Encyklopedie výživy - Draslík
Draslík je minerální látka důležitá pro správnou funkci nervového systému, svalů a srdce. Jeho nedostatek způsobuje únavu a nespavost, slabost kosterních svalů, poruchu srdeční činnosti, zhoršení nervosvalové dráždivosti, zpomalení střevní peristaltiky s důsledkem zácpy. Při těžkých průjmech, zvracení nebo silném pocení se draslík nadměrně ztrácí z těla. Tyto ztráty je nutno vyrovnat zvýšeným příjmem. V dostatečném množství se draslík vyskytuje především v potravinách rostlinného původu (banány, sušené ovoce, brambory, špenát, žampiony, luštěniny). Při vaření přechází do vody a jeho obsah v potravinách klesá.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Fosfor, Chrom, Selen, Živiny |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |