Encyklopedie výživy - Vitamin C
Vitamin C, nazývaný též kyselina askorbová, je vitaminem rozpustným ve vodě a má řadu významných funkcí. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, posiluje imunitní systém, podporuje hojení ran, chrání organismus před negativními vlivy prostředí, zvyšuje využitelnost železa rostlinných zdrojů.
Nejlepším potravinovým zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina. Vynikající jsou rakytníkové plody, paprika, brokolice, černý rybíz, angrešt a citrusové plody. Vzhledem k poměrně časté konzumaci jsou pro zásobení vitaminem C významné také brambory, zelí, rajčata a špenát. Vitamin C patří k nejméně odolným vitaminům vůči světlu, teplu a přítomnosti kyslíku. Nevhodným zacházením při kuchyňské úpravě ovoce a zeleniny snadno dochází k jeho ztrátám. Proto je vhodné jíst ovoce a zeleninu syrovou, při tepelné úpravě ji vystavovat nízkým teplotám po krátkou dobu a zabránit kontaktu s kovovým nádobím.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Antioxidanty, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin B12, Vitamin D |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |