Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Selen

Selen jako stopový prvek je nezbytný pro antioxidační obranu organismu, imunitní funkci a správné fungování hormonů štítné žlázy. Je důležitý také pro schopnost reprodukce – u mužů ovlivňuje pohyblivost spermií, u žen může vlivem jeho nedostatku dojít k samovolnému potratu. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho obsahu a dostupnosti v půdě. Zatímco v USA a Kanadě je půda bohatá na selen, v evropských státech včetně České republiky je situace horší. Zdrojem selenu je maso, ryby, vejce a obiloviny pěstované na půdě s dostatkem selenu. Nedostatek selenu může být příčinou poruch srdeční funkce. Naopak nadbytek škodí játrům a vede k tzv. selenóze, která se projevuje zápachem dechu po česneku, zhoršeným stavem vlasů a nehtů.

 

Oblast:Výživa
Příbuzné: Antioxidanty, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Živiny
Aktualizováno: 16.09.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi