Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Hořčík

Hořčík je potřebný pro správné fungování srdce, nervů a svalů. Rovněž se podílí na mineralizaci kostí, aktivuje více než 300 enzymů, ovlivňuje metabolismus glukózy a její další využití. Nedostatek hořčíku s typickými příznaky nebyl u zdravých osob s běžnými stravovacími zvyklostmi doposud prokázán. Nedostatek je obvykle důsledkem onemocnění trávicího ústrojí, dlouhodobé konzumace alkoholu a některých léčiv a vede k poruchám srdečního i kosterního svalstva, ke svalové slabosti a svalovým křečím. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří celozrnné výrobky, ořechy, zelená listová zelenina, banány, sójové boby, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež a ryby. K pokrytí potřeby přispívají také kakao, čokoláda, káva a čaj.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Sója, Čokoláda, Živiny, Káva, Čaj
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi