediná zeď, o kterou se v tomto může vedoucí jídelny opřít. My připravujeme stravu pro zdraví naších dětí a ne proto, aby uspokojovala chuťové pohárky pana ředitele, starosty nebo dalších dospělých vlivných strávníků. Kolegové, vydržte, mnohdy to pro Vás není jednoduché, ale mějte vůči kritice laiků trpělivost. Hygienici, prosíme, také zareagujte na téma spotřebnho koše.
odpovědětludmi, 4.4.2007 10:22:12
Ve svém příspěvku jsem mluvila například o spotřebě mléka a ta asi nesouvisí s chuťovými pohárky pana ředitele. My sice připravujeme stravu pro zdraví dětí,ale asi neplatí stoprocentní spotřební koš rovná se zdravé děti.To mléko taky pijí jenom děti,které jej mají rády.Takže přistupovat ke spotřebnímu koši jako k vodítku při sestavování jídelního lístku a postupně děti zvykat na určitou potravinu.Například nabízíme k ovocné šťávě mléko, které dáme do konvičky na výdejní pult a kdo má mléko rád,může se napít. Pokud bychom dávali pouze mléčný nápoj,skončí děti stejně u umyvadla s vodou.
odpovědětAlena, 4.4.2007 12:25:48
Dáváme dětem denně na výběr různé druhy čajů
a nebo mléko všelijak dochucené, např. vanilkové,,jahodové,banánové a pod. Už víme, kolik
ho bude asi potřeba objednat a nikdy nám nezbývá, ani ho nemusíme vylívat do kanálu. V mléku plníme spotřební koš na 100% a někdy i více.
A že ho všechny děti nepijí? To je to samé, jaké když zařadíte luštěninu a kdo ji nejí nejde na oběd, nebo si vybere něco jiného. My se musíme jídlo snažit tak upravit a tak ho dětem předložit, aby si na něj zvykly už od mala, protože z hodně rodin si přinášejí špatné stravovací návyky. A musím říct, že i ty luštěniny se nám daří plnit.
odpovědětPavla, 5.4.2007 8:12:10
Spotřební koš - je sice taková černá můra pro všechny ŠJ. . Ale bohužel - nejen, že je ho třeba plnit především pro zdravý vývoj dítěte, ale i jej kontroluje Č'ŠI, hygienici, ale i zřizovatel.
Ti všichni se na této kontrole podílejí. Jeho tolerance 25ˇ% od stoprocentní hodnoty je však již nyní možná splnit (dříve byla tolerance pouze 10%). Největší problém dělají ryby, luštěniny, ale i cukry a tuky. . Bohužel když jsem jednala o této věci přímo na MŠMT a uváděla jsem, že ŠJ pokud vaří 2 - 3 druhy jídel , tak je problém jej splnit. Tak jistá odpověd. osoba mi odpověděla - tak tyto 2 - 3 druhy jídel se mají kombinovat ze stejných druhů potravin - např. ryb - jednou bude ryba smažená a jednou přírodní. Měla jsem názor, že děti z 2. a 3. stupně na takovýto oběd vůbec nepůjdou, ale nic jsem nezmohla.
Obědy žáků ve ŠJ jsou dotovány státem. Stát má proto právo do této problematiky vstupovat, a to je pořád dokola.
Tak bohužel - ten spotřební koš je velmi nutný plnit. Jen se musí najít taková cesta - kombinace jídel, aby se dal splnit. Držím palce - Pavla
odpovědětpaja, 5.4.2007 12:05:09
u nás je velký problém spíš finanční. Skutečně nemáme na to dodržet limit ovoce, zeleniny, o rybách nemluvě. Jsme malá jídelnička, a to se vaří hodně špatně. Finanční limit máme u stropu. O ovoci nebo tvarohových dezertech po obědě si nechávám zdát
odpovědětKlárka, 5.4.2007 12:07:14
A já si dodnes myslím, že je to +- 10%. A takže to je pravda s těmi 25%?
odpovědětolina, 5.4.2007 12:52:05
U ovoce, zeleniny ryb a luštěnin musí být nejméně 100%, naopak tuky a cukry nesmí 100% přesáhnout u ostaních je tolerance těch 25% tak mě to vysvětlila hygienička.
odpovědětxxxx, 5.4.2007 13:30:50
Tak to vysvětlila špatně. vyhláška 107/2005, příloha č.1.
odpovědětmarcella, 9.3.2008 18:36:12
když mate celodenní stravování - pondělí až pátek, cukry i tuky jsou překročeny...teplý oběd a večeře(tuky) , pitný režim...čaj, džusy, sirup s vodou
odpovědětJana, 5.4.2007 14:17:45
Je to tak, tolerance 25%
odpovědětMarie, 17.4.2007 20:07:19
Dočetla jsem se na portálu ASPOS, že se připravuje spotřební koš v novém provedení. Doufám,že nebude tak strikní a vůbec nevím kdo tohle od stolu vymyslel.My se budeme stresovat s košem a děti si budou nadále nosit do školy hamburgry a colu.Co my s tím.Ať si to jdou vyzkoušek páni a paní od stolu. Zdravím všechny se zdravím rozumem.
odpovědětmaty200, 29.5.2007 14:36:07
Souhlasím s vaším názorek.Dětem stejně nemůžeme přikázat,aby jedly ovoce nebo zeleninu.Jsme sice školní zařízení,ale většina stravovaných je plnoletá a dospělích,měla bych spotřební koš dělat taky,ale...
Finančně jsem bez problémů.Stravníci maji každý den ke snídani ovoce,které si polovina nebere a každý den mají zeleninový salát k obědu,který celý vracíJak je můžu přinutit,aby si objednali rybu nebo čočku,to radši na oběd nejdou.Co vlastně mám plnit?Všude jsou automaty na colu atd.kdo to povolil do škol?tam není potřeba plnit spotřební koš!!!Zdravím.
odpovědětJůlie, 29.5.2007 12:56:28
Zdravý bez zdravého,jako mladý bez mladého.Se zdravým rozumem.
odpovědětfialka, 30.5.2007 10:06:56
Jděte už do frcu s hledáním chyb u druhých, řešte problémy pro nás podstatné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpovědětZuzka, 10.8.2007 13:11:35
Prosím o metodický materiál k propočtům spotřebního koše Dík
odpovědětDraha, 5.9.2007 9:47:28
Prosím je tu někdo kdo by mi poradil se spotřebním limitem pro jesle-jestli ho je potřeba sledovat a kde najdu stanovené vyživové normy?A zda existuje i finanční limit??????Děkuji
odpovědětjana, 5.9.2007 16:51:50
Jelse patřily pod Ministerstvo zdravotnictví a řídily se předpisy tohoto ministerstva. Před lety mi pomohli dietní sestry z nemocnice.
odpovědětHlavolam, 18.10.2007 19:26:04
Zásah moderátora: Příspěvek se nevztahuje k tématu.
odpovědětNela, 18.10.2007 19:52:54
Doufám, že se ti bude dobře usínat, když ses tak unavil vyplozením tak složitiého souvětí. :-)
odpovědětLenka, 27.11.2007 17:30:50
Od srpna jsem se stala vedoucí ŠJ. Jsem v tom začátečník a teprve se s evším seznamuji. Vidím, že nejsem jedina, která má problémy se spotřebním košem. SK každý měsíc sestavuji pro MŠ a pak pro 1. a 2. st. ZŠ. Mléčné výrobky a mléko mi u ZŠ vůbec nevychází, protože jsou to žáci, kteří se k nám chodí stravovat když jdou ze školy. Jsme MŠ, kde vaříme pro děti ze školky a ZŠ + 4 zaměstanci a důchoci. Max. počet je 70 obědů. Jsme maličká školička a žáci ze ZŠ jsou v počtu 13. Jak mám udělat to, aby mi spotřební koš právě v mléčných výrobcích a mléku u ZŠ vycházel? To je první můj problém. Další problém je moc tuku u MŠ. Čím můžu nahradit másla (perlu) u pomazánek, máte nějaký recept na nahrazování tuků v jídle u dětí. Moje propočtyjosu vždy skoro přes 100% u tuků a nevím jak to snížit. Denně píšu 3 výdejky a všechno dělám ručně. Na programy nejsou peníze, takže si dokážete představit jen někteří co to je, propočitávat všechno ručně s kalkulačkou. Děkuji předem za odpovědi.
odpovědětHelenka, 27.11.2007 18:54:50
No, Leničko, abych řekla pravdu, tak si to NEDOVEDU představil a lituji Vás, že mušíte dělat všechno ručně, ale zkuste si zkontrolovat koeficienty u surovin, zda-li máte dobře třeba u sušené a mražené zeleniny a tuky. Jinak je pravda, že méko, tak s tím je problém i u mléčných výrobků.
Mějte se fajn.
odpovědětjitka, 27.11.2007 21:31:26
do pomazánek dáváme tavený sýry a snižujeme tuky a zvyšujeme mléčné výrobky,pomazánky jsou moc dobré.
odpovědětJanaj, 28.11.2007 5:41:37
Leni,do polévek nedávat zásmažku,bramborová kaše tam se dá ušetřit nedávat máslo, jen mléko. Pro školáky pokud děláte nějaké sladké jídlo zařadit mléčné nápoje,děláme bílé omáčky,kde spotřeba mléka jde nahoru aniž by to děti moc vnímali,koprová,křenová okurková atd.a jak ostatní děvčata radí sýry tvarohy a pokud máte možnost počítače všude jsou zde různé recepty a inspirace jak vařit dětem. Opravdu jde vše, tak ať se daří.
odpovědětjarmila, 24.1.2008 14:55:25
Tavené sýry nejsou pro malé děti vůbec vhodné. Obsahují tavící soli a také dots tuků... použila bych tvaroh raději.
odpovědětAlena II., 28.11.2007 15:22:49
Lenko, zkuste ramu nebo floru, ta má nižší koeficient než máslo. Škoda, že asi nemáte konvektomat, protože tam je při pečení nebo smažení velká úspora tuku. U nás každý den dáváme na pití čaj i mléko. Mléko je různě ochucené, třeba jahodové, vanilkové atd. Děti, hlavně ty malé ho mají rády a s plněním spotřebního koše u mléka nemáme problém.
