Přeskočit na obsah

Jak jsme v tom plavaly aneb Rybí týden ve školní jídelně

Dnes vás pozveme do školní jídelny, kde se nebojí svým strávníkům nabídnout pokrmy z ryb a i přes celotýdenní personální obtíže zrealizovat týden plný zajímavých a chutných rybích pokrmů.

Autor: Monika Křtěnská

Ve dnech 9.10. – 13.10.2017 probíhal ve školní jídelně Chvaletická v Praze „Rybí týden“, ve kterém kolektiv školní jídelny představil zajímavé pokrmy z ryb. Seznamte se s tím, jak tento týden probíhal a co na to říkali strávníci.

Proč rybí týden?

Pro mnoho dětí je konzumace ryb stálý problém. „Ryby bych nejedl ani na Vánoce,“ odvětil suše páťák, když jsem se před časem ptala, proč má na talíři pouze samotné brambory a na jídelníčku byl ten den losos s bramborem.

Kde jinde, než ve školní jídelně, by děti měly ochutnávat nová jídla z této cenné a zdraví prospěšné suroviny. Kde jinde, než ve škole, by se měly učit nová a zdravá jídla konzumovat.

Naplánovaly jsme s paními kuchařkami celý týden tak, aby děti měly výběr z jednoho rybího jídla, nebo polévky, každý den. Recepty jsme použily naše osvědčené, ale také zcela nové. Z portálu Jídelny.cz jsem se inspirovala zeleninovým vývarem s rybími knedlíčky, který naše rybí snažení v tomto týdnu odstartoval.

Pondělí – na úvod polévka s rybí zavářkou

V pondělí ráno jsem se při focení sumečka afrického dozvěděla, že nám marodí jedna ze tří paní kuchařek. Nevadí, ostatní paní kuchařky oběd zvládly uvařit ve vynikající kvalitě jako obvykle a nová polévka dopadla skvostně. „Výborná, výborná – polévku obvykle nejím, ale slyšela jsem od kolegyně, že je moc dobrá, tak jsem ochutnala,“ špitala mi do ouška paní učitelka při odchodu z jídelny. Děti si polévku přidávaly. Zůstane v našem repertoáru, protože je opravdu moc chutná.

Zeleninový vývar s rybími knedlíčky

Úterý – rybí karbanátky s dresinkem

V úterý ráno jsme zamíchaly rybí karbanátky, klasiku z norem pro školní stravování. Děti je znají a jedí s chutí. Vzhledem k tomu, že máme od letošních letních prázdnin nové vybavení naší jídelny, tak jsme karbanátky připravovaly v novém konvektomatu a vyhnuly jsme se tak klasickému smažení. A co čert nechtěl, dnes nám chyběly paní kuchařky dvě. Rybí karbanátky mají své příznivce, kteří si s chutí přidají. S dresinkem ze zakysané smetany a čerstvého kopru šly karbanátky dobře na odbyt, ale občas se také našel někdo, kdo karbanátek vrátil.

Na provozní poradě mě potěšil pan ředitel, který se ještě vrátil k včerejší polévce a moc ji chválil. Vzhledem k tomu, že není žádným milovníkem ryb, tak jsem z toho měla velkou radost.

A teď už objednat lososa na zítra. Bude opět chlazený, norský. Toho máme rádi. A jak dopadlo objednávání? 150 strávníků si objednalo lososa s hráškovým pyré a ostatních 550 strávníků zůstalo u vepřové se zelím. To je docela slušná bilance.

Rybí karbanátky

Středa – losos versus vepřové

Středa – oslabený tým kuchařek zdatně připravuje vepřovou se dvěma druhy zelí a oblíbeného lososa. Dopadl nad očekávání výtečně. Vzhledem k velmi kvalitním surovinám jsme výsledek předpokládaly.

A jak to vypadá v jídelně? Děti, které si lososa objednaly, tak si oběd pochvalují, chodí si přidávat. Pan ředitel si také pochutnal, ovšem na vepřové se zelím, losos ho dnes neoslovil. Paní učitelky naopak často volily rybu.

Losos s hráškovým pyré

Čtvrtek – sumeček puštěn po Vltavě

Ve čtvrtek jsme měly na jídelním lístku bulgurový pilaf se sumečkem na listu ledového salátu. Dnes nám onemocněla další pracovnice a nám bylo jasné, že musíme jedno jídlo zrušit. Sumečka jsme tedy „pustily po Vltavě“ a rybí týden byl dnes tím pádem narušen.

Pátek – oblíbená tilapie

V pátek jsme si s paními kuchařkami vše vynahradily. Nabídly jsme strávníkům tilapii na koření, kterou mají rádi. Tentokrát s bramborovou kaší. Použily jsme osvědčené koření na ryby, které tilapii dobře ochutilo. Mile mne překvapili prvňáčci, kteří stáli frontu na přídavky. A chtěli přidat nejen bramborovou kaši, ale také rybu. Sedla jsem si chvilku k jejich stolu a ptala se, jaké ryby doma baští. „Kapra, rybí prsty, všechny ryby…,“ volaly děti. Někteří strávníci zase naopak vyjádřili svou nelibost nad tím, že dnes je pouze jedno jídlo a zrovna ryba.

Tilápie na koření s bramborovou kaší

A před kanceláří u nástěnky slyším pana učitele, jak s dětmi diskutuje o tom, co měly na talíři. Tohle jsi jedl dneska, to je tilapie a takhle vypadá losos, toho jsme měli ve středu, ukazuje na obrázky, které jsme pro děti připravily k jídelníčku.

Přesto, že hladký průběh týdne narušila vysoká nemocnost personálu, tak jsme akci zrealizovaly a sumečka afrického zařadíme do našeho repertoáru natrvalo. Velký dík patří mým kuchařkám, které se s denní porcí sedmi set jídel popraly statečně i přes to, že v našem „rybím týdnu“ průběžně z osmi žen postupně dvě až tři chyběly.

V budoucnu bych ráda dětem nabídla týden sladkovodních ryb …

Bc. Monika Křtěnská, školní jídelna Chvaletická, Praha

Foto: autorka

Autor: Monika Křtěnská

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Violka

    Pochvala
    Dobrý den, přečetla jsem si váš článek a oceňuji vaši odvahu
    zařadit rybí týden. Jídla vypadala velmi dobře, ale asi i finančně náročné vzhledem k dnešním cenám ryb. Ale jinak super , že dětem chutnalo. U nás bohužel chutnají jen smažené ryby, ty druhé recepty děti z domu neznají a tak to nechtějí ani vyzkoušet a vracejí, což je škoda.
    Zdraví celý kolektiv vedoucí školní jídelny Bolatice

  • Autor: majka1

    smekám
    také chválím především za odvahu ,,jít do toho“.