Encyklopedie výživy - Kakaové boby
Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby z kakaovníku pravého (Theobroma Macao L.). Plody kakaovníku jsou nejprve zelené, později žluté, až hnědé bobule, které obsahují 20-50 zploštělých semen připomínající větší fazole. Po sklizni plodů se semena ihned vyluští, fermentují (fermentací získávají semena hnědou barvu, začíná se tvořit kakaová vůně a zároveň se odstraňuje tříslovinová chuť) a nakonec suší. Po usušení se semena nazývají kakaové boby. Boby se čistí a třídí, pak praží a melou. Drť kakaových bobů se lisováním oddělí na kakaové máslo (surovina pro čokoládu) a na kakaové pokrutiny (surovina pro kakaový prášek i čokoládu).
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Čokoláda, Karob |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |