Encyklopedie výživy - Kyselina šťavelová
Kyselina šťavelová je běžnou složkou ovoce a zeleniny. Ve vyšším množství se vyskytuje především ve špenátu, mangoldu, rebarboře a červené řepě. Významný obsah je také v čaji a kakau. Z pohledu výživy považujeme kyselinu šťavelovou za látku, která narušuje metabolismus minerálních látek, zejména vápníku, železa a zinku. Váže je do obtížně využitelných nerozpustných komplexů, ze kterých je naše tělo nemůže získat. Rizikem nadbytečného příjmu je nedostatek určitých minerálních látek, ale také tvorba ledvinných kamenů. Obsah kyseliny šťavelové lze snížit blanšírováním a vylitím vody, ve které se potravina vařila.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Vápník, Železo, Zinek, Kyselina fytová, Blanšírování |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |