Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse na téma naše kuchařky

Červeně příspěvky za posledních dní
odpověděthellstar13:45 22.4.2006
Dobrý den!pracuji jako učitelka MŠ,takže asi sem moc nezapadam,ale jste jediní,kde by mi mohl někdo odpovědět či vysvětlit muj dotaz! Chápu,že jsou na vše normy,ale zaraží nás - učitelky,že dostávame porce jako předškol.děti,nebo dítě dostane jedno malé kolečko karbanátku o prům.3cm a my dvě! když si jdu přidat kaši,ved.kuchařka mne sjede pohledem a že bych si měla připlácet! Její manžel každý den vysedává v kuchyni,kde do nedávna kouřil,než jsme pověsily zakáz kouření!ten tedy opravdu nema potrav.průkaz!nechápeme,proč kuchařky ráno chodí do práce s velkymi taškami a ze školky odchází s plnými taškami?! chybí nějaké děti? naběhla pomoc.kuchařka a jogurty,tyčky sebrala!není kakao?prý nemají mléko,ale odpoledne potkáte ved. a kuchařku jak jdou s litry mléka v tašce domů!! mají být zapečené těstoviny - byly uvařená kolínka smíchaná s uvařenou zeleninou,nic víc!upozorňujeme vedoucí učitelku - jsme právní subj,který má více poboček,ale ta nic neřeší,jen po straně nadává na kuchyň!poradí nám někdo,kam se obrátit,aby udělal pořadnou kontrolu jak výdeje jídel pro děti,tak ostatního hospodaření! jak mužeme zakročit? když to srovnám s mým posledním pracovištěm,tak ve velikosti porcí to je nesrovnatelné,natož výběr jídel!2 - 3x týdně je tvarohová pomazánka,stejně tak mléčné nápoje,což by být nemělo! děkuji za radu!
odpovědět19:49 22.4.2006
V každém případě (jak píšete máte jako subjekt více poboček,kde je vždy vedoucí učitelka) všechny pobočky zastřešuje ředitelka a hlavně v jejím zájmu by mělo být, aby vše dala do pořádku, neboť za vše nese odpovědnost, takže jakékoliv nedostatky zjištěné kontrolním orgánem (což je v daném případě zřizovatel nebo česká školní inspekce) půjdou na její hlavu! Takže písemně bych nejprve podala stížnost u ředitelky (ředitele) Vašeho subjektu. Stravu si (i když z části) platíte, tak máte právo na to,co Vám náleží v dané cenové relaci, kterou platíte-z této pozice jste jakoby zákazník jako každý jiný. Pokud neuspějete u vedení subjektu, potom zřizovatel a nebo ČŠI.
odpověděthellstar21:19 22.4.2006
děkuji za radu!myslím,že paní ředitelka si už nebude chtít dělat těžkou hlavu,neboť ke konci šk.roku končí!navíc naše ředitelka poslouchá hospodářku,která to vše vede, ale zkusíme to na školní inspekci! tam snad budou nestranní!
odpovědětwww14:12 24.4.2006
Požádejte ať Vám paní hospodářka předloží normu pro závodní stravování. Pak si můžete snadno zkontrolovat či převážit, kolik toho máte na talíři. Ale nedělejte si o velikosti porce iluze. Podle klasické školní normy máte nárok na 100 g masa v syrovém stavu, což je 65 g masa po tepelné úpravě. A to opravdu není mnoho. A příloha asi 200 g po tepelné úpravě. Více si také asi neplatíte. Víte kolik stojí kilogram hovězího zadního masa? A kolik platíte za oběd 15 nebo 16 Kč ? Nechci nikoho obhajovat, ale někteří dodavatelé také nabízejí nákup zboží za hotové a pak si logicky nosí paní kuchařky svůj nákup i z práce, protože využijí velkoobchodních cen svých dodavatelů. Někdo si také odnáší z jídelny zbytek kostí a masa co se vrací zpět od dětí - pro své psy, někde si musí nosit domů prát pracovní oblečení - a možné proto velké tašky. Pláště v kabelce neodnesete. Hezký den
odpovědětPetrová17:20 24.4.2006
Dobrý den, předchozí odpověď považuji za kvalifikovanou, výstižnou a pravdivou. Věřím, že převážná část zaměstnanců ve školních jídelnách jsou poctiví lidé. Zdraví Petrová
odpovědětEvča18:07 24.4.2006
Musím také souhlasit. Jestliže mi kuchařky nastupují již na půl šestou, proč nevyužít nákupu za hotové. Součástí nákupu je samozřejmě doklad o zaplacení. Navíc, vaříme pro děti od tří let až po učně, ale ti jsou přes týden na internátech, takže je spíš někdy problém maso vykrájet.
odpověděttamara12:03 20.11.2019
Tak to nemusím souhlasit. Jídlo se platí 28 korun a nékdy i víc. A ne povídejte že ze 100g. MASA je ztraty 35g.. Vaří se v super panvích a super konvektomatech a ztráty jsou o dost menši. A ješte když odebírá školní jídelna pro 400 stravniku u řezníka maso určití to nemá za 200 korun. Tak že klid nejsou všechny kolem vás Idiotů počítat umíme.
odpovědětrohlik9:00 21.11.2019
Děkuji za pobavení, ne všichni jsou idioti- používám Váš výraz, ale řešit něco po 13 letech, je opravdu pro zasmání. Přeji Vám hezký den
odpovědětRegina17:59 24.4.2006
Určitě bych vše nejdříve řešila s paní ředitelkou, i když by končila za 2 měsíc e jak píšete, ale řeknu Vám my si s děvčaty také nosíme pracovní oblečení prát domů, a kolikrát si říkám vypadá to jako že...., jdu s napěchovanou taškou, ale věřte mi, že jen prádlem, které si nesu domů. Pravda je také to, že některé firmy prodávají sortiment za hotové a někdy si něco i paní ředitelka a děvčata-učitelky koupíme, ale vždycky si uložím paragon. Jak vidím dělám dobře, člověk nikdy neví co si kdo myslí. Snažte se vše řešit nějakou dohodou a s paní ředitelkou, je za to placená tkaže je povinna problémy řešit. Napište zase. Držím palce.
odpovědětEvča18:32 24.4.2006
Vy tak ovládáte spotřební koš, že víte co má a nemá splňovat? Kolikrát co má být a nemá? To tedy klobouk dolů před vámi, asi si od vás nechám napsat měsíční jídelníček a určitě splním vše na 100%. Zatím se s tím trápím, abych plnila.
odpověděthellstar19:10 24.4.2006
Vážená paní! kuchařka nejsem,ale umím číst a v odborných časopisech pro MŠ a ostatní školy se dozvíte,že by děti neměly mít tolikrát v týdnu mléčné výrobky,natož když k tomu přidáte něco mléčného doma,tak chudák organizmus! mléko bylo upřednostňováno v jiné době,dnes se na to dívá jinak! sama mám dítě v MŠ,a můžu porovnávat! navíc na mém minulém místě se tedy opravdu vařilo jinak,tzn. větší výběr jídla,větší porce pro děti i dospělé! a chování kuchařek se mi prostě nelíbí! o přímých nákupech mají ostatní pravdu,ale u nás se nic takového nekoná! zkusíme to nějak řešit! už jednou byla u nas vytvořená rodičovská komise,ktera tyto věci kontrolovala! možná by bylo vhodné ji znovu založit! já si také nosím domů pracovní šaty vyprat,ale určitě ne každý den!a kouření v kuchyni ,mimochodem dnes při odpolední svačině byly v kuchyni na návštěvě dvě paní,které si tam vesele vykuřovaly, mi připadá doopravdy jako vrchol neslušnosti vůči dětem,které sedí v jídelně!!zdravím a všem děkuji za odpovědi! snad se dopracujeme k lepšímu :-))
odpovědět7:30 25.4.2006
Promiňte, ale kuchařka se musí převlékat někdy i dvakrát za den. A pak si nosí oblečení i dvojnásobek. A se stížností, že mají děti moc mléčných výrobků se pak musíte obrátit na tvůrce vyhlášky o školním stravování.
odpovědětAlena7:59 25.4.2006
S těmi taškami to zas tak horké asi nebude, nějaký čas jsem ve školce pracovala a vím, jak jsou nízké normy, takže souhlasím s názory mých předchůdkyň. Co mne ale zarazilo je kouření v prostorách školky. Pokud někoho v těchto prostorách uvidíte kouřit, tak byste ho měla upozornit na to, že porušuje zákon č. 379/2005 Sb o ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Dle § 8 odst. 1 písm. b se "zakazuje kouřit ve vnějších i vnitřních prostorách všech typů škol a školských zařízení." Vaše paní ředitelka by měla vědět i když to má za pár, že porušují zákon a vyvodit z toho patřičné postihy.Rovněž si myslím, že by bylo prospěšné toto ustanovit v pracovním řádě a nechat si to všemi pracovnicemi podepsat.
odpovědět10:03 25.4.2006
Pokud někdo kouří v kuchyni, je to šílené. Pokud jsou tam cizí lidé, je to šílené. Tvarohová pomazánka 3 x týdně, to je hrůza. A to hellstar jasně vidí. Napěchovaná taška ze školní jídelny, i když jenom kostičkami pro domácí zvířátko, je šílenost. Mléčný nápoj asi bude muset být každý den - vyhláška je vyhláška. Odborný časopis uvede názor toho jednoho pisatele. Přečtěte si třeba o mléčných výrobcích a mléku ve "výživě", tam bude jiný názor. Přečtěte si o (dnes tolik diskutované) osteoporóze, tam se ve všech článcích k tomuto tématu dočtete, že co vypijete do 30 let, tak se vám v 50 letech vrátí. Zřejmě nebude vše u vás O.K. To musí přezkoumat a provést nápravu první nadřízený - dát impuls pokud možno písemně - zřejmě ředitelka. Pak druhý nadřízený - písemně, atd. Přeji objektivní posouzení (zkušeného pracovníka škol. strav.), profesionální přístup (hodně učitelek - hlavně MŠ- si myslí, když doma uvaří pro rodinu, že jsou profesionálky), toleranci k práci navzájem. Sílu vám všem
odpovědětMíša10:39 25.4.2006
Pokud se chcete dozvědět víc o výživových normách pro školní stravování přečtěte si místo odborných časopisů, které jsou většinou jednostranně založené raději Vyhlášku č. 107/2005 Sb. přílohu č. 1 Výživové normy. Těmi se musíme řídit. Věřte, že bychom velice rádi vařili podle chutí našich ratolestí, ale to nejde.
odpovědětwww18:42 25.4.2006
Pro hellstar : víte paní učitelky, ač se Vám to bude zdát divné, mléko a mléčné výrobky děti dostávat musí, já třeba vím, že na naší MŠ ho děti nemilují , ale plnění spotřebního koše je pro nás závazná, divily byste se, ale kontrolní orgány při neplnění dávají pokuty, a to že děti mléko nepijí je nezajímá, a to že se mléko vyleje do kanálu, u inspekce také neobstojí, věřte, že vím o čem mluvím. V tomhle směru pravdu nemáte, ale ostatní vyřešte s paní ředitelkou, od toho tam je, Vám by se asi také nelíbilo, kdyby kuchařky na Vás poslaly inspekci, vše je v lidech, ale musí se to řešit, přeji hezký den.
odpovědětreg26:30 5.5.2006
Je to neuvěřitelné co všechno ty paní učitelky nestihnou ve své vytížené pracovní době, dokonce i sledovat paní kuchařky jak chodí ráno do práce a odpoledne z práce, nebo si toho všímají jen když mají studijní volno? Zase opět mě hellstar přesvědčila, že nemá ponětí o pracovních povinnostech zaměstnanců školních jídelen co všechno musí zvládat : přebírat zboží od dodavatelů, normovat výdejky(no jsou i předběžné) po každém úkonu desinfikovat prac.plochy, měřit teplotu stravy, porcovat, předcházet kritickým bodům při přípravě stravy a ještě je i správně zapisovat, vydat stravu, dát všechny prostory zpět do bezchybného stavu na další den, kontrolovat tepolotu chladnic a mražáků,atd.. a to nemluvím o plnění potravinového koše. To vše (u nás)na zkrácený úvazek(95 dětí) protože 100% úvazky snad už nikdy nedostanou zpět a ještě jsem zapoměla, že se musí usmívat za každé situace protože chování kuchařek by se nemuselo líbit třeba hellstar. Ihned podávám návrh na příslušný orgán, aby byla z každého subjektu v rámci studijního volna jedna pedagogická pracovnice proškolena zákonem o stravování tak jako všechny vedoucí jídelny a kuchařky jeden krát za rok. Není možné, aby práce o takové zodpovědnosti byla stále podceňována někým kdo o tomhle nemá ani páru a snaží se dělat peklo na pracovišti, které je už tak platově neohodnoceno.
odpovědětMíša9:08 5.5.2006
Milé kuchařky a vedoucí, myslím že nás zmiňovaná paní učitelka nechtěla kárat a poučovat. Jen se nás ptala na názor a žádala o radu. Co když to v té MŠ opravdu nefunguje.
odpovědět9:21 5.5.2006
Pokud to tam tak funguje, musí vyřešit jejicj ředitelka. nikdo jiný nemůže.
odpovědětlenka19:58 8.5.2006
máme podobné zkušenosti jako hellstar, v naší škoní jídelně rozporcují dvoum až třem dětem spodní stehýnko z kuřete a to má být porce? Dětem(některým to stačí, ale rozhodně se mi to nezdá nic moc. Dcery kuchařek chodí denodenně s plnými obědníky, a ještě se chlubí jak ušetří. Jídlo je nemastné neslané, nebo naopak, palačinky mamí sílu 5-10 mm, teče z nich olej a jsou na nich spálené zbytky z pánvičky.hrůza. Je to jen poznatek rodiče, který párkrát musel vzít oběd do jídlonosiče, protože dítko marodilo. Vzhledem tomu, že jsem z oboru, mi takovéto věci dost vadí a zarážejí mě. O nošení zbytků v taškách nemluvě. Rozhodně jsem ochotna uvěřit tomu,že jinde je vše O.K., ale řekla bych, že u nás všechmo funguje jako za starého režimu. Kdo nekrade okrádá rodinu. Vedoucí školní jídelny jde naštestí do důchodu, takže očekáváme, že s novou přijde i náprava. Zato ŠJ v MŠ je úplný opak, mohli by jít vzorem.
odpovědětCV13:29 9.5.2006
Jsem vedoucí školní jídelny při ZŠ, odměnou naší práce je především pochvala dětí a rodičů a mohu zdělit, že děti i rodiče se neostýchají nás pochválit a to není častý jev v naší společnosti. Naší snahou je mít pestrý jídelníček plný chutných a i na pohled výborně vyhlížejících jídel.Samy si vyzdobujeme jídelnu-je čistá, útulná, vkusná/opět podle slov rodičů/.Jaké je však zklamání, když mezi pedagogickým personálem, který stravujeme v rámci závodního stravování a stravují se za cenu 10,-Kč za kompletní oběd se najde někdo, kdo svými kritikami chce ublížit. Pravdou je, že někteří nás brání, ale někteří "pedagogové" se chovají pokrytecky-na fóru mlčí a u nás potichu v koutku odsuzují toho kdo škodí. Je také pravdou, že žádný zaměstnanec jídelen nemá tu možnost denně se setkat s odvedenou prací pedagogů a hned ji ohodnotit. To je vztah mezi pedagogy a nepedagogy ve školním zařízení.Lidé jsou různí. Je-li pravdou, co čtu ve výše uvedených článcích, je mi smutno, že stav těchto stravoven je takový jaký popisujete. Věřím, že takových zařízení je již hodně málo ale o to více nám všem škodí-všichni známe oblíbená přísloví o házení do jednoho pytle, o vyjímce, ketrá potvrzuje pravidlo ale i o tom, že ryba smrdí od hlavy-pokud takový stav toleruje vedoucí stravovny a potažmo ředitelka subjektu, je na čase je vyměnit všechny.
odpovědětJarmila17:40 12.5.2006
UF! Tak jsem všechny příspěvky přečetla a shrnu si to asi takto. Pokud to někde funguje tak, jak popisuje paní učitelka, tak to jsem velice pohoršena. Není na všechny stejný metr! Pokud ředitelka nereaguje, tak OKAMŽITĚ na zřizovatele - písemně - důsledně - bez pardonu! Ale pokud jsou učitelky nesoudné a v oboru neznalé, tak je to také tragédie. Každá strana má své předpisy a možnosti. Kdo chce kritizovat musí nejdříve o problematice něco vědět. Ale ani to není vše. Ten kritik musí chtít objektivně kritizovat. Někteří lidé jiným schválně ubližují neobjektivní kritikou a libují si, jak se jim daří, dělat druhému problémy. Pokud si to uvědomují, tak jsou to slušně řečeno rošťáci a pokud si to neuvědomují, tak jsou to chudáci. Za 15 let ve školní jídelně mám opravdu pestré zkušenosti. Já se snažím pracovat tak, abych se za svou práci nemusela stydět a mohla se vždy všem podívat do očí. P.S.: O tom. že si perete doma, bych se nešířila. Zákon nám to přeci zakazuje!!! Jarmila z Hané
odpovědět11:44 6.6.2006
Který zákon zakazuje praní doma? Děkuji
odpovědět13:16 6.6.2006
Nestavte otázku "který zákon to zakazuje"-zákony jsou od toho,aby určovaly jak se co dělat má a kdo má za co odpovědnost...Je zákon, který říká, jaké má povinnosti zaměstnavatel - zákoník práce - a mimo jiné má povinnost pracovní pomůcky poskytovat a i se o ně starat. Nemůže tedy zaměstnavatel říci, že se o to starat nebude a že se o to má postarat každý sám tím,že si to doma sám vypere. Tím zaměstnavatel porušuje povinnosti,které mu vyplývají ze zákoníku práce. Co chcete slyšet ještě více? A pokud perete, jste hloupé-šetříte zaměstnavateli jeho kapsu a berete ze své kapsy, která není zas až tak narvaná.
odpovědětDana13:43 6.6.2006
Zákoník práce se dá vysvětlit i tak,že každý zaměstanec se postará o pracovní oděv za úplatu, tudiž si ho vypere doma.Ani ten váš výklad není jednoznačný.
odpovědět15:31 5.6.2006
Hrůza ,musí okamžitě zasáhnou nadřízená osoba / kontrola tašek, hlášení nákupu, hlášení návštěv apod./. Jinak pozvat inspekci.
odpovědětKeňa17:15 6.6.2006
Naše kuchařky perou utěrky a pracovní oděvy ve školní pračce umístěné v našich prostorách. Mají i své prkno a žehličku, takže perou, věší a žehlí "zadarmo." Je to tak?
odpovědět17:46 6.6.2006
No každopádně škola šetří nemalé prostředky za prádelnu.
odpovědětJitka8:57 8.6.2006
Ještě k prac. oděvům, teď jsem si stáhla nový zákoník práce platný od 1.1.2007 a je tam jasně uvedeno, že o údržbu pracovních oděvů se stará zaměstnavatel, nic víc, nic míň, takže vše ostatní je protiprávní. Žádné praní na kuchyni, žádné nošení domů, má to obstarat zaměstnavatel.
odpovědětDenisa9:07 8.6.2006
Jaké pak má to obstarat zaměstnavatel. Ten vám dá do pracovní náplně praní a žehlení v jídelně a je hotovo. Máte vůbec představu co stojí praní jako služba. Když bude vozit prádlo do prádelny - dobře, ale už nebudete mít peníze na ostatní věci. Naučte se už, prosím, trochu myslet ekonomicky. Doma si můžete dovolit také jen to, na co máte prostředky. Ten váš zřizovatel také není bezedný.
odpovědětJana10:14 8.6.2006
Ale to není" ekonomicky myslet", když prac.kuchyně perou místo toho aby vařily a dodržovaly hygienu.Jen šetříte peníze na provoz. A děláte to co nepatří do prac. náplně.Na to vám stát nedává do mzdových prostředků.
odpovědětDagmar 10:41 8.6.2006
Dobrá diskuse, co takhle si v kolektivní smlouvě ošetřit praní pracovních oděvů, ale v době práznin 2-3 dny volna za celoroční náhradu času stráveného při praní doma ? Vidíte, jak podceňujeme roli odborů ?
odpovědět10:00 9.6.2006
Dobrá diskuse????? To nemyslíte vážně! Já to považuji za naprosto zbytečnou diskusi! Zákon hovoří jasně-je to věcí zaměstnavatele. A pokud Vám to dá zaměstnavatel do pracovní náplně, prosím, ale za každou práci se u nás musí dostat mzda. Na to jsou tady naštěstí zákony! Takže se už proberte Vy a myslete!
odpovědět10:04 9.6.2006
a odbory???? Ty jsou u nás už několik let na dvě věci! Kdyby fungovali lidé v odborech jak mají, tak bychom to prádlo tady vůbec neřešili a neřešilo by se tady ani odírání z kůže pracovníků školních jídelen !!!! Dělat pomalu za minimální mzdu, co se ušetří sežere škola, co se ve vedlejšce vydělá sežere škola! Pro učitele v rámci závodního stravování se skoro všude vaří zadarmo, protože to v normativech už přes rok není a málokdo to umí účtovat.... a odbory? Tak na co jste tam???? Můžete odpovědět? Odpovím sama-na nic!
Dobrý den jen se chci někoho zeptat ,jak by to mělo fungovat , ve Šj když skladnice a zároveň druhá kuchařka má samozřejmě na starosti objednávku zboží s paní vedoucí ,co se týká koloniálu.zeleniny a mléčných výrobků a také pečiva. a zároveň vařím pro Mš svačinky a polévky a samozřejmě se vším pomůžu i ostatním .Ale zajímá mě ,když si hlavní kuchařka objednává maso s paní vedoucí jestli zodpovídá za záruční lhůty?a jestli by si ho měla i přebírat ona nebo skladnice aniž by ho objednávala. Děkuji za odpověď
odpověděthedus708:45 11.12.2017
Nějak tomu moc nerozumím. Máte skladnici, která má přijímat a vydávat zboží. Paní vedoucí ho ve spolupráci s kuchařkou objednává. Prvotně skladnice musí hned při přejímce kontrolovat záruční dobu a zároveň správně zboží uchovat. Pokud přebere již prošlé nebo procházející zboží, je to její pochybení. Musí proto spolupracovat s vedoucí nebo kuchařkou, která píše jídelní lístek. Paní vedoucí ve vašem případě by měla pouze kontrolovat, zda je vše (záruční doby,teplota uložení) v pořádku, jelikož pokud přijde kontrola, tak první kdo za to zodpovídá je ona. Při pochybení bude samozřejmě následně postihnuta skladní. Kuchařka je až poslední článek, který může u nafasovaného boží zkontrolovat záruční dobu. Nevím, jak to funguje u vás, ale pokud máte funkci skladní, tak hlavní vstupní kontrolou by měla být právě ona.
Mam otazku-zehlite uterky a pracovni odev v praci-v kuchyni ?Jsem kucharka v druzstevni kuchyni
odpovědětMoňula6:15 25.10.2019
Dobrý den, ano moje kuchařky si perou i žehlí prádlo ve školní prádelně. Krásný den
odpovědětValentýna9:48 25.10.2019
VEŠKERÉ PRÁDLO, PROVOZNÍ I OSOBNÍ, NOSÍME DOMŮ, PEREME A ŽEHLÍME DOMA ZA SVÉ VE SVÉM VOLNÉM ČASE. JIŽ LÉTA A (BOHUŽEL) TO NIKOHO NEZAJÍMÁ. Přivítali bychom striktní zákaz praní doma a povinnost zaměstnavatele se na péči o oděv FINANČNĚ podílet!!
odpovědětJanca21:29 25.10.2019
Ne prádlo nám perou ve školní prádelne. Pokud měla výpadek praly jsme doma tak jsme dostávali prášek na prani. Nebo prali v školce kde máme i pračku.
odpovědětmummina10:31 20.11.2019
Zdravím, požádejte bezpečáka, který k Vám chodí na kontrolu, ať na toto téma zavede řeč s ředitelem, případně chtějte vidět směrnici, kde by toto mělo být zpracované. Tu byste tak jako tak měli podepisovat. OOPP se prát doma nesmí. My máme pračku a uklízečka má v náplni práce praní a žehlení.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi