Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Kefír

Kefír je kvašený nápoj původem z Kavkazu. Vyrábí se z mléka pomocí tzv. kefírových zrn. V zrnech se nachází mnoho druhů bakterií a kvasinek, které rostou ve vzájemném společenství. Při výrobě vzniká kromě kyseliny mléčné také oxid uhličitý a malé množství alkoholu, čímž vznikne lehce perlivý nápoj. Dle vyhlášky č.77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek.

Kefírové mléko je zákys skládající se z kvasinkových kultur rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kvašení v symbióze. Minimální počet bakterií je stejný jako u kefíru, kvasinek ale stačí stokrát méně (100 kvasinek).

 

Oblast:Potraviny
Příbuzné: Kysaný mléčný výrobek , Jogurt, Acidofilní mléko, Podmáslí
Aktualizováno: 16.9.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi