Encyklopedie výživy - LDL-cholesterol
LDL-cholesterol se označuje za tzv. „zlý cholesterol“. Pro lidský organismus je škodlivý, neboť přenáší cholesterol z jater do cév, kde se snadno usazuje, čímž dochází k zužování cév (ateroskleróze). Vysoká koncentrace LDL-cholesterolu tedy zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Hladina LDL-cholesterolu v krvi by měla být nižší než 3,0 mmol/l. Hladinu LDL-cholesterolu může snižovat zvýšená konzumace mononenasycených mastných kyselin (olivový a řepkový olej) a omega-6 mastných kyselin (slunečnicový a sójový olej, ořechy). Hladinu LDL-cholesterolu naopak zvyšují trans-mastné kyseliny.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Ateroskleróza, Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Cholesterol, HDL-cholesterol |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |