Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse na téma Pracovní oblečení

Červeně příspěvky za posledních dní
odpovědětEvka12:59 24.1.2008
Chtěla bych se zeptat, jak správně vést evidenci ochranných oděvů ve školní jídelně a jak často mají kuchařky nárok na nové oblečení a obuv? Napiště prosím své zkušenosti. Jsem ve funkci vedoucí krátce, tak ještě nemám ve všem úplně jasno.Moc děkuji za kažkou radu. Eva
odpovědětVěra6:59 25.1.2008
U nás kuchařky dostavají na rok dva pláště a dvoje boty /vnitřní směrnice/ a podle potřeby holinky. Pro každou mám zavedenou kartu.
odpovědětMarie Zachová8:00 25.1.2008
Měla by jste mít - nebo škola - vypracované bezpečnostní posouzení podle profese a podle práce, jakou kdo vykonává. Měla by být popsaná rizika, která mohou při vykonávané práce ohrozit bezpečnost zaměstnance a k tomu by mělo být určeno, jak snížit riziko a to ochraným oděvem. A v tomto předpise se také uvede v jakém rozsahu mají OPP být a za kolik. Třeba u bot je dobré mít uvedeno, že nové boty se přidělují, když jejich optřebovanost je taková, že používání ohrožuje bezpečnost zaměstnance, nejdéle na jeden rok. Jsou to kritické body na bezpečnost. Zdraví Zachovka
odpovědětPepa11:39 4.2.2009
Dobrý den, paní Zachová
potěšil mě Váš příspěvek o OOPP, kde je jasně vidět, že se problematikou zabýváte, rozumíte jí a orientujete se v příslušné legislativě. Zkrátka profesionál. Takové aby dnes špendlíčkem hledal.
odpovědětkopretina8:21 6.2.2009
Toto je pravda, ale podivejte se na jídelní lístky paní Zachové. V jeden den jídlo č. 1 svíčková na smetaně, jídlo č. 2 jelení na smetaně. Nebo ten chleba se sádlem a cibulí?
odpovědětivča II.11:19 6.2.2009
Milá kopretino,máte taky vystavený jídelníček nebo jen hledáte chyby u druhých?Zdraví Ivča.
odpovědětLaco11:45 16.2.2009
to se sešel kdysi Reagan s Husákem a Reagan říká, že by se mělo v ČSSR více dbát na svobodu jednotlivce. No a Husák na to: "A vy zase u Vás mlátíte černochy!"
odpovědětNela12:45 16.2.2009
A tohle je prosím reakce na co? Víte vůbec na jakých stránkách jste se ocitnul?
odpovědětJája 213:34 17.2.2009
Paní Zachovou bych okamžitě navrhla na metodičku školního stravování.Jen se mi zdá,že se v poslední době trochu odmlčela.Ještě jednou děkuji za perfektní odpovědi.
odpovědětJaňa10:39 25.1.2008
U nás ve škole máme bezpečáka,který mimo školení pracovníků vypracoval i používání pracovních oděvů u pracovnic v kuchyni.Tričko,síťku,kalhoty obuv,pogum.zástěru,holínky-pro vše dobu použitelnosti,většinou 1 rok.Mám udělanou tabulku jméno,OOPP kusů,nákup,do kdy použitelnost a každá podpis při převzetí věcí.
odpovědětmarcela11:02 25.1.2008
Nevím, jestli bych si mohla všechno koupit, když máme maximálně 1000.--Kč.
odpovědětEvka18:01 25.1.2008
Takže jak vidím, je to individuální,v každé jídelně jinak.Pracovní obuv má jistou životnost, ale jestli rok či rok a půl, jsem nikde nenašla. A jak je to s množstvím prášku na praní pracovních oděvů? Nemáme v jídelně místnost na praní ani žehlení, tak si děvčata perou samy doma. Kolik prášku jim dávat? Děkuji Eva. Prosím poraďte začínající a nezkušené /v tomto tápající/ vedoucí. Jak by jste to řešily vy, zkušené? Moc děkuji za pomoc.
odpovědětRomana 600120:46 25.1.2008
Pereme si také doma a nedostáváme nic. Ani prášek.
odpovědětEvka22:26 26.1.2008
No tak to si myslím,že není správné.Pokud se oděvy perou v jídelně,tak si přece nenosíte prášek z domu.Někde se oděvy dávají do prádelny, tak jako třeba zaměstnanci nemocnic a to si jako platí sami? Nesmysl.Pokud si děvčata perou svoje věci doma,pak už je to stojí nějakou el.energii / o své nemluvě/ a prášek by měly dostat. Už tak se tím ušetří.Myslím,že je to vaše chyba,že si to neprosadíte.Eva
odpovědětfialka13:46 1.2.2008
Praní pracovních oděvů je povinností zaměstnavatele.Také jsem kuchařkám dávala prášek a praly si pláště doma, ale zrušila jsem to.Nárok na boty a plášť nebo kalhoty a halenu mají jednou za rok, ale na schůzi odborů jsem se navíc dozvěděla, že bych měla mít i takovou nějakou nechci říci zásobu, ale měla bych jim v případě potřeby dát nový pracovní oděv i v průběhu roku.Nebo hned aspoň koupit nový.
odpovědětPepa11:31 4.2.2009
Paní Fialko, je pravda, že by na pracovišti měla být jistá "zásoba" OOPP. Ve školní jídelně musí být během celé směny holky jako z cukru, ale co když se dvakrát za směnu pocintají třeba hnědou omáčkou vzor EU 07?
Řeším to tak, že všechny vyfasují při nástupu "vstupní balíček" kde je jsou mimo jiné např. čtyři trička, dvoje kalhoty, dvoje boty ...
Nárok na "vstupní balíček" je součástí vnitřního předpisu organizace k přidělování OOPP.
odpovědětfialka11:40 5.2.2009
Nastoupila jsem jako vedoucí do zavedené kuchyně, takže jsem toto neřešila, ale Váš balíček bych klidně schválila, pokud ovšem ředitel dá prachy.A když nastupuje někdonuplně nový, tak s jedním oblečením jasně nevystačí.
odpovědětEvaH19:26 18.1.2009
Děkuji za tyto informace, protože se právě potýkám s tím, že nám ředitel nechce již třetím rokem dát peníze na pracovní oblečení. Nastoupila jsem sem teprve letos a nevěřila svým uším, děvčata mi tam chodí v zašívaných kalhotech. Netuším, jak jej přimět k přispění na pracovní oblečení.
odpovědětEliška N.7:07 19.1.2009
V naší škole dostává stejnou částku na pracovní oděvy učitel i zaměstnanec ŠJ .
odpověděthospodářka 210:10 4.2.2009
Tomu nemůžu věřit.
odpovědětJan 112:10 9.2.2009
Může mi někdo rozumně vysvětlit,jak je možné ,že v MŠ má učitel stejný limit na ochr.prac.oblečení jako pracovnící naší jídelny?
odpovědětjednoduse12:36 9.2.2009
Mohu Vám to vysvětlit jednoduše - je to možné proto, že si ředitel této MŠ (a asi nejen této) vysvětluje zákony po svém a hlavně je nečte! Kdyby si je přečetl, tak by přeci velice dobře věděl, že na OOPP není žádný finanční limit, ale dle nutnosti ochrany zaměstnance dle jeho práce se určí, že ten má jen plášť a ten jen boty a ten zase čtvery kalhoty a čtvery blůzy jedny gumovky atd.atd. a někdo taky nic! Ale to se nejprve musí sednout na zadek, zhodnotit rizika a zodpovědně určit tolik kusů a druhů každému, jak je třeba, aby ve finále zaměstnanec měl všeho dost a nechodil nahý do té doby, než až to přivezou např. z prádelny...Takže žádné finanční limity! Ale každému co mu patří v duchu zákonů! Ředitelé stále zapomínají, že jsou hlavně zaměstnavateli se svými povinnostmi, které jim vyplývají ze zákonů vůči svým zaměstnancům. Je to dost rozumné vysvětlení?
odpovědětjiřka13:49 19.1.2009
Podívejte se na stránky WWW.bozpinfo.cz
odpovědětEvaH14:19 19.1.2009
Děkuji, perfektní stránka.
Máme vypracovanou vnitřní směrnici na základě rizik při práci, kde je uvedeno jaké pracovní oblečení a obuv zaměstnanec musí dostat, ale na základě opotřebení. Pracovní oblečení si také pereme doma a dávám zaměstnancům 0,60 kg prášku na měsíc. Ten měsíc musí mít odpracovaný jinak jim to krátím.
odpovědětRadka22:55 4.2.2009
Jak prášek na praní nakupujete? Nám to auditor zakázal, přímo se zděsil paragonů. Takže letos to ředitelka vyřešila formou jednorázové odměny.
odpovědětJarča12:07 5.2.2009
Prosím Vás, 0,60 kg prášku na měsíc? - to je směšné množství.
Když mají děvčata chodit denně čistá, převlékat se na výdej / jednorázové zástěry u výdeje jsem zvarhla-nepůsobí to na strávníky zrovna dobře/, tak jak jim ten prášek může stačit? Logicky: 0,6 gr. máte dávkování na 3 pračky. A ještě používají svouji pračku a energii a samy to musí žehlit.To bych raději nechávala prát v prádelně, než takové podmínky. Já dávám děvčatům každé 3 kg na měsíc.A to ještě šetříme škole dost peněz.
Už vidím, jak si ve špitále sestry nebo dotorky samy perou oblečení.
Prášek kupuji na fakturu s ostatními čistícími prostředky.Prášek dávám 1x za půl roku podle docházky, kdy zaměstnanci podepíšou, že prášek dostali.
odpovědětRadka9:32 5.2.2009
Nám se právě zeptal, jestli máme prádelnu. Když ne, tak na co máme prášky na praní a už to bylo. Máme si prý vozit do prádelny a víc nediskutoval.
odpovědětDost nesmyslům19:39 5.2.2009
To se nedá vydržet a nenapsat reakci! Vážené, co kdyby, než se pustíte do nesmyslných diskuzí, jste si vždy vzaly k ruce nejprve příslušné zákony a vyhlášky, trošku si v nich početly a vzdělaly se a začaly se konečně chovat jako vedoucí pracovnice? V první fázi by stačilo vzít si k ruce zákoník práce §104 odst. 4) a již nikdy nepřipustíte jakékoliv "náhradní plnění" - tedy příděl prášku a podobné hlouposti (do tohoto odstavce spadá i například nové podražení pracovní obuvi hrazené zaměstnavatelem atd.) .... ach jo.....
odpovědětSprávný postup6:41 6.2.2009
Je tedy prosím, někdo schopen a ochoten nám tady přesně napsat i s odkazy na příslušný zákon, směrnici, nařízení, ten JEDNINÝ SPRÁVNÝ POSTUP?
Děkuji
odpovědětAlena II.7:34 6.2.2009
Takže: Zákoník práce, § 104, odst 4:)Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní rostředky v použivatelném stavu a kontrolovat jejich plnění.
od. 5)Osobní ochranné pracovní prostředky,mycí, čistící a desinfekční prostředky a ochranné nápoje poskytne zaměstnavatel bezplatně podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkétních podmínek práce.
Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků NESMÍ zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.
odpovědětdany16:28 7.2.2009
Myslím se, že prani pracovních oděvů doma nedovolují ani hygienické směrnice.Jjak můžete vyprat doma prac. oděv s ostatními domácími věcmi a pak v něm pracovat ve veřejném stravování s potravinami a vydávat obědy ??!! Jak můžete, paní vedoucí, vědět, že p. kuchařka si oděv řádně vyprala na vyšší stupně a ne jen přemáchla na 30 st.
Souhlasím s Alenou II., my máme aut. pračku a sušičku, prkno a žehličku. Hygiena se nás vždy ptá na postup praní OOPP a místnost, kde se pere a žehlí, kontroluje.
odpovědětsonča15:35 6.2.2009
Proč se pořád dohaduje o jednoduchých věcech.
To vám ředitel nedokáže koupit obyčejnou pračku / nemusíte mít složité programy - stejně perete většinou jenom bílé . / - u nás to tak funguje léta - do koše se dává špinavé prádlo - kdo má chvilku - dá vyprat - žehlící prkno, jedna žehlička a regál načisté prádlo to zajistí a jste bez dohadování o prášku , placení a podobně.Určitě se Vám cena za pračku za chvilku vrátí .
odpovědětDanča18:39 16.2.2009
To Vám upřímně závidím, naše kuchařka dostává jednou za půl roku prací prášek 2,40kg a všechno si pere doma i utěrky. Začátkem roku jsem nastoupila na místo vedoucí stravování, a vím jak je to těžké získat peníze na cokoliv. Dnes jsem prvně na našich stránkách a myslím, že je to moc fajn, že existují. Budu muset hodně věcí změnit a to za pomocí vás všech, co píšete, děkuji, Danča.
odpovědětSaša7:35 17.2.2009
Vy používáte utěrky?
odpovědětUtěrky?9:09 17.2.2009
A proč by se nemohly používat? Co používáte vy?
odpovědětsaša13:39 17.2.2009
Hygiena nám utěrky zakázala.Nádobí musíme nechat okapat a uschnout.
odpovědětkrupka17:45 8.2.2009
To už je fakt jak v KOCOURKOVĚ! To bych chtěla vidět jak si kuchařka odskočí přemáchnout a vyžehlit pár kousků aby byla u výdeje šik. Ubírají nám hodiny a my si ještě budem samy prát? A navíc se to opravdu nesmí!!! Na pracovní oblečení má pracovník nárok obvykle jednou ročně,ale pokud je během této doby oděv v takovém stavu že neodpovídá hyg.předpisům a např.boty se rozpadají,je možno si požádat o nové. A teď to nejdůležitější!!! Vše záleží na vedení školy či školky,jestli je ochotno na to slyšet.
odpovědětjarca19:48 8.2.2009
nam bylo receno,ze mame narok na obleceni boty kazde dva roky tak chodime roztrhane v botach co jsi prinesem.
odpovědětEvča113:47 9.2.2009
Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pomůcky. Poskytování osobních ochranných prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finanční plněním. § 104 ZP
Osobní ochranné pracovní prostředky jsou vydávány zaměstnancům k osobnímu používání a to buď natrvalo (pracovní a ochranná obuv a oděv ) a nebo na stanovenou dobu potřebnou k výkonu práce ( ochranné rukavice, zástěra apod.). Vedoucí zaměstnanec je povinen vyžadovat vrácení opotřebovaných nebo poškozených OOPP a vydávat zaměstnancům nové, jen po ztrátě funkčních vlastností dříve vydaných prostředků /doba životnosti stanovená seznamem je pouze orientační/. Opotřebované nebo poškozené prostředky se vyřazují protokolárně. Za vyřazení opotřebovaných nebo poškozených OOPP odpovídá vedoucí zaměstnanec.
odpovědětPetrová 18:42 17.2.2009
Dobrý den,
naše vrchní kuchařka se zúčastnila dne 13. února školení Nové trendy ve vaření a školení Hygienické minimum. Akce se konala v jídelně paní Zachové v Příbrami. Přišla velmi nadšená. Ani jsem nic jiného nečekala. A to je skvělé. Akorát jedna věc mě mate. A to je sdělení pí Ing Janotové, že žádná vyhláška neřeší pokrývku hlavy personálu při výrobě pokrmů. Podotýkám, že já jsem toto slyšela na školení loni na podzim také.Avšak v paragrafu 50, vyhlášky 137 se mluví o povinnosti nosit pokrývku hlavy. Kde je pravda? Děkuji za odpovědi a zdravím všechny kolegy. Petrová
odpovědětAleš jiný7:59 18.2.2009
Pravda je přece to co je dáno předpisem. Tady není co řešit.
Nechci se dotknout zmíněné ing. Janotové, protože ji neznám, ale obecně bych hodně varoval před nekritickým přebíráním informací z různých školení, protože kvalita lektorů je také velmi rozdílná.
Dnes se může stát lektorem každý, řekl bych že je doslova inflace školení, bez garance kvality, kde si může lektor vykládat co chce a bez odpovědnosti. Je to velmi dobrý způsob obživy na úkor veřejných peněz, protože samozřejmě školení nebývají až na výjimky zdarma., ba naopak jsou velmi drahá.
odpovědětNikča15:00 19.10.2015
Pracuji v oboru a byla jsem velmi spokojena s nabídkou na tomto webu http://www.rucedozadu.cz/pracovni-odevy.html Již jsme zde několikrát nakoupili a můžu tedy jen doporučit :)
odpovědětAn18:00 26.4.2017
Mohu doporučit firmu http://tempo-cesko.com/ S výběrem vždy pomohou :)
odpovědětMirian10:45 17.1.2019
Ahoj, velmi rád bych se s vámi podělil o velmi dobré zkušenosti s webem, na kterém nabízí pracovní rukavice mnoha typů..to znamená třeba kožené, kombinované, máčené, nebo protipořezové- https://www.lekarna.cz/pracovni-rukavice-kombinace-kuze-textil/#diskuze
odpovědětMirian10:46 17.1.2019
Ahoj, velmi rád bych se s vámi podělil o velmi dobré zkušenosti s webem, na kterém nabízí pracovní rukavice mnoha typů..to znamená třeba kožené, kombinované, máčené, nebo protipořezové a i tepelně odolné pro kuchaře- https://www.pracovniochrana.cz/rukavice-tepelne-odolne
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi