Encyklopedie výživy - Obezita
Obezita je charakterizována výrazným zmnožením tukové tkáně v organismu způsobené nejčastěji nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Nadměrný příjem energie je způsobený zejména konzumací velkých porcí a zvýšenou konzumací potravin bohatých na tuky a cukry. Nedostatečný výdej energie je dán sedavým způsobem života s nízkou pohybovou aktivitou. Příčiny obezity mohou mít ovšem také genetický podklad a dokonce i některá onemocnění vedou k obezitě, a to nezávisle na příjmu a výdeji energie. Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu na gynoidní a androidní. Obezitu charakterizuje BMI (body mass index) hodnotou nad 30 kg/m2. Lepším ukazatelem je množství tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 % a u žen 30 % tělesné hmotnosti.
Oblast: | Onemocnění související s výživou |
Příbuzné: | Energie, Diabetes mellitus, Ateroskleróza, Dna, Hypertenze, Nadváha, Androidní typ obezity, Gynoidní typ obezity, BMI |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |