Přeskočit na obsah

Hodnocení vašich jídelníčků

Databázi jídelníčků jsme v nedávné době doplnili o jejich odborné hodnocení. Rádi bychom vás seznámili s tím, kde hodnocení můžete najít, jak hodnocení probíhá a co můžete udělat proto, aby váš jídelníček mohl být zhodnocen také.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Když jsme před časem na portálu vytvořili databázi jídelníčků (JL), kterou můžete procházet, vybírat a hledat v ní náměty, netušili jsme, jak úspěšný tento nápad bude. Vidíme to podle statistik, které databázi JL trvale vedou mezi prvními 5 nejnavštěvovanějšími částmi portálu Jídelny.cz a vidíme to i podle vašich reakcí. Ceníte si toho, že vznikla rozsáhlá databáze, v níž si inspiraci najde jistě každá jídelna. Vždyť stále znovu a znovu sestavovat jídelníček tak, aby byl vyvážený, pestrý, aby vyhovoval spotřebnímu koši, aby jídla chutnala strávníkům a dala se připravit uvařit z přiděleného finančního normativu – to není jen tak.

Co umějí Jídelní lístky
Protože se na portálu každoročně objevuje skupina nových návštěvníků nebo začínajících vedoucích jídelen, shrňme stručně dosavadní možnosti JL.

  • Databázi jídelníčků najdete v hlavní nabídce portálu (v levém sloupci) pod heslem Jídelní lístky.
  • V seznamu si vyberete jídelnu a uvidíte měsíce (římskými číslicemi), v nichž má jídelna zveřejněný lístek.
  • Kliknutím na měsíc se jídelní lístek zobrazí. Můžete si prohlížet i jídelní lístky z měsíců minulých, dokonce i z minulých let a můžete tak např. sledovat, jak se jídelníčky mění postupem času a v různých ročních obdobích. 
  • Mnoho jídelen přispívá do databáze pravidelně – mají program „Jídelní lístky“, který je na portálu Jídelny.cz  volně ke stažení. Jídelní lístek v něm napíší, vytisknou a přímo odešlou do této databáze. Jsou to ty jídelny, které jsou uvedeny v seznamu. Chcete být do seznamu zařazeni také? Napište nám do redakce na redakce@jidelny.cz, pomůžeme vám!
  • Některé jídelny přispívají jen občas, nepravidelně. Jejich JL vkládáme do 2 fiktivních jídelen, které jsou uvedeny hned na začátku seznamu. ZŠ Ukázková obsahuje náhodně získané týdenní jídelníčky z různých jídelen, ZŠ Ukážková (SK) obsahuje totéž – ale ze slovenských jídelen.

Ceníme si toho, že mnoho jídelen nám svůj týdenní JL do této rubriky rádo poskytne a ještě přidá nějaký pozoruhodnou recepturu do sekce Recepty.

Více užitku z jídelníčků
Přemýšleli jsme, jak udělat jídelní lístky pro vás ještě více užitečné. Byli jsme si vědomi, že mezi jídelními lístky jsou takové, které snesou ta nejpřísnější měřítka, ale zároveň i ty, které příliš dobře sestavené nejsou a vůči kterým by mohli mít odborníci na výživu výhrady. Hodnocení kvality nebylo u jídelního lístku dosud uvedeno. A tak se mohlo snadno stát, že nezkušená vedoucí výborný jídelníček přehlédla a naopak si vzala inspiraci z toho nepříliš povedeného.

Hodnocení jídelníčků
A právě zde jsme našli námět na vylepšení: Ať odborník zvolený JL zhodnotí! Od září 2007 tedy každý měsíc náhodně vybíráme jeden ucelený měsíční jídelníček, který zkopírujeme bez identifikace původce do fiktivní jídelny s názvem „ŠJ Hodnocená“ a necháváme ho anonymně zhodnotit. Jeho kvalitu posuzují odborníci ze Zdravotního ústavu v Hradci Králové.
Hodnocení se provádí z hlediska výživy, nikoli např. z hlediska financí, složitosti přípravy apod. Zaměřuje se na plnění požadavků spotřebního koše a na pestrost podávané stravy.
Máme samozřejmě zájem na tom, aby hodnocení byla objektivní, aby pravdivě popisovala klady i zápory daného jídelníčku. Nemáme však zájem, abychom z nepovedených jídelníčků dělali lacinou senzaci, abychom jejich jídelně dělali ostudu. Každé hodnocení proto bude uvádět doporučení, čemu se příště vyhnout a jak jídelníček zlepšit. Hodnocení je zásadně anonymní a uveřejňujeme ho pouze u jídelníčku „ŠJ Hodnocená“.
Zatím necháváme hodnotit pouze jídelníčky s jedním jídlem, bez možnosti výběru. Hodnocení jídelníčků, kde si mohou strávníci vybírat ze 2 nebo i 3 hlavních jídel, je totiž nepoměrně složitější a také dražší.

Kde hodnocení najdete?
Hodnocení najdete takto: V úvodu seznamu jídelen je nově uvedena také ŠJ Hodnocená ze Zdravé nad Váhou. Hodnocený JL vkládáme vždy do této jídelny. Jestliže si ho zobrazíte, uvidíte nad ním odkaz Odborné hodnocení.

Kliknutím na tento odkaz text hodnocení zobrazíte.

Budete-li hledat inspiraci pro tvorbu vlastního jídelníčku, seznamte se předem i s jeho hodnocením.
V současné době (konec října 2007) jsou v databázi JL vložena hodnocení měsíčních jídelníčků za září a říjen 2007.

Máte zájem si nechat zhodnotit svůj vlastní jídelníček?
Určitě ano. Stejně jako každá jídelna, kterou jsme oslovili v době příprav této aplikace. A tak věřím, že se mezi jídelnami najde dost těch, které by o hodnocení měly zájem. Bohužel práce spojené se zveřejněním jídelníčku a jeho hodnocení jsou dost rozsáhlé a nákladné. V současné době jsme schopni takto připravit pouze 1 hodnocení měsíčně a nemáme zatím kapacitu na to, abychom uspokojili frontu zájemců, která možná po přečtení tohoto článku vznikne. Sami jsme zvědavi, jak moc budete hodnocení JL číst , jaké budou vaše reakce a zda bude větší zájem nechat zhodnotit i své jídelníčky

Pro ty jídelny, které by samy si chtěly nechat jednorázově či opakovaně zhodnotit vlastní JL, máme tuto nabídku:
Váš jídelníček necháme v ZÚ zhodnotit nad rámec dosavadního limitu 1 jídelníčku za měsíc. Cena za hodnocení JL s jedním jídlem činí v současné době 2.000 Kč včetně DPH, 3.000,- Kč pro výběr dvou a více jídel. Je však možné, že v případě většího počtu zájemců o hodnocení JL bude možno dohodnout nižší cenu.
Jídelní lístky bychom v takovém případě hodnotili opět anonymně. Teprve na základě výsledku by se zákazník rozhodl, zda chce hodnocení zveřejnit i přímo u jídelníčku své jídelny, nebo zda bude zveřejněno  pouze anonymně v ŠJ Hodnocená.
Byli bychom proto rádi, kdybyste mohli v anketě na portálu vyjádřit názor, zda o tuto službu budete mít zájem a jaká cena je pro vás únosná.

Jménem redakce portálu vám děkuji za spolupráci a přeji vám hodně užitku při jejich využívání.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča 1

    jídelníčky
    Do jídelníčků se čas od času podívám, ale i do receptů. Je to dobrá věc, občas, když mám pocit, že už nevím co do něj napsat, tak je příjemné sem nakouknout. Protože jsme zařízení s celodenním stravováním, uvítala bych i porovnání těchto jídelníčků. Zároveň by bylo dobré, kdyby se dal posoudit i tento jídelníček / ale ten by vyšel asi hodně draho, je to přeci jen 6 druhů jídel denně /.
    Pokud jde o cenu za hodnocení JL, mohu za sebe říci, že bych mohla dát maximálně tisíc Kč. Víc mi nikdo neschválí.

  • Autor: Bohumil Barda

    Možnost objednat si hodnocení
    Zásah moderátora: Příspěvek odstraněn z důvodu porušení Pravidel diskuse.

  • Autor: Bohumil Barda

    Možnost objednat si hodnocení