Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Nejlepší školní oběd 2017 mají v Petrohradě

25.8.2017 763 5 Pavel Ludvík
Závěrečné kolo celostátní soutěže školních jídelen představilo vynikající obědová menu, která kombinovala známé i méně známé potraviny a představila nové postupy přípravy. Seznamte se s nimi i s fotografiemi dokumentujícími umění kuchařek.

Ve čtvrtek 24. srpna 2017 proběhlo v Makro Akademii v pražských Stodůlkách finále soutěže o Nejlepší školní oběd.

Vítězem se staly kuchařky z jídelny ZŠ a MŠ obce Petrohrad v okrese Louny, které tak dokázaly, že i v malých jídelnách lze vařit špičková jídla. Ve finále prezentovaly toto menu:

  • Polévka jarní zeleninová s bramborem
  • Hovězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví, rýže s quinoou
  • Tvarohový dezert s borůvkami (lesní ovocná směs) bez mouky

 

Na druhém místě se umístila školní jídelna ZŠ Český Brod. Její soutěžní menu vypadalo takto:

  • Krémová polévka z pečeného celeru
  • Krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré, salát s mrkví a bio sezamovou emulzí
  • Špaldové řezy z červené řepy a ořechy

 

Třetí místo obsadil tým ze školní jídelny ZŠ Mánesova Otrokovice, který soutěžní porotu upoutal tímto menu:

  • Polévka krémová z pečeného květáku se sójovou smetanou
  • Pečený losos „Gorbuša" s opraženými mandlovými lupínky, bulgur s quinoou a grilovanou zeleninou
  • Lehký salát z polníčku
  • Jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky

Vítězné menu - Hovězí závitky ŠJ Petrohrad  Krůtí závitky ŠJ Český Brod - 2. místo  Losos Gorbuša ŠJ Otrokovice 3. místo

Proč vyhrál ten a ne jiný

Téma letošní soutěže bylo „Zdraví na talíři, které chutná všem“. To se projevilo i ve finálových receptech. Neobjevil se mezi nimi sice žádný bezmasý pokrm, ale zcela chybělo například vepřové maso. Většina obědů obsahovala krůtí maso, ve třech případech to byla ryba a po jednom zástupci mělo maso kuřecí a hovězí. Paradoxem je, že právě jediné menu s hovězím masem se stalo vítězem soutěže. Na nejlepším obědu komise hodnotitelů ocenila jednoduchost jednotlivých pokrmů, mimořádnou chuť hovězího masa a vyrovnanou kvalitu všech chodů. Oběd jako jeden z mála obsahoval polévku, která neměla krémovou konzistenci, a vysoce byl hodnocen dezert, díky němuž petrohradské kuchařky vyhrály i samostatnou kategorii dezertů.

V kategorii polévek zvítězila jídelna z Otrokovic s krémovou polévkou z pečeného květáku se sójovou smetanou, jako nejlepší hlavní jídlo byla oceněna rybí sekaná s bylinkami v pórkovém kabátku, doplněná smetanová polentovou kaší zdobenou klíčky, kterou připravil tým z Velkých Svatoňovic. Kuchařka Martina Krtičková k tomu uvedla: „U nás ve školce tuto sekanou děláme a je to forma, jak děti rybu spíš přijmou, protože z rodin na ryby nejsou zvyklé a forma sekané je jim blízká. Připravujeme sice i ryby v přírodní úpravě, s různými bylinkami, ale sekaná jde o hodně líp.“

Jednoduchost kontra extravagance

Některá menu měla jednoduchou až klasickou skladbu (například vítězové), jiná velmi odvážné používala nové potraviny nebo jejich neobvyklé kombinace. Objevil se například tuřín, mandlová mouka, klíčky, mrkvové chipsy, několik pokrmů obsahovalo chia semínka. Za příklad menu, které jde až na samotnou hranu, označila komise soutěžní oběd jídelny Leskovec. Obsahoval polévku z málo používaného tuřínu. Kousky červené řepy obarvily krůtí maso, do něhož byly zavinuty. V salátu byly nastrouhaný syrový květák. Pozoruhodná byla i tmavozelená barva jejich dezertu, obsahujícího špenát. O této pochoutce moderátor akce Zdeněk Hladík prohlásil: „Předběhla dobu o pět až deset let.“

Experimentováním ale zaujaly i další jídelny. Kuchařky z Velkých Svatoňovic připravily kakaovo-petrželové řezy. V polévce MŠ Matěchova komise ocenila petrželové pesto. Zaujala neobyčejně šťavnatá kuřecí prsa z Jaroměře – byla marinovaná v bylinkách.

Herečka Markéta Hrubešová, která se práce hodnotitelské komise pravidelně zúčastňuje, ve své závěrečné řeči řekla: „Pracujete za těžkých podmínek, za platy, za které by se mnozí kuchaři ani nezvedli z postele. Dnes jsem tady nejedla jídlo, které by nebylo dobré. Moc vám děkuju.“

Malé jídelny také umějí

Pozoruhodným faktem, o kterém se moderátor soutěže zmínil v závěrečné řeči, je, že přední místa obsadily jídelny malých obcí, což se ostatně v posledních letech stalo tradicí. O umění vítězného týmu svědčí i to, že přijel pouze ve dvojici, zatímco většina ostatních pracovala ve trojici i čtveřici. Je vidět, že jídelny malých obcí také sledují moderní trendy, že umí vařit a že nedostatek moderních technologií, který je v nich častý, dokáží nahradit obětavostí a srdcem. Petrohrad, Velký Beranov, Velké Svatoňovice, Leskovec – to vše jsou malé obce, v jejichž školních jídelnách, jak ukázala soutěž, pracují vynikající kuchařky.

Vítězný tým ze ŠJ Petrohrad

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
blahopřánímajka127.08.2017 12:14
Velká gratulaceMarie Henlínová28.08.2017 09:14
GratulaciRaduza30.08.2017 18:14
jentak10.09.2017 17:16
extravagance a ocenění zdravá školní jídelnarohlik22.09.2017 09:54
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi