Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Salmonelóza – rizika a prevence nákazy

2.11.20176561Žaneta Morávková
V první polovině září došlo k nákaze salmonelózy ve školní jídelně v Královéhradeckém kraji. Zdrojem bakterií byl těstovinový salát s kuřecím masem. Přečtěte si podrobnou zprávu hygieniků a poučte se z chyb, které vedly k výrobě pokrmu poškozujícího zdraví strávníků.

Proč došlo k salmonelóze ve školní jídelně?

29.5.201713420Pavel Ludvík
V době množství zpráv o salmonelách v brazilském kuřecím mase nelze zapomenout na březnovou salmonelózu, ke které došlo ve školní jídelně v Spišském Štvrtku na Slovensku. Její původ nebyl z drůbeže. Proč k nákaze došlo? Seznamte se se stanovisky hygieniků.

Je třeba se bát salmonel?

26.4.201710932Pavel Ludvík
V poslední době se ve sdělovacích prostředích opět objevilo více zpráv o salmonelách v kuřecím masu. Přibývá těchto bakterií, je třeba se jich bát, nebo jde o planý poplach? Mohou vůbec jídelny zabránit tomu, aby nakoupily potraviny obsahující salmonely?

Jarní semináře ASPOS

10.4.20179760Redakce Jídelny.cz
Asociace společného stravování pro vás připravila již osmý ročník seminářů na téma Řízení školní jídelny. Tentokrát na téma Hygiena, sanitace a boj proti škůdcům. Tyto tradiční akce pro školní jídelny se budou konat ve 4 městech ČR.

Rychlý test účinnosti sanitace provozu

6.2.201735731Redakce Jídelny.cz
Provedli jste sanitaci vašeho provozu. Jak se ale přesvědčit, že byla účinná? Dnes již existují přípravky a prostředky, které to dokáží zkontrolovat. Jedním z nich je BioFinder. Seznamte se, jak funguje a na co se dá použít.

Nakládání s chemickými látkami a směsmi v jídelnách nově

25.4.201634750Jana Königová
Novela zákona o ochraně veřejného zdraví přinesla změny v tom, jak mají jídelny nakládat s chemickými látkami a směsmi. Patří tam i čisticí a dezinfekční prostředky nebo další přípravky, které se ve stravovacích provozech používají. Co se tedy změnilo?

Salmonelóza v Plzni a co z ní plyne pro jídelny

4.8.201531411Pavel Ludvík
Na konci července došlo k rozsáhlé salmonelové nákaze v jídelně v Plzni. Zdrojem byly bakterie salmonely ve vajíčcích. Jaké závěry z toho vyplývají pro jídelny, které jídla s vajíčky připravují?

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (3)

11.12.201437170Lucie Janotová, Jiří Plzák
Závěrečný díl cyklu článku o zkušenostech se systémem HACCP je zaměřen na realizaci systému v provozu a přináší přehled možnosti, jak celý systém zjednodušit, avšak při zachování jeho funkčnosti a kvality.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (2)

8.12.201435790Lucie Janotová, Jiří Plzák
Druhý díl článku o zkušenostech se systémem HACCP se zabývá analýzou nebezpečí, přináší přehled častých pochybení, kterých se stravovací provozy v této oblasti dopouštějí, a seznámí vás i praktickými poznatky ke stanovení kritických bodů.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (1)

3.12.201463410Lucie Janotová, Jiří Plzák
Více než 10 let používání systému HACCP přineslo řadu námětů, jak ho vylepšit, uspořádat účelněji, příp. zjednodušit. V třídílném článku se těmito možnostmi budeme zabývat a ukážeme si i příklady z praxe. První díl rozebírá mimo jiné výrobní diagramy.
Předchozí12345 ... 13Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi