Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Umami

Kromě čtyř základních lidských chutí (sladká, slaná, hořká a kyselá) existuje také chuť označovaná umami. Název pochází z japonského umai a v češtině znamená chutný, delikátní. Tento typ chuti nebyl dříve znám, teprve nedávno byl na lidském jazyku objeven specifický receptor pro vnímání kyseliny glutamové a jejích solí, tzv. glutamátů. Oficiálně byla chuť umami uznána až v 21. století. Bývá popisována jako pikantní masová. Mezi hlavní zdroje aktivátorů chutě umami patří kořenící směsi, sójová omáčka, masové a zeleninové vývary.

 

Oblast:Výživa
Příbuzné: Glutamát sodný
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi