Encyklopedie výživy - Vitamin E
Vitamin E je tvořen skupinou chemických sloučenin s podobnou strukturou, konkrétně se jedná o čtyři tokoferoly a čtyři tokotrienoly. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích. Patří mezi antioxidační vitaminy. Jeho hlavní úloha je chránit buňky před poškozením či zničením volnými radikály. Tím působí preventivně proti vzniku různých nemocí včetně nádorových a při léčbě nádorů chrání organismus před účinkem chemoterapie a radioterapie. Kromě toho ovlivňuje imunitní systém a je důležitý pro optimální využití vitaminu A.
Dobrými zdroji jsou potraviny rostlinného původu - oleje, ořechy, olejnatá semena, pšeničné a kukuřičné klíčky. Množství vitaminu E v živočišných potravinách je nepatrný a je dán jeho obsahem v krmivu. Vitamin E je citlivý na světlo, ničí se při rafinaci olejů, mletí mouky a při tepelné úpravě.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Antioxidanty, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin B12, Vitamin C, Rafinace olejů, Vitamin D |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |