Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse na téma čisticí a mycí prostředky

Červeně příspěvky za posledních dní
odpovědětawelina5:11 15.2.2019
Prosím, jaké používáte mycí a čisticí prostředky ve vaší školní kuchyni na úklid zařízení, na mytí podlahy , na ruční mytí nádobí a na mytí podlahy v jídelně/ prostoru pro strávníky/ Děkuji
odpovědětMoňula11:04 15.2.2019
Dobrý den, používáme v celku běžné mycí prostředky jako doma. Jar, Savo, Real, Medium, Drana, Clean.....Na ruční mytí nádobí si děvčata ředí Jar se Savem a vodou, na hrnce a pekáče pak Real písek nebo Drana. Podlahy Jar, Savo nebo Real a šrupák. V jídelně pak Jar se Savem.
odpovědětTichá15:10 3.6.2019
Používali jsme na mytí nádobí Jar, mám hodně zničené ruce s bolavými prasklinami. Pro mytí nádobí jsem začala používat Disoman, je ekologický. Hned po pár umytích jsem cítila změnu, ruce nejsou vysušené. Dostala jsem od distributora Hilso také vzorek krému a je lepší než ten z lékárny. Mytí nádobí v ruce je tak mnohem příjemnější. Dezinfekci všech ploch jsme dělali jen Sanytolem a Savem, které mi vadilo při dýchání. Na doporučení používáme nyní Lerasept L 420, nemá žádný zápach, velmi dobře se s ní pracuje a myjeme s ní všechno a bezoplachovou Lerasept FP408. Pro naši školní kuchyň jsme si nechali od nich vypracovat nový sanitační plán. Zkusili jsme na mytí oken Tornado a překvapilo mě, jak dobře čistí. Doporučuji zkusit.
odpovědětMoňula11:04 15.2.2019
Dobrý den, používáme v celku běžné mycí prostředky jako doma. Jar, Savo, Real, Medium, Drana, Clean.....Na ruční mytí nádobí si děvčata ředí Jar se Savem a vodou, na hrnce a pekáče pak Real písek nebo Drana. Podlahy Jar, Savo nebo Real a šrupák. V jídelně pak Jar se Savem.
odpovědětMartina20:12 21.2.2019
Prosím o názor používání octa místo sava ? Myslíte ,že má ocet stejné dezinfekční schopnosti a nahradí savo ve školním stravování ? Předem děkuji za vaše názory.
odpovědětvedoucíí9:17 22.2.2019
U nás používáme ocet hodně, hlavně na pracovní plochy a prkénka. V létě jsme měli kontrolu, prováděli i stěry z ploch a nezjistili žádné závady. Ocet nám schvalovali.
odpovědětkapřík10:49 22.2.2019
Na školení nás důrazně informovali že míchat jar se savem nesmíme,neboť dochází k chemické reakci při které se uvolňuje chlor a ten potom vdechujeme.Pokud savo ,tak pouze s vodou.
odpovědětawelina13:14 12.4.2019
prosím, kdo mi poradí , od 1.1.2019 musí být zpracován o "bezpečáka" pro školní jídelnu , postup pro nakládání s čisticími prostředky + doložen bezpečnostní list .Jak Jste to vyřešila na vaší jídelně ?Děkuji
odpovědětMoňula13:47 15.4.2019
Moc děkuji za info, hned zjednám nápravu :-)
odpovědětmarcik1114:03 15.4.2019
Postup pro nakládání s chem.prostředky už máme zpracován několik let, novinka to určitě není. A bezpečnostní listy jsou nařízeny taky již dlouho, ty vytisknete z internetu ke všem prostředkům,které na zařízení používáte. Povolení k nakládání s chem.přípravky by vám měl vypracovat váš bezpečák. Škola má určitě nějakého nasmlouvaného. On nebo vy potom musíte doručit na hygienu,kde vám to schválí. Vy pouze bezpečákovi předáte soupis chem.přípravků, které na zařízení používáte a on vypracuje potřebný dokument. Chemické přípravky musí korespondovat s vaším sanitačním řádem.
odpovědětValentýna14:55 15.4.2019
Nic netiskněte, bezpečnostní listy jsou velmi obsáhlé, stačí je mít v počítači. Všichni ale musí vědět, kde jsou k nahlédnutí a mít k nim přístup.
odpovědětMilena8:40 14.6.2019
A jak si vedete evidenci čistících prostředků pro jídelnu? Systémem skladové evidence - příjemky, výdejky nebo nakoupené zboží dáváte hned přímo do spotřeby?
odpovědětmarcik1110:27 14.6.2019
Vedu ručně skladové karty - položky - datum, příjem,výdej, konečný stav. Mám trvale přehled, kolik je na skladě.
odpovědětKarla22:53 15.6.2019
Skladovou evidenci ještě někdo dneska vede ručně na kartách.....no to teda žasnu
odpovědětFrida11:30 16.6.2019
Ne jenom čistící prostředky i potraviny zavádím ručně do karet, příjem výdej. Na konci měsíce sčítám položky kalkulačkou a hledám i korunu, pokud nevychází. To samé docházka a vyúčtování obědů. Přitom, vařím, vydávám, myju nádobí ručně, sklad a úklid jídelny vše v jedné osobě.
odpovědětkuchařinka13:32 17.6.2019
to nežasněte, dělám to též "ručně" 60 strávníků, úvazek 0.25...
odpovědětmarcik118:36 17.6.2019
Karlo, vy máte nějaký zvlášť program a jaký na čistidla nebo to vedete mezi potravinami? Poraďte, radši bych to taky dělala přes PC. Děkuji.
odpovědětKarla8:40 17.6.2019
Ano, VIS Plzeň má program na vedení čistících prostředků, na stejném principu jako program SKLAD potravin, jestli používáte programy od VISu.
odpovědětrohlik19:14 17.6.2019
Vedeme také ručně, v malé jídelně nevidím v tom nic divného.
odpovědětSylva10:51 27.6.2019
Provádím audity, HACCP, školení ŠJ. Ze zkušeností vím, že 99% ŠJ používá Savo, Chloramin + Jar. 1.) Žádné čistící a dezinfekční přípravky se nesmí míchat! Dochází k chemickým reakcím a snižují se účinky. 2.) Nikdo neředí SAVO dle návodu (9L vody+1L Sava). V tomto případě je lepší nedělat nic. Pokud je dezi špatně naředěná, nezabíjí patogeny, jenom je oslabuje a dává jim možnost vytvořit si rezistenci na účinnou látku (známe to u antibiotik). 3.) JAR je přípravek na mytí nádobí, který se oplachuje vodou. Pokud Jarovou vodou umýváte podlahu, obklady, okna, následně neoplachujete vodou, tak díky svému složení na sebe váže prach a mastnotu a přidáváte si práci. 4.) V kuchyni využíváte při práci profesionální zařízení (konektomaty, pánve, roboty), protože Vám usnadňují práci a odovídají kapacitě připravovaných jídel. Stejně tak by se Vám vyplatilo používat při úklidu prefesionální čistící přípravky, které se zásadně liší od běžných dostupných v drogerii a nejsou finančně náročné, naopak :-)
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi