Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Sodík

Hlavní funkcí sodíku je udržování stálosti vnitřního prostředí v těle. Kromě toho ovlivňuje svalovou kontrakci a podporuje duševní činnost. Denní spotřeba sodíku by neměla překročit 2000 mg, což odpovídá přibližně 2-5 g kuchyňské soli. Skutečná průměrná denní spotřeba soli ve střední Evropě je však přibližně 10-18 g/osobu. Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny a má negativní vliv na ztrátu draslíku, který naše tělo také potřebuje. Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří uzeniny, tvrdé a tavené sýry, konzervované výrobky, instantní polévky, slané pochutiny, ale také chléb, slané pečivo a nakládaná zelenina. Naopak ovoce, čerstvá zelenina, čerstvé maso, ryby, drůbež, mléko a mléčné výrobky obsahují sodík v malém množství.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Sůl, Hypertenze, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Živiny
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi