Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Sestavujeme jídelníček (5) – ukázka, jak na to

13.6.2016 2324 5 Anna Vičánková
Závěrečný díl cyklu článků o přípravě jídelníčků přináší konkrétní ukázku, jak postupovat při jejich sestavování, a ukazuje celý postup v několika fázích.

Rámcový postup, jak připravuji jídelníček pro potřeby naší jídelny, je popsán v rozhovoru, který tvořil úvod k celému seriálu o sestavování jídelníčků.

1. Rozmístění problémových jídel

Nejprve rozdělím na celý měsíc na jedničky ryby, luštěniny, sladké jídlo, knedlíky. Střídavě zařazuji první týden luštěniny, druhý týden ryby, třetí týden luštěniny, čtvrtý týden ryby, stejně tak střídám sladká jídla a knedlíky.

Pondělí 4.4.        
Úterý 5.4.  
Středa 6.4.  
Čtvrtek 7.4. 1. Rýžový nákyp s jablky
Pátek 8.4. 1. Pečený losos s koprovým dipem, brambory
   
Pondělí 11.4. 1. Segedínský guláš, houskový knedlík
Úterý 12.4.  
Středa 13.4.  
Čtvrtek 14.4. 1. Čočka s párkem a lečem, chléb
Pátek 15.4.  
   
Pondělí 18.4.  
Úterý 19.4.  
Středa 20.4. 1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Čtvrtek 21.4. 1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše
Pátek 22.4.  
   
Pondělí 25.4.  
Úterý 26.4. 1. Krůtí svíčková na smetaně, houskový knedlík se špaldovou moukou
Středa 27.4.  
Čtvrtek 28.4.   
Pátek 29.4. 1. Vepřové maso pečené, fazole po boloňsku (kečup, papriky, rajčata), tmavý chléb

 
2. Doplnění zbývajících jídel na jedničky

Do tohoto jídelníčku doplním zbývající jedničky jídly z drůbežího, hovězího, králičího a vepřového masa a zeleniny.

Pondělí 4.4. 1. Kuřecí asijská pánev, rýže
Úterý 5.4. 1. Smažený vepřový řízek, bramborová kaše
Středa 6.4. 1. Vařené vejce, dušený špenát, brambor
Čtvrtek 7.4. 1. Rýžový nákyp s jablky
Pátek 8.4. 1. Pečený losos s koprovým dipem, brambory
   
Pondělí 11.4. 1. Segedínský guláš, houskový knedlík
Úterý 12.4. 1. Pečené kuřecí stehno, bramborová kaše
Středa 13.4. 1. Hovězí maso na žampiónech, rýže
Čtvrtek 14.4. 1. Čočka s párkem a lečem, chléb
Pátek 15.4. 1. Zdravý karbanátek (krůtí maso, pohanka), bramborový salát s francouzskou zeleninou
   
Pondělí 18.4. 1. Přírodní vepřový řízek, rýže
Úterý 19.4. 1. Azu po tatarsku z hovězího masa, opékaný brambor
Středa 20.4. 1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Čtvrtek 21.4. 1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše
Pátek 22.4. 1. Těstoviny s kuřecím masem a kapií sypané sýrem
   
Pondělí 25.4. 1. Pečené králičí stehno na kmíně, duo mrkev, brambory
Úterý 26.4. 1. Krůtí svíčková na smetaně, houskový knedlík se špaldovou moukou
Středa 27.4. 1. Zeleninové rizoto s pohankou sypané sýrem
Čtvrtek 28.4.  1. Kuřecí steak na kari se smetanou a sýrem, bramborová kaše
Pátek 29.4. 1. Vepřové maso pečené, fazole po boloňsku (kečup, papriky, rajčata), tmavý chléb


3. Doplnění jídel na dvojku

Do takto připraveného jídelníčku doplním dvojky.

Pondělí 4.4. 1. Kuřecí asijská pánev, rýže;
Úterý 5.4. 1. Smažený vepřový řízek, bramborová kaše
2. Květákové kari, brambor
Středa 6.4. 1. Vařené vejce, dušený špenát s cizrnou, brambor
2. Králičí maso s těstovinami penne a peperonátou
Čtvrtek 7.4. 1. Rýžový nákyp s jablky
2. Marinovaný kuřecí steak, šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou
Pátek 8.4. 1. Pečený losos s koprovým dipem, brambory
2. Fazolovo-bramborový guláš, celozrnný chléb
   
Pondělí 11.4. 1. Segedínský guláš, houskový knedlík
2. Zapečená pohanka se zeleninou
Úterý 12.4. 1. Pečené kuřecí stehno, bramborová kaše
2. Celerový salát s kuskusem a tuňákem
Středa 13.4. 1. Hovězí maso na žampiónech, rýže
2. Grenadýrský pochod (zapečené flíčky s bramborami, bezmasé)
Čtvrtek 14.4. 1. Čočka s párkem a lečem, chléb
2. Zbojnický závitek (hovězí maso, slanina, česnek), brambory
Pátek 15.4. 1. Zdravý karbanátek (krůtí maso, pohanka), bramborový salát s francouzskou zeleninou
2. Špecle se sýrovou omáčkou s bylinkami
   
Pondělí 18.4. 1. Přírodní vepřový řízek, fazolová rýže
2. Zeleninové lečo s vejci, brambory
Úterý 19.4. 1. Azu po tatarsku z hovězího masa, opékaný brambor
2. Čočkové ragú, špagety
Středa 20.4. 1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
2. Masová směs s kukuřicí a pórkem, rýže Basmati
Čtvrtek 21.4. 1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše
2. Kuskus s grilovanou zeleninou
Pátek 22.4. 1. Těstoviny s kuřecím masem a kapií sypané sýrem
2. Zeleninový nákyp se sójou, brambory
   
Pondělí 25.4. 1. Pečené králičí stehno na kmíně, duo mrkev, brambory
2. Těstoviny s drůbežími játra a nivou
Úterý 26.4. 1. Krůtí svíčková na smetaně, houskový knedlík se špaldovou moukou
2. Ovocný salát, sladká cereálka
Středa 27.4. 1. Zeleninové rizoto s pohankou sypané sýrem
2. Obrácený řízek (kunovjanka, slanina, pórek), brambory
Čtvrtek 28.4.  1. Kuřecí steak na kari se smetanou a sýrem, bramborová kaše
2. Halušky se zelím (bez masa)
Pátek 29.4. 1. Vepřové maso pečené, fazole po boloňsku (kečup, papriky, rajčata), tmavý chléb
2. Pečený rybí karbanátek, brambory

 

Dokončení jídelníčku

Až mám připravena všechna hlavní jídla, doplním polévky, saláty a dezerty.

Pondělí 4.4. Polévka hrachový krém s krutony
1. Kuřecí asijská pánev, rýže, citrónová voda     
2. Bulgur s kuřecím masem a pórkem, okurkový salát s jogurtem, citrónová voda
Úterý 5.4. Polévka italská s ovesnými vločkami
1. Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, kompot, ovocná šťáva
2. Květákové kari, brambor, zeleninový salát, ovocná šťáva
Středa 6.4. Polévka hovězí vývar s játrovými knedlíčky
1. Vařené vejce, dušený špenát s cizrnou, brambor, mléko nebo čaj, ovoce
2. Králičí maso s těstovinami penne a peperonátou, čaj, ovoce
Čtvrtek 7.4. Polévka kyselice
1. Rýžový nákyp s jablky, vanilkové mléko, ovoce
2. Marinovaný kuřecí steak, šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou, rajče, čaj
Pátek 8.4. Polévka mrkvová s kuskusem
1. Pečený losos s koprovým dipem, brambory, ledový salát, bylinkový čaj
2. Fazolovo-bramborový guláš, celozrnný chléb, mléko
   
Pondělí 11.4. Polévka krupicová s vejcem
1. Segedínský guláš, houskový knedlík, bylinkový čaj, ovoce
2. Zapečená pohanka se zeleninou, mléko, ovoce
Úterý 12.4.   Polévka hovězí se sýrovým kapáním
1. Pečené kuřecí stehno, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky a pomerančem, ovocná
šťáva
2. Celerový salát s kuskusem a tuňákem, ovocná šťáva
Středa 13.4. Polévka zeleninová s pohankou
1. Hovězí maso na žampiónech, rýže, okurkový salát, džus
2. Grenadýrský pochod (zapečené flíčky s bramborami, bezmasé), okurkový salát Tzatziky, džus
Čtvrtek 14.4. Polévka slepičí s nudlemi
1. Čočka s párkem a lečem, chléb, ovocný jogurt, čaj nebo mléko
2. Zbojnický závitek (hovězí maso, slanina, česnek), brambory, salát z čínského zelí, čaj
Pátek 15.4. Polévka kedlubnová s kuskusem
1. Zdravý karbanátek (krůtí maso, pohanka), bramborový salát s francouzskou zeleninou,
ovocná šťáva

2. Špecle se sýrovou omáčkou s bylinkami, ledový salát s ředkvičkou, ovocná šťáva
   
Pondělí 18.4. Polévka bramborový krém s řapíkatým celerem
1. Přírodní vepřový řízek, fazolová rýže, ledový salát, ovocná šťáva
2. Zeleninové lečo s vejci, brambory, rajský salát, mléko
Úterý 19.4. Polévka květáková s jáhlami
1. Azu po tatarsku z hovězího masa, opékaný brambor, salát z míchané zeleniny, nápoj mrkvík
2. Čočkové ragú, špagety, hlávkový salát s ředkvičkou, nápoj mrkvík
Středa 20.4. Polévka kuřecí s těstovinovou rýží
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, bylinkový čaj, ovoce
2. Masová směs s kukuřicí a pórkem, rýže Basmati, salát z červeného zelí s jablky a křenem,
bylinkový čaj
Čtvrtek 21.4. Polévka hovězí vývar s těstovinou
1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše, hruškový kompot nebo rukolový salát s rajčaty,
citrónová voda
2. Kuskus s grilovanou zeleninou, citrónová voda
Pátek 22.4. 1. Těstoviny s kuřecím masem a kapií sypané sýrem, čaj nebo mléko, ovoce
2. Zeleninový nákyp se sójou, brambory, čaj, ovoce
   
Pondělí 25.4. Polévka indická z červené čočky
1. Pečené králičí stehno na kmíně, duo mrkev, brambory, čaj nebo mléko, ovoce
2. Těstoviny s drůbežími játra a nivou, rajče, čaj nebo mléko, ovoce
Úterý 26.4. Polévka hovězí vývar s celestýnskými nudlemi
1. Krůtí svíčková na smetaně, houskový knedlík se špaldovou moukou, pomerančový džus
2. Ovocný salát, sladká cereálka, pomerančový džus
Středa 27.4. Polévka mrkvovo-zázvorový krém s pažitkou
1. Zeleninové rizoto s pohankou sypané sýrem, tvaroh s jahodami (čerstvými), čaj
2. Obrácený řízek (kunovjanka, slanina, pórek), brambory, zeleninový salát, čaj
Čtvrtek 28.4. Polévka drožďová s cizrnovým kapáním
1. Kuřecí steak na kari se smetanou a sýrem, bramborová kaše, listový salát, ovocná šťáva
2. Halušky se zelím (bez masa), ovocná šťáva
Pátek 29.4. Polévka zeleninový vývar se sýrovým kapáním
1. Vepřové maso pečené, fazole po boloňsku (kečup, papriky, rajčata), tmavý chléb, čaj nebo mléko, ovoce
2. Pečený rybí karbanátek, brambory, rajče, čaj, ovoce

 

Anna Vičánková, vedoucí ŠJ Mánesova, Otrokovice

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Párky se už v jídelnách dětem neservírujíMonik13.06.2016 07:02
zajímavá inspiraceSartuna13.06.2016 07:49
jentak13.06.2016 07:58
...Adka13.06.2016 11:43
jídelníčekJanav.13.06.2016 12:19
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi