Přeskočit na obsah

Den mléka

Během roku slavíme různé významné dny a svátky. Víte, že i mléko má svůj den? Oslava Dne mléka je pro jídelny ideální příležitostí, jak se prezentovat a zviditelnit. Můžete uspořádat nějakou zajímavou akci, k obědu podávat mléčný koktejl nebo uvařit třeba kaši.

Autor: Vladimíra Nejezová

Mezinárodní mlékařská federace vyhlašuje každoročně Mezinárodní den mléka. Jedná se o pohyblivý svátek, který připadá na čtvrté úterý v měsíci květnu (letos 26.5.2009). Zpracovatelé mléka, stravovací provozy i veřejnost, si tento den připomínají obvykle v druhé polovině května. Proto bychom Vás na něj, jako na příležitost k propagaci této důležité potraviny, také rádi upozornili.

Význam mléka
Mléko v lidské výživě je velmi hodnotnou potravinou, neboť obsahuje důležité živiny, jako jsou sacharidy, tuky, bílkovinné látky, minerální soli, vitamíny a enzymy. Mléko a výrobky z něj jsou rovněž významným zdrojem vápníku.

Oslavy dne mléka
Oslavy dne mléka mají různou podobu. Může to být velká reklamní akce, která se například konala, pod záštitou výrobce mléčných výrobků za účasti zpěváků a herců, před deseti lety v Bratislavě. Nebo jen malé folklorní setkání, které mezi jiným připomene i tradičními venkovské jídlo, jakým je například „kyška“, které proběhne letos na podzim na Klatovsku.

Mléko z dotací
Prostřednictvím Evropského školního mléčného programu, který funguje díky dotacím jednotlivých států a fondů EU, poskytují některé školy svým žákům vybrané mléko a mléčné výrobky v rámci Mléčného programu.
Toho využívají producenti a prodejci mléčných výrobků a nabízejí různé soutěže a akce pro odběratele. Děti se tak mohou zúčastnit různých soutěží, do kterých zasílají například své fotky s mléčnými náměty, hrají webové hry na téma mléka, nebo sbírají obaly od mléčných výrobků.

Den mléka ve školní jídelně
Na den mléka by se nemělo zapomenout ani ve školní jídelně. Například na školách v Německu vyhlásili soutěž o nejlepší foto s „mléčným knírem“, a tak děti pijí při fotografování mléko tak, aby jím co nejvíce mléka po napití zůstalo na rtech a pod nosíkem a k tomu se samozřejmě náležitě usmějí. Na školách ve Finsku provází den mléka komunikační kampaň na billboardech a letácích.
V jedné ze škol na Slovensku zase loni připravili ve Světový den mléka mléčnou svačinu pro všechny žáky a zaměstnance. Kuchařky na ni připravili tři druhy pomazánek s mléčným základem: sýrovou, tvarohovo-cibulovou a jahodovo-tvarohovou a také tři druhy mléčných koktejlů: banánový, jahodový a čokoládový. Při přípravě a roznášení této mimořádné svačiny pak pomáhali děti z pátých tříd, které měli za úkol jídlo zároveň propagovat vtipným sloganem.
Líbí se vám tyto nápady? Můžete se s nimi inspirovat, nebo vymyslet něco jiného.
Například anketu o nejoblíbenější mléčnou svačinku, nebo seznámení strávníků s tradičními krajovými specialitami z mléka. Do jídelníčku můžete v tento den také zařadit méně známé mléčné jídlo. Recept na dvě taková jídla přinášíme na konci tohoto článku.

Nestihli jste letošní den mléka?
„Dobrý den, děkujeme za článek o mléku. Hned mě napadlo, škoda, že jsem to nevěděla dříve. Přiznávám, z nedostatku času takové věci nestíhám sledovat a vážně mě to zamrzelo, protože jsme si mohly udělat s dětmi v MŠ třeba školkový den mléka. Škoda to je právě proto, že je to zrovna mléko a víme, jak to s ním a s jeho oblibou u dětí je.“

Pokud jste na tom jako tato naše čtenářka z předešlých let a tento článek čtete až ve chvíli, kdy je na kalendáři již červencové datum, nevadí. Mléko má ještě jeden významný den a to na podzim. Od roku 2000 je jím vždy poslední středa v měsíci září, kdy byl vyhlášen Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Světový den školního mléka.

Tradiční mléčné recepty
V dřívějších dobách byly mléčné polévky a kaše velmi častým pokrmem. Přinášíme vám pro inspiraci k domácímu vaření recepty na dvě taková jídla.

Pohanková kaše
(rozpis pro tři osoby)
Suroviny:
200 g pohanky, 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody), špetka soli, trochu másla, mletá skořice, cukr podle chuti,
Příprava:
Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Kaši můžeme podávat buď na sladko politou rozehřátým máslem a posypeme cukrem a skořicí, nebo do ní můžeme vmíchat osmaženou cibulku, podušené houby nebo i brynzu.

Mléčná polévka s brambory
(rozpis pro tři osoby)
Suroviny:
8 dl mléka, 3 dl smetany, 500 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, drcený kmín, sůl, citronová šťáva
Příprava:
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme se solí a kmínem v malém množství vody. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z brambor, rozšleháme, přilijeme mléko, smetanu a povaříme. Do takto připravené polévky přidáme uvařené brambory a podle chuti citronovou šťávu a sůl.

Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce

Autor: Vladimíra Nejezová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Danuše

    Den mléka
    Je dobře, že upozorňujete na tyto významné dny, protože ne všechny vedoucí to stačí sledovat.
    Není to jen den mléka, ale i jódu, den zdravé výživy ale i den čokolády a na tyto všechny připravujeme jídelníčky a upozorňujeme na ně žáky ve školním rozhlase.

  • Autor: Danuše

    Den mléka
    Ještě jsem chtěla poznamenat, že je velmi oblíbená jáhlová kaše se skořicí na dvojku.