Přeskočit na obsah

Svačiny pro děti v ZŠ

  • Autor: Moňula

    Svačiny pro děti v ZŠ
    Dobré ráno kolegyně, prosím o jakékoliv informace k přípravám dopoledních svačin pro děti ze základní školy. Pan ředitel je chce u nás zavést a já o tom vůbec nic nevím. Prosím o vaše postřehy, náměty, vychytávky nebo odkazy, kam se obrátit. Budu ráda za všechno. Předem všem děkuji a přeji krásný zbytek dne.

    • Autor: pepik

      V naší škole to chtěli také zavést, tak jsem se informovala na OHESU. Doporučuji to udělat také. Závěr byl, že svačiny neděláme. U nás byl hlavně problém, že jsme v jiné budově než je škola. Musíte mít nějakou cenovou kalkulaci a objednávkový systém. Jakým způsobem bude probíhat výdej. Likvidace nevyzvednuté svačiny. Oddělené prostory praktický na všechno co se svačinami souvisí. A pak jak Vás finančně ohodnotit.

      • Autor: Moňula

        Moc děkuji, s tím vším počítám. Je mi jasné, že to bude ze začátku trošku problém, než si na to zvykneme, ale požadavek vzešel ze strany dětí a tak bych jim chtěla pokud to půjde vyhovět. Ve vyhlášce 107/2005 o školním stravování je finanční limit 7 – 12 Kč. Zajímalo mě, zda když to budeme provozovat jako doplňkovou činnost, musím dodržet finanční limit? Nebo si ho určím sama + veškeré ostatní náklady.

      • Autor: Pavla Košíčková

        U nás děláme svačiny pro MŠ a poslední 4 roky i pro ZŠ. Máme pani svačinářku, ta dostane v jídelně nakrájené pečivo, pomazánku, kaši, puding, …, nakrájenou zeleninu- každý den, ovoce si myje sama. V MŠ má malou oddělenou kuchyňku, tam si vše připraví a odnese na tácu nazdobené svačinky dětem až pod nos. Rodiče platí cenu surovin a zbytek u nás doplácí zřizovatel -obec.
        Výhody: celá třída svačí společně, svačina je čerstvější než od rodičů, pečivo vozí pekař každý den ráno, není balená v aktovce a většinou je i zdravější.
        Nevýhody: nezavděčíte se chuti všech, odpadu bývá víc než z oběda.

    • Autor: Zalka

      Svačinky připravujeme. Od letoška s novinkou, že máme na výběr levnější a dražší variantu. Levnější varianta obnáší přídělovou svačinku podle jídelníčku (např. houska s pomazánkou, zelenina, nápoj apod.), výběrová tzv. bufetový systém kdy je v nabídce několik druhů pečiva, sýry, šunka, jogurt, musli, ovoce, zelenina,pomazánka a každé dítě si vezme, na co má chuť. Podmínkou je, že si vezme pouze tolik, kolik sní. Musím říct, že daleko lépe se jedí ty výběrové svačiny a nejsou z nich téměř žádné zbytky.

      • Autor: Cottage

        Kolik máte prosím strávníků, že máte čas připravovat svačinky? A kolik zaměstnanců?

      • Autor: Marie 10

        Ta vyhláška pro školní stravování neurčuje svačinku pro děti ZŠ. To jsou dětské domovy, ústavy. Pokud máte HČ můžete svačinky dělat třeba za 100 korun. Ovšem, cenu můžete dát a vzít to jako typ. Měli by jste v tom mít, cenu potraviny, režiní a mzdové náklady. …

    • Autor: Zalka

      V kuchyni je 8 lidiček, svačin je cca 50, dohled dělám sama. Jinak vaříme necelou 1000 obědů

    • Autor: Cottage

      Je vás 9, vaříte pro 1000 strávníků a stíháte dělat svačiny? To jste dobří. To my bychom nestíhali. Vaříme vše z čestvého, nekupujeme knedlíky ani loupané brambory, nevaříme z polotovarů, vše děláme ručně, tak na sváči už nezbývá čas.

    • Autor: Zalka

      To my také připravujeme vše vlastními silami.

    • Autor: Marie 10

      Svačinky dětem o velkou přestávku děláme 25 let. Pracovnici 0,5 úvazku platí Město. Administrativu dělám já, je toho dost, zboží obědnat, uskladnít, naplánovat, k tomu stravenky, veškerá aministrativa se vede odděleně.
      Nemám to placeno. Svačina je za 10 korun, chodí na to každé druhé dítě. Při sestavě se řídíme vyhláškami pro školní stravování, dá se říci je to podobné jako v MŠ, jen je toho daleko více, dáváme dětem i zeleninu na výběr na velkém tácku na jídelně. Nápoje jsou dva, většinou mléčný a ovocný, nebo bylinkový čaj. Mají talíře, hrníčky…
      Svačinky nejsou povinností kuchařek, v jídelnách. Normativ počtu zaměstanců je pouze na uvaření oběda dle platné vyhlášky. Pokud je jídelna dobře vybavená, a máte málo práce, máte všude uklizeno, vše OK, je to pro děti výborná věc.

    • Autor: JitkaKa.

      Dobrý den,my připravujeme svačinky dětem v ZŠ už asi 6let,cena svačinky je 15,-Kč,z toho potraviny 12,-Kč, ostatní jsou režie a mzdy. Děláme cca 33svačin, plat je na DPP .K tomu vaříme cca 190-200obědů a v kuchyni je 1kuchařka, 1 prac.provozu a 1 vedoucí !!! Taky si vaříme knedlíky, brambory škrabeme čerstvé,pouze některou zeleninu-kořenovou,cibuli a česnek používáme mraženou,protože to už je opravdu co dělat i tak!!!! Vše máme zaznamenané v HACCPu /příprava svačin pro ZŠ/ ,zatím problém z hygieny nebyl. Děti svačinu konzumují v jídelně, s sebou nosí plast.boxy pro případ,že jídlo nedojí. Mají pečivo bílé i celozrnné,kaše,pomazánky,saláty,ovoce,zeleninu…občas i něco méně zdravého-buchtu,vaječ.omeletu.

    • Autor: Moňula

      Děvčata, všem vám moc děkuji 🙂

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se