Encyklopedie výživy - Kyselina listová
Kyselina listová je vitamin ze skupiny B a je rozpustný ve vodě. Podílí se na přenosu genetické informace mezi buňkami, na novotvorbě buněk, důležitou roli hraje v krvetvorbě, snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, zodpovídá za správnou činnost nervové soustavy a správný vývoj nervové trubice plodu. Při jejím nedostatku po oplodnění hrozí riziko vrozených vývojových vad novorozeňat.
Ženy, které chtějí nebo by mohly otěhotnět, by měly preventivně myslet na dostatečný přísun tohoto vitaminu již tři měsíce před otěhotněním. Dalším projevem nedostatku je určitý druh chudokrevnosti (tzv. megaloblastická anémie), kdy červené krvinky jsou dostatečně velké, ale nezralé a neefektivně přenáší kyslík. Kyselina listová se nachází zejména v listové zelenině (špenát, hlávkové saláty), dále v kvasnicích, citrusech, játrech, vaječném žloutku, chlebu a celozrnném pečivu. Zvláště bohaté na folát jsou pšeničné klíčky a sója.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Anémie |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |