Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - LDL-cholesterol

LDL-cholesterol se označuje za tzv. „zlý cholesterol“. Pro lidský organismus je škodlivý, neboť přenáší cholesterol z jater do cév, kde se snadno usazuje, čímž dochází k zužování cév (ateroskleróze). Vysoká koncentrace LDL-cholesterolu tedy zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Hladina LDL-cholesterolu v krvi by měla být nižší než 3,0 mmol/l. Hladinu LDL-cholesterolu může snižovat zvýšená konzumace mononenasycených mastných kyselin (olivový a řepkový olej) a omega-6 mastných kyselin (slunečnicový a sójový olej, ořechy). Hladinu LDL-cholesterolu naopak zvyšují trans-mastné kyseliny.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Ateroskleróza, Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Cholesterol, HDL-cholesterol
Aktualizováno: 16.09.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi