Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál
hromadného stravování

Nová registrace | Zapomenuté heslo
Hledání na webu
Vyhledejte si dodavatele v databázi
Anketa
Věnujete v létě větší pozornost pitnému režimu?Určitě ano
Spíše ano
Stejnou jak ve zbytku roku
Hodnocení článku:      
Jak vypočítat velikost pracovního úvazku v jídelně

Jak vypočítat velikost pracovního úvazku v jídelně

Vloženo 3.12.2008 | Autor: Zdenka Macháčková
Podnětem k dnešnímu článku bylo několik dotazů na téma, jak vypočítat velikost pracovního úvazku v jídelně, jak zkontrolovat, že výše úvazku, který mám, je v pořádku. Věříme, že tento návod se pro vás stane cennou pomůckou.
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Pozn. redakce: Podnětem k dnešnímu článku bylo několik dotazů, které jsme do redakce dostali během září a října. Měly společné téma: „Jsou nějaké tabulky, které by stanovily, kolik pracovníků s jakým úvazkem musí kuchyni být? Vařím 150 obědů, z toho 20 cizích. Jaký úvazek musí kuchařka mít? Mám úvazek 0,7. Zdá se mi to málo.“
Jednoduché a všeobecné tabulky nejsou. V dnešní době musíme vycházet při výpočtu těchto údajů z tzv. krajských normativů.


Před nedávnem mě redakce portálu Jídelny.cz vyzvala, abych na základě svého článku Co lze vyčíst z krajských normativů napsala pokračování, ve kterém bych na konkrétních příkladech předvedla, jak si vedoucí může vypočítat počet zaměstnanců ve své školní jídelně. Návod pomůže zejména těm vedoucím, které pracují ve své funkci teprve krátkou dobu a mají tudíž zatím méně zkušeností. Metodiku rozpisu i tabulky normativů, které pro výpočty potřebujeme, uveřejňují na svých internetových stránkách odbory školství jednotlivých krajů. Někde se objevují i praktické kalkulačky normativů, které všechny výpočty provedou za nás.


Jídelna při MŠ
Pro modelový příklad jsem si vybrala nejprve jídelnu při dvoutřídní mateřské škole s 50 dětmi, která se nachází v Jihomoravském kraji. Ve zdejší krajské metodice rozpisu přímých výdajů na rok 2008 se uvádí, že se finanční prostředky ze státního rozpočtu poskytují podle počtu stravovaných vykázaných ve výkonových výkazech. Při stanovení počtu zaměstnanců si musím nejdřív najít tabulky normativů pro ŠJ při MŠ. Podle počtu strávníků v levém sloupci jsem si našla příslušný řádek:

 

Ukazatele rozhodné pro stanovení kraj. normativů

Základní částka na jednotku výkonu

Strávníci

No

Po

ONIV

NIV celkem

z toho MP

50

29,22

12125

50

6871

4979

No je průměrný počet jednotek výkonu připadající na 1 nepedagogického pracovníka, to znamená, že při celkovém počtu 50 zapsaných dětí připadá na 1 kuchařku 29,22 dětí. Z toho si vypočítám, že na 50 dětí je normativ 1,7 pracovníků (50 : 29,22 = 1,7).

Pokud bych počítala pracovníky ve stejné jídelně v Královéhradeckém kraji, musím si nejdřív pročíst principy rozpisu přímých nákladů zdejšího odboru školství. V něm se mimo jiné píše: „Informace o výkonech pro zpracování rozpisu rozpočtu jsou přebírány z výkazu Z 17-01. K přesnému rozdělení počtu strávníků v říjnu 2007 na stravování dětí MŠ, žáků ZŠ a ostatní žáky je využit podklad jednotlivých ŠJ ze samostatného šetření.“ A dále: „Za účelem omezení negativních dopadů nízké docházky dětí MŠ na velikost rozpočtu (úvazku) v ŠJ MŠ stanovujeme limit pro zohlednění průměrného počtu stravovaných dětí oproti zapsaným: 90% zapsaných strávníků do 75 dětí, 85 % u ostatních.“ Tyto počty strávníků se použijí, pokud skutečný průměrný počet strávníků v říjnu bude nižší oproti zapsaným. V tomto příkladě budu tedy hledat řádek s počtem strávníků 45.

počet žáků celkem

komp. Np 2008

komp. No 2008

Kped 2008

Kneped 2008

MP/stráv pedag.  Kč

MP/stráv neped.

mzdy/stráv celk. 2008

45

x

29,340

0

11823

0,0

4835,58

4835,58

Z těchto údajů si vypočítám normativ 1,5 pracovníků (45 : 29,34 = 1,5).


Jídelna při ZŠ
Jako další příklad si vyberu jídelnu při základní škole, která má zapsaných 200 strávníků. Toto je řádek z příslušné tabulky pro Jihomoravský kraj:

 

Ukazatele rozhodné pro stanovení kraj. normativů

Základní částka na jednotku výkonu

Strávníci

No

Po

ONIV

NIV celkem

z toho MP

200

57,60

12 125

38

3 499

2 526

A po výpočtu 200 : 57,60 vyjde normativ 3,47 pracovníků.


Pro stejnou jídelnu v Královéhradeckém kraji se vychází z průměrného počtu skutečně uvařených obědů za měsíc říjen, který jsem si pro svůj příklad odhadla na 180.
 

počet žáků celkem

komp. Np 2008

komp. No 2008

Kped 2008

Kneped 2008

MP/stráv pedag.

MP/stráv neped.

mzdy/stráv celk. 2008

180

x

51,920

0

11823

0,0

2732,6

2732,59

Stejným postupem jako v předešlých příkladech zjistím normativ 3,47 pracovníků (180 : 51,92 = 3,47)


Jak je vidět, výpočet normativního počtu pracovníků není nijak složitý. Než se ale do toho pustíme, je nutné se seznámit s metodikou rozpisu normativů v našem kraji. A pak už jenom na internetových stránkách krajských úřadů vyhledat mezi různými tabulkami ty správné!

 

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Objem mzdových prostředkůJana02.12.2008 22:28
Re: Objem mzdových prostředkůslavka04.12.2008 12:15
neotevřeloelka10.12.2008 09:25
Re: neotevřelojiji10.12.2008 17:20
dotazEvaH10.12.2008 21:31
počet pracovníkůEvaH10.12.2008 22:02
Re: počet pracovníkůautorka17.12.2008 14:24
dotaz na výši úvazkuirena22.12.2008 23:30
objem mzdových prostředkůHana07.01.2009 19:20
Kdo se započítává?Eve1114.01.2009 13:28
Re: Kdo se započítává?autorka22.01.2009 23:02
Re: objem mzdových prostředkůAutorka22.01.2009 23:05
objem mzdových prostředkůHana28.01.2009 06:52
Re: objem mzdových prostředkůPavla08.09.2010 12:43
poradí mi někdo,prosím?ssonda09.08.2011 19:43
nepedagogové v MŠJitka Čechová23.11.2011 12:09
Jiřa07.03.2012 08:45
rozdělování poenězjiřa07.03.2012 08:56
kulicka07.03.2012 19:27
Laky08.03.2012 12:34
Kdo se počítá mezi kuchařkyDapo08.03.2013 05:56
Kdo se počítá mezi kuchařky:Včelka16.03.2013 14:11
kdo se počítá do úvazku škbambule20.03.2013 07:18
dotaz na úvazeksokolařová romana11.09.2013 15:49
Elča11.09.2013 22:33
Elča11.09.2013 22:36
Zobrazit diskusní příspěvky

Aktuality
TOP články měsíce
Asociace ASPOS
Zpět nahoru
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefon: +420 731 331 095, e-mail: info@jidelny.cz