Přeskočit na obsah

Náplň práce kuchařky ve šj

  • Autor: dany1009

    Náplň práce kuchařky ve šj
    Dobrý den, jsem ve funkci asi 10měs jako vedoucí šj. Teď nám přišel rozpočet a ač máme o 45 obědů navíc dohromady na škole i na vhč tak nám nepřidaly ani minutu. Vaříme cca 300 obědů denně a ještě k tomu uklízíme vstupní budovu a celou jídelnu včetně wc. Je běžnou náplní kuchařek i takto rozsáhlý úklid? Děkuji

    • Autor: ivka6

      U nás je to tak, že kuchařky uklízí to co souvisí s vařením, varnu, výdejnu, společně sklady. Jídelnu, sociální zařízení, chodby, schodiště, před budovou uklízečky a školník. Normativ máme jen na vaření, nikoliv na úklid. Když neměla jedna kuchařka plný úvazek, uklízela na dvě hodiny jídelnu a bylo to z rozpočtu školy a ne jídelny. Samostatná jídelna, to je něco jiného, tam se promítne všechno a a u nás v kraji mají na to samostatné jídelny upravený normativ. Jestli to u vás kuchařky dělají, tak by to mělo být zvlášť a z prostředků školy.

    • Autor: rena49

      Dobrý den,
      mám dotaz ohledně stravovaní zaměstnanců školy, pokud byla školní jídelna samostatný právní subjektu tak byla zaměstnanci školy brány jako cizí strávníci. Bohužel po sloučení toto již není možné, z krajského normativu jsou placeni jen žáci a co zaměstnanci těm vaříme zadarmo???
      Děkuji za odpověď

      • Autor: MAJA1

        VÍTÁM VÁS VE „ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ“. NARAZILA JSTE NA TO, CO JE „NORMÁLNÍ“ PRO ŠJ POKUD JSOU SPOLEČNĚ SE ŠKOLOU. ANO VAŘÍTE ZDARMA A NA ÚKOR DĚTÍ (NIKDO ZE ŠKOLY BY NEUNESL PORCI, KTERÁ MU NÁLEŽÍ DLE TOHO O JAKÝ TYP ŠKOLY JDE – MŠ,ZŠ,STŘEDNÍ). PENÍZE NA PLATY SE POČÍTAJÍ JEN PODLE ZÁPISU DĚTÍ K 31.10. ROKU PŘEDEŠLÉHO A TAKÉ PODLE TOHO JAK SE NABAŠTÍ ŘEDITEL (HAHAHA). ALESPOŇ U NÁS

    • Autor: jitka - ved. šj

      Dobrý den, na platy kuchařek za vaření pro zaměstnance školy by měla přispívat obec jako zřizovatel.

    • Autor: majdan

      Bohužel platy jsou velice nízké, pokud s tím něco neudělá vláda, zase nám spousta lidí ze školních jídelen odejde. Spočítali jste si, kolik je hodinová mzda pomocných sil a kuchařek? Pokud má třetí třídu, tak má na hodinu 104,- kč HRUBÉHO, pokud je ve 4 třídě, tak 112,- Kč/hod. v 5 třídě 121,- Kč. TO JE V HRUBÉ MZDĚ, O ČISTÉM PLATU raději ani nepíši. Pokud to tak půjde dál, v září budeme mít polovinu lidí, protože raději půjdou do obchodů, kde si vylelají víc ( i na úkor odpoledních směn).

    • Autor: Mony.luki

      Přesně jak píše majdan. Já sháním kuchařku již půl roku a mám pocit, že asi kuchařky vymřely. Nikdo nemá zájem, plat je na úrovni minimální mzdy. Radši jdou do továren, kde nemají skoro žádnou zodpovědnost, plat lepší a leckde se ani tak nenadřou. Přeji všem pevné nervy.

      • Autor: Patrik

        Opravdu je to tak strašné? Tak proč to dělají? Jídlo je podprůměrné. Cena pro nedotované okolo 70,- Kč, cena jen za suroviny. Práce, energie, nájem a mzdové náklady jsou placeny z rozpočtu zřizovatele.

    • Autor: nenad

      Chci se zeptat, jestli u vás mají kuchařky osobní ohodnocení.
      Tím se dá dost upravit plat.
      Někteří ředitelé, ale osobní ohodnocení vůbec nedávají.
      Kam potom jdou ty peníze ?

    • Autor: pavča

      My žádné osobní nemáme,ani kuchařka.ani vedoucí jídelny.

      • Autor: majdan

        Osobní ohodnocení není.

      • Autor: Alexxa

        Osobní příspěvek je nepatrný, cca 300kč , tím se nic moc nevyřeší. Ředitelé tvrdí, že nejsou prostředky, finance, že za to nemohou . Není přesně dáno jakou má mít kuchař platovou třídu. ( I když proběhla změna nikdo to neřeší)Je to v rozmezí mezi 3 -4-a málo, kde 5 třída. Mám 35 let praxi , mám a  4 platovou třídu a dál se to nehne . Prostě strop . A proč to dělám ? Jsem kuchařka práce mně baví a neumím si představit dělat v továrně 🙁

        • Autor: Janicka

          Taky mám ráda svou práci s dětmi.Ale musíte se ozvat vyučená i zaručena kuchařka musí mít platovou třídu pět už asi dva roky.Jsme jak říkáme ohrožený druh až odejde stará garda vařit už nebude mít kdo.Zeptejte se na tu třídu.

    • Autor: nenad

      To si Vaší práce ,asi nikdo neváží !!! To jste tam pomalu za minimální mzdu. Pak se potom nemůže nikdo divit, že se do školních jídelen nemůžeme sehnat pracovníky.

    • Autor: zdenouš

      Osobní nemáme 25 let,jsme na základu.Čest práci.

    • Autor: ivka6

      Tristní platová situace ve školních jídelnách nahrává jen k tomu, aby to stát pustil a nechal nějakým firmám nebo obcím, pokud o to budou mít zájem. Každý hovoří o tom, jak je důležité školní stravování, jak nám ho okolní státy závidí, jak podporuje zdraví, ale všechno za mrzký peníz. Chápu, že rodič platí jen třetinu, zbytek stát a zřizovatel, který je dovybavil moderní technologií, ale za ty peníze v současné situaci tam opravdu nikdo dlouho nevydrží.

      • Autor: Kate

        Zkusili jste někdy zeptat se ředitele školy proč nemáte osobní ohodnocení?Nikdo vám přece hlavu neutrhne.Pokud mlčíte a neozvete se nikdo vám sám od sebe nic nepřidá.A pokud opravdu nemáte ani korunu osobního ohodnocení tak vám ani nic neseberou.Zkuste se zeptat třeba kam vám zmizela pohyblivá složka mzdy která se kdysi nepřidala do tarifů.Nebo kam jdou ušetřené peníze za kuchařku která dlouhodobě marodí.Věřte že někde to jde.

        • Autor: Jánina

          Ani se nemusí ptát. Já to vím. Ty „ušetřené“ peníze z kuchařek dá ředitel učitelům.

        • Autor: marci

          Ano školní stravování v této formě dozajista skončí. K nám se teď cpe firma Scolarest, vedení nadšené. Jejich prezentace na papíře úžasná, ale recenze jsou dost hrozné. Kde je ta snaha o zlepšení kvality stravy v ŠJ. Scolarest to asi není. Vaříme čerstvou stravu, potraviny od českých a lokálních dodavatelů, žádné oloupané vakuované brambory, dovežené knedlíky ap. , ale není to nic platné. Nevíme co po novém roce bude. Zřizovatel nečitelný, co má v plánu, zatím bojujeme.

          • Autor: ivka6

            To je ode zdi ke zdi. My se snažíme podle všech doporučení a našeho selského rozumu to nejlepší za mrzký peníz, ale najednou lze všechno shodit ze stolu, a firma se přihlási, zřizovatel bez starostí, že ho to stojí víc nevidí, kvalitu nikdo nezkontroluje, ti si do účetnictví nikoho nepustí a je to v pořádku. To ti kritici školního stravování nevidí a to jim nevadí, že to může být i tak. Rodičům to zjevně taky přijde normální, tak to vám nezávidím.

          • Autor: vedoucí

            Scolarest v žádném případě!!! Je to vše jen pozlátko a jinak jeden velký hnus 🙁 . Dělala jsem u Eurestu 22 let a ke konci už to bylo neúnosné. Jednání se zaměstnanci, minimální mzdy, špatné suroviny, diktování odkud zboží brát 🙁

          • Autor: RIKINA

            SCOLAREST NIKDY VÍCE JSME SI ZAŽILY PEKLO.KDO TO NEZKUSIL NEVÍ.

    • Autor: nenad

      Těžko se bojuje s větrnými mlýny. Když někdo něco nechce slyšet, tak to prostě neslyší.
      Nejlepší je, když Vám řekne nadřízený, že když se Vám to líbí, tak můžete odejít.

    • Autor: ivka6

      Pokud řekne nadřízený, že když se vám to nelíbí, můžete odejít, tak to není člověk na svém místě, měl by vyslechnout a přemýšlet nad tím, co mu říká dělný lid, bez něj by mohl jídelnu zavřít. Ano ,můžete odejít, je to vaše rozhodnutí, ale když pracujete dobře, poctivě, tak máte mít také spravedlivé ohodnocení a slušné zacházení. Donekonečna nemůže člověk jen hrbit hřbet a bát se, že když se ozve, vyletí a jiné místo nenajde, kde to jsme, zastrašovat a neřešit problémy, od toho tam nahoře jsou, aby to fungovalo, to pak nejsou dobří manageři a lídři.

    • Autor: zdenouš

      Tak holky mě kdysi ,je to už pár let zpátky,řekl ředitel,kdyby si se líp učila mohla jsi být taky učitelkou.Tak jsem mu odvětila,že jsem na vízo měla pouze jednou trojku z matiky a pokud si nepamatuje ,jak to za komančů bylo s přijímáním na školy,tak má tedy opravdu špatnou paměť.Bohužel jsme neměli nikde žádného vlivného známého a nikoho v KSČ.

    • Autor: Alena2

      Jsem ročník 1959,dělám vedoucí přes 20let.Bojuji za své podřízené, ale člověk nemá nikde dovolání. Nemáte se kam obrátit a vyvolat nějaké jednání. Jednou nás navštívila pracovnice kraje, zřejmě si potřebovala udělat čárku pro odbor stravování. naslibovala, jak se na vše podívá a bude jednat ohledně tabulek, ale nikdy se už neozvala. Naše generace do 3 let skončí, tak nastane ve školních kuchyních velký problém s pracovní silou. Budou muset udělat jednu velkou vývařovnu a odtamtud rozvážet polotovary. A nebo budou stanoveny úplně jiné peníze, aby někoho sehnali.

    • Autor: zdenouš

      Tak,jsem se zase pobavila,právě jsem slyšela v rádiu od pana Dobšíka za člena odborů,že průměrný plat nepedagogů ve školství je 26400Kč.Dělám u školství 37let,za pár měsíců jdu do penze o těchto penězích se mi fakt může jen zdát.To je snad výsměch všem nepedagogům.

      • Autor: marcik11

        Do nepedagogů počítají i ekonomky, účetní, sekretářky a jiné administrativní pracovníky, kteří nepracují za minimální mzdu. Proto takové zkreslení :-)))))

      • Autor: marcik11

        Do nepedagogů počítají i ekonomky, účetní, sekretářky a jiné administrativní pracovníky, kteří nepracují za minimální mzdu. Proto takové zkreslení :-)))))

    • Autor: Mirka67

      Dobrý den, prosím, je tu někdo, komu zřizovatel doplácí za uvařené obědy pro zaměstnance?

      • Autor: fialka

        Hledáte marně

        • Autor: terca

          Dobrý den. Náš zřizovatel nám poskytuje peníze za
          uvařené obědy pro vlastní zaměstnance.

          • Autor: OK

            Dobrý den, podle reakcí by bylo možná vhodné se o příspěvku od zřizovatele více rozepsat. Kolik dostáváte od zřizovatele, zda za skutečný počet uvařených obědů, jak ekonom účtuje, kolik skutečně dostáváte k výplatě a tak podobně???? Myslím, že je to téma, které spoustu jídelen zajímá, ale moc se o tom veřejně nemluví.

    • Autor: Paja

      My varime pro zamestnance zadarmo,pouze si uctujeme potraviny.

      • Autor: terca

        Dobrý den. Já jsem požádala paní ředitelku,zda by nám
        zřizovatel neposkytl příspěvek za uvařené obědy pro
        vlastní zaměstnance. Paní ředitelka přednesla požadavek
        našemu zřizovateli a ten jí vyhověl.Takže vždy na kalendářní
        rok nám poskytne určitou částku.Je pravda,že příspěvek
        nepokryje celé náklady,ale zhruba asi 60%. Já vypočítám
        částku a kuchařky to mají ve výplatě.Jsme rádi i za toto.

    • Autor: ivka6

      Náš zřizovatel má asi 75 zařízení, kde jsou pracovníci školství. Za každého vlastního dospělého strávníka zapsaného ve výkazu dostane škola nebo zařízení, když si požádá a projde radou, a nemá dostatek vlastních příjmů a nepokryje z rozpočtu zřizovatele, O, O1 p. ú. To přijde do provozních prostředků a z toho se v účetnictví přesune do mzdových prostředků školní jídelny. Kuchařkám se nic nemění, jedna smlouva, tarif, příplatek osobní tak jako normálně, jen je navíc finančně ten úvazek. Když nemají svoji jídelnu a mají smlouvou u jiného provozovatele strav. služby, nedostanou také tak, musí se vyrovnat v rámci svého rozpočtu, přispějí zaměstnancům asi méně, platí z toho podíl na uzavřené smlouvě. Zpracovávají ve vedení škol půlroční rozbor, kolik skutečně chodí dospělých na stravování, kolik se čerpá z provozu. Je to takový nenárokový příspěvek zřizovatele, když nestačí, musí si škola poradit sama. Nejvíce jsou zatíženy malé školy a zařízení, tam je někdy skoro víc dospělých než dětí.

    • Autor: nováček

      Dobrý den, mohu se zeptat, přihlášených dětí 200 + 50 zam. Dle normativu mi vychází 3 zaměstnanci. Mám to brát jako 3 kuchařky na plný úvazek nebo 2 kuchařky + 1 vedoucí, která bude vařit a ještě dělat veškerou agendu. Děkuji

    • Autor: rohlik

      Dobrý den, pokud Vám vyšel úvazek 3, tak včetně vedoucí. Určitě na tenhle počet strávníků nebude vedoucí na plný úvazek, ale bude muset ještě zaskočit v kuchyni jako pomocná síla, mám to podobně. Přeji hezký den

      • Autor: milča81

        dobrý den chtěla bych se zeptat jestli by jste někdo nevěděl mám ve smlouvě pomocná kuchařka v září jsem ale z kuchyně přestoupila do nové školky a nechala si zkrátit úvazek na 7hodin dělám svačinky úklid atd. ve školce a ted mě hospodářka posílá vařit 200obědů k ruce mi je pani co myje nádobí a uklízí a ještě místo 7 dělám 9,5 mohu toto odmítnout když kuchařka a pomocná kuchařka jsou doma neměla by podle zákona nastoupit hospodářka děkuji za radu

    • Autor: Venadule

      Asi možná někoho naštvu, což samozřejmě není v mém úmyslu. VŠE JE JEN O ŘEDITELI/ŘEDITELE/….máme každá odměny každý měsíc a 2x do roka prémie…takže věřte, že peníze jsou…ale Vaši nadřízení to „sypou“ jinam….smutné… u nás si váží i kuchařek!! Díky bohu zato, alespoň někde 🙂

      • Autor: jitka69

        Ano souhlasím, je to bohužel pravda….ředitelé sypou jinam………lepší do toho nevidět……..přeji hezký klidný adventní čas

    • Autor: Nikola

      Když jsem před třemi lety nastoupila na místo vedoucí ŠJ, všechny kuchařky byly zařazené o 1 až 2 platové třídy níž než mají být. Vedoucí kuchařka byla dokonce ve 4. třídě. Teď má 6. a vybojovala jsem i dost slušná osobka pro kuchařky. Kolikrát ani ředitelé neví, v jakých platových třídách mají kuchařky být a proč. Argumentujte, bojujte, mluvte o své práci a o práci kuchařek. Teď dostáváme pravidelně i odměny v řádech tisíců.

      • Autor: Venadule

        Jak píše Nikola, myslím si že Vaše kuchařky si zaslouží aby jste za ně – pokud píší vedoucí ŠJ – BOJOVALI já to mám podobně..tady u nás si kuchařek doopravdy váží a je to i znát na prostředí, na pracovní morálce a dokonce i na kolektivu ( 20 a více let ve stejné kuchyni) 🙂 krásné svátky v rodinném kruhu přeji

    • Autor: Pavca

      Tak o tom se nam muze jenom zdat??

    • Autor: zdenouš

      U nás je to obdobné,kde nic tu nic.Pouze základ.

    • Autor: Radkaa

      Já jsem u nové ředitelky vybojovala osobní ohodnocení u kuchařek podle počtu tříd ve školce. Není možné, aby měla jedna kuchařka v jednotřídce stejně jako 2 kuchařky na čtyřtříce.

    • Autor: Anita

      Chci se zeptat ,jestli hlavní kuchařka ,ta která normuje a rozdává práci vaří??A co vše má v popisu práce kuchařka,kde zjistím???

    • Autor: ivka6

      Charakteristiku jednotlivých prací kuchařek od pomocných po kuchaře specialistu atp. najdete v katalogu prací, který je součástí vládního nařízení pro MPSV pro práce v obchodním provozu a službách.
      Vedoucí kuchařka běžně vaří, hlavní náplní mimo normování, vedení příručního skladu, zpracovávání normovacího sešitu a žádanky potravin, vlastních receptur vaří také technologicky náročná jídla, diety, organizuje práci v kuchyni a odpovídá za finální produkty. Může se také podílet na přejímce zboží ze skladu nebo dodavatele.

      • Autor: Radkaa

        Záleží na tom, jak je velké zařízení. Určitě je rozdíl v náplni práce, pokud jsou dvě kuchařky nebo 6-7.

    • Autor: Jitusinka

      Nastoupila jsem do šj jako pomocná kuchařka a dostala jsem zařazení jako pracovník obchodního provozu, plat.trida:3/12. Domnívám se že bych měla mít jiné zařazení i platovou třídu.
      Děkuji za odpověď a radu. J

      • Autor: Leona13

        Reaguji na Váš příspěvek, mám stejné zařazení jako Vy, plat.tabulka 3/11. Ptala jsem se na možnost zvýšení a proč to tak určili, ničeho jsem bohužel nedocílila.

    • Autor: ivka6

      Pracovník v obchodním provozu může být, ale tam jsou i práce jako vystavování a rovnání zboží , drobný prodej před zákazníky. Určitě v katalogu prací je kuchař ve třetí třídě, který obsluhuje jednoduché kuchyňské stroje, podílí se na přípravě polévek, přílohy a jednoduchých sladkých jídlech a studené kuchyně. Vydává hotové pokrmy. Provádí běžné úklidové práce svěřeného pracovního úseku.

    • Autor: majka1

      bohužel platové tabulky nepedagogů jsou tak nelogické, že ač začínáte a jste zařazena ve třídě 3,4 nebo 5, jste podle tabulek vždy pod hranicí minimálního platu. Takže jestli děláte dobře nebo špatně, tak máte pořád stejně – tarif a doplatek do minimálního platu. Pokud se nad tím konečně někdo nezamyslí, tak za chvíli do kuchyně neseženeme zaměstnance.

    • Autor: Morix

      Zdravím všech pracujících a makajicich ve školních jídelních!
      Ptám se, nebylo by na čase začít stávkovat, jak to dělali pedagogové a vydupali pro sobě vyšší tarify. A co nepedagogické pracovní? Mají snad menší nasazení? Vždyť to ví každý, že jak moc by se nesnažila kuchyň vařit podle moderních nároku z čerstvých surovin, pořad to bude špatně z pohledu vedení a učitelek. Když vedení na otázku “ Lidi odejdou z kuchyni kvůli nedostatečnému platu a neustálému ponižovaní, co dal? “, odpoví “ Tak ať! “, jak má člověk s tím žít? Vždyť v práci strávíte půlku života.
      Díky, M.

      • Autor: MAJA1

        TO UŽ TADY KDYSI BYLO, UČITELÉ ŠLI DO STÁVKY A KUCHYŇ SE SOLIDÁRNĚ PŘIDALA, UČITELÉ DOSTALI PŘIDÁNO, KUCHYŇ ANI Ň A JEŠTE NÁM STRHLI PRACHY ZA 1 DEN STÁVKY. PAK JSME CHTĚLI SOLIDARITU PO UČITELÍCH A TY SE OD NÁS DISTANCOVALI. PROVOZNÍ ZAMĚSTNANCI JSOU PRO NĚ PÓVL – ODJAKŽIVA. UŽ TO VIDÍM, JAK BY SE TVÁŘILI, ŽE SI NENACPOU TERBOCH …..

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se