Přeskočit na obsah

Zajímá někoho strávník?

  • Autor: Patrik

    Zajímá někoho strávník?
    Dobrý den, pořád se tady řeší kuchařky, pomocné síly, přesčasy, ceny potravin, náplně práce,…..

    Ale zajímá někoho z těch kuchyní, jestli to taky chutná?

    Vím, dnešní děti nejedí nic, ale to není důvod, proč by školní kuchyně neměly vařit chutnou stravu. Mají na to dost peněz. Náklady platí zřizovatel. Rodiče a klienti platí jen cenu potravin.

    Nezajímá to nikoho. Tarifní platy. Mají dost peněz na vaření kvalitního a chutného jídla, ale jsou jen rozpočtovka….

    • Autor: lullik

      Dobrý den, u nás určitě je strávník na prvním místě.
      Při poslední konzultaci se školskou radou jsme se dozvěděli, že sladké je málo sladké a že místo uzeného máme dávat párky. Nebo že Pizza není jako z pizzerie, tak ať ji raději nedáváme. Rádi by více řízků, hranolek a hamburgrů.
      Každý týden se snažíme zařazovat jedno jídlo na přání dětí a doplňky skoro každý den. S pozdravem Lucka

    • Autor: ivka6

      Cílem jakékoliv diskuse jsou především děti, žáci, studenti, pro které vaříme. Vybraly jsme si toto povolání a snažíme se jej vykonávat poctivě, podle všech náročných pravidel, které na nás kladou zřizovatelé, zdravotníci, školáci, ale také za něj chceme odpovídající ohodnocení hodné slušných vzdělaných lidí tohoto uskupení. Jestlipak všichni mimo školství vědí, kolik činí čistá mzda pomocné kuchařky, kuchařky, vedoucí kuchařky, provozářky/vedoucí školní jídelny, daleko pod hranicí průměrné mzdy, která je a nebo se blíží minimální mzdě. Děti jsou dnes rozmlsané, mnohdy si neváží dobrého jídla, chtělo by to trochu skromnosti a pokory, i když je za oběd 25 – 37,- Kč. To umí uvařit jen kouzelnice a ne kuchař z Alcronu, co by všichni chtěli. Děti byly a jsou u nás na prvním místě, to bychom to jako mámy už dávno nedělaly. Všichni pochybovači se mohou do provozu jít podívat, aby viděli skutečnost a nešířili nespravedlivě bludy o školním stravování.

    • Autor: Eva

      Vážený Patriku, jediným příspěvkem jste urazil všechny kuchařky a vedoucí jídelen, bravo! Všechny kuchařky, nebo alespoň drtivá většina, vaří tak, aby jídlo bylo chutné. Většina z nás jsou mámy, které taky mají nebo měly děti ve školních jídelnách. Sám píšete, že víte, že děti nejedí nic a je to pravda. V dnešní době není síla, která by je přesvědčila jídlo byť jen ochutnat. A všechny z nás se už setkaly s tím, že dítě u výdeje nechá salát i ovoce, k okýnku donese prakticky celý nesnězený oběd a pak přijde rodič se stížností, že dítě je hladové, strava není dostatečně kvalitní apod. Na těchto stránkách řešíme praktické věci, které nás trápí – kuchařky, ceny potravin, náplně práce, protože to, že vaříme chutně je automatické. O tom si tady nemusíme psát, ale o tom jak dostat do školní jídelnu mladou kuchařku, když stará šla do důchodu za platy těsně nad minimální mzdou (a věřte, v mnoha jídelnách to tak je) nebo jaké máme nové nařízení, o tom si tady napsat musíme. A co se týče peněz, jídelna může provařit pouze peníze, které rodiče zaplatí – tedy cenu potravin, více nám nikdo nedá. Pokud jste rozhořčený rodič, kterému se vrací hladové dítě, možná by nebylo od věci navštívit svou jídelnu a probrat to s paní vedoucí osobně. Protože nám všem jde v prvé řadě o strávníka!

      • Autor: Patrik

        To mne mrzí. Nebylo úmyslem mého komentu urazit ty, kteří vaří opravdu chutně a zajímají se o reakce strávníků. Ale měla to být pobídka pro ty, co to nedělají. Bohužel i oni si myslí, že vaří dobře a chutně. Ale nikdy se na to nezeptají a jakoukoliv připomínku odmítají…. Nejsem rodič, ale strávník který platí plnou cenu. O dost víc než cca 37,- Kč a hodně často přemýšlím, že to za ty peníze opravdu nestojí. Bohužel osazenstvo naší kuchyně patří k těm, co se nezeptají…..

      • Autor: Radka

        Evo,naprosto souhlasím s Vaší odpovědí. Několik let již vařím v ZŠ a MŠ,jako matka dvou dětí, sama dobře vím, jak dětí jí. Ať se snažíte jak chcete, nezavděčíte se.A pochybovat o tom co děláme, my kuchaři. To je celkem drzost. Za tyto peníze co nabízí školství, to musíte dělat opravdu s láskou a ne pro peníze. Když se dělá práce z láskou pak vše musí být dokonalé.

      • Autor: Radka

        Evo,naprosto souhlasím s Vaší odpovědí. Několik let již vařím v ZŠ a MŠ,jako matka dvou dětí, sama dobře vím, jak dětí jí. Ať se snažíte jak chcete, nezavděčíte se.A pochybovat o tom co děláme, my kuchaři. To je celkem drzost. Za tyto peníze co nabízí školství, to musíte dělat opravdu s láskou a ne pro peníze. Když se dělá práce z láskou pak vše musí být dokonalé.

    • Autor: nenad

      Je velmi smutné, když si žák koupí ve školním bufetu za cca 80,- Kč bagetu a pak jde na oběd a aniž by ho ochutnal, tak ho od okénka celý vrátí. Také se mi několikrát stalo, že volá maminka, že u nás dítěti nechutná, ať mu zrušíme obědy. Do naší jídelny chodí 800 strávníků ze čtyř škol. Když jsem se chtěla strávníka zrušit, tak jsem zjistila, že nebyl ani na jednom obědě, tak jsem mamince odpověděla, že nechápu co mu vlastě nechutná, když vůbec nechodí na obědy. Držte se DÁMY, hlavně zdraví …

    • Autor: nenad

      Je velmi smutné, když si žák koupí ve školním bufetu za cca 80,- Kč bagetu a pak jde na oběd a aniž by ho ochutnal, tak ho od okénka celý vrátí. Také se mi několikrát stalo, že volá maminka, že u nás dítěti nechutná, ať mu zrušíme obědy. Do naší jídelny chodí 800 strávníků ze čtyř škol. Když jsem se chtěla strávníka zrušit, tak jsem zjistila, že nebyl ani na jednom obědě, tak jsem mamince odpověděla, že nechápu co mu vlastě nechutná, když vůbec nechodí na obědy. Držte se DÁMY, hlavně zdraví …

    • Autor: Jana534

      Pane Patriku, pokud platíte plnou cenu, tak si uvědomte, že kromě ceny potravin platíte taky věcné náklady, což jsou energie, voda apod. a mzdové náklady, což jsou peníze na mzdy kuchařek. Kuchyně dostane úvazky a peníze pouze na obědy dětí. A vězte, že je i dost jídelen, kde se ty peníze na mzdy za cizí strávníky ani ke kuchařkám nedostanou.
      Nevěřím, že v kuchyni vaří někdo, komu je jedno, jak výsledné jídlo chutná a vypadá. Je to neskutečná dřina a jen proto, že ji děláme s láskou, tak přidáváme strávníkům i úsměv navíc. Bohužel, proto si pak spousta lidí myslí, že v kuchyni je pohodička, kávička a není na co si stěžovat. Každému bych přála, aby si tuto náročnou, ale krásnou práci vyzkoušel – možná by byl překvapený, jaké jsou nároky na kuchařky a jakou za to mají odměnu. Mám štěstí, že pracuji ve školce, kde ještě děti umí poděkovat za jídlo a chodí si přidávat a vrací většinou prázdné talíře. To je nakonec ta největší motivace, která nás v práci drží.

      • Autor: Patrik

        Tak samozřejmě náklady jako jsou energie, voda, atd. dostanou uhrazené od zřizovatele. Mzdy kuchařek také, a nemyslím, že uvařit 20 – 30 obědů pro „cizí“ strávníky kuchařky tak zatíží. Běžně vaří pro školu několik set obědů. Ale bohužel chybí i ten úsměv. A to přece nic nestojí…..

        • Autor: Valentýna

          Proč se mé kuchařky někdy nesmějí?
          Vaříme, troufnu si říci, dobře. Občas po nás chtěli jídlo dovézt i na radnici 🙂 Jistě že ne vždy se jídlo povede. Ale proč se někdy kuchařky nesmějí – ráno opracují 200 kg syrových brambor, naklepou 60 kg vepřového maso, obalí 800 porcí na řízky, celý den stojí u pánve, kde je smaží. Například. K tomu udělají salát, polévku, nápoje a druhé jídlo. Například. Marodí jim kolegyně, umřel jim pes, bolí je noha. Například. A pak od 11 hodin začnou vydávat obědy, v neskutečném řevu dětí (u nás učitelé žactvo vůbec nekrotí) a třeba ve 13,00 hodin přijdete, Patriku, na oběd vy a kuchařka, která zrovna nandává svůj 645 talíř už prostě nemá sílu se usmívat. Školní jídelna je prostě jiná, než když jdete na oběd do restaurace. Mladé kuchařky do jídelny nedostanete, já jsem vděčná, že mé „baby“ vaří chutně a že je vůbec máme. Je nám všem přes 50 a mládež dělat rukama tu naši dřinu za dvacet tisíc hrubého nechce. Tak možná proto chybí občas úsměv, to máte pravdu.

          • Autor: Bohumilka

            Lépe bych to nenapsala. U nás to funguje podobně. Každý by si to měl zkusit na vlastní kůži a pak mluvit.
            Mám taky věkový průměr 50+, kdy už každého něco bolí a po dopolední dřině v kuchyni v horku se někdy těžko usmívá za platy, které máme.

          • Autor: Janicka

            Když si myslíte že je to tak jednoduché uvařit já vy říkáte o 30 obědu víc tak si to někdy přijdte zkusit..Vaříme 200 obědu pro ms dalších 50 pro zaměstnance a dalších 50 pro cizí stravniky k tomu ranní a odpolední svačinka.Nekdy nevíme jak první skočit.jsme nato tři.A každý další oběd už je problém.Jsme už starší a až my skončíme skončí i kuchyň.Mladi se k nám nehrnou moc práce za málo peněz.Rikame že to děláme s lásky k dětem ne pro peníze protože už bychom to nedělaly.

        • Autor: mart

          Dobrý den,
          náklady – energie apd. dostane jídelna od zřizovatele, ale pouze na stravování dětí, obědy pro cizí strávníky nesmíme vařit na úkor dětí – cizí strávník si musí zaplatit potraviny, provozní i mzdové náklady v plné výši – úsměv platit nemusí, ten je u nás samozřejmostí.

          • Autor: Patrik

            Tak že, určitě dokážete ty náklady na energie rozdělit. Co vaříte pro děti, a co pro cizí. Prosím o vyčíslení. A jsem zvědav, jak to spočítáte.

          • Autor: exitkaaa

            pro Patrika: Patriku, každý rok se dělá kalkulace podle skutečných nákladů vynaložených na vaření obědů. Vyčíslené to být opravdu musí. Tak jak režijní náklady, tak mzdové náklady. Nemůžeme si to jen tak plácnout jak uznáme za vhodné.

    • Autor: jirkal

      Tedy tohle je to nejžhavější téma, na které tu můžeme diskutovat. A tolik podpásovek a tolik zatmění smyslů a tolik nadzvednutí ze židlí…
      Po vychladnutí ( Mají na to peněz dost, pane Patriku!) je ale nutné potvrdit jednu neoddiskutovatelnou pravdu, které se dotýkáte v příspěvcích všichni: nakládání s hotovým produktem školních jídelen je do nebe volající nehospodárnost. A taková skutečnost (děti nic nejedí) je zároveň naprosto demotivační pro všechen personál ve školních kuchyních.
      To kdybychom dokázali změnit!

      • Autor: nenad

        My to změnit nedokážeme. Problém je v rodinách. Nemá cenu o tom ani diskutovat. Když vidím matku, jak veze kočárek a dítě má dudlík na cocacole. Nemám slov …

        • Autor: Patrik

          Ano, souhlasím s vámi. Problém je určitě i v rodinách. Ale původní myšlenka byla jiná, že ta kvalita i za ty peníze měla být jinde….

      • Autor: Patrik

        Ano, máte pravdu. Vidím to dnes a denně, ty děcka nežerou vůbec nic. Stačí říct u stolu: fuj, tohle nejím, a půlka stolu to vrátí k okénku. Ale tohle není důvod, proč by kuchyně měly vařit nějaké horší jídlo!

    • Autor: zdenouš

      Jitko ,vy jste to vystihla naprosto přesně a  potvrzuji Vaše slova,jakožto člověk,který 37 let dělá v jídelně.Minulý týden,byl na ČT24,rozhovor o plýtvání jídlem a mimo jiné tam redaktorka řekla,že si pamatuje dobu,kdy ke dveřím jídelny chodil pán s kýblíkem pro zbytky.Kolik prasat a slepic by se jimi uživilo?Doufám,že někomu z osvícených konečně docvakne,že i vyhazování zbytků patří k nehoráznému plýtvání.

    • Autor: zdenouš

      Jitko ,vy jste to vystihla naprosto přesně a  potvrzuji Vaše slova,jakožto člověk,který 37 let dělá v jídelně.Minulý týden,byl na ČT24,rozhovor o plýtvání jídlem a mimo jiné tam redaktorka řekla,že si pamatuje dobu,kdy ke dveřím jídelny chodil pán s kýblíkem pro zbytky.Kolik prasat a slepic by se jimi uživilo?Doufám,že někomu z osvícených konečně docvakne,že i vyhazování zbytků patří k nehoráznému plýtvání.

    • Autor: zdenouš

      Omluva Jirko.

      • Autor: jirkal

        🙂
        29 let práce v ženském kolektivu mě naučilo slyšet i na Jitku

    • Autor: Dadula

      Milý Patriku,práce kuchařky a vůbec personálu školních jídelen nepatří mezi TOP oceňované.Veřejnost a rodiče mají jídelny zakonzervovány z dob minulých,zázemí a vybavení tomu mnohde i odpovídá,ale většina jídelen se snaží dělat maximum.Nevím,co Vás vedlo k otázce,jestli se někdo zajímá o strávníky.Určitě zajímá,u nás vaříme výběr ze tří druhů jídel a já jako vedoucí mezi dětmi i dospělými namátkově procházím a ptám se,zda jim chutnalo.Dnes byla ryba a děti měly vymeteno a pochválily.Ale vždy tomu tak není.Záleží na druhu ryby a úpravě.A o penězích také není jednoduché diskutovat.Vy jako cizí strávník vidíte konečnou cenu jídla,ale berete v potas,že pouze část je na potraviny?Při limitu 33,-kč na jeden oběd pro dospělého si doma zkuste uvařit polévku,hlavní jídlo s přílohou a salát.O úsměvu je to jiná diskuze,ale takto se dá mluvit i o prodavačkách,úřednicích.A Vy se vždy na své okolí usmíváte?Svých strávníků si vážíme a doufám,že to o nás ví….

      • Autor: Patrik

        Dobrý den, Chápu vaši odpověď. Zázemí školních kuchyní je ale dnes vesměs dobře vybavené a i celkově zrekonstruované. Zřizovatelé do toho za ty roky nacpali už dost peněz. A že personál nepatří mezi TOP oceňované? A divíte se? Uvařit cca 500 jednoduchých jídel a polévky je práce pro cca 8 lidí na 5 hodin??? Opravdu?!? To asi nebude nějaký amiciozní šéfkuchař. U nás to zvládnou za cca 2 hodiny. Potom pauza na cigaretu a pak přjjdou strávníci a výdej.
        Jako cizí strávník platím cca 70,- Kč. A dost často se ptám, jestli to jídlo stojí za ty peníze. Polévka, hlavní jído a salát????
        U vás se zajímáte, jak to chutnalo, u nás to nikoho nezajímá.
        Máme výběr ze dvou jídel, ale jen někdy, pokud kuchyňe neuzná, že budou vařit jen jedno jídlo…. A bez salátu.
        Chápu, že hájíte práci vaší kuchyně, ale bohužel existují i školní kuchyně, kde je to jen zaměstnání a na strávnících jim vůbec nezáleží. Je to náš případ, berou pravidelný plat a každý den připraví nějakou stravu. A úsměv….?

        • Autor: marcik11

          Nejsem si jistá co tímto příspěvkem chcete říct. Opravdu 500 jídel + polévku u vás zvládnou navařit za 2 hodiny? Buď mají sci-fi kuchyň budoucnosti nebo vy máte zkreslené zprávy, to bych fakt chtěla vidět. Vždyť jen opracování a zpracování surovin na 500 porcí zabere čas, a pak tepelná příprava a dohotovení. Reklamujete jídlo bez salátu. A moučník do 70 Kč byste nechtěl? Připadá mi, že si z nás tady trochu střílíte. Pokud jste profesionál, který tomu rozumí a má zaručené informace, proč nepromluvíte přímo s vedením. Na tomto portálu vám nikdo nepomůže, jelikož neznáme rub a líc mince.

          • Autor: :)

            Jednoduché jídlo s polévkou u vás, marcik11, zvládnete do 2 hodin, ruku na srdce, i při pětistech porcích, stejně jako všude jinde.

          • Autor: Janicka

            Chtěla bych vás vidět jak vše zvládnete do dvou hodin asi jste kouzelník. I obyčejná krupice jednoduchá polévka trvá déle tedy pokud se děláte poctivě.

    • Autor: muminna

      Zdravím všechny, školní stravování funguje desetiletí a rodiče ho berou jako samozřejmost. Ale většině z nich je jedno jestli dítě jí nebo ne. Navíc se teď, po americkém vzoru, vše přizpůsobuje dětem a to si přece rozhodne samo, co je pro něj dobré…
      Asi by bylo zajímavé, kdyby měli rodiče každý den řešit co dětem uvařit k obědu.
      Možná velké zdražení obědů rodiče přinutí zamyslet se nad tím, jestli jejich dítě jí nebo nejí. Ale vsadila bych se, že ne. Děti by naučil pouze hlad a ten zatím nehrozí….

      • Autor: spaky2

        Pardon Patriku, je evidentní, že Vám ve ŠJ nechutná. ( O Vašich představách, jak to v kuchyních chodí by se dalo hodně diskutovat). Co Vám tedy brání v tom chodit si na obědy jinam?

      • Autor: spaky2

        Pardon Patriku, je evidentní, že Vám ve ŠJ nechutná. ( O Vašich představách, jak to v kuchyních chodí by se dalo hodně diskutovat). Co Vám tedy brání v tom chodit si na obědy jinam?

    • Autor: zdenouš

      Jo,jo budeme vydávat v neprůstřelných vestách a s koltem za pasem.A na to plýtvání je nejlepší lék a tomu se říká bída,ale deštník proti drahotě p. premiéra to jistě vyřeší.

    • Autor: marcik11

      Pane Patriku, a proč se tedy stravujete ve školní jídelně, kde Vám nechutná? Za směšných 70,- Kč byste se totiž nikde jinde nenajedl :-))))) A úsměv v popisu práce kuchařky opravdu nemají a ani se jim nedivím, když čtu Vaše příspěvky. .

      • Autor: Valentýna

        Já bych se úplně tak do Patrika nestrefovala. Myslím si, že je správné se zajímat o to, zda strávníkovi chutná. Párkrát jsme dělali např. ochutnávky pro rodiče, aby právě oni, jako naši klienti (oni platí dětem obědy) věděli, co jejich děti jedí. Nechci aby naše jídelna byla dobrá jen proto, že je levná. Chci být pyšná na práci svou i svých kuchařek a těším se na dobu, kdy bude paní kuchařka hodnocena podle kvality své práce a bude tady u nás pod okny stát „fronta“ uchazečů o tato dobře placená místa. To jsem se ale hezky zasnila před prázdninami.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se