Přeskočit na obsah

Zařazení do spotřebního koše

  • Autor: Lenik62

    Zařazení do spotřebního koše
    Čaute včichni. Můžete mi prosím poradit kam se řadí sojové klíčky streril? Luštěniny nebo něco jiného? Máte s tím někdo zkušenosti. Vaření se na jídelnach posunulo ku předu a je spousta potravin které neumíme zařadit do spotřebního koše a v manuálu tam vše není. Hezký den.

    • Autor: megan_dl

      Myslím si, že je to obilovina (naklíčená …) jinak se uvádí že je to biopotravina, což ve spotřebním koši zatím nemá místo. Také si někdy myslím, že s novou potravinou uspěju ve SK a pak zařazuji s úsměvem do „ostatní“. Třeba někdo další bude mít jistější informace, tak zatím zdravím

    • Autor: Petra

      Dotaz nebyl na soju, ale na sojové klíčky.
      Nedávno se na tomto portálu vedla i diskuse o sojovém mléce. Bylo to zajímavé a příspěvky mě pobavily.

    • Autor: maty200

      TO JSEM NAŠLA:
      Dnes se nakličuje pestrá škála semen:

      •Luštěniny (cizrna, čočka, fazole adzuki, hrách, mungo, sójové boby)
      •Brukvovité (brokolice, hořčice bílá, ředkvička, řeřicha, zelí)
      •Obiloviny (pšenice, žito, ječmen, špalda, oves)
      •Pseudoobilovin (proso, pohanka, amarant)
      •Olejniny ( len, seznam, slunečnice, dýně)
      •Ostatní (pískavice, česnek, tykev, pór, řepa salátová, koriandr, vojtěška)

      • Autor: haris

        Myslím že to bude jako s hrachem….suchý luštěnina,mražený/sterilovaný jako zelenina.
        Přikláním se že je to obilovina pokud je naklíčená a jako suchý bob luštěnina.
        hezké dny!

        • Autor: marie

          a proč obilovina, když sterilovaný a pražený hrášek je zelenina?

          • Autor: marie

            omlouvám se za překlep, ne pražený ale mražený 🙂

          • Autor: haris

            Přišlo mi to tak,že když klíčí není to už luštěnina ale třeba jak píšete zelenina či obilovina nebo něco jiného.I když si myslím,že v takovém množství, aby to ovlivnilo SK se snad soj.boby nekonzumují.I když někde asi ano……soju jsem se našim strávníkům ještě neodvážila.Jakž takž tolerují čočku ,hrachovku.Tak hezké 3dny :-))

    • Autor: vanda

      Prosím o radu, neslyšeli jste o zařazení burských oříšků mezi luštěniny? Je možné arašídy mezi luštěniny zařadit? Děkuji.

      • Autor: JAn

        Ne není možné je zařadit do luštěnin.

      • Autor: lida

        My je tak máme zařazené.

      • Autor: syky

        buráky, ač to bude znít nepravděpodobně, bych zařadila mezi ovoce – ořechoviny (kokos, včetně moučky).ale určitě to není luštěnina. přeji hezký den

        • Autor: eva 2

          Podzemnice olejná (Arachis hypogea) je rostlina z čeledi bobovitých. Plodem je lusk. Jedná se o luštěninu.

          • Autor: eva 2

            a ještě jednou 🙂
            Často se pěstuje pro semena – arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky. Lahodné burské oříšky prodávané v obchodech řadíme k suchým skořápkovým plodům (též skořápkové ovoce).

            A můžeme si vybrat :-))

    • Autor: bankrotáři

      Prosím Vás jak šetrně a pravdivě sdělit paní ředitelce,že spotřební koš ve VIS se dá upravovat,tak aby vyšel(řekl to otevřeně na školení pracovník VIS).Paní ředitelka mi pečlivě každý měsíc,i mi chodí často kontroly,kontroluje spotř.koš.Je velice těžké vyjít ,obzvlášť maso,to špatně vychází,pokud máte nějkou rybu,sladké jídlo.Hlavně mi netvrďte,že je to snadné!!!Slyšela jsem také názor kolegyně,že kuře SK zařazuje s koeficientem 1,0,což je špatně,při dodržení přepočtu 1000 g na 10 dospělích a vaření s masem bez kosti????

      • Autor: všeuměl

        Tak ať jsme přemýšlely jak jsme přemýšlely, žádné úpravy jsme nedocílily. Prostě jedeme na férovku, i když ve starém programu jsme různě manévrovaly tak, abychom vyšly správně. Ve VIS nám to prostě nejde, za každý nápad bychom byly vděčné.

      • Autor: mama

        Rozumím tomu dobře???Hledáte tu rady, jak zmanipulovat špatný výsledek Vaší práce. Mě se také vždy nepodaří splnit SK podle předpisů, ale tím spíš mě to popožene k většímu zapřemýšlení u sestavování jídelníčku na další měsíc. Spotřební koš se snad nedělá jen kvůli tomu, aby byl hezký na papíře.

      • Autor: Monik

        Rozhodně bych nedoporučovala upravovat spotřební koš. Samozřejmě, že to jde, stačí si dát opravu a tu vytisknout, ale je to zkrátka podvod. Každá inspekce vám to snadno zjistí. Nic nikomu nevysvětlujte s snažte se. Nám se také každý měsíc nezdaří splnit luštěniny, protože je děti nemají rády, ale jaký máte probém s masem? Máte ho málo nebo moc?

      • Autor: majka 1

        Jsme ještě pořád na stránkách jídelen, nebo v parlamentu? Myslela jsem si, že se snažíme svou práci dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ne se snažit ošidit, co se dá! Jak bylo řečeno ve filmu Vratné lahve ,,taková práce by mne nebavila!!! „

    • Autor: Alena II.

      Po přečtení příspěvků od „všeuměla“ a „bankrotářů“ jsem myslela, že to snad nemyslí vážně. Spotřební koš by měl sloužit především k tomu, abyste měli přehled o tom, zda dodržujete výživové normy dle vyhlášky 107/2005 Sb a ne přemýšlet, jak to ošvindlovat.
      Pokud vám nevychází spotřební koš tak jak má, je třeba se zamyslet nad skladbou jídelníčku, nebo zvýšit finanční limit na nákup potravin.

    • Autor: bankrotáři

      Špatne jste si to vyložily,já bohužel nebo bohudíky si nemohu dovolit švindlovat ve SK,mám stále nějaké kontroly,prac.přede mnou měla nějaký malér,tak …Paní ředitelka mne kárá,že pokud nebude SK souhlasit dle daných předpisů,postihne mne na mzdě.A fin.normu mi zamítla rezolutně zvýšit.Klade mi otázku,a proč jiné kuchyně plní SK.No protože švindlují,no nemohu jí říci toto.Masa máme málo,pokud vaříme z masa bez kosti.A následně nám zase chybí fin.prostředky.Vám se to mluví,když máte jiné ropzumné vedení.

      • Autor: středa

        Jaké máte ceny pro jednotlivé kategorie?
        Nenakupujete nějaké instatntní polévky nebo omáčky? Loupané brambory?

        • Autor: majka 1

          Loupané brambory mají vyšší koeficient pro přepočet do spotřebního koše, takže to nemá vliv na jeho plnění. Metodiku výpočtu máte pěkně popsanou v sekci stravování – spotřební koš vlevo na těchto stránkách

      • Autor: renula

        Hezké poledne všem vedoucím,
        už mezi Vás nepatřím, ale nedá mi reagovat. Když paní ředitelka požaduje SK dle daných kritérií a Vy děláte první a poslední v jeho naplnění, tak pravděpodobně bude chyba ve financích. Navyšte je ! Můžete mít strop ! Vy jste odpovědná za SK a jestli jej neplníte kvůli financím a tak si to nechte od řídi podepsat a navyšte. Ono vyhrožovat snížením platu, to je jednoduché, to se jim to mektá když mohou. Nedejte se, vše podepsat od nadřízeného, odůvodnit proč nechce navýšení, perte se! Mě už to za těch 15let nebavilo, ale všem držím palce. Měla jsem tu práci ráda, tak zdrarec.Ren

    • Autor: andy

      Spotřební koš plníme každý měsíc absolutně v pohodě. Průběžně si jeho hodnoty kontroluji a podle toho upravuji jídelní lístek. To, že to někdo přepíše na papíře neznamená, že se to změní v programu a kontrola vám může jít i do programu a tam se podívat a ihned na podvod přijde. Jinak jak tu někdo zmiňoval maso, maso se nemusí plnit na 100% . Kontrola jde nejvíc po ovoci, zelenině, luštěninách a mléce aby byli na 100% a je tam doporučené klidně až o 25% více. Naopak tuky a cukry co nejméně, ani by se těm 100% moc neměli přiblížit.

    • Autor: bankrotáři

      Nevychází mi maso,pokud vařím z masa bez kosti,maso BK má koef.1000 g,maso SK má koef.2500 g,pokud jeje obojí založím do karty s koef.1,o tak je to obrovský rozdíl ve sp.koši.

      Pro mne by bylo dobře, a bylo by to i logické,aby VIska zablokovala úpravy v tisku ve sp.koši.A pak by se to snad začalo řešit,zda jsou dané dávky ve VIS pro jednotlivé kategorie dětí správné…

      Vím ,že u masa je tol. 25% a hyg.kontrola a ostatní kontroly řeší všechny položky ve sp.koši.

    • Autor: bankrotáři

      Sp.koš si a limit fin kontroluji každý den po pořízení výdejky.Rodič dítěte měl připomínku,že se jí zdá,že máme mnoho masa,a já se nevejdu do daných norem.Máme v měsíci 2 sladká jídla,2 ryba,2 bezmasá zeleninová.I pokud dáte k tomu maso dopolévky a pomazánky,stejně to nevyjde.Musela bych překročit hormu na 1O lidí/1000 g a na to nemám fin.prostředky.

    • Autor: Alena II.

      A proč si nezvednete finanční normu? Sice jsem se ve vašem příspěvku dočetla, že vám to nechce paní ředitelka dovolit, ale potom vás vlastně nutí, abyste ńedodržovala vyhlášku o školním stravování, protože ze zákona je povinnost dodržovat spotřební koš a pokud se nevejdete do limitu, musíte zvednout finanční normu. Tyto limity jsou uvedeny v příloze této vyhlášky (107/2005Sb.). Dejte ji paní ředitelce přečíst a ať vám dá písemně, že máte zákaz zvýšit finanční normativ. Já nemám s plněním spotřebního koše vůbec žádné problémy, vejdeme se do něj úplně v pohodě, občas mám jenom nějakou toleranci v luštěninách, ale vejdeme se do těch 25 %. A to mne nikdy nenapadlo, že bych nějakým způsobem švindlovala spotřební koš. Mám program od firmy Barda, kde jsou koeficienty již přednastaveny a ani to ofixlovat nejde, leda že bych si změnila koeficient, ale nevím proč bych to dělala. Vždyť vaříme pro děti a ty by měly dostat, co jim patří.

    • Autor: Kritik2

      Pro Andy: Můžete mi prosím popsat, jak se Vám daří plnit spotřební koš, co se týká mléka, mléčných výrobků nebo luštěnin? U nás na škole děti luštěniny odmítají, vaříme je tudíž jenom s uzeninou nebo vajíčkem, jiná úprava u nás nepřichází v úvahu, vše by se vyhodilo. Taky musíme podnormovat, jinak by letělo vše do odpadu. Luštěninové polévky vaříme často, luštěniny jenom jednou do měsíce a i tak strávníci nadávají. S mlékem a mléčnými výrobky je to trošku lepší, ale když se nám podaří plnit mléko, mléčné výrobky zase zaostávají a opačně. I když vymyslím něco, co děti upoutá a snědí to, zanedlouho je to omrzí. Vyžadují pouze klasickou českou kuchyni. Už mě to přestává bavit. Může mi někdo poradit?

      • Autor: Alena II.

        A zkoušely jste je udělat i v jiné úpravě?
        Když se tady na jídelnách podíváte do receptur, máte tam v sekci luštěniny různé zajímavé úpravy. U nás mají děti rády fazole na různé způsoby. Děláme třeba kovbojské fazole, mexické fazole, fazolový guláš s masem, nebo je přidáváme do různých masových směsí, třeba při plnění mexických tortill. Je sice pravda, že vaříme denně dvě jídla, takže to druhé je bez luštěnin, ale ten kdo je nejí, nebude je jíst ani když nebude mít na výběr. Mnoho dětí, které nebyly na luštěniny zvyklé, se je naučuly jíst. Rovněž je dobré používat cizrnovou mouku, která se v SK rovněž řadí do luštěnin. Zahušťujeme s ní polévky, děláme z ní kapání, nebo přidáváme do knedlíků. Děti nic nepoznají a navíc, knedlíky mají pěknou žlutou barvu. Chce to všechno jen zapojit fantazii a nebát se.
        Co se mléka a mléčných výrobků týče, dáváme na výběr k pití čaj i mléko, děláme různé sýrové omáčky na těstoviny, používáme sýr při zapékaní různých pokrmů nebo různě ochucený tvaroh.

        • Autor: syky

          prosím pěkně o „pomoc“.zmínila jste cizrnovou mouku – pod jakým koeficientem ji máte zařazenou?.díky za odpověd.přeji krásný den

      • Autor: Andy

        Luštěniny dáváme jak do polévek, tak vaříme 2x v měsíci hlavní luštěninové jídlo. Buď luštěninový guláš, cizrnové karbanátky, čočku se zeleninou, Bretaňské fazole jen s chlebem, hrachovou kaši s uzeným či šunkou a kupodivu, děti to jedí. Taky používáme do polévek a omáček cizrnovou mouku, která se také počítá do luštěnin. Mléčné výrobky plníme tím, že jim k obědu dáváme jogurty, šlehané tvarohy apod. s mlékem to samé, dáváme mléko, horkou čokoládu, ochucená mléka apod. Vůbec nemáme problém s plněním spotřebního koše. Jako odměnu za to, když hezky děti snědí luštěniny jim pak uděláme třeba pizzu, špagety nebo buchty.

    • Autor: špatná vedoucí

      Divím se kritik, že vůbec podnormováváte, každá vedoucí má ze spotřebováku nervy, noční můry, snaží se o vychytávky jak děti navnadit, zaujmout, naaranžovat, aby oku lahodilo, to nakonec slyšíme ze všech stran z vyšších míst a  asi těch moudřejších, ale základ je v rodině, dnešní děti neznají ovoce, zeleninu přílohová jídla jako jsou zrovna luštěniny a tomu podobné. Trend dnešních maminek je hamánek,rohlík a polévka ze sáčku.Nic víc, nic míň ty děti neznají. Dětem po nástupu do MŠ trvá dobrý půl rok než zjistí, že i toto není špatné, a tak vše vesele letí do koše a koho to zajímá z těch nahoře, děti se přece nesmí k ničemu nutit a já nebudu inspekci zdůvodňovat, že jsem někoho na porci OKRADLA podnormou, tak milé ženy je to hrozné, šílené snad nemorální, ale když to chtějí tam nahoře a těm to nevadí k čemu nás dohnali, donutili, já si spánek ubírat nenechám, plním, vycházím a spím.

      • Autor: pátek

        Prosím Vás, co to melete. Pokud mám praxí prokázáno a ověřeno, že si část dětí maso nevezme, tak
        tím, že to maso nekoupím a děti, které si ho nevezmou, ho ani nevyhodí, tak snad šetřím. A zase všem mohu nakoupit za ušetřené peníze třeba ovoce nebo jogurt. U nás si děti hlásí, když maso nechtějí. Bohužel se často stává, že když dítě řekne bez masa (nebo bez omáčky, bez zeleniny …) a kuchařka to nandá komplet, tak to dítě jde komplet vyhodit.

        • Autor: sobota

          A co to tady melete vy? Tak to mě přesvědčte o tom, že když ze 100 dětí, 99 nejí rybu dle Vaší rady koupím asi jednu porci ne? A ten spotřební koš naplníte jak? Se proberte.

          • Autor: neděle

            Také podnormováváme, ale tím stylem, že např-polévku nevaříme na plný stav dětí, když máme zkušenost, že si ji všechny, hlavně ty větší, neberou, nebo víme, že nám každý den v průměru nepřijde určitý počet dětí na oběd. Ty, co příjdou dostanou vše co jim patří a za ušetřené peníze jim můžeme dopřát třeba více ovoce nebo mléčných výrobků. S naplněním spotřebního koše přitom nemáme problém a máme málo zbytků.

    • Autor: eva 2

      taky nepodnormovávám, luštěniny se snažím zařadit všude,kde se dá – děláme pomazánky,polévky, zařazuji cizrnovou mouku, s mléčnými výrobky je to stejné, jogurty, šlehané tvarohy,smetanu s ovocem,pudinky. Musím se přiznat, že mě ještě nenapadlo švindlovat ve spotřebním koši i když často bojuji s jeho plněním. Možná ale právě tenhle boj mě nutí k tomu stále kontrolovat co děti jedí a vyhledávat stále nové zpracování potravin a nové recepty.Přepsat čísla v SK je to nejjednodušší řešení, ale uvědumujete si že živíte generaci, která vás bude jednou živit?nechtěla bych ve stáří zažít situaci,kdy si někdo udělá čárku za mojí stravou aniž by mi jí dal, obzvlášť pokud budu bezbranná a odkázaná jen na něj / sice extrémní příklad ale možný/. Něco podobného dělají přepisovači SK

    • Autor: bankrotáři

      AlenaII,a kolik činí spotřeba masa na 1 dítě 3-6 let/na jeden den v programu Barda.A jak máte zařazené ve skladové evidenci(koeficient přepočtu do SKoše) celé kuře,kuřecí stehna.Děkuji.

      • Autor: Alena II.

        Koeficient přepočtu SK 1,0, odpad 10 %.
        Nevím jestli si zbytečně nekomplikujete život. Je přece jedno, jestli se jedná o kuře celé, nebo ne.
        Spotřeba masa se přece řídí normou na pečené kuře, což v kategorii nad 15 let 2500 g/10 porcí
        pro děti 3-6 let – 0,5
        6-11 0,7
        11 – 15 0,8, nad 15 let 1,0

        • Autor: bankrotáři

          AlenaII,maso bez kosti na 50 dětí 3-6 let / koupím 2,50 kg a do sp.koše mi jde 2,50 kg do masa při koef.u sklad.karty 1,0; maso s kostí na 50 dětí 3-6 let / koupím 6,25 kg a do sp.koše mi jde 6,25 kg do masa při koef.u sklad.karty 1,0,to je ten obrovský rozdíl,a zde šidí některé kolegyně sp.koš,pokud u masa SK a masa BK mají ve skladové kartě koef.1,0(já jsem na toto měla několik kontrol,nemohu si dovolit podvádět).

          • Autor: Alena II.

            Já vám dost dobře nerozumím. Pokud se podíváte zde např. na tomto portálu jaké koeficienty se používají u jednotlivých druhů mas, tak tam je máte rovnou uvedené. Pokud dám maso s kostí nebo bez kosti, musím zohlednit % odpadu. Budu dělat z kuřecích řízků, koef. 1,0, odpad O.
            Budu dělat kuře kuchané bez drobů, musím připočítat odpad ( 10%)
            Budu dělat vepř. kýtu – odpad žádný, vepř. krkovice nebo vepř. bok – odpad 20-30%.
            V čem šidím spotřební koš ?

    • Autor: Olina

      Maso kupuji bez kostí a pokud je potřebuji, tak je dostávám zadarmo od řezníka. Nevím jaké máte dodavatele, ale možná, že byste se také domluvili.

    • Autor: Marcelik

      mám problém se spotřebním košem Vis, pomůžete mi prosím….děkuji

    • Autor: Kritik2

      Pro „špatná vedoucí“ vy si myslíte, že je lepší uvařit hromadu luštěnin podle normy, které zaručeně skončí v odpadu nebo uvařit tolik, kolik děti skutečně snědí a tím šetřit jejich peníze?

      • Autor: šv

        Nechápu, proč bych měla pořád někam něco přesouvat a šetřit, jako špatná vedoucí mám vybrané dodavatele, kteří mě cenově vyhovují, děti mají všeho dost jak ovoce tak mléčných výrobků, spotřebák a finanční limit plním a že se vy v tom plácáte je váš problém.

        • Autor: marcelik

          máte prosím někdo program VIS, potřebuji něco poradit ke spotřebnímu koši, děkuji

    • Autor: Evik5

      Hezký den, jak zařazujete marmelády a povidla ? Já je mám dosud pouze v cukrech, je možno částečně i do ovoce ?

      • Autor: mol

        máte to správně v cukrech s koeficientem 0,6

        • Autor: Michal

          Jak prosím zapsat do SK čaj o obsahu 350g- 3,5 % cukru.

          • Autor: eva 2

            350g´= 100%
            3,5g = 1%
            12,25 = 3,5% ( 3,5 x 3,5)

            350 g – 12,25 = 337,75

            zápis do SK : 337,75 g = ostatní
            12,25 g = cukr

            hezký den 🙂

    • Autor: verča

      Dobrý večer,dělejte to jak u nás na škole spotřební koš se plní na 100% samozřejme různě se upravuji,až se Vám z toho hlava točí.Neplníte mléčné výrobky,tak si nechte napsat falešný paragon a máte po starostech atd…A za to dostanete ještě pohvalu jak je všechno OK.

      • Autor: rohlik

        Dobrý večer,vůbec si nedovedu představit,jakým způsobem se dá upravit spotř.koš a zdá se mi to zbytečné. Pokud je málo zeleniny, dáme zeleninové hlavní jídlo atd. Neustále na mě chodí kontroly a nedovedu si představit,že budu mít falešné paragony. Nás to nutí aspoň vymýšlet nové věci,jak vylepšit jídelníček,snad by mě to ani pak nebavilo. Hezký den

    • Autor: Lidka M.

      To snad nemyslíte vážně,proč jsem píšete takové nesmysli.Neustále Sk průbežně kontroluji,podleé průbežných výsledků sestavuji další jídelní lístek.Když mi nevychází třeba mléko,zařadím pudink.Myslím si,že za ty léta praxe ,ikdyž u mě je to jen 5 let,víme jaké potraviny měsíčně zařazovat,abychom plnili,já osobně mléčné,ryby,luštěniny pravidelně překračuji.Sice nepatrně,ale ano.

      • Autor: artep

        Naprostá a svatá a nefalšovaná pravda, se vším souhlasím a šmitec!

    • Autor: opportunity

      Jak plníte v zimě ovoce? Nechci mít pořád jablka, ale mají nejlepší cenu a děti je nejjednodušeji sní nebo odnesou bez havárie v aktovce. Když mám banány nebo víno, tak mi vyletí cena. Zelenina je jednodušší, je v polévce, patří do ní zelí (u nás oblíbené), ale ovoce – to je horší.

      • Autor: eva 2

        ovoce je úplně v pohodě, nabízíme dětem kromě zmińovaných jablek, banánů a hrozna také kiwi, pomeranče, mandarinky, mandory, pomela, hrušky, mango a grep. Děláme ovocné misky nebo saláty a děti si vyberou podle chuti. Mícháme ovoce do zeleninových salátů / zelný s ananasem, mandarinkou/, strouhaná jablka s mrkví, mrkvový salát s anansem… kompoty k hlavním jídlům a pečeme moučníky s ovocem,děláme tvarohy a jogurty s ovocem Myslím, že možností jak zakombinovat ovoce a zeleninu do zimních jídelníčků je víc než dost. Spotřební koš ovoce a zeleniny plním každý měsíc mezi 125 – 140% naprosto bez problémů a bez toho, že bych překračovala fin limit.
        Pochvala patří i vyučujícím, kteří jsou schopni při svačinách motivovat děti a hrají si třeba na housenky. V tomto případě děti baští čínské zelí / jen omyté /… tak hezký den 🙂

        • Autor: rohlik

          Dobrý den pani Evo,můžu se vás zeptat,jaké máte stanovené stravné,podle toho,jak píšete,se můžete dost rozšoupnout. Já se také snažím splnit SK,mám to,ale popravdě letos jen tak tak na 100%. Děkuji a přeji hezký den

          • Autor: eva 2

            Dobrý den stravné jsem na únor zvedala na částku 36.- – 6 let a 38 Kč pro děti od 7 let. Teď v zimním období taky bojuju o každou korunu. Snažím se svoje dodavatele tlačit na co nejnižší ceny,ale ne za cenu snížené kvality. Protože v sousedním městě je několik supermarketů, mám tím i usnadněnou práci o vyjednávání při cenách – tak proč to nevyužít.Pokud mi dodavatel zavolá, že má nějaký druh ovoce nebo zeleniny v akci, okamžitě se jej snažím zařadit na jídelníček i za cenu toho že jej musím předělat.Někdy si připadám, že je to boj s větrnými mlýny, ale co člověk pro tu drobotinu neudělal……:-) hezký den

          • Autor: rohlik

            Dobrý den,tak to máte peněz dost,já bojuji s 28 Kč stravného a někdy toho už mám dost. Jsme malá vesnice, v obchodě nic moc. Určitě musím zdražit,myslela jsem na alespoň 32 Kč,protože tento stav je neudržitelný,pokud chceme vařit trochu na úrovni a z kvalitních surovin. Děkuji a přeji hezký den

          • Autor: Andy

            A proč předěláváte jídelní lístek? Já píši do jídelního lístku jen ovoce a zeleninový salát k jídlu. Pak dostávají to, co mi přivezou a co mi dají za dobrou cenu.

          • Autor: eva2

            Asi jsem blbá,ale já mám radost z toho když si rodiče přečtou, že ke svačině je paprika kapie a ne strohá zelenina.Vím, že si tím přidělávám práci….. no jiná asi nebudu …. pak to doháním víkendem někdy :-))

          • Autor: Juráška

            Jsem nová vedoucí stravování a při sestavování jídelníčku jsem začala psát „ovoce“,protože týden předem neodhadnu,jaké ovoce bude v nabídce a co zelinář přiveze.Bývalá vedoucí říká,že je to špatně,že po tom jdou kontroly a že musí být uveden druh.Je na to nějaké nařízení?

          • Autor: opportunity

            Evo, nevím, jak vyjednáváš o cenách, dodavatelé nikdy nemůžou mít cenu, jakou má supermarket v akci. Už se mi stalo, že jsem táhla sama ovoce od Vietnamců nadvakrát, protože měli dobrou kvalitu za 60% cenu.

          • Autor: eva2

            Jasně že nemůžou, ale i jim občas přistane nabídka na levné zboží a protože s nimi mám dobré vztahy informují mě a já se nsažím reagovat okamžitě….. šetřím tím penízky dětem. Od vietnamců tedy ovoce netahám, ale jezdím nakupovat pro rodinku do supermarketů a taky občas koupím něco pro školky, takže tyhle situace prožívám také…. -.)

        • Autor: opportunity

          Evo, ty jsi asi ve školce. Já jsem ve škole a na 110 obědů mám 1,75 úvazku kuchařek. Když dám do jídelníčku salát, který musí udělat, je zle, protože to nestíhají. Já bych toho dělala… už jsem uvažovala, že budu chodit vařit s nima, i když mi to nikdo neproplatí.

          • Autor: rohlik

            Dobrý den,chtěla bych se zeptat mimo téma. Na 110 obědů máte úvazek 1,75 prac.síly? Nám po přestavbě MŠ přibylo 1 oddělení,takže vaříme pro žáky ve škole 55 obědů,pro děti v MŠ 45 jídel,personál 12 a máme i cizí strávníky a mám 1 kuchařku a na půl úvazku tam chodím já. Samozřejmě vetšinou nestíháme,jsem tam v podstatě celý den. Myslela jsem,že se zvednou úvazky,ale prý nepřišly peníze. Těch 110 obědů máte po přepočtu na dosp.porce? Děkuji a přeji hezký den

          • Autor: eva2

            Ano, jsem ve školce. Máme 2 budovy dost daleko od sebe. Na 200 obědů,svačin a svačinek po obědě mám 3 kuchařky. Na jedné budově se vaří 150 porcí tam mám 2 kuchty a na druhé 50 porcí tam to musí stíhat sama. Holky dělají téměř všechno ručně a obě budovy jsou dost členité /tzn. kuvhyň přízemí,jídelny 1 a 2. patro/Při složitých jídlech beru na sebe zástěru automaticky-bez uvažování.Jídelníček musím sestavit tak, abych mohla být nápomocna na obou pracovištích/tzn. jedna škola vaří nudle s mákem, druhá plněné knedle apod./Kuchařky nejsou žádné mladice, všechny nad 50 ale STÍHÁME.Úklid si zajiš´tujeme samy/ nádobí,úklid výdejních prostor/. Vybírám stravné,hlídám neplatiče,finanční normu a spotřebák,dělám JL,jednám s dodavateli,nakupuju atd.atd. Když si chci s holka něco probrat,pozvu je k sobě na kafe domů, nebo se slezeme u jedné z nich. Jsou to skvělý holky,žádné ufňukace mezi sebou nemáme. Jo a k tomu nám sebrali loni 10% z platu….. hezký den :-))

      • Autor: Andy

        Ovoce se samozřejmě snažíme dávat čerstvé, pokud to jde. V těhle mrazech je to horší, ale existují kompoty, takže teď v zimě kombinujeme kompoty a čerstvé ovoce. Zelenina nám jezdí jen jednou v týdnu (jsme malá vesnice) a udržet čerstvé ovoce čerstvé se v těhle mrazech nedá. Takže když dovezou, hned vydáme a když dojde čerstvé přijdou na řadu kompoty. Se zeleninou je to taky špatné. Zeleninový salát děláme 2-3x v týdnu, z toho 2x je z čerstvé zeleniny, jednou uděláme salát z řepy nebo kysaného zelí.

    • Autor: Kritik2

      Asi jsem natvrdlá, ale nevím, jak se dá falešným paragonem ovlivnit spotřební koš.Nezajímá mě to z toho důvodu, abych podváděla, ale vytáčí mě, co všechno si tady přečtu.

      • Autor: eva 2

        Taky si myslím že některé „vedoucí“přehánějí. Žádná rozumná všj by tohle nenapsala a už vůvec nevím,jak je to proveditelné v praxi. “ falešný paragon“ přece musí dát do příjmu,čímž si jeho výdejem ovlivní fin.normu a to už vůbec nemluvím o tom, že musí projít jako pokladní doklad pokladnou a tudíž kde jsou peníze za něj vydané? Tohle totiž dost zavání hospodářskou trestnou činností a to si žádná rozumná vedoucí na triko nevezme- pro pár korun a SK takhle riskovat. A přitom řešení okolo spotřebního koše není vůbec složité, stačí zapojit rozum a fantazii a plnění jde téměř samo a nakonec vidíte ty usměvavé spokojené strávníky tak proč vymýšlet nějaké podvody….. hezký den 🙂

      • Autor: leventa

        Souhlasím s příspěvkem Kritika2. Jak si vás, některých vedoucích školních jídelen, mají vážit nadřízení, rodiče a podobně, když tady píšete takové nesmysly a být učitelkou, vezmu do ruky červenou průpisku a opravím ty gramatické chyby. Prosím vás, než něco odpálíte na webové stránky, přečtěte si to po sobě !!!!! A zastyďte se.

    • Autor: Ivana 1

      Prosím o radu, jak zařadit sojovou mouku do SK. Děkuji

    • Autor: lenkaa

      Prosím, poraďte, jak mám zařadit do SK „Polévkovou směs s červenou čočkou a kroupami“ – je to 1 kg sáček s luštěninami a suš. zeleninou , obsah – červená čočka, rýže, brambory, mrkev, cibule,kapusta, pastinák,petržel,kroupy, bylinky. Těchto směsí máme více, např. mungo + něco, žlutý hrách + něco.
      Na sáčku není žádný poměr surovin.
      Děkuji

      • Autor: Andy

        K čemu je polévková směs? A když není poměr surovin na obale, tak to budete asi muset zařadit mezi ostatní. My žádné směsy, bujony, dochucovala nepoužíváme. Když chceme udělat čočkovou polévku se zeleninou, použijeme čočku a zeleninu apod.

        • Autor: lenkaa

          je to směs luštěnin a zeleniny ( sušené) + bylinky. Není to žádný polotovar. Polévka z toho je moc dobrá, a zase trochu jiná ,než klasická luštěninová.
          Zkusili jsme to jednou na zkoušku a moc chutnala, tak jsme objednali i jiné druhy.

      • Autor: Zuza

        Dobrý den. Obraťte se na výrobce nebo jejich obchodního zástupce. Ti vám určitě poradí. Na obale nebo na faktuře budete mít určitě jejich kontakt.

    • Autor: Pája

      Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak máte uložené-zařazené cereálie/lupínky,kuličky,bebe-sušenky apd./?Dají se použít nějakou poměrnou částí do spotřebního koše???Dáváme dětem ke svačině cereálie s mlékem,müsli tyčinky apod.Děkuji za odpověď.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Do jaké skupiny byste to chtěla zařadit? Podle mě to jsou potraviny, které se nesledují, podobně jako mouky, koření a mnoho dalších. Ne vše se dá do SK zařadit.

    • Autor: adela

      Máte někdo zkušenosti s džusem Big Ananas nebo Big orange od firmy Bonno? Píšou, že v 6,56 kg
      je pro SK možno zařadit 39,36 kg ovoce. Jde to takto zařadit? Díky za případné odpovědi.

      • Autor: Andy

        Džus musíte vzít podle složení ovoce na obalu. Nám z Bonna tvrdili, že 1kg cizrnové mouky je jako 10kg luštěnin, což není pravda. Takže se musíte řídit tím, co je na obale. Jinak tyto džusy jsme měli a známe lepší.

      • Autor: Valentýna

        Adelo, dětem dejte raději dobrý čaj a skutečné ovoce. Firma, aby prodala, Vám řekne to, co chcete slyšet.

      • Autor: Andy1

        To si nemyslím. Vždyť se jedná o šťávu a převažují cukry. Firma Bonno nám tvrdila, že 1kg cizrnové mouky je jako 10kg luštěnin, ve skutečnosti to tak není. 1kg cizrnové mouky = 1kg luštěnin.

      • Autor: hujerka

        Dobrý den. Já mám podle návodu na 5 l bigu 3,35 kg ovoce.

    • Autor: Hanach

      Dobrý den, kam prosím zařadit smetanu? Je to tuk nebo mléčný výrobek? Děkuji.

    • Autor: ooo

      a co smetany od 13% do 32% kam je zařadit?

      • Autor: Radkaa

        V levé liště těchto stránek je sekce Stravování, po otevření kliknete na spotřební koš, kde je nápsáno, že smetana do 12 % se zařazuje jako mléčný výrobek s koeficientem 1,0. Tak jsem pochopila, že od 13 % se tyto smetany zařazují do tuku s koeficientem podle procenta tuku na obale (zakys. smetana 15% nebo šlehačka 30%) a s příslušnou gramáží.

    • Autor: Hanach

      Děkuji.

    • Autor: Lejla

      Prosím o radu jestli uvádíte do spotřebního koše instatní nápoje (používáme s minimem cukru), musli tyčinky, jak zařadíte maso s kostí (třeba kuřecí stehna) a kečup, kde jsem se dočetla že na 100 g¨výrobku bylo použito 140 g rajčat. A jak zařadit třeba dinosauří medailonky? A co med? Děkuji za rady. Začínám a potřebuji se v tom zorientovat.

      • Autor: andy1

        Na těchto stránkách v sekci stravování je spousta informací. Tam jsou v některých článcích dopodrobna popsané kam které potraviny zařadit. Každopádně instantní nápoje (nechápu, ale když se vám to zdá vhodné) zařadíte do ostatního, musli tyčky taky, protože podíl ovoce je zanedbatelný, maso i s kostí je prostě maso, kečup je zelenina koeficient 2,0. Dinosauří medailonky to myslíte takové to mleté cosi, co kolem masa proběhlo. Do spotřebního dáte obsah masa uveden na obalu, asi to moc nebude. Není lepší dětem obalit krůtí plátek? A med, je cukr

    • Autor: Lejla

      Děkuji za opověď a rady. Ano, je lepší obalit krůtí plátek, taky tento výrobek skoro nepoužíváme, ale někdy jako nouzovka se to hodí, například při onemocnění kuchařky, je nás fakt málo a záskok žádný.

    • Autor: Janča5

      sterilované sojové klíčky = sterilovaná zelenina

    • Autor: kkk

      V poslední době se nám stává, že máme z přivezeného masa hodně ořezu. Jak to řešíte ve spotřebním koši? Jakým koeficientem máte např. vepřovou plec nebo i takové telecí či roštěná bývá hodně špatně opracovaná.A co s tím ořezem. Nevím, jak se to řeší jinde. Poradíte?

      • Autor: Radek

        Dobrý den, v první řadě bych Vám doporučil změnu dodavatele.Pokud se ptáte na zařazení ořezu z masa do spotř.koše, toto neřešíme a spotřebujeme ho ten samý den na vývar do polévky.Pokud víte, že maso budete muset ještě kuchyňsky upravovat, musíte si masa objednat prostě víc. Koeficient masa 1

      • Autor: Pavel Ludvík

        Doplnil bych, že sama vyhláška 107/2005 uvádí, že potraviny se počítají ve stavu „jak nakoupeno“. Tedy maso se počítá včetně ořezu nebo kostí, brambory a cibule včetně slupek, papriky včetně vnitřku, který vyhazujete.

        • Autor: kkk

          Ano, vím, že co je nakoupeno, je tak zapsáno, pouze u toho masa jsem pořád nějak nejistá, jak je to správně a co s tím ořezem „oficiálně“. Nevím, jestli je to správné, udělat z něj vývar a chci vědět, co můžu případné kontrole s klidným svědomím sdělit – kam s ním. Děkuji za příspěvky.

          • Autor: Radek

            Dobrý den, pokud nepřekračujete finanční normu můžete případné kontrole s klidným svědomím říct, že jste ořez spotřebovala do vývaru/ vývar z hovězího či telecího ořezu bude jistě lépe chutnat vašim strávníkům/, lepším řešením je normu masa si v těchto případech navýšit

          • Autor: Radkaa

            Kdysi před 20 lety jsme měli povolen ořez masa v množství do 10 %. Takže na zadní stranu výdejky jsme zapsaly např. 0,5 kg ořez – vyhozen. V současné době ořez nemáme.

          • Autor: kkk

            Ani se mi nechce věřit, že dostanete maso tak opracované, že nemáte ořez.

    • Autor: lenpep

      Dobrý den, myslíte si, že by se našel někdo, kdo by mi pomohl, jak na spotřevní koš, předchozí vedoucí kuchyně jej vůbec nevedla a já teď v něm tápám.. jsme ale malá provozovna, kde se vaří společně pro 15 dětí v MŠ, 15 dětí v ZŠ a ještě pro 25 dospělých. Žádný program k dispozici nemáme, takže vše jen ručně. Děkuji moc za jakoukoli odpověď.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: Jana D.

      Dobrý den. Jak zařazujete chlupaté knedlíky do spotřebního koše? Děkuji za reakci.

    • Autor: hal1000

      Poradil by mi nekdo jako laikovi, kde se naucit spotrebni kos? Existuje nejaky kurz? Nebo jak se to nauci laik? Dekuji za pomoc.

      • Autor: Zalka

        V odkaze jsou publikace ke stažení, kde je spotřebnímu koši věnováno Rádce školní jídelny II – je celý o spotřebním koši http://www.zdravaskolnijidelna.cz/publikace

    • Autor: hal100

      Děkuji za odkaz, také jsem našla. Našel by se tu někdo z okolí Benešova nebo Říčan, který by mě to naučil. Samdozřejmě za úplatu. Děkuji.

      • Autor: Zalka

        Nejsem z Benešova ani Říčan, ale pokud by vám to nevadilo formou e-mailu – vysvětlím Vám to. V případě zájmu napište svůj e-mail

        • Autor: HAL100

          Zalko prosím Vás pomohla by jste mi s tím spotřebním košem? Formou emailu děkuji.

          • Autor: HAL100

            sykorova.p@seznam.cz

    • Autor: paragraf

      Zdravím všechny, chci se zeptat zda vykazujete spotřební koše zvlášť pro mš a zš a dospěláky? Já mám zatím vše společně, protože vaříme v jednom hrnci pro všechny strávníky, nevidím v tom logiku. |Nemůžu přece ovlivnit kolik polévky neleji mš a kolik zš.
      Je na to nějaká vyhláška, že se toto musí bělit?
      Může být za to udělena pokuta?
      Díky za odpověď.

      • Autor: rohlik

        Ano vedu zvlášť, ještě za dob, kdy ho mohla kontrolovat hygiena, tak mi to bylo vytknuto. Vedu pro MŠ zvlášť a pro ZŠ taky, dospěláci, nikoho nezajímají, takže ty ne. Mám to rozděleno v programu, píši 3 výdejky. Přeji hezký den

        • Autor: ved,.

          Paní se asi ptala na spotřební koš ne na výdejku

          • Autor: rohlik

            Je mi jasné, že se ptala na spotřební koš. Píšu, že mám 3 výdejky a spotřební koše 2, pro MŠ a ZŠ. Myslela jsem to tak, že z výdejky se mi vypočte spotřební koš.Mám to nastavené v programu. Ještě jednou se opakuji musí být dva spotřební koše. Teď snad píši jasněji a přeji hezký den

      • Autor: Hanka71

        Dobrý den,
        SK vedu společně pro MŠ i ZŠ, což je správně. Nemůžete do něj počítat dospělé, ať se jedná o zaměstnance nebo cizí strávníky. Všichni vaříme v jednom hrnci, program si sám rozpočítá do jaké skupiny se každá suroviny řadí.

        • Autor: paragraf

          Děvčata, děkuji za odpovědi, ale nikdo mi neodpověděl, zda je na více SK nějaká vyhláška a za nedodržení může být finanční postih.
          I když na rozdělení surovin máte program, skutečnost je jiná, pokud vařím v jednom hrnci. Nevíte přece, co vám program rozdělí pro mš a zš, jestli jste z toho hrnce tak opravdu vydala. Pro mě je to nesmyslná práce. Deset let bylo vše společné a teď to má být jinak. To potom nemůžu dělat práci, která nemá smysl. Děkuji za odpovědi.

          • Autor: nototo

            Pokud normujete přes počítač a výdejky tisknete z programu, tak se Vám SK vypočítá zvlášť automaticky. Pokud píšete výdejky ručně, musíte vést tři skupiny, jak již nějaká kolegyně psala přede mnou a to zvlášť pro děti ZŠ + děti MŠ + zaměstnance a jen tak lze spravedlivě zjistit jak plníte finanční normu a správně rozdělit SK. Přiznávám, že je to více práce, ale dle požadavků hygieny toto platí už asi 2 roky a kontroly se na toto zaměřují

        • Autor: nototo

          Dobrý den, společný SK pro MŠ a ZŠ je špatně, každá skupina musí mít SK zvlášť a to kvůli jinému počtu připravovaných jídel /ZŠ má pouze obědy a MŠ má svačinky+oběd/ – při první kontrole hygieny nebo ČŠI vám toto neprojde

          • Autor: Hanka71

            Je to správně vedené, vaříme totiž jen obědy pro MŠ, svačinky si vaří sami. Tím pádem mohu vést vše dohromady. Program si to přepočítá, kolik čeho na každého žáka.

          • Autor: rohlik

            V tomto případě,kdy vařiíte pouze oběd, tak nevím, jak funguje spotřební koš? Paní, která to tady zjišťuje, tak ale neříká, že vaří pouze obědy, takže reaguji, tak jak nám to bylo řečeno. Myslím, že většina jídelen připravuje veškerou stravu. Přeji hezký den

      • Autor: Pavel Ludvík

        Na to, že by se měly výdejky pro ZŠ a MŠ dělit, žádná vyhláška není. Podle mého názoru jde spíše o uplatnění obecného principu průkaznosti dokladů. I když chápu, že zejména v těch nejmenších zařízeních je to složité. Některé PC programy však používají takový způsob zápisu potravin, který vám jejich dělení do výdejek velm usnadňuje. Rozhodně v nich nemusíte psát 3 výdejky po sobě.

    • Autor: atevy

      Dobrý den.
      Spotřební koš pro každého zvlášť.Proč to tak je už psaly kolegyně přede mnou.To, že vaříte všechno společně je jedna věc a výdejky vedené pro každého zvlášť věc druhá.“Nemůžu přece ovlivnit kolik polévky neleji mš a kolik zš“ – co to je? Přece máte nanormovanou výdejku a program upíše co je nanormováno a opět pro MŠ a ZŠ zvlášť.Mám 3 výdejky a spotřební koš se počítá zvlášť pro MŠ a ZŠ.Hezký den.

    • Autor: paragraf

      Děvčata, děkuji Vám za příspěvky, jen musím znovu podotknout oč mi jde, píšete program zařadí, my normujeme, ale jestli opravdu to množství zeleniny, co je pro mš v jednom hrnci skončí v žaludku těchto dětí, to nikoho nezajímá. Možná jsem nabrala o tři naběračky více dětem zš a už jsou to jen čísla na papíře, která spočítá program a nezakládá se na pravdě. Možná mě někdo pochopíte, co tím chci říci.

      • Autor: Hanka71

        Jasně, že Vás chápu, to už jde ale o slovíčkaření. Pokud se uvaří rybí polévka a Josífek jí nejí, ten program to prostě neví a vydá jí i jemu 🙂 Žádná kuchařka není tak dokonalá, aby dala na talíř každému přesně to samé. Jde vážně o ta čísla, více nemá cenu řešit.

      • Autor: rohlik

        Já to chápu, ale věřte, že kontrola si bude stát na svém. Při kontrole spotřebního koše, když jsem je měla společně, mi bylo vytknuto, že ve školce můžu dávat častěji rybí pomazánku a zkreslí to spotřebu ryb ve škole. Píši pouze o stavu, kdy mám školu a školku, včetně svačin. Přeji hezký den

        • Autor: Hanka71

          U mě je to jednodušší, dělám jen obědy, proto může být MŠ i ZŠ dohromady.

    • Autor: kuchařinka

      Plně souhlasím s „paragraf“ jsme malá ZŠ a MŠ výdejky dělám ručně a tudíš mám společný SK pro vše i dospělé, nevím jak bych to dělila a psala 3 výdejky ručně plus 3 karty??? Stejně je to vše zkreslené, neboť se vaří vše společně v jednom hrnci, jak např. program spočítá, když osladím čaj, kolik cukru z toho má MŠ, ZŠ a D ??
      Nebo zelenina do polévky a další suroviny…
      Prosím kdo máte malou ŠJ a píšete ručně, poraďte. Děkuji.

    • Autor: rohlik

      Karty máte jedny,vydejku taky jednu,program má 3 polička vedle sebe,kde se to rozepiše.Souhlasit můžete,ale pokud Vám přijde kontrola,tak správně máte mít vše oddělené.Já si také myslím o více věcech,že jsou zbytečné,ale pokud mi dá do zápisu kontrola,že spotřební koš mám vézt odděleně,příště to tak udělam.Pokud budete hledat i tady na portálu byl takový článek,kde to bylo vytknuto školní inspekci jako chyba.

      • Autor: provozni

        Prosim,odpovedet na otázku.Vydejka a program ma 3policka je to program VIS nebo jiny?Potrebuji koupit program do soukrome ms a zs, a hledam ruzne rady.
        Zatím vse psane na jedne vydejce ms,zs a dospelaci, spotrebni kos jedena ještě plneni jen okolo 60% maso,mleko….
        Za Vasi radu i napady budu vdecna.
        R.

        • Autor: Radkaa

          Mám program VIS. Přesně jak píšete, výdejka i program má 3 políčka – MŠ, ZŠ a dospělé. Spotřební koše jsou dva – MŠ a ZŠ.

          • Autor: provozni

            Dekuji, pani vedouci Radkaa za informaci. Pisnete,mi prosim, jak jste spokojena s programem VIS a jestli je mozne i doplnkova cinnost. Pokud ano,urcite výdejka zvlast a SK také ( jedna se o ZS smisena trida 1.-5.trida 25 deti ). Trochu nerozumim, jak rozdelim kategorie koeficientu prepoctu potravin…nejspis podle veku ditete….Budu zacinat a stále nejsem rozhodnuta, kteremu programu dat prednost.
            Velmi dekuji za Vas cas.

          • Autor: Radkaa

            Napište mně na uvedený mail, domluvíme se.

    • Autor: paragraf

      Asi jste mě nikdo nepochopil, co jsem chtěla říci, jen kuchařinka to chápe.
      Vytknuto může být ledacos, důležité je jestli to najdu ve vyhlášce, či zákoně, a na to jste mi žádná neodpověděla.
      A pokud mi to zákon přímo nenařizuje, tak za to nemůže být postih. Jde jim jen o čísla na papíře, o nic jiného a s tím nesouhlasím, mě jde o zdravé děti.

    • Autor: kuchařinka

      Milá paní paragraf, moc vám děkuji za podporu!!! Je to přesně tak, jak píšete, jedná se vlastně o zkreslení všeho, hlavně že program to rozdělí!!! Např.do bramborové kaše dám 2 l mléka, jak z toho počítač vykouzlí, kolik mléka kdo spotřeboval…nikdy nikoho nešidíme, dáme např. celý jogurt jak MŠ, ZŠ i D. Stejně tak pomeranč, jablko, tedy dle toho, jak jsme na tom s financemi.. Těším se na další příspěvky od vás, milé kolegyně, Předem děkuji.

      • Autor: Hanka71

        paní kuchařinko, mám program VIS, a ten vážně vše rozdělí, tak jak je potřeba. Vše se musí nastavit. Tak , jak přesně nanormuje, tak i vydá a je jen na vás, jak si vše upravíte. Pokud máte jogurt v kg, tak to rozpočítá sám, i při výdeji, ale pokud ho máte na ks a dáte každému jeden kus (i ovoce atd.), je potřeba to při opravě žádanky přepočítat a odepsat tak, jak je to správně. I to mléko do té kaše rozpočítá přesně. Spotřební koš pro cizí strávníky vůbec nevedu, to nikoho nezajímá. Jedná se pouze o děti. Přeji hezký den …

        • Autor: Radkaa

          Hanko, program je dobrý, ale kuchařinka má problém s tím, že Pepíček nesní 1 celý jogurt, ale jenom půlku a to program prostě neví a počítá to podle ní špatně. Stejně tak např. hrachové polévky sní Pepíček jednu naběračku a Josífek (ve stejné kategorii) dvě a zase to ten program spočítá jinak, než co každé dítě sní.

          • Autor: Adka

            Radšej do toho tak nerýpte, lebo nám za chvíľu nariadia triedenie a váženie zbytkov :)))

          • Autor: Hanka71

            Adko, vždyť to už taky děláme a zapisujeme 🙂

          • Autor: Adka

            čože?? to si neviem predstaviť ako to u vás vypadá u okínka kam deti odnášajú tácky a koľko kýblov ukrývate pod stolom :)) My by sme na to museli prijať asi ďalšiu silu…ufff

          • Autor: Hanka71

            Radko, to už je ale potom jen o číslech a to nikdy na 100% nebude. To je se vším, jeden odnese rybu a program mu jí musí napočítat, on neví, že jí nesnědl. Ale o to tu snad ani nešlo, to víme určitě všichni.

          • Autor: Radkaa

            Hanko, já to chápu a vůbec neřeším.

    • Autor: paragraf

      Ještě vás jednou zdravím děvčata, dnes u nás byla na kontrole hygiena, byl ji předložen jeden spotřební koš pro všechny kategorie společně a neřekla na to vůbec nic. Stejně tak v listopadu byla u nás inspekce a taky na to nic neříkala. Takže jsem v klidu a dále budu mít jen jeden SK. Stejně jsou to jen čísla, která se nezakládají na pravdě, co kdo sní, ale pouze, co se vydá. A to co se vydá může skončit v odpadku, ale to už nikoho bohužel nezajímá. Hlavně, že se nakoupilo, vydalo a sedí SK. Přeji všem klidnou práci.

      • Autor: Radkaa

        V jakém kraji tak funguje hygiena a ČŠI?

      • Autor: Monik

        Mám software Vis a spotřební koš se mi počítá pouze za děti. I kdybych snad chtěla, tak to dohromady počítač nedá.

    • Autor: kuchařinka

      Milá paní „partagraf“, moc děkuji za poslední příspěvek, já to také tak chápu, je to logické.
      Ještě prosím o sdělení, zda výdejky píšete ručně?
      Přeji vám mnoho úspěchů v práci.

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den,plně se ztotožňuji s paní „paragraf“,spotřební koš vedu pouze jeden pro všechny kategorie,cizí nemám.S hygienou nikdy žádný problém.Je to přesně tak ,jak paní píše,co skutečně děti snědí nikdo neřeší.Je mi smutno z toho,když vidím,jak kvalitní jídlo končí v odpadu.Jednou jsem si dovolila říct mamince žáka,že její syn vyhazuje jídlo aniž by ochutnal,se zlou jsem se potázala.Bylo mi řečeno,že mi do toho nic není ,jelikož to neplatím.Měla pravdu.Neměl by se někdo konečně zamyslet nad tím ,jak tomuto plýtvání zamezit.Hezký den

    • Autor: Zdenouš

      Jenom chci ještě odpovědět paní ohledně výdejek.Výdejku vedu pro všechny kategorie jednu,ručnně mi ji napíše kuchařka na předtištěnou výdejku a já to poté nandám do počítače, uzavřu den,vytisknu.Vytištěnou založím.

      • Autor: Sartuna

        Určitě je správné vést jednu výdejku resp.spotřební koš, pokud nemáte školku (nepřipravujete svačinky) – tedy připravujete pro všechny strávníky pouze oběd v různých velikostech.

    • Autor: Marta Nová

      Stravuji ZŠ, MŠ ( jiný subjekt), dospělí naši plus dospělí jako cizí strávníci MŠ.
      Vedu 3 výdejky. 1-dospělí všechny dohromady,
      2- MŠ děti, 3- ZŠ žáci. Je to tak správně?

    • Autor: Marta Nová

      Stravuji ZŠ, MŠ ( jiný subjekt), dospělí naši plus dospělí jako cizí strávníci MŠ.
      Vedu 3 výdejky. 1-dospělí všechny dohromady,
      2- MŠ děti, 3- ZŠ žáci. Je to tak správně?

    • Autor: muminna

      Zdravím všechny kolegyně.
      A mám úplně čerstvé informace. Během týdne u nás proběhla jak ČSI tak i hygiena. Máme program VIS od ledna máme 2 výdejky MŠ a pak ZŠ a dospělí, SK počítá program každému zvlášť a nejsou tam započítaní dospělí. Bohužel máme SK špatně nastaveny normy tak SK vůbec neodpovídal u MŠ tomu co by měly děti mít a musíme to předělat.
      Výdejky požaduje ČSI určitě dvě a doporučuje tři, právě kvůli SK. Je to docela logické, pokud dáte v ZŠ šunku a dospělým bůček do SK vám půjde pro ZŠ i bůček a dospělým šunka.
      Pokud děláte pouze jednu výdejku je výpočet SK neobjektivní.

      • Autor: paragraf

        Vidíte i program může být špatně nastavený a pak jsou ještě větší zmatky.
        Prosím Vás slovo bůček ve školní jídelně neznám, je to zakázané. Pochopte, že SK je neobjektivní ať je to tak či tak. Muselo by se počítat, co přesně skončí dětem v žaludku, a to jak víme nelze.

    • Autor: Jajka

      Takže dospělé vedete se ZŠ? Mám dospělé vlastní i cizí, tak nevím jestli je se žáky ZŠ mohu vést.

      • Autor: Míla 1

        U nás: ZŠ + studenti = jedna výdejka ( tím pádem spotř. koš ), druhá výdejka – my zaměstnanci a třetí výdejka – cizí strávníci. My a cizí strávníci – spotř. koš nehlídáme. Dle kontroly OK.
        Hezký den.

      • Autor: mumuinna

        Ano, od února budeme vést tři výdejky, MŠ, ZŠ a zaměstnanci a co se týká bůčku, to byl jen příklad. Samozřejmě ho nebereme 🙂

      • Autor: mumuinna

        Ano, od února budeme vést tři výdejky, MŠ, ZŠ a zaměstnanci a co se týká bůčku, to byl jen příklad. Samozřejmě ho nebereme 🙂

    • Autor: paragraf

      Zdravím paní „kuchařinku,“ výdejku mi vyplní kuchařka do předtištěného formuláře a já ji zanesu do počítače, vytisknu a založím.
      Ještě jsem se chtěla zeptat jak dlouho schováváte dokumentaci, jestli 5 let či více? Děkuji.

      • Autor: nototo

        My to máme stanovené ve vnitřní směrnici organizace něco např. JL 1 rok, ostatní většinou 5 let, ale něco i 10 let.Jednou za 5 let žádáme o skartaci

      • Autor: nototo

        My to máme stanovené ve vnitřní směrnici organizace něco např. JL 1 rok, ostatní většinou 5 let, ale něco i 10 let.Jednou za 5 let žádáme o skartaci

    • Autor: muminna

      Je pravda, že žádná vyhláška na výdejky není, ale pro inspekci je rozhodující SK. Je také pravda, že každá inspektorka chce něco jiného. Pokud jedné stačí jeden SK, druhý rok přijde jiná a jeden SK bude problém.
      Každopádně mi máme v zapisu, že SK je veden dohromady a ředitel se musí vyjádřit jak bude provedena náprava a SK musí být rozdělěn.

    • Autor: vlado

      Dobrý den, chci se zeptat pod čím vedete ve spotřebním koši rajčata ? Děkuji

      • Autor: Hanka71

        Jasně, že rajče vedu ve SK jako zeleninu, zajímalo by mě, jestli ho někdo vede jako ovoce nebo dokonce jako houbu 🙂

        • Autor: Monik

          To by ten někdo musel být nacucaný jako houba aby vedl rajče jako ovoce :))

    • Autor: Aaa

      Vám se to zdá úsměvné, ale z pohledu botaniky je, ač se to zdá neuvěřitelné, rajče považováno spíše za ovoce, stejně tak i v nařízení Evropského parlamentu z roku 2011. Původní dotaz tedy není tak nemístný, jak na první pohled vypadá.

      • Autor: Aaa

        … opravuji se: Ne nařízení, ale správně usnesení Evropského parlamentu.

        • Autor: karol.

          Ano ve spotřebáku se má vést v kolonce ovoce, tak milé dámy přepisujte.

          • Autor: Sartuna

            http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/encyklopedie/_zprava/1380990

          • Autor: Hanka71

            Nic nepřepisujte, veďte to dále jako zeleninu, v Americe to je ovoce. Na to by nás už dávno při rozboru SK hygiena upozornila. Kde kontrolují koeficienty i zařazení. Přeji krásný den 🙂

    • Autor: mama

      Hezký den. Prosím,naše mš používá občas k pití na svačinku sójové mléko. Paní vedoucí mi říkala, že ho vede ve SK jako sušené mléko s nějakým koeficientem přepočtu, ale nevím pokud se jedná o sójové mléko, jestli je to mléko jako mléko. Moc tomu nerozumím, ale SK máme vyvěšený na nástěnce vedle jídelníčku. Právě to sójové mléko mě zaujalo. Je správně v SK jako sušené mléko ?

      • Autor: Marky

        Dobrý den,
        podle brožurky o zařazování potravin do SK z tohoto portálu je sojové mléko zařazeno mezi ostatní, tedy žádný koeficient 🙂

        • Autor: Pavel Ludvík

          Do skupiny mléko to nepatří určitě. V nutričním doporučení se však objevují formulace, které připouští tyto výrobky dávat do luštěnin, ovšem s velmi malým koeficientem

    • Autor: Ivinda

      Hezký den, nastoupila jsem nově do MŠ a jsem zatím trochu bezradná. Nově budeme odebírat obědy z jiné školní jídelny. Jak to budu mít já se spotřebním košem na svačinky? Budu ho dělat zvlášť jen na svačinky? Děkuji za odpověď.

      • Autor: Adka

        Tie svačinky budete brať zo ŠJ? Pokiaľ áno, tak hlídat to bude ŠJ.

        • Autor: Ivinda

          Nene, jen obědy budeme brát ze šj, svačinky se budou dělat v mš.

          • Autor: Sartuna

            zbytečně si komplikujete život, proč si nenecháte dovážet i svačinky?

          • Autor: Ivinda

            Dovážet budeme ze základní školy a tam nám svačinky dělat nebudou :-(. To bude na nás. Komplikované je to u nás dost a dost.

          • Autor: Sartuna

            Pokud vám jiné zařízení dodává pouze oběd a vy si připravujete svačinky, musíte také dodržovat SK dle vyhlášky č.107/2005 sb. – dle metodiky ke spotřebnímu koši lze upravit výživovou normu takto: přesnídávka 0,25x výživová norma na den a strávníka (vybrané potraviny) a pro svačinu lze použít 0,167. Kontrola vás nejspíš může postihnout za neplnění SK pouze u svačinek. Z mého pohledu by bylo jednodušší si kompletní denní stravu nechat dovést.

    • Autor: roland

      Hola,

      ?Necesita un préstamo urgente? Obtener préstamos en esta empresa es una oportunidad dinámica en la vida, ofrecemos préstamos a la tasa del 2%, no en contacto con nosotros en este correo electrónico; {Rolandhils2@gmail.com} y en Dios confiamos porque somos buenos donando préstamos a las personas que lo buscan; Y no demoramos en la transacción siempre a la atención de nuestros clientes en el tiempo, y también les damos la mejor prioridad que todos necesitan o desean de nosotros, ofrecemos préstamos comerciales, préstamos de automóviles, préstamos de gobierno y para pagar facturas, si está interesado Vuelva a solicitar su propio préstamo ahora, {rolandhils2@gmail.com}

      FORMULARIO DE SOLICITUD DE PRÉSTAMO LLENAR Y DEVOLVER.

      (1) Nombre Completo:
      (2) País:
      (3) Dirección:
      (4) Estado:
      (5) CENSURADO:
      (6) Estado Civil:
      (7) Parientes:
      (8) Ocupación:
      (9) Número de teléfono móvil:
      (10) Actualmente la posición en el lugar de trabajo:
      (11) Ingreso mensual:
      (12) Préstamo Cantidad Necesaria:
      (

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den,holky umíte někdo španělsky,přeložte.

    • Autor: Andu

      V pohodě, někdo se baví – taky jsem si to dala do překladače….

    • Autor: pepi

      Dobrý den, mohu se zeptat máte olej ve spotřebním koši uvedený v litrech nebo kilogramech? Našla jsem článek tady na portálu, kde je příklad správného zápisu do skladové karty a je veden v gramech. když koupíme olej v litrovém balení, vždy navážíme jen 0,90 kg a tolik také zapíši do karty. Máte to taky tak? Děkuji za odpovědi.

      • Autor: majka1

        vzhledem k tomu, že olej je lehčí než voda má 1 litr oleje skutečně 900g. Máme na kusy a hmotnost 1 ks 900g

    • Autor: Patricie

      Dobrý den, jak zařazujete sterilované fazole? Skupina zelenina 1,4 ? Děkuji

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se