Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Sestavujeme jídelníček (4) – návrh podobných menu

8.6.2016 1758 0 Anna Vičánková
Pokrmy, které v minulém dílu seriálu sloužily jako základ pro menu s dvěma nutričně odlišnými obědy, jsou použity i v dalším pokračování celého cyklu. Bude ale pojednávat o návrhu menu s podobnými obědy.

Poznámka redakce:
Kvalitní jídelníček školní jídelny se skládá z dobře sestavených obědových menu. Přinášíme 10 příkladů menu s výběrem dvou nutričně podobných jídel. Jejich autorka – vedoucí jídelny Anna Vičánková – v nich musela použít, pokrm, který jsme jí zadali. Výběr z nutričně podobných obědů některé vedoucí  ŠJ preferují, aby děti neměly únik od určité skupiny potravin.

Menu s přírodním kuřecím řízkem

Polévka z míchané luštěniny
1. Přírodní kuřecí řízek, zeleninová rýže, kompot
2. Kuřecí nudličky na bazalce, brambor, rajčatový salát

Menu s hovězím gulášem

Polévka – vývar se sýrovým svítkem
1. Hovězí guláš, celozrnný knedlík, ovoce
2. Mexický guláš, hrášková rýže, ovoce

S ohledem na zadané jídlo na jedničku jsem na dvojku navrhla podobné jídlo doplněné mléčným výrobkem (hovězí maso se sýrem eidam), a rýže je doplněna zeleninou (zeleným hráškem). Ne vždy je možné, aby v každém jídle byla zelenina zastoupena v dostatečném množství. Pokud hodnotíme jednotlivé menu, tak v tomto daném menu je zeleniny míň. Většinou ale hodnotíme jídelníček celkově za jeden týden, a tam bude zelenina v některých dnech zastoupena ve větším množství.

K vývaru: protože vím, že z hovězího masa bude určitě ořez, přidám ještě hovězí kosti – nejlépe hovězí harfy (jsou masitější a nejsou mastné), kořenovou zeleninu a docílím dobrý hovězí vývar. Myslím si, že k hovězímu guláši by mohla být i zeleninová polévka – např. nějaká z jednoho druhu zeleniny, třeba květáková, ale ne ze zeleniny, která se dochucuje česnekem, protože česnek bude v guláši. Do zeleninové polévky se také může použít vývar z hovězího ořezu, polévka bude chutnější, nebo můžeme použít vývar do gulášové šťávy. Záleží na kuchařce, jak s vývarem z hovězího ořezu naloží.

Menu se špenátem

Polévka drožďová s cizrnovým kapáním
1. Bramborové Gnocchi s kuřecím masem a listovým špenátem, ovoce
2. Vařené vejce, dušený špenát, brambor, ovoce

Menu se zapečenými těstovinami s kuřecím masem

Polévka gulášová z hlívy ústřičné
1. Zapečené těstoviny s kuřecím masem, salát z červené řepy s jogurtem
2. Těstoviny s kuřecím masem a brokolicí, salát z červené řepy s jogurtem

Salát z červené řepy zařazuji proto, že řepa je hlavně hodně zdravá a s jogurtem je velmi chutná, navíc mám v menu obsažený mléčný výrobek, samozřejmě i barevně ladí celkové menu.

Menu s pečenými čočkovými biftečky s květákem

Polévka z rybího filé se sýrovými krutony
1. Pečené čočkové biftečky s květákem, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky
2. Čočkový salát s vejci, celozrnné pečivo, jablko

Menu č. 1 obsahuje ovoce, zeleninu, mléko. Čočkový salát na dvojku připravujeme ze salátové čočky Bonduelle, čínského zelí, rajčat, salátové okurky, sterilované kukuřice a jogurtu.
 
Menu se zapečenými bramborami se zeleninou

Polévka hovězí vývar se sýrovým svítkem
1. Zapečené brambory se zeleninou, mléko, ovoce
2. Květák na vejci jako mozeček, brambory s pórkem, rajčatový salát

K doplňkům: Toto menu je spíše sestavené pro ty, kdo vydávají každé jídlo samostatně, v jednom okénku jedničku a ve druhém dvojku. U nás si strávníci určitě nevybírají obědy podle doplňků. Ovoce dáváme vždy k jídlu na jedničku i na dvojku, a to z provozních důvodů, protože vydáváme ve dvou výdejních okénkách.

Menu se zeleninovým karbanátkem s pohankou

Polévka rajská s ovesnými vločkami
1. Zeleninový karbanátek s pohankou, šťouchané brambory, kompot
2. Pohankové rizoto se zeleninou a sýrem, okurkový salát,

Zeleninové jídlo na jedničku je doplněno ovocem, i když jen sterilovaným. K pohankovému rizotu se hodí spíše salát. V naší jídelně občas zařadíme k jednomu hlavnímu jídlu salát a k druhému hlavnímu jídlu kompot. V tomto případě mají strávníci v naší jídelně (a oni to vědí), možnost výběru a nemusí dodržovat stanovený doplněk (salát, kompot). Můžou si vybrat, co kdo má rád. Dokážeme odhadnout podle druhu připravovaného salátu, kolik čeho připravit, a kompot se dá kdykoli přidat.

Menu s tofu

Polévka mrkvovo-zázvorový krém s čočkou
1. Těstovinový salát s tofu (studený), ovoce
2. Zapečené těstoviny s uzeným tofu a zeleninou, ovoce

Mohlo by se zdát, že polévka s čočkou a hlavní pokrm s tofu není vhodná kombinace. Polévka ale není luštěninová, je to zeleninová polévka, jejíž základ tvoří zelenina a brambory. Je zahuštěna pouze rozmixovanou mrkví a bramborami, ne moukou. Je zjemněná mlékem a smetanou, ochucena zázvorem. Čočka je dána do polévka jen jako doplněk, polévka má výživnější hodnotu, a luštěniny není nikdy dost.

Anna Vičánková, vedoucí ŠJ Mánesova, Otrokovice

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi