Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Olejnatá semena ve školním stravování

16.11.20171160Martin Krobot
Olejnatá semena v poslední době získávají na popularitě a snaží si najít místo v našich kuchyních. Víte, proč bychom je měli zařazovat do naší stravy, jaká je jejich výživová hodnota a využití v pokrmech? Jak je představit dětem ve školní jídelně?

Jak na svačinky při bezmléčné dietě?

30.10.20173556Tereza Černá
S potřebou omezit nebo vyloučit mléko ze stravy se setkáváme stále častěji. Po kratší odmlce se k tématu bezmléčných diet opět vracíme, tentokrát se zaměřením na svačiny. Jak zajistit, aby i svačina bez mléka byla plnohodnotná? Jakými potravinami mléko a mléčné výrobky nahradit?

Stravování žáků s potravinovou alergií nebo intolerancí

5.10.201734635Sylva Šmídová, Jana Petrová
Stále častěji se setkáváme s dětmi, které jsou nuceny kvůli svému zdravotnímu stavu dodržovat různá dietní omezení. Mezi často se vyskytující poruchy, které vyžadují speciální dietní opatření, patří potravinové alergie a intolerance.

Jak snížit spotřebu soli v praxi

27.9.20175160Zdenka Macháčková
O tom, že naše spotřeba soli je vysoká, se všeobecně ví. Méně je jasné, co s tím. Obsah soli v obědech nelze snižovat donekonečna a způsoby, čím sůl nahradit, také nejsou v širokém povědomí. Jak na to prakticky?

Nabídněte dětem ochucené vody

20.9.20178770MAKRO Cash & Carry
Na podporu pitného režimu dětí se velmi hodí osvěžující nápoje ochucené ovocem, zeleninou nebo bylinkami. Nebojte se nabídnout i jim netradičně ochucené vody. Nejen, že jsou zdravé, chutné ale i dobře vypadají na pohled. Naučte děti pít obyčejnou vodu trochu jinak.

„Mírně slané desatero“ ve školní jídelně

31.8.20178110Alexandra Košťálová
Jak snižovat solení pokrmů? Jak používat sůl při vaření brambor a těstovin? Víte, jak na ochutnávání pokrmů? V čem vám může pomoci „mírně slané desatero“? Seznamte se se zkušenostmi odborníků ze Státního zdravotního ústavu.

Mléko a mléčné výrobky v letním stravování

31.7.20175883Tereza Černá
Stravování v parném létě by mělo přinášet i potřebné osvěžení a školní jídelny k tomu mohou významně přispět. Jakou roli v tom může hrát mléko, případně mléčné výrobky, jaké jsou v letních vedrech jejich přednosti nebo rizika?

Mají jídelny nabízet výběr obědů?

5.6.201713420Zdenka Macháčková
Většina veřejnosti se kloní k názoru, že školní jídelny by měly nabízet obědy ve více druzích, že strávník by měl mít možnost si vybrat. Tento názor má své kladné i záporné důsledky, například rodiče mají při takovém vaření zvýšenou zodpovědnost za to, jak si dítě obědy vybírá.

Toxické prvky ve školních obědech

17.3.201715240Olga Marinčáková
Konec ledna 2017 přinesl i poslední skupinu výsledků studie pokrmů školních jídelen ČR. Tato část se týkala obsahu některých toxických látek ve školních obědech. Mohou školní jídelny jejich přítomnost v jídlech nějakým způsobem ovlivnit?

Sýry ve výživě dětí i dospělých II

24.2.201712280Jana Petrová
Pokračování článku o sýrech se zabývá rolí sýrů ve výživě, jejich výživovou hodnotou, popisuje obsah živin v sýrech a zabývá se i některými problematickými rysy sýrů. Víte, na co dávat pozor, aby sýry skutečně sloužily zdraví vašich strávníků?
Předchozí12345 ... 25Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi