Přeskočit na obsah

Připomínky k doporučené pestrosti stravy

Na přání pracovnic KHS z Teplic zveřejňujeme jejich doporučení k pestrosti stravy (současně s komentářem ze Zpravodaje školního stravování) a výzvu, kterou nám doručily do redakce. Prosíme všechny jídelny o názor k tomuto materiálu.

Autor: Redakce

V časopisu Výživa 2/2005 byl na straně č. 30 zveřejněn materiál k doporučené pestrosti stravy ve školních jídelnách. Materiál se skládal z redakčního článku o problémech hodnocení kvality stravy ve školních jídelnách a z doporučení k pestrosti stravy. Obě části v tomto článku přetiskujeme dále.
Autorkami Doporučení byly pracovnice KHS, územní pracoviště Teplice, oddělení hygieny dětí a dorostu. Na konferenci Školní stravování 2005 od nich dostala naše redakce prosbu, abychom vás vyzvali k zaslání připomínek nebo podnětů k uvedené pestrosti stravy. Takže pokud máte výhrady k současnému stanovení kvality jídel pomocí spotřebního koše, zašlete, prosím vaše připomínky na email: miroslava.slavikova@khsusti.cz nebo zatelefonujte Mgr. Slavíkové na tel 477 755 750 či asistentkám M. Beranové a L. Vlčkové na 477 755 751

Článek Doporučená pestrost stravy aneb frekvence pokrmů ve školní jídelně v měsíci

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR připravuje novelu vyhlášky o školním stravování. Návrh novely je povinno projednat m.j. nebo spíše v prvé řadě s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Jako jeden z problémů se ukázalo hodnocení kvality podávané stravy v jednotlivých školních jídelnách. Podle současně platné vyhlášky se sleduje pomocí tzv. spotřebního koše, který dobře znáte.
Spotřební koš je stanoven počítačovou metodou na základě dosud platných doporučených výživových dávek. Tyto dávky budou v dohledné době novelizovány a v souvislosti s tím bude nutno upravit spotřební koš nebo popřípadě zvolit jiný způsob sledování naplnění doporučených výživových dávek ve školských stravovacích zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo řídit nutriční hodnotu stravy ve školních jídelnách pomocí doporučené pestrosti stravy měsíčního jídelníčku. Toto doporučení říká, kolikrát v měsíci má být do jídelníčku zařazen jaký druh pokrmu: masový, mléčný, zeleninový atd. Stanoví frekvenci, ale nestanoví a nemůže sledovat množství podaných potravin a z toho zjistit, zda jsou naplněny doporučené výživové dávky. Musíme si uvědomit, že spotřeba potravin nezávisí pouze na stanovení druhů pokrmů. Řadu méně oblíbených potravin lze do stravy dětí zařadit jako součást pokrmů, z jejichž označení to nevyplývá-např. zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků přídavkem do polévek, omáček, zeleninových pokrmů, luštěnin do polévek a salátů, snížit podíl masa přídavkem sójových výrobků atd.
Z toho důvodu MŠMT ČR tento způsob usměrňování výživy jako závazný ukazatel do vyhlášky o školním stravování odmítlo zařadit.
Sledování spotřeby potravin pomocí spotřebního koše je jistě pracnější, ale o kvalitě podávané stravy vypovídá mnohem více. Doporučená pestrost stravy tak, jak ji navrhlo Ministerstvo zdravotnictví ČR však může vedoucím školních jídelen dobře posloužit jako metodický návod při sestavování jídelníčků s cílem dosáhnout žádoucích hodnot spotřebního koše. Proto ji dále uvádíme tak, jak byla MZd navržena.

DOPORUČENÁ PESTROST STRAVY MĚSÍČNÍHO JÍDELNÍHO LÍSTKU

PŘESNÍDÁVKY:
1x med nebo džem
1x domácí pečivo s ovocem nebo tvarohem
2x kaše (vločková, krupicová, kukuřičná, jáhlová, rýžová) nebo mléčný výrobek
3x rybí pomazánka
1x drůbeží pomazánka (nedoporučuje se v letních měsících)
2x tvarohová pomazánka
4x sýrová pomazánka
1x drožďová pomazánka
2x zeleninová pomazánka
1x šunka
2x dle možností

ODPOLEDNÍ SVAČINY:

4x ovocný nebo zeleninový salát
3x domácí pečivo-ovocné, tvarohové, makové
3x jogurt, tvaroh s ovocem nebo puding=svačiny s mléčným základem
3x celozrnný chléb se sýrovou nebo tvarohovou pomazánkou
7x dle možností (celozrnné pečivo, celozrnné kuličky, kukuřičné lupínky apod.)

OVOCE A ZELENINU střídavě zařazovat jako přílohu k přesnídávkám a odpoledním svačinám co nejčastěji. Přednost dávat ovoci a zelenině s vysokým obsahem vitamínu C.

Polévky: volit podle hlavního jídla, preferovat zeleninové polévky.
Určitě: 1x drožďová
 3x luštěninová
jako zavářku používat více obilovin (ovesné vločky, jáhly apod.)

HLAVNÍ JÍDLA
3x drůbež
2x ryby
max. 4x vepřové maso
5x podle možností (hovězí maso, králík)
4x bezmasé zeleninové jídlo (včetně zařazení luštěnin)
max. 2x sladké jídlo
nezapomeňte na výrobky ze sóji

PŘÍLOHY
5x brambory
2x bramborová kaše
3x těstoviny (možnost zařazovat celozrnné těstoviny)
4x rýže (možnost zařazovat rýži parboild, rýži natural)
2x houskové knedlíky (možnost kombinace mouky a sójové mouky)
1x bramborové knedlíky
min. 1x luštěniny

ZELENINOVÉ SALÁTY nebo OVOCE, event. ovocné saláty podávat denně. Plně využívat sezónní ovoce a zeleninu. Přednost dávat ovoci a zelenině s vysokým obsahem vitaminu C.

MOUČNÍKY, DEZERTY: k pečení lze využít možnosti kombinace mouky (bílé a celozrnné), podávat mléčné výrobky, knackebroaty.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: zita

    pestrost a vyváženost stravy
    to je všechno pěkné jak nám to ministerstvo pěkně rozškatulkuje,ale uplně se zapomíná na rodinu.Dítě
    ve škole stejně sní jen co se mu líbí ( a v dnešní době to není jednoduché zhýčkaným dětičkám vařit ,tak aby jim chutnalo),když není po chuti dítěte,tak to stejně vrátí nebo na oběd nejde vůbec.
    Myslím si,že by se mělo přihlédnout i na krajové zvyklosti a vařit dětem víc po domácku. A za své
    dítě zodpovídá hlavně rodič,tak ať to zkusí denně svému potomkovi servírovat zdravou a vyváženou potravu,ať se to naučí hlavně doma a my pak s radostí budeme pokračovat ve školním stravování

  • Autor: Marta

    Pestrost stravy/spotřební koš
    Při své práci využívám informací z výpočtu spotřebního koše. Dávám důraz i na pestrost stravy.
    Mohlo by se zdát, že tedy plním nejméně na  90 %,
    ale ne. Sestavím správně, ale chybí stejný počet strávníků na všechna jídla, protože, ty potřebná jídla – zdravá,nechtějí všichni jíst, a to ani dospělí.
    S tímto žádná kontrola nepočítá. Je to v obou případech složité. Ani správná frekvence jídel toto nevyřeší.
    Přidává se i další problém, a to šetření pracovních sil. A když se má ušetřit pracovní úvazek, vezme se ze školní kuchyně.
    Je to tak i v jiných školních jídelnách?
    Jak se má potom conejlépe plnit. Tolerance + – 25 % ( s vyjímkou tuků a cukrů) je již
    příznivější. Dále by se mohlo s tolerancí přistupovat k větší spotřebě sezonních potravin. Tedy k poměru spotřeby ovoce a zeleniny podle sezóny.
    Případné čtenáře zdravím
    Marta

    • Autor: Anonymní

      Re: Pestrost stravy/spotřební
      No prima paní Marto, to je to co nás pálí a co takhle finance?Nebo nárory žáků od 15 let výše? Jak že jsou kuchařky hloupé že nedávají americkou stravu?

  • Autor: Jarmila

    doporučení výživy
    Doporučení je perfekntí, ale jsou tu právě ta ale… Například cena za stravování,já si myslím, že by spousta školních jídelen a zařízení s celodenním provozem chtěla dávat dětem mnoho zdravého a dobrého, ale kdo to zaplatí? A nebo kdo donutí děti či odrostlejší děti aby jedly to co je jim předkládáno a nenadávaly kuchařkám, že jsou …… protože toho se tedy nenajedí. Odrostlejší děti jsou velmi nevybíravé ve výrazech, jsou zhýčkané a taktétž mají tendence jíst hamburgery,saláty, salámy, párky v rohlíku či pizzu. To je pak veselo u výdeje čočky nebo fazolí. Mě se zdá výživové doporučení jak jsem si ho přečetla docela dobré, jen to někdy naráží na spostu problémů.Myslím si že všichni mají problémy stejné, při sestavování jídelníčků narážejí na nemalé překážky. Nu a někteří rodiče jsou také velmi a velmi nepříjemní.

  • Autor: monika

    Pestrost stravy
    Doporučenou pestrost stravy jsem přivítala, jako další možnost při sestavování jídelníčku. Vaříme 2 jídla na výběr, tak jsem vše násobila dvěma a jeden měsíc jsem se pokoušela dodržovat. Problém nastal u hovězího masa a králíka. Cena králíka je značně vysoká a hovězí nahrazuji krůtím. Jinak je to pro nás vcelku přínosné. Pouze 2 x sladké jídlo je pro nás málo. Neplníme cukr, děti mají sladká jídla rádi a pro šj jsou většinou levná. Zkoušeli jsme i kneckebrot. Děti jej neznají a moc nejedí. O to více mají rádi chléb knuspi. Dámy z Teplic, nemáte sestaven „vzorový“ jídelníček na jeden měsíc, kde by bylo zaručeno splnění spotřebního koše (samozřejmě s odchylkami dle počtu strávníků jednotlivých kategorií). Pokud ano, zanechávám svůj e-mail.

  • Autor: Jana

    Pestrost stravy
    t se snažím sebevíc, zdravou výživou strávníky nenalákám. Ryby, zelenina, luštěniny to našim dětičkám mnoho naříká, protože doma jich většina konzumuje rohlíky, salám, pizzu,… Potom školní jídelna jejich zdravou výživu nemůže zachránit. Pracovnic školních jídelen se ve většině případů nezastanou ani učitelé, ani rodiče. Někdy mám pocit, že rodiče si školní jídelnu pletou s velkovýkrmnou, kde se jejich dítě za nějakých 17,- Kč nají na celý den – ráno odejde z domova nenasnídané, svačinu nemá, protože má zaplacený oběd ve školní jídelně, kde se v poledne nají, a odpoledne přece nemůže mít hlad, když obědval. V dnešní době, kdy funguje demokracie (alespoň na naší škole tomu tak je) děti nic jíst nemusejí, když se jim zrovna nechce, protože dozor a družinářky si v klidu popovídají a zkonzumují svůj oběd a kuchařky nemají pedagogické vzdělání, tudíž ani nárok děti napomínat, nebo je přesvědčovat, aby ochutnaly alespoň některou čast pokrmu. Přitom si myslím, že je snadné (hlavně u malých dětí) je nanavifovat tam, kam potřebujeme. Samozřejmě, že musíme chtít všichni. Přece nemá význam připravovat ve školních jídelnách zeleninové saláty, ovocné saláty atd, když strávníci pokrm v netknutém stavu vrátí do zbytků. Příjde mně to jako plýtvání finančními prostředky i prací zaměstnanců školních jídelen.

    • Autor: Monika

      Re: Pestrost stravy
      Ale snad je třeba to alespoň zkusit. Je třeba vybírat jídla zajímavá a pak do strávníků „dostaneme“ i ty luštěniny nebo ryby. Zeleninové saláty – osvědčila se nám pestrost: na jídelníčku nabízíme např. „rajský salát“ ale strávník má výběr – celé rajče nebo klasický rajský salát nebo třeba rajský salát s jogurtem a bylinkami. A to už si určitě vybere více dětí. Pokud strávníkům nebudeme zdravá jídla nabízet, tak se je jíst nenaučí.