Encyklopedie výživy - Kyselina fytová
Kyselina fytová se přirozeně vyskytuje ve vyšším množství zejména v obilovinách, luštěninách a olejninách. Předpokládá se, že v semenech rostlin slouží jako zásobní forma fosforu a dalších minerálních látek. Kromě toho vykazuje antioxidační a protirakovinné účinky. Na druhé straně je kyselina fytová látka, která narušuje metabolismus některých minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek). Silně je váže a tyto vzniklé nerozpustné komplexy nejsou naším tělem využity. Obsah kyseliny fytové lze snížit například fermentací pečiva nebo namáčením a klíčením luštěnin. Varem se kyselina fytová neničí.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Antioxidanty, Vápník, Železo, Zinek, Hořčík, Fosfor, Kyselina šťavelová |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |