Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Vitamin K

Tento vitamin patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má zásadní význam pro dobrou srážlivost krve a hraje úlohu také v kostním metabolismu. Při jeho nedostatku se doba srážení krve prodlužuje a hrozí riziko krvácení. Vyskytuje se v několika formách - K1 najdeme v rostlinných potravinách, K2 vytváří bakterie lidského zažívacího traktu a K3 je syntetický vitamin.

Významným zdrojem vitaminu K je zelená listová zelenina, značné množství obsahují také játra, sója a zelený čaj. Jeho nedostatek se u zdravých osob téměř nevyskytuje, protože potřeba je dostatečně zajištěna plnohodnotnou stravou. Podle odhadů zabezpečuje 50 % příjmu vitaminu K strava a zbytek vytvoří bakterie našeho zažívacího traktu. Ztráty vitaminu K během kulinární úpravy jsou nepatrné. Vitamin K patří k nejstabilnějším vitaminům odolným vůči teplu a oxidaci vzdušným kyslíkem. Naopak velmi rychle se ničí vlivem denního světla.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi