Diskuse na téma Hmotnost porci masa
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem rodič a ŠJ jídelna vydala nový řád ŠJ, ve kterém uvádí hmotnost masa v syrovém stavu. Zdá se mi to opravdu málo. Je v pořádku tato tabulka?
do 6 let 50g v syrovém stavu
7-10 let 60g
11-14 let 70 g
15 a více let 80 g.
Možná to takhle mají již delší dobu, ale opravdu se mi to nelíbí. Z toho se 14 letý kluk opravdu nenají. Pokud vím, gramáže na skupinu 11-14 let byly kdysy 80g a 15 a více let i 100g. Děkuji za odpovědi. A.
1) jaké má jídelna ceny; 2) smějí si děti maso přidávat ?
U nás máme 60,70,80 a 100gr syrového masa. Prosím vás záleží na tom jak jsou děti zvyklé na maso z domova. Jsou tací, kteří vyhodí i řízek a to nemluvím o hovězím nebo rybách. Když vidím to plýtvání, tak mi stávají vlasy hrůzou na hlavě.
Gramáž masa by měla vycházet z druhu používaného masa, technologické úpravy, jiná gramáž je u masa s kostí, jiná u mletého masa a v neposlední řadě také vycházet z výživových dávek, které jsou součástí vyhlášky o školním stravování. Vždy je tam i nějaké rozpětí MŠ 50-60g, do 10 let 60-70 g, 11 až 14 let 70-80 g, nad 15 let 80-90 g bez kosti, čistá svalovina.
Drůbež z kostí navyšujeme o 20-30 g na kost. nyní je trend snížit spotřebu masa a částečně nahradit rostlinnou bílkovinou nebo i vejce, jako plnohodnotným zdrojem bílkovin .Záleží také na tom, zda se jedná o pokrm polomasity, tam je zase gramáž o 20 g na porci nižší. Přehled norování by měl být součástí informací pro strávníky na přístupném místě.
U nás máme upravené normy masa. Mleté maso 70, 80, 90g, maso na nudličky nebo kostky v omáčce 60, 70, 80g, plátky masa 80, 90, 10g. Nezapomeňte na výtěžnost. Tzn. ztráta při tepelné úpravě masa. Je tam + - až 40%. U vepřového je to 40%, u hovězího masa 38%. Takže například 100g plátek masa po tepelné úpravě může mít klidně 60g.