Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse na téma Karbenátek z rybího filé

Červeně příspěvky za posledních dní
odpovědětIva K.10:09 19.4.2018
Máte zkušenost s přípravou rybích karbenátků pro 450 strávníků? Můžete se podělit s nějakou vychytávkou? My řešíme, že musíme dávat více strouhanky, aby se nám nerozpadaly. Před smažením nám hodně vlhnou. Zatím jen zkoušíme, ale stále to není OK. Nebo je lepší příprava v konvektomatu na pečící program? Poradíte nastavení? Budu ráda za každou radu. Hezký den. Iva
odpovědětPepina8:15 20.4.2018
A co to je KARBENÁTKY? :) To víte, po ráno, už mě to nedá
odpovědětIva K.10:00 20.4.2018
"RYBÍ KARBENÁTEK" z rybího filé. Receptury pokrmů pro školní stravování, 3.díl, str.95. Od Společnosti pro výživu vydané v roce 2007.
odpovědětrohlik10:16 20.4.2018
Slovo karbenátek je jazykový zmetek, používaný v němčině. Jediný správný výraz je karbanátek. Pokud toto je opravdu v receptuře, tak kam jsme došli, že to použijeme a ani o tom nepřemýšlíme. Přeji hezký den
odpovědětIva K.10:23 20.4.2018
Jémine! Máte pravdu ... karbanátek ... omlouvám se velice a pořizuji brýle :-) ... a že mi již někdo prozradí nějakou vychytávku? Děkuji a přeji hezký zbytek dne všem. Iva
odpovědětPeťule12:14 20.4.2018
Že vás baví řešit nějaký překlep. Mám pocit, že kolegyňka prosila o radu a tu jí nikdo nenapsal. Překlepnout se snad může každý. Teď k tématu. Karbanátky normálně pečeme na vymazaném plechu v konvektomatu. Pečeme je cca 30 minut na 190 stupňů. Záleží na velikosti a tloušťce. Přeji hodně zdaru a méně štiplavých kolegyň. Hezký víkend všem.
odpovědětPavel Ludvík12:33 20.4.2018
Ano, trocha tolerance nikdy nezaškodí... Je dost slov, které mají dvojí pravopis a obojí je správný, např. kedluben/kedlubna, okurek/okurka, nebo polévka/polívka. Ne tak karbenátek/karbanátek, kde první podoba je nespisovná, odvozená asi z německého (rovněž nespisovného) slova Karbenatl. Při jejich volbě závisí na tom, zda chceme mluvit spisovně, či ne. A v diskusích se moc spisovně nemluví... Někdy závisí i na krajových zvyklostech. „Karbenátek“ lidi v Čechách tahá za uši, ale je dost běžný na Moravě, kde zase nepoužívají tvar „polívka“ – zní jim silně pražsky.
odpovědětZdenouš13:57 20.4.2018
Z rybího filé jsme karboše také dělali,ono záleží na tom zda je ryba chlazená nebo mražená.Mraženou co si pamatuji jsme vymačkáváli,aby bylo co nejméně vody.Dáváte vejce,jsou důležitá právě proto,aby vám směs držela pohromadě.Dejte jich kdyžtak vícJeště mě napadlo přidat trochu solamylu.Smažily jsme v konvektomatu na pečícím papíře a ještě jsme potírali v oleji romíchanou sladkou paprikou.Ale nejvíc podle mě záleží na kvalitě ryby.Tak se mějte krásně,přesně tak ,jako je dnešní den.
odpovědětIva K.14:42 20.4.2018
Super :-) K pátku děkuji Vám všem za odpovědi a přeji krásné dny. Iva
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi