Encyklopedie výživy - Zinek
Zinek je důležitou složkou receptorů, hormonů a enzymů podílejících se na metabolismu všech základních živin (bílkovin, sacharidů i tuků). Kromě toho je nezbytný pro správný růst, má vliv na naši chuť a zrak, podporuje optimální hojení ran a správné fungování imunitního systému.
Zinek se nachází v mnoha potravinách. Při pestré stravě jeho nedostatek nehrozí. Z potravin jsou na zinek bohaté mořské plody, maso, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a semena. Využitelnost zinku z živočišných potravin je vyšší, protože v rostlinných potravinách se zinek váže na kyselinu fytovou a vytváří s ní hůře využitelné komplexy. Výrazný nedostatek zinku je provázen pomalým hojením ran, padáním vlasů, zhoršenou imunitou, poruchou růstu, narušením pohlavního dospívání chlapců a zbytněním prostaty u mužů.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Minerální látky, Vápník, Železo, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Kyselina fytová, Živiny |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |