Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Ztužování tuků

Ztužování tuků je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Díky tomu se zvyšuje jejich stabilita i trvanlivost. Jde o chemický pochod, zvaný hydrogenace, kdy se nenasycené mastné kyseliny sytí vodíkem a mění se na nasycené, čímž se z oleje stane ztužený tuk. Tento způsob se používá při výrobě margarínů, jejichž vlastností je dobrá roztíratelnost.  Při výrobě ztužených tuků však vznikají trans-mastné kyseliny, které mají negativní dopad na lidské zdraví (zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění). V dnešní době proto většina výrobců nahrazuje ztužování tuků modernější metodou, tzv. interesterifikací (změnou uspořádání mastných kyselin), při které trans-mastné kyseliny nevznikají.

Oblast:Potraviny
Příbuzné: Margarín, Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Žluknutí tuků
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi