Demotest ke kurzu pro nové vedoucí školních jídelen
1. Strávníkům nesmí být vydány pokrmy:
Které nejsou tepelné ošetřené.
Zchlazené, nebo zmrazené.
Zdravotně závadné (potraviny, které nejsou „bezpečné“).
2. Když mi podřízený pracovník říká nesmysl, jak ho s nejmenším rizikem konfliktu přivedu k lepšímu řešení:
S úsměvem mu řeknu, aby si to znovu pořádně promyslel.
Zeptám se ho na podrobnosti, jak přesně to myslí.
Upozorním ho na hlavní chybu v jeho úvaze.
Důrazně zvednu obočí a jsem zticha.
3. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví pracovník pracující ve stravovacím provozu:
Musí průběžně doplňovat.
Nemusí mít, pokud některý z jeho kolegů tyto znalosti má.
Nemusí mít žádné znalosti.
4. Které jídelny jsou povinny dodržovat výživové normy pro školní stravování?
Pouze státní školy.
Státní a církevní školy, ne soukromé školy.
Školy zařazené v síti škol.
Školy zařazené v síti škol a příp. subjekty, které pro ně případně vaří.