Encyklopedie výživy - Vitamin B12
Vitamin B12 je tvořen skupinou různých sloučenin, které mají v centru jádra jeden atom kobaltu. Proto se tento ve vodě rozpustný vitamin označuje jako kobalamin. Je důležitý pro správnou krvetvorbu, metabolismus všech živin a funkci nervové soustavy. Nachází se pouze v potravinách živočišných. Potraviny rostlinného původu zpracované bakteriálním kvašením vitamin B12sice obsahují, ale pouze ve stopovém množství. Nejvydatnějším zdrojem jsou játra, dále maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatkem jsou ohroženi lidé, kteří dlouhodobě vylučují z jídelníčku veškeré živočišné produkty (přísní vegetariáni, vegani, makrobiotici). Nedostatek se projevuje anémií (chudokrevností) a v závažném případě poškozením míchy s rizikem trvalého postižení nervového systému.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin C, Vitamin D, Anémie |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |