Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Nenasycené mastné kyseliny

Mastné kyseliny jsou základní stavební prvky tuků. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné. Pozitivní vliv mají především na zdraví srdce a cév. Podle počtu dvojných vazeb ve svém řetězci se dělí na mononenasycené (s jednou dvojnou vazbou) a polynenasycené (s více dvojnými vazbami).

Hlavním zástupcem mononenasycených mastných kyselin je kyselina olejová, přítomná především v olivovém a řepkovém oleji, avokádu a ořeších. Mezi polynenasycenými mastnými kyselinami rozlišujeme mastné kyseliny omega-6 a omega-3. Hlavním zástupcem omega-6 je kyselina linolová, která se nachází v rostlinných olejích (slunečnicový, sójový) a ořeších. Zástupcem omega-3 mastných kyselin je kyselina linolenová, obsažená v rostlinných olejích (řepkový, lněný, sójový) a tučných mořských rybách (losos, tuňák, makrela, sleď…).

Oblast:Výživa
Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků, Žluknutí tuků
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi