Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse na téma Syrovátka

Červeně příspěvky za posledních dní
odpovědětivka10:14 20.1.2023
Jak prosím zapsat hodnoty pro spotřební koš u syrovátky?
odpovědětivka618:18 21.1.2023
Syrovátka vzniká z odkapání mléka, tak to bude mléčný výrobek. Syrovátka je mléčné sérum, které vzniká odstraněním kaseinu z mléka, kdy po sražení mléka vzniká tuhá složka kasein (v podstatě tvaroh) a tekutá složka – syrovátka, nazývaná též mléčné sérum. V minulosti byla likvidována jako odpad. Rostoucí ekologická zátěž byla jedním z důvodů snahy o její další využívání. Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E[1]. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu. Někteří lidé mohou být alergičtí na některé složky (nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy). Pro některé osoby může být problémem také značné množství solí, které mohou být zátěží pro funkci ledvin. Může být i pro někoho projímavá. Jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu vzniká sušená syrovátka. To mám z wikipedie.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi