Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Sestavujeme jídelníček (2) - hodnocení obědových menu

26.5.2016 2394 7 Anna Vičánková
Základem kvalitního jídelníčku jsou dobře navržená obědová menu. V druhém dílu cyklu o sestavování jídelníčků hodnotí vedoucí školní jídelny obědová menu z různých jídelen, která jí redakce portálu Jídelny.cz dodala.

Poznámka redakce:

Základem kvalitního jídelníčku jsou dobře navržená obědová menu. Z jídelních lístků různých školních jídelen jsme náhodně vybrali 10 obědových menu a poprosili jsme vedoucí jídelny Annu Vičánkovou, aby je zhodnotila a v případě potřeby navrhla jejich změny. Její hodnocení vychází z toho, že v jídelně, kde pracuje, se v jednom dnu nabízejí dvě odlišná jídla. Jedno běžné, klasické, druhé modernější, zdravější. Jídelna se přitom řídí nejen vyhláškou o školním stravování, ale snaží se uplatňovat i oficiální nutriční doporučení.

Celé menu s výběrem dvou odlišných jídel by mělo být co nejpestřejší, mělo by obsahovat nejen maso a zeleninu, ale také luštěniny, mléko, mléčné výrobky, ovoce a další druhy potravin.

Zde jsou dodaná menu, jejich hodnocení a návrhy na úpravu:

A. Polévka hovězí s drožďovými knedlíčky, 1. arabská krůtí prsa s kuskusem, 2. francouzské brambory, salát tzatziky

K jídlu na jedničku bych přidala zeleninový salát. Francouzské brambory dvojku bych na jídelní lístek nezařazovala, místo nich bych navrhla smetanové brambory zapečené s brokolicí a nivou. Důvodem odmítnutí francouzských brambor je použití uzeného masa (příliš vysoký obsah soli) a to, že obě dvě hlavní jídla jsou masitá. V dnešní době máme spotřebu masa spíš umírňovat a ve spotřebním koši směřovat k nižší hranici, k 75 %.

B. Žampiónový krém, 1. rybí filé na fazolových luscích, brambory s máslem, salát z čínského zelí, 2. vepřová krkovička marinovaná v bylinkách, šoulet, chléb, salát z čínského zelí

Žampionový krém bych doplnila zeleninou. Rybí filé na fazolových luscích a brambory je vhodný pokrm. Vepřová krkovička marinovaná v bylinkách se šouletem, krkovičku bych doporučila nahradit méně tučnější kotletou. Menu je velmi vhodné obsahuje nutričně bohaté potraviny.

C. Polévka francouzská se zeleninou, 1. hovězí dušené, cibulovo-česneková omáčka, gnocchi, 2. sýrový špíz s kuřecím masem, brambor, kompot

Doufám, že to je francouzská polévka, kterou si vyráběli sami, že není z polotovaru. Jídlo na jedničku bych obohatila ovocem, jinak je vyhovující. K jídlu na dvojku bych ke kompotu dala na výběr zeleninový salát.

D. Petrželový krém s mrkvovými krutony, 1. smažený květák, brambory, zeleninová obloha, dresink jogurtový, 2. kapustové karbanátky, brambor, červená řepa

Zcela bezmasé menu. Petrželový krém s mrkvovými krutony je v pořádku. Jídlo na jedničku je zeleninové doplněno jogurtovým výrobkem.  Do kapustových karbanátků bych pohankou. Do názvu hlavního jídla bych napsala kapustové karbanátky s pohankou. K zeleninovým jídlům je vhodnější zařadit luštěninovou polévku. Toto menu se mi zdá průměrné, obsahuje málo nutričně hodnotných potravin.

E. Polévka kedlubnová, 1. losos s těstovinami penne a špenátem, 2. smažené rybí filé, bramborová kaše, kompot

Toto menu je zajímavé. Kedlubnovou polévku bych doplnila nějakou obilovinou nebo luštěninu. Mléko je v bramborové kaši, jako zelenina je špenát, v hlavním jídle je zastoupena ryba. Jen chybí čerstvá zelenina, proto bych přidala zeleninový salát.

F. Polévka boršč, 1. smažený sýr, vařené brambory, tatarská omáčka, džus jablko, 2. těstovinový salát s tuňákem, džus jablko

Pokud by byl boršč jenom zeleninový, bez masa, tak bych ho doplnila nějakou luštěninou, třeba vařenou čočkou. Jídlo na jedničku bych doplnila zeleninovým salátem.

G. Polévka selská, 1. fazolový guláš s masem, chléb, 2. vepřová játra na slanině, dušená rýže, 3. salát vlašský, pšenično - žitný rohlík, mléčný dezert

U jídla na jedničku bych uvedla, s jakým je masem: hovězím, s krůtím, a přidala bych ovoce. Dvojku bych určitě doplnila o zeleninový salát nebo okurek. Trojku bych úplně nahradila zeleninovým nebo sýrovým salátem, bez uzeniny.

H. Polévka rajčatová s kuskusem, 1. těstoviny zapečené s masem, salát z hlávkového zelí s mrkví, 2. pohankový karbanátek, bramborová kaše, mrkvový salát

U jídla na jedničku bych upřesnila, jaké maso se používá do zapečených těstovin. Pohankový karbanátek je zdravé jídlo doplní nám kvalitní bílkovinu. Celková skladba menu je vhodná.

I. Polévka rajská s rýží, 1. čočkový hrnec, rohlík, 2. králík na zelenině, brambor, ovocný jogurt

U jedničky bych do popisu doplnila, že jde o bezmasé jídlo, pokud tam není maso, a rohlík bych určitě objednala celozrnný. A dvojka je v pořádku, obohacená ovocným jogurtem, tedy mléčným výrobkem. Toto menu se mi velice zamlouvá, z hlediska správné výživy představuje  vhodně zvolenou kombinaci celého menu.

J. Zelňačka s bramborem, 1. holandský řízek, bramborová kaše, 2. kovbojské fazole s klobásou, domácí pečivo

Jedničku bych určitě doplnila zeleninovým salátem. Do dvojky bych klobásu vůbec nedávala a nahradila bych ji krůtím nebo hovězím masem. Jídlo na dvojku bych doplnila ovocem nebo mléčným výrobek.

Anna Vičánková, vedoucí ŠJ Mánesova, Otrokovice

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Hodnocení jídel není jen takjentak26.05.2016 12:19
Sartuna27.05.2016 06:23
majka127.05.2016 07:32
vičánková27.05.2016 09:11
Vičánková27.05.2016 09:15
hodnocení jídeljesenka27.05.2016 11:26
majka127.05.2016 16:46
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi