Encyklopedie výživy - Železo
Železo jako součást barviva červených krvinek (hemoglobinu) umožňuje cirkulaci kyslíku a oxidu uhličitého v krvi. Tato vlastnost a účast na dalších procesech látkové výměny a imunitních reakcích činí z železa životně důležitou minerální látku. Doporučená denní dávka železa pro muže je 10 mg/den, pro ženy 15 mg/den.
Železo se ve stravě vyskytuje ve dvou formách – hemové a nehemové. Hemové železo je obsaženo především v mase, vnitřnostech, vaječném žloutku a jeho vstřebatelnost je vyšší (20-30 %). Nehemové železo se nachází v rostlinných zdrojích a má nižší vstřebatelnost (1-5 %). Vstřebatelnost nehemového železa lze zvýšit současnou konzumací potravin bohatých na vitaminu C (kiwi, pomeranč, grep, jahody, paprika, brambory, rajčata, květák, brokolice, růžičková kapusta). Naopak látky obsažené v čaji, kávě nebo mléce využitelnost železa snižují. Pokud je v těle železa nedostatek, objeví se tzv. sideropenická anémie. Projevuje se bledostí, sníženou tělesnou výkonností, únavou, celkovou slabostí, zimomřivostí, malátností a zadýcháváním se.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Minerální látky, Vápník, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Živiny, Anémie |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |