Encyklopedie výživy - Laktóza
Laktóza je zástupce skupiny disacharidů. Je složena ze dvou cukerných jednotek – z glukózy a galaktózy. Oproti sacharóze má laktóza podstatně nižší sladivost. Laktóza představuje hlavní cukr mléka a nekvašených mléčných výrobků. Ve farmaceutickém průmyslu se laktóza používá jako pomocná látka léčiv. V lidském těle je laktóza zpracována pomocí enzymu laktázy. Některé osoby mohou mít tohoto enzymu nedostatek, což je příčinou vzniku laktózové intolerance (nesnášenlivosti). Syntetickým derivátem laktózy je laktulóza. V trávicím traktu se laktulóza nevstřebává a funguje podobně jako vláknina (podporuje funkci střev a růst žádoucích střevních bakterií). V lékařství se uplatňuje při léčbě zácpy, některých jaterních a střevních onemocnění.
Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Sacharidy, Glukóza, Disacharidy, Sacharóza, Vláknina , Alergie na bílkovinu kravského mléka, Laktózová intolerance |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-BRU- |