Přeskočit na obsah

Rychlý test účinnosti sanitace provozu

Provedli jste sanitaci vašeho provozu. Jak se ale přesvědčit, že byla účinná? Dnes již existují přípravky a prostředky, které to dokáží zkontrolovat. Jedním z nich je BioFinder. Seznamte se, jak funguje a na co se dá použít.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Bez řádně prováděných sanitačních opatření není možné udržet zdravotní nezávadnost připravovaných pokrmů. Pro kontrolu sanitace jsou v praxi stále více upřednostňovány tzv. rychlé testy, které poskytují okamžitou informaci o úrovni hygieny a sanitace v provozu. Důvodem pro volbu rychlotestů je jejich snadné použití (jednoduchá obsluha a interpretace výsledků), rychlost, relativně nízká cena, a dále skutečnost, že se dají použít ke kontrole přímo na místě v provozu a okamžitě tak reagovat na zjištěný nedostatek (ochrana další výroby před možnou kontaminací).

Jedním z rychlotestů pro kontrolu úrovně hygieny a správnosti provedení sanitace je přípravek Biofinder. Je to sprej, který nastříkáme na vybrané místo (např. pracovní stůl, nůž, výlevka apod.) a pokud začne pěnit, znamená to, že kontrolované místo může být znečištěno škodlivými mikroorganismy (např. Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes a další). Biofinder je schopen odhalit nejvýznamnější mikroorganismy, které se vyskytují v potravinářství a které mohou vyvolat závažná onemocnění.

Seznam mikroorganismů dle reakce BioFinderu

K výhodám použití Biofinderu patří zejména:

  • Zlepšení úrovně hygieny v provozu,
  • možnost průběžného sledování čistoty,
  • ověření práce pracovníků provádějících sanitaci,
  • provedení okamžité nápravné akce, tj. opětovné sanitace,
  • jednoduché použití (nastříkání, vizuální kontrola reakce, oplach kontrolovaného povrch vodou),
  • rychlost detekce (zjištění kontaminace, tj. vytvoření/nevytvoření pěny, do 30 vteřin),
  • nezanechává skvrny.

Chcete mít jistotu nebo mít možnost si ověřit, že při sanitaci postupujete správně, klikněte sem.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: leventa

    Účinný test BioFinder
    Prostředek jsme koupili a vyzkoušeli, jeho účinnost překvapila, i my jsme měli rizikové místo. Je vhodný i pro ty, kteří dělají audit HACCPu, já jsem ho použila při auditu ve dvou výdejnách, ověřila jsem si ukázkovou čistotu. I přes vyšší cenu doporučuji:-)