U mléčných výrobků je to teď těžší, protože jsou moc drahé, ale zkuste třeba polévky se sýrovým kapáním, děláme často filé zapečené se sýrem a pokud dáte jednou do měsíce jogurt nebo třeba tvaroh s kakaem, většinou se do toho vejdete. Není to sice 100 %, ale s tolerancí + - 25 % to stačí.
odpovědětkoczde, 28.11.2007 17:01:08
Dobrý den.Já dělám dětem kromě ochuceného tvarohu a jogurtu, pohár z kysané smetany s piškoty a ovocem,je to moc dobré a děti to jedi. Krásný den. Zdena.
odpovědětivča, 29.11.2007 17:44:38
Milé kolegyně,viděla jsem na mnoha jídelních lístcích jako nápoj k obědu vedle různých šťáv a čajů ochucené mléko,a to třeba i k segedínu.Můžete mi napsat Vaše zkušenosti?Já osobně nevím,jestli bych měla na mléko chuť po jiném obědě,než po sladkém.
Děkuji předem za vaše poznatky,s pozdravem Ivča
odpovědětRenda, 29.11.2007 20:13:43
U nás mají strávníci na výběr denně dva druhy nápojů jeden je čaj, džus popřípadě štáva a druhý je vždy mléčný a někteří strávníci preferují spíše mléko.
odpovědětAlena II, 30.11.2007 13:10:16
Každý den u nás mají strávníci na výběr buď čaj, nebo mléko s různou příchutí, např. jahodové, vanilkové, banánové... a je na libovůli každého, jestli má chuť na čaj nebo na mléko. Mléko dáváme jen v menším množství, takže pokud nemám chuť na mléko k segedínu, nemusím si ho dávat. Z vlastní zkušenosti ale vím, že jsou i tací, kteří si ho dají každý den bez ohledu na to, co je k obědu.
Myslím si, že to není honění spotřebního koše, ale možnost výběru nápoje podle chuti strávníků
odpovědětJanaj, 29.11.2007 20:16:11
To by mě teda taky nenapadlo,ale zakázané to není a když třeba honí spotřební koš a neví kudy kam, tak třeba zvolí tuto kombinaci,ale je to každého jenom jeho svědomí jestli se to k segecu hodí.Jen můj názor.
odpovědětučitel, 30.11.2007 13:08:20
U nás třeba k vepřovému guláši s fazolema,chléb,dostáváme pouze mléko.Takže to vypadá následovně,většina strávníků nepije.Asi jen paní vedoucí.
odpovědětBohumil Barda, 1.12.2007 10:35:31
Na základě ankety o zájmu nechat si zhodnotil jídelní lístek odborníkem, kde většina hlasujících si přála službu zdarma, byla na portále www.jidelna.cz navíc spuštěna možnost společně s jídelním lístkem vystavit i plnění spotřebního koše. Tato služba je zdarma neboť jí, na rozdíl od slovního hodnocení, které musí dělat člověk, spočte počítač s patřičným SW sám.

Možná by stálo za zvážení, zda na místě, kde vyvěšujete JL ve vaší jídelně pro rodiče, nevyvěsit i plnění spotřebního koše za minulý měsíc, aby rodiče věděli, že krom finančního limitu jste vázání i vyhláškou 107/2005 a jak se Vám jí daří plnit.
odpovědětBarča, 22.1.2008 9:19:16
Jsme MŠ - 60 dětí, kuchařka a učitelky požadují na odpolední svačiny pouze chléb s máslem, s odůvodněním, že děti pomazánky nejí a stejně se vše vyhazuje. Jako vedoucí ŠJ s tím nesouhlasím, v ostatních školkách se nic podobného neděje, odmítám to. Můžu znát váš názor???
odpovědětlenča, 22.1.2008 13:12:07
Já mám na starosti ZŠ i MŠ a děláme přesnídávky i svačinky pestré, takže pomazánky různé a dětičky jedí všechno. Něco hůře, ale jedí. Je to i v přístupu paní učitelek, ale překvapuje mne to u kuchařky, to já mám kuchařku suprovou. Přeju hezký den
odpovědět66666, 22.1.2008 20:02:49
V tomto předškolním věku bych místo chleba s pomazánkou snad raději nabídla jogurt, tvaroh a ovoce. Chleba s máslem asi ne.
odpovědětŠárka, 23.1.2008 15:26:04
Tvaroh, jogurt, ovoce, přesnídávku apod. dáváme dětem spíš ráno, protože hodně dětí chodí domů po obědě. Tím pádem bychom špatně plnili spotřební koš, pokud bychom dávali ovoce a mléčné výrobky odpoledne. Je fakt, že u nás by spousta dětí jedla jen rohlík s máslem, něco sladkého apod. Myslím, že to souvisí hodně s přístupem rodičů, když je někdy poslouchám, jak před dítětem mluví o jídelníčku, je mi z toho na nic. Spoustu rodičů upřednostňuje stravu fast food - hranolky, hamburgery apod. Stačí se podívat do nákupního košíku některých lidí - brambůrky, sladkosti, málo zeleniny a ovoce. Takže se nemůžeme divit, že dítě ohrnuje nos nad výbornou zdravou pomazánkou z ryb, zeleniny apod. My to nevzdáváme, i když někdy při pohledu na škumířící se dítě, které sedí půl hodiny nad chlebem s pomazánkou mám chuť se vším švihnout. Hodně sil do další práce.
odpovědětgaga, 24.1.2008 14:15:35
Spotřební koš je super! Jen kdyby děti snědly to, co dostanou na talíř. Luštěniny - odhlási, ryby skoro taktéž, ovoce, jogurty jsou v okruhu 400 m kolem školy rozházeny. Banány slouží jako psací portřeby ... A TAK SE SNAŽTE !!
odpovědětkajap, 15.2.2008 7:43:44
Zdravím, potřebuji poradit, kam zařadit TOFU sýr ve spotřebním koši a hlavně s jakým koeficientem? Předpokládám, že patří mezi luštěniny. Předem děkuji za odpovědi.
odpovědětZdenka, 15.2.2008 17:39:47
Tofu mám zařazené jako luštěninu s koeficientem 1
odpovědětlenča, 15.2.2008 7:57:20
Spotřební koš a jeho plnění je velmi zavádějící. S jeho plněním nemám celkem problém, ale prakticky je to jen papírově. Děti jídlo dostanou na talíř, ale mnohdy do něj ani nepíchnou a vyhodí ho, takže realita zcela špatná. A co s tím, když dítě do jídla nesmíte nutit a na velké děti neplatzí vůbec nic, ti vyhazují i kuřecí maso. Člověka bolí, když ví co je za tím práce a peněz a nadarmo
odpovědětmaty200, 15.2.2008 8:51:51
Úplně s Vámi souhlasím,jsme střední škola,dokonce i studenti jsou většina plnoletí,ale teď už jsem musela (asi od března )začít se spotř.košem.K ČEMU...objednávájí si co chtějí,ovoce ,jogurty rozdávájí.Tak co mám plnit,co je v odpadcích.....
odpovědětMiriam, 17.2.2008 18:11:39
Neznáte prosím někdo nějakého dodavatele, který
nabízí ovocný sirup S JÓDEM ? Třeba i v kanystru.
Děkuji moc za případný kontakt. tel.č. nebo meilu.
odpovědětolina, 18.2.2008 10:35:30
Sirup s jodem dodává např.BONNO Č,BUDĚJOVICE nebo LUBOŠ BAZALA,DALEŠICE
odpovědětSládek ostrava, 18.2.2008 21:34:00
Dobrý den pí.Miriam.Reaguji na Váš dotaz.Sirupy s jodem a vitamíny jsou v prodeji Fa Bonno.Jsou velice populární a chutné,hlavně mezi dětmi Mš a Zš.Prodávají se v 1l a 5l baleních.Vyzkoušejte a poznáte nepoznané..-))Krásný den všem přeji.
odpovědětMiriam, 19.2.2008 22:28:31
Děkuji moc Miriam
odpovědětleona, 7.3.2008 12:34:13
bonno gastro servis České Budějovice 387 714 447 - 8.
odpovědětrenča, 18.2.2008 13:27:45
Potřebovala byh poradit,jak se stanovuje denní dávka sledovaných potravin ve spotřebním koši na strávníka.Je možné sestavit jídelníček na další měsíc,aby byly stanovené dávky dodrženy? Předem děkuji za odpověd´
odpovědětEvča 1, 18.2.2008 13:59:02
Pokud normujete v pc, tak se můžete hned podívat každý den a podle toho přizpůsobit jídelníček na další týden. Tam už máte denní dávky zavedené. Pěkný den. :-)
odpovědětDana, 7.3.2008 9:45:47
Prosím,poraďte,jak máte zařezenou rostl.smetanu
odpovědětValentýna, 7.3.2008 20:25:48
V tucích.
odpovědětmarcinka8, 9.3.2008 18:31:44
smetana jsou tuky? a koukam, že mate taky problém, je někde možnost zkontrolovat jak která potravina-surovina je zařazena ve spotřebním koši? Používám Vis Plzeň Msklad, děkuji za odpověď
odpovědětmíša, 10.3.2008 12:49:54
Ještě nedávno jsem dělala výpočet spotřebního koše ručně a v metodice pro výpočet spotř. koše je smetana na šlehání přiřazena do tuku, ale smetana 10 až 12 % je zařazena do mléčných výrobků. V programu na PC jsou obě smetany v tucích.
odpovědětIlona , 10.3.2008 14:42:09
ve vyhl.48/1993 Sb o školním stravování je smetana do 12 % zařazena v mléčných výrobcích, tak ji tam také uvádím, pouze šlehačku řadím do tuků.
odpovědětJAJA, 10.3.2008 15:15:38
Pane Barda, já Vám ráda odpovím na Váš dotaz. Pracuji několik let ve školním stravování a to jak v ZŠ tak i v MŠ. Myslím, že vím na co se ptáte. Podle mě je spotřební koš celkem vzato nanic. Ten kdo ví ze má měsíčně zařadit 2 x hlavní luštěninové jídlo, polévky luštěninové, dvakrát týdně brambory...nepotřebuje spotřební koš, který když se zamyslíme je zkreslený. Malá jídelna upeče moučník a vše musí vykázat, větší moučník koupí a nevykazuje nic, jak by přišla na složení výrobku/myslím poměr tuku, cukru.../Myslím tím sladké pečivo u MŠ, stejně je to i u tuků. Kdo má konvektomat je za vodou, ale kdo nemá,musí vykázat skutečné množství tuků, nikdo přece nebude připravovat jídlo na přepaleném tuku.Co se týká všech sledovaných komodit snažíme se dodržovat spotřební koš, ale zamyslel se někdo nad tím, že pokud děti jídlo nebo ovoce nebo zeleninu .... nechtějí tak to stejně vyhodí a je po koši
a může to být připravené perfektně, stejně to nejí.
odpovědětJAJA, 10.3.2008 15:51:12
Spotřební koš je na delší psaní, uvedla jsem jen, to co mě nejdřive napadlo. Těch věcí je víc. Nelze srovnávat velké jídelny dobře vybavené /konvektomaty.../ a malé jídelničky, které toto vybavení nemají. A dále také u větších jídelen není takový problém s normativem na určitá jídla. Větší jídelna si může dovolit použít i polotovary, které jídelníček zpestří / obalovaná treska se sýrem a brokolicí.../ Vím to z vlastní zkušenosti.
Bylo by to na dlouho. U spotřebního koše také velkou roli hraje nemocnost strávníků. Pokud naplánujete jídelníček a v tom týdnu Vám na nějakou chřipku nebo jinou nemoc onemocní více dětí musíte to dohánět koncem měsíce, pokud to jde.Protože splnění spotřebního koše se sleduje měsíčně. A když je zařazena ryba/která je komoditou spotř, koše/ je problém. Ale toto téma je opravdu na dlouho.
odpovědětIvča, 11.3.2008 7:12:09
Souhlasím s paní Jajou. Když jsou peníze, koupíme třeba k ranní svačince koblihy a nevykazujeme žádný tuk - pokud bych je smažila, spotřeba tuků by byla hrozná. Když jsou peníze, koupím dětem pudink a do spotřebního koše se mi započítávají mléčné výrobky, když pudink vaříme, do spotřebního koše se započítává mléko, přitom děti mají pořád stejný pudink.
odpovědětMir., 11.3.2008 10:29:37
Já také souhlasím a pořád tvrdím, že spotřební koš je v podstatě k ničemu. Jediné k čemu skutečně slouží je, že mají kontrolní orgány bič na vedoucí. Každý vedoucí ve stravování ví, že se jídelníček sestavuje podl zásad zdravé výživy, musí být pestrý, vyvážený, z kvalitních surovin a pod. Jídla správně tepelně upravená a udržovaná, chutná a pod. To by mělo být důležité a ne nějaká čísla na papíře o nichž všichni víme, že jsou vlastně v praxi o ničem.
odpovědětanina, 11.3.2008 13:39:16
Soulasím s paní JAJOU, záleží na tom, jak sestavit jídelní lístek na celý měsíc, a spotřební koš nemusíte vůbec hlídat. Přidám ještě mimo luštěnin, zeleninu - 2 x až 3 do měsíce teplou zeleninu, 2 x do týdne salát. Mléko 1 x týdně bramborovou kaši, mléčné výrobky stačí 2 x měsíčně. Ovoce dát po každém jídle, kdy nebyla nějaká zelenina. Horší je, jak už bylo řečeno nepřekročit spotřebu tuků, musí se využívat tuky s menším podílem tuku, a musí hlídat, kdy dát smažený pokrm. Jinak plně souhlasím se vším co napsala paní JAJA.
odpovědětmaty200, 11.3.2008 11:40:58
Máme dva výběry snídaně a oběda,studenti nemají povin.stravu,tak že když bude čočka,ryba,dušená zelenina hned to je vidět na počtu strávníků nebo si to objednají a polovina se vyhodí.Ovoce o to už nikdo nestojí.Pravidelně zařazuji rybu,luštěniny,zeleninu,soji,šmakoun,zeleninnové pokrmy,jogurty - druhý výběr máme bezmasa.Myslím,že se všichni vedoucí snaží(dle finan.možností) o pestrou a zdravou stravu,ale děti nikdo nedonutí, aby tuto stravu jedly. Běžte se podívat k automatům ve školách co dětem chutná a tam nikoho nezajímá,že se cpou brambůrkama a colou míslo oběda,to rodiče ani nevědí. My musíme plnit spotřební koše,které jsou jenom PAPÍROVÁ ZÁLEŽITOST a automaty nikdo nekontroluje .... K čemu to vlastně je?Ano školky, ale ty větší a studenti těm to je úplně jedno.
odpovědětbohumil@barda.cz, 12.3.2008 0:57:16
Rozumím Vaším argumentům, ale asi nějaká jednoduchá (jednoduše spočitatelná) zpětná vazba pro vedoucí (nezkušenou a možná i zkušenou) by být měla, byť nikdy nebude zcela přesná. Ten kdo do systému dává peníze (zřizovatel, MŠMT) vždy bude chtít mít možnost kontrolovat a ovlivňovat to co zřídil a financuje. Rodiče by také rádi nějaký nástroj, který by jim jako laikům umožnil udělat si názor, jak se stravuje jejich ratolest (aniž by dali na její subjektivní, věkem a trendy značně ovlivněný názor). Asi nikdo z nich se nezačne opakovaně stravovat ve vaší ŠJ.
Dotaz jsem položil 7. 6. 2002. Za tu dobu jste se tu v mnoha ohledech shodli. Pojďme tedy ten dotaz modifikovat: Jak byste spotřební koš změnili – vylepšili, zpřesnili, nebo čím byste ho nahradili? Třeba zde najde tvůrce „nového spotřebního koše“ inspiraci.
odpovědětludmi, 12.3.2008 11:57:13
Chtěla bych se zeptat někoho, kdo má celodenní stravování, jestli se mu daří plnit spotřební koš. Myslím,že jsou dávky mléka a mléčných výrobků dost vysoké. Podle mě by se měl spotř.koš počítat jenom z typických potravin a nezařazovat třeba ceraální tyčinky do ovoce.Tam stačí, když se vedoucí splete o desetinnou čárku, a už plní spotř.koš. Nejsem příznivcem toho, aby se po obědě dávaly jogurty.Když dáte dobrý jogurt,tak se děti povrtají v obědě,jen aby už měly ten jogurt,když dáte méně dobrý, tak si ho nevezmou. Myslím,že sníst polévku,oběd a ještě jogurt není zrovna zdravé.Pak se nám ceny za obědy šplhají dost vysoko a efekt to stejně nemá.Kdo není z domu zvyklí jíst zdravě a všechno, toho to těžko naučíme.A svádět na školní stravování to, že jsou děto obézní, to už vůbec nechápu.Rodič dítě přivede do školy a dá mu do ruky brambůrky a coca colu. A my to máme zachránit.
odpovědětMichael Klima, 19.3.2008 3:14:32
SPOTŘENÍ KOŠ
Vážení čtenáři,
Jmenuji se Michael (Mike) Klima, jinak znám‎ý jako‎ velká huba, protože o sobě říkám, že pokud se týká pohostisntví, že mám odpověď na všechno, ale jelikož jsem také opatrn‎ý‎ a tak vždy hned dodávám, že pokud odověď nemám, že si něco vymyslím.

Čtu o pohostitnství vše co mi přijde do ruky a tak jsem se dostal i na tyto stránky a s hrůzou jsem zjistil, že nevím co je to spotřební koš.

Tak velká ostuda to ale zase není, protože od 68 roku žiji v Americe, kde spotřbní koše nemáme, ale nedalo mi to, a tak jsem si přečetl všechny discuze na toto, jak se zdá nejdiskutovanější téma.

Tento můj příspěvek není za účelem připojení se do diskuze, protože tomu spotřebnímu koši stále ještě nerozumím, ale proto, abych vyslovil komplimet všem kdo se této diskuze zúčastňuji – všechna čest.

Ze všeho jsem si udělal závěr, že ti vaši strávníci si ani neuvědomují co pro ně děláte a mohu vám říci, americké školní strávování by se mohlo od
odpovědětMICHAEL KLIMA, 19.3.2008 3:19:08


Ze všeho jsem si udělal závěr, že ti vaši strávníci si ani neuvědomují co pro ně děláte a mohu vám říci, americké školní strávování by se mohlo od vás hodně naučit.

Já se považuji za odborníka v gastronomii a pohostinství a nejsem si jist, jestli školní stravování v Česku spadá do pohostinství, ale asi ano, nicméně se obávám, že mnozí vedoucí pracovaníci v pohostisntví si to neuvědomují jak těžké to máte.
Čeští kuchaři jezdí po světě a vyhrávají (docela oprávněně) různá uznání a medajle, hotelieři a restauratéři dostávají různé plakety a ceny, ale asi mi něco uniká, protože se nidke dedočítám o cenách a uznáních pro ty co se starají o ty naše nejdůležitější a nejkomplikovanější hosty což jsou děti.
Pokr.
odpovědětMichael Klima, 19.3.2008 3:21:43
Musím vám ale říci, že vím o čem mluvím. Krátce po příchodu do Ameriky jsem dostal místo jako regionální Executive Chef u jedné velké firmy v Chicagu. Do dnešního dne si toho vážím jako jedné z m‎ých nevjětších životních zkušeností. Měl jsem pod sebou 86 provozů od dětsk‎ch jeslí, školních a závodních jídelen, automatů, bufetů, luxusních restaurací a klubů, až po nemocnice a tak zvané uzavřené stravování z nichž nejuzavřenější stravování byly věznice.
Nebyl jsem v té době už žádn‎ý jelimánek, takže jsem to zvládal všechno docela hravě, ale věřte nebo nevěřte, největší bolehlav byly jesle a školky.
Já mám takovou svoji technku v posuzování kvality a oblíobenosti jídla která platí v každem typu stravování ať je to školní jídelna nebo nějaká luxusní restaruace či věznice.
První co jsem po příchodu do kterého koliv zařízenní které jsem dozoroval bylo, že jsem při objedech zašel do um‎várny a díval jsem se na ty nedojedky a ve většině případů jsem je ochutnal.
odpovědětMichael Klima, 19.3.2008 3:24:35

Pak jsem zašel do jídelny a ptal jsem se strávníků či hostů, jak jim co chutná a proč jim něco nechutná. No a tu se zase musím vrátit ktěm mal‎‎ým hajzlíkům ve školce protože ti jako strávníci jsou podle mně nejhoší. Důvody tady rozebírat nebudu protože vy je znáte lépe než já, ale kořen je většinou v rodině a v tom na co jsou ty děti zvyklé.
Já jsem jak‎ýsi lidový vypravěč a tak vám k tomu musím přidat příhodnou historku...
Když jsme byli ještě v Česku, tak jsme oba s manželkou pracovali a naši tří letou dceru nám hlidala jedna paní které jsme říkali teta. Manželka která nejlépe věděla co má naše dcera ráda vždy den předem něco uvařila a teta to pak tomu našemu hajzlíkovi ohřála. Stalo se ale několikrát že mi teta volala, že Katka to co manželka s takovou lásku uvařila nechce jíst. No, a tak pokaždé jsem ji dal radu která fungovala. Řekl jsem aby Katku do ničeho nenutila, aby to dala do lednice a až Katka řekne že má hlad, tak aby ji to zase ohřála. Pokr.
odpovědětMichael Klima, 19.3.2008 3:32:39
No, a to prostě musela teta opakovat až do doby než Katka řekla, že ji to hrozně chutná.
No a teď mám vnučku, talké takového malého hajzlíka, která když ji byly tři roky, tak se maminky u každého jídla ptala: „Maminko, mám to ráda?“, na čež ji maminka vždy řekla: „To víš že to máš ráda, to je dokonce tvé oblíbené jído“. Teď ale je jí 7 let a chodí do školy kde se o jidle již něco učí a tudíž je již chytrá a tak se u někter‎ých jídel ptá: „Maminko je to pro mně dobré?“. Jak tedy vidíte tak i u těch mal‎‎‎ých hajzlíků propagace a marketing hraje také velku roli a proto to nevzdávejte.

M. Klima www.hostovka.cz
odpovědětEvča 1, 21.3.2008 4:44:55
:-) Díky za podporu i uznání. :-) Věta:" Maminko, mám to ráda?" je kouzelná. Zkusíme do toho zapojit "tety". Třeba to bude mít alespoň trošinku úspěch.
odpovědětOlina, 19.3.2008 6:51:24
Včera jsem měla kontrolu z hygieny, a chtěli na mě spotřební koš za jednotlivé kategorie. Jak počítáte sp. koš jinde? Poraďte.
odpovědětzdena, 19.3.2008 7:27:59
Paní Olino, za mě to dělá počítač,mám program na spotřební koš.Je to hned zpočítané, jenom si odkliknete datum a vydíte, jak na tom jste.Je to perfektní věc.Jak ho počítáte Vy?
odpovědětOlina, 19.3.2008 10:14:42
Sp. koš mě dělá také počítač, ale mám jeden měsíčně za tři věkové kategorie, a podle paní doktorky z hyg. bych měla mít na konce měsíce spotřební koš za každou kategorii vzlášť.
odpovědětzdena, 19.3.2008 13:45:32
Tak,to jsme na tom stejně.U mě byla hygiena před rokem a nic na to nanamítala.Docela by mě zajímalo,jak to tedy má být.To by měl ředitel radost,kdyby musel kupovat nový program.Hezké velikonoce.
odpovědětEvaZ, 21.3.2008 6:43:22
U nás chce hygiena rozdělit spotřební koš na MŠ a ZŠ. To je celkem logické. Když jsem dělala spotřební koš celkově za obě zařízení, bylo to zkreslené. Teď aspoň žáci ZŠ nedoplácejí na MŠ. Za ZŠ stačí společný SK, i když jsou tam 3 kategorie.
odpovědětMarie Zachová, 21.3.2008 13:01:18
Pokud v základních školách normujete stejným matematickým poměrem jako se počítá spotřební koš a samozřejmě ve stejném poměru máte danou cenu za jeden oběd u jednotlivých kategorií, tak stačí jeden spotřební koš. Pak také samozřejmě výpočty ovlivní, pokud dáváte častěji pro všechny kategorie kusové zboží - jogurty atp. Zachová Marie
odpovědětLída, 1.4.2008 20:18:17
Prosím poradí mi někdo jak normovat rybí filé(polotovar např. s brokolicí,sýrem atd.)Podle mého musí být nanormovaná pouze ryba a strouhanka nebo sýr a brokolice je navíc,ale naše vedoucí to normuje dohromady a porce hlavně pro nejmenší jsou maličké.Na mé výtky říká že normy jsou pouze doporučené a že je nemusíme dodržet!!! Nevím jak to vysvětlit,podle mě si plete normu na gramáž masa s normou do spotřebního koše.Prosím o radu jsem ve šj krátce a naše vedoucí taktéž. Děkuji
odpovědětMonik, 2.4.2008 6:57:11
Lído, vaše vedoucí má naprostou pravdu. Co zkusit normování takto: - nechť si samo dítě určí, co sní - malé děti opravdu sní jen porci maličkou a velkým pak můžete s klidným svědomím přidat.
Ryba s brokolicí určitě vydrží v mrazáku i na příště.
Jinak bych normovala takto: 1. kategorie dětí 1/2 porce, 2. kategorie dětí celou porci, a klidně i když má celá porce třeba 200 g. Jde nejen o to, co mají dostat, ale především co snědí.
odpovědětzdena, 2.4.2008 7:04:02
Také jsme měli obalovanou tresku s brokolicí a sýrem a dávali jsme, M.Š.-půlku porce,děti 7-10let půlka,děti 11-14let půlka,děti 15let celá porce,pokud bychom to čtvrtili nic by z toho nebylo.Takhle jsme to dělali u nás.Hezký den.
odpovědětRadka, 2.4.2008 18:16:06
Já normu na obalovanou tresku zvyšuji. Na smažený vepřový řízek také počítám normu masa v MŠ 50 gramů plus strouhanka a vejce je navíc. To je k normování, ale prakticky dáváme dětem individuálně, kolik kdo sní.
odpovědětjája, 3.4.2008 17:33:09
Pane Klímo, děkujeme za uznání, které jste nám zde vysekl, on málokdo dovede ocenit práci kuchařů a lidí v kuchyních, většinou jsou to opravdu lidé jen, kteří prošli stravovacími provozy. Za tu dobu, co dělám vedoucí stravování, tak jsem si ve školní kuchyni vyzkoušela všechno, co se týká vaření, úklidu ... Je to dobrá zkušenost a na tyto lidi nedám dopustit. Kuchařina je dřina. Já se snažím stále se učit a zdokonalovat a stejně tak, aby i kuchařky a ostatní rádi zkoušeli nové věci.Pokud někomu něco nechutná/vždy se někdo najde/ s tím se nedá nic dělat ale hlavně to nevzdát a snažit dál.Jenom jsem chtěla připomenout, že nikdo ještě nenapsal, že školní jídelny jsou zásluhou i minulého režimu, na který dnes všichni jen svádí všechno špatné. A myslím si, že v našem státě je stravování dětí na úrovni, kterou se mnoho států nemůže pochlubit. Ale bohužel informovanost lidí není taková jaká by měla být.
odpovědětjája, 3.4.2008 17:38:36
Tou informovaností jsem myslela rodiče dětí, kteří možná ani v dnešní hektické době nevědí, jaké novinky ve stravování zařazujeme do jídelníčků. I když třeba je podceňuji. Unás se rodiče zajímají.Ale nevím jak to funguje ve velkých městech. Možná, že pokud dnes vše přebíráme ze západu, a dále mohli by oni od nás přebrat zase naše zkušenosti, které se určitě osvědčily a zavést i u nich školní stravování. Vždyt děti budou pořád naše budoucnost a určitě všem na nich záleží.

Tip pro dnešní den
Recept dne
Sponzoři portálu
Aktuality
TOP články měsíce
Asociace ASPOS
Zpět nahoru
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefon: +420 377 457 329, e-mail: info@jidelny.cz