Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Kyselina listová

Kyselina listová je vitamin ze skupiny B a je rozpustný ve vodě. Podílí se na přenosu genetické informace mezi buňkami, na novotvorbě buněk, důležitou roli hraje v krvetvorbě, snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, zodpovídá za správnou činnost nervové soustavy a správný vývoj nervové trubice plodu. Při jejím nedostatku po oplodnění hrozí riziko vrozených vývojových vad novorozeňat.

Ženy, které chtějí nebo by mohly otěhotnět, by měly preventivně myslet na dostatečný přísun tohoto vitaminu již tři měsíce před otěhotněním. Dalším projevem nedostatku je určitý druh chudokrevnosti (tzv. megaloblastická anémie), kdy červené krvinky jsou dostatečně velké, ale nezralé a neefektivně přenáší kyslík. Kyselina listová se nachází zejména v listové zelenině (špenát, hlávkové saláty), dále v kvasnicích, citrusech, játrech, vaječném žloutku, chlebu a celozrnném pečivu. Zvláště bohaté na folát jsou pšeničné klíčky a sója.

 

Oblast:Výživa
Příbuzné: Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Anémie
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi