Encyklopedie výživy - Esenciální mastné kyseliny
Základní stavební prvky tuků jsou mastné kyseliny. Lidské tělo si umí vyrobit mastné kyseliny, které potřebuje, s výjimkou dvou – kyseliny α-linolenové (omega-3) a kyseliny linolové (omega-6). Nazýváme je jako esenciální mastné kyseliny. Obě musí organismus získat z potravy. Jsou složkou buněčných membrán, podílejí se na regulaci tlaku krve, jsou nutné k zajištění růstu a vývoje organismu a jsou využívány k tvorbě dalších mastných kyselin (kyseliny arachidonové, eikosapentaenové, dokosahexaenové). Hlavními potravinovými zdroji jsou rostlinné oleje, tučné ryby a ořechy.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